Cifrele nu mint, sunt luate din site-ul Transelectrica și puse în tabele și grafice pentru a trage concluziile. Am extras datele SEN (sitemului energetic național) din 2010 până în 2020.

Cosmin Gabriel Pacuraru Foto: Arhiva personala

Ce mi-a atras atenția este evoluția soldului export – import:

2012 a fost un an secetos și aceasta este explicația celor 85.47 GW imporați în acel an. Începând cu 2014 Hidroelectrica a produs excesiv: în 2014 peste 18 TW.

Nenorocirea a început cu 2019 când soldul a început să fie în favoarea importurilor. Dacă în 2019 PSD-ul a început dezatrul, în 2020 noua conducere MEEMA & comp. l-au adâncit, adăugând în plus la sold 91%.

Cei care vor veni cu argumentul pandemiei nu au dreptate deoarece producția a rămas cam aceeași (un plus de 0,11% ca sa fim corecți) și consumul a crescut în 2020 cu 2,38%.

În ultimii 10 ani maximele de producție au fost între 2014 – 2018. A fost perioadă când toți managerii au tras pentru mărirea producției (care a generat export), mărirea cifrelor de afaceri și a profiturilor (corelate cu scăderea cheltuielilor și investițiilor) ceea ce a însemnat încasări mai mari pentru aceștia printr-un bonus, parte din profit. Acest sistem ticăloșit inventat de PSD a asigurat la buget banii necesari pentru menținerea în viață a statului, plata salariilor și pensiilor, susținerea administrației supradimensionate. Acest sistem ticăloșit a văduvit industria energetică de mentenanță și investiții. Utilajele (și tehnologia) au început să cedeze, presiunea legislatiei europene privitoare la decarbonificare, lipsa de viziune la nivel de minister și ANRE, managementul deprofesionalizat și excesiv politizat au avut ca rezultat căderea și scoaterea din uz a capacităților și scăderea producției.

Observăm: cel mai mult a avut de suferit cărbunele, având o scădere constantă. Trebuie să spunem că gazul are creștere din investiția privată a Petrom. Această centrală de la Brazi are o capacitate de 860 MW/h și a fost pusă în funcțiune în 2012.

Media orară de producție de energie din gaze pentru 2020 este 1126 MW/h, cu un maxim 2185 MW/h. Să nu uităm că ANRE ne spune că avem 3212 MW / h capacitate de producție pe gaze. Probabil peste 1200 MW /h sunt raportați fals de ANRE (considerând că există raportări false în 2012 cam de 600 MW). Se confirmă: în ultimii zece ani companiile naționale au retras, real, din funcțiune aproximativ 600 MW/h capacități care au fost compensați de cei 860 MW, investitia privată a Petrom de la Brazi.

În privința nucleaului producția variază în funcție de programele obligatorii de revizie și mentenanță la cele două reactoare.

Pe ansambu producția de energie securitară a scăzut cu 6,6 TW în decurs de 10 ani, ceea ce înseamnă 17,2%. Tragedia din ultimul an este la producția pe cărbune: avem o scădere de 26%.

Nu mai avem energie securitară, suntem vulnerabili oricărui dezechilibru de producție datorită regenerabilelor și supuși riscului de a avea o pană națională de curent – blackout. S-a întâmplat pe 8 ianuarie 2020 și se mai poate întâmpla și mâine!

Sistemul ticăloșit de extragere a profiturilor companiilor energetice în defavoarea investițiilor și reparațiilor s-a conservat și se va menține pentru rămânerea statului pe linia de plutire.

Neînțelegerea SEN de către decidenți diletanți (sau ticăloși) numiți pe criterii politice și nu de competență sperăm să se schimbe.

Iată datele dezastrului pe ultimii 10 ani: datele sunt în TW/an și raportările ANRE are capacităților disponibile in MW/h.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro