Ce doze de fake news înghit americanii

de Brindusa Armanca     Contributors.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2020, 16:28 Actualitate | Opinii


Brindusa Armanca
Foto: Arhiva personala

Cercetătorii în domeniul vaccinului anti COVID-19 și cei care studiază caracteristicile încă necunoscute ale virusului lucrează cu motoarele turate la maxim. Dar nici experții în mass-media și comunicare nu stau cu mâinile în sân. Americanii sunt foarte avansați în a afla care este configurația publicului influențat de știrile false și de teoriile conspirației, cine le răspândește și ce categorii de vârstă, sex, rasă, ideologie politică etc. sunt mai vulnerabile la dezinformare. Un studiu amplu a elaborat un grup de cercetători din universitățile Northeastern, Harvard, Northwestern și Rutgers, urmărind 30 de milioane de mesaje despre coronavirus pe Twitter în perioada ianuarie-septembrie 2020. Concluziile sunt extrem de interesante. În vreme ce persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, în special femei, sunt mai harnice în a distribui știri false, tinerii sunt mai dispuși să le creadă. Paradoxul, concluzionează profesorul David Lazer, conducătorul echipei de universitari, este că persoanele mai în vârstă sunt mai informate decât cei tineri, totuși, pe Twitter ele se dovedesc în mai mare măsură dezinformate. Minoritățile și tinerii sunt mai vulnerabili la dezinformare pe Instagram, WhatsApp și Facebook Messenger. Cauza stabilită de cercetătorii studiului pentru fake news și dezinformare este „lipsa normelor și a procesului editorial care asigură acuratețea și credibilitatea informațiilor în știri”. Sursa celor mai numeroase distribuiri de știri false este Gateway Pundit și Info Wars. Totuși, în luna august s-a constatat că publicul s-a întors către New York Times, CNN și The Washington Post, care, într-o proporțire mai mică, au oferit publicului inclusiv știri false sau distorsionate.

Ce tipuri de știri false sau conspirații mondiale înghit americanii? Despre originea virusului, 22% din cei 21.196 de subiecți ai studiului, recrutați din cincizeci de state americane, cred că este un produs sintetic provenit din laboratoarele chineze, iar despre vaccin, aproximativ 7% sunt încredințați că acesta induce boala, introducând virusul în sânge prin injectare. Centrele de cercetare medical au stabilit cu certitudine că virusul provine de la o specie de lilieci, iar testele contrazic teoriile că vaccinul poate produce boala. Alte teorii false cu priză la publicul american, preluate din mass-media și difuzate larg pe rețelele sociale, ar fi: spălatul pe mâini nu previne infectarea cu COVID-19 și doar cei peste 60 de ani sunt vulnerabili, cred 17% din cei chestionați, iar un procent de 16% crede că antibioticele pot preveni îmbolnăvirea. Percepțiile false ale publicului sunt de asemenea examinate în studiul amintit. Cei care frecventează Facebook Messenger recunosc că au crezut în proporție de 26% informații dovedite false, iar cei care se uită pe WhatsApp au înghițit pe nemestecate fake news în procent de 31%. Proporții mari de percepții false se înregistrează și între utilizatorii Snapchat, Instagram și Wikipedia.

În campania electorală pentru prezidențialele din SUA, cercetătorii celor patru universități au dat atenție și orientării politice a subiecților chestionați. Studiul a constatat că 16 % din cei care s-au declarat democrați au crezut că vaccinul antigripal poate preveni COVID-19, față de 14% republicani și 12% independenți. Procentul s-a inversat când întrebarea s-a referit la originea virusului: 35% din republicani au crezut că vine dintr-un laborator din China, față de 14% republicani și 20% independenți. Procentele au fost sensibil egale în cele trei grupuri ideologice în credința că antibioticele pot preveni infectarea cu coronavirus.Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1266 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Studiul Harvard contrazice naratiunea din media (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 18:11)

  animatron [utilizator]

  Cat e ziua de lunga ni se spune in presa mainstream ca de vina pt "fake news" sunt "rasistii", "barbatii de peste 50 de ani", "suprematistii albi".

  Femeile, tinerii, minoritatile, intotdeauna sunt actori sociali prezentati foarte pozitiv, care lupta din rasputeri cu "fake news"-urile raspandite de suprematisti misogini.

  Ce sa mai zicem de presa stangista care, spre deosebire de aia firava de dreapta, nu scoate de la tipar si in online decat "adevaruri factuale", asa ni se explica.

  Vine studiul asta pe zeci de milioane de "tweets", produs de mai multe universitati (intre care Harvard, pepiniera de cadre a stangii americane) si explodeaza manipularile grosiere si mincinoase.

  Cine distribuie mai multe "fake news"?
  Femeile de peste 50 de ani.

  Cine crede mai mult aceste "fake"-uri de pe retele sociale?
  Tinerii si minoritatile.

  Cine a oferit publicului "inclusiv stiri false sau distorsionate" ?
  CNN, NY Times, Washington Post, care pretind sistematic ca ele prezinta doar realitati.

  Originea virusului chinez ar putea fi una "de laborator", in urma unor erori sau experimente periculoase la Institutul de virologie din Wuhan?

  E un "fake", nu e stiinta, ne spune presa mai ales ca sa-l contrazica pe Trump.

  "E o posiblitate reala", afirma public un grup de experti francezi in virusologie, bio-informatica si filogenetica, care au si publicat un studiu in toamna lui 2020.

  https://www.laprovence.com/article/edition-marseille/6176371/covid-19-et-si-le-virus-setait-echappe-dun-laboratoire.html

  Evident ca exista "fake news", asa cum exista si site-uri create doar pt a raspandi informatii eronate sau de manipulare.

  Rusia si China nici nu prea ascund genul asta de activitati indreptate contra Occidentului.

  In Europa trebuie sa ne impotrivim tendintei de a favoriza si proteja "adevarul oficial", emis si filtrat de o singura parte a presei, administratiei sau clasei politice.

  Spiritul critic si libertatea de exprimare sunt intrinsec fundamentale pt democratie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by