In jurul unei oarecare biserici din Bucuresti (daca i-as fi retinut numele, l-as fi scris), niste romani s-au strins si s-au pus pe-o strigare: “Vrem ca religia sa fie materie obligatorie la liceu!“. In virtutea manifestarii ad-hoc, ma gindesc si eu sa ma trintesc in fata Casei Poporului si sa cer un milion de euro. Nu de alta, dar cred ca daca pun bine la punct o strategie, as avea mai multe sanse ca ei, scrie Alex Mihaileanu pe blogul subiectiv.ro.

Uitindu-ma la Antena 3, mai devreme, aud bucata de stire. Ciulesc urechea dreapta si apuc sa ascult o bucata din ea. Romanii nostri, dupa ce-au stat bine si-au cugetat, au zis ca doar religia ne mai poate salva. Adica prea sint violenti tinerii romani, prea se drogheaza mai mult decit e cazul, prea incepem sa ne indobitocim din senin.

Aberatia

Dumnezeu ne va salva!, asa a sunat verdictul demonstrantilor. Dumnezeu ne va explica de ce nu e bine sa tragem pe nas, de ce nu e bine sa ne bagam in vena si de ce e urit sa spargem mutrele celor din jur. Diavolul trebuie trimis inapoi in iad, la el acasa, ca prea si-a bagat coada pina acum. El e de vina ca tinerii se drogheaza, ca injura ca niste birjari, ca dau cu pumnul ca niste golani. Nu, nu parintii sint de vina pentru ca ii neglijeaza, nu parintii sint de vina pentru ca nu le explica ce inseamna bunul simt, nu lipsa educatiei e de vina pentru comportamentul aberant. De vina e diavolul, iar ora de religie ne va salva!

Oricit de ateu sau oricit de credincios ai fi, nu poate sa nu te buseasca risul cind vezi o ditamai aberatie. Nu e suficient ca din clasa a doua si pina intr-a opta se face religie, trebuie si in liceu. Nu e suficient ca plozii se apuca de fumat din clasa a treia, trebuie sa ii salvam cind sint intr-a doispea!

Stupiditatea cererii este cu atit mai mare cu cit orele de religie sint construite pe tiparul slujbelor. Eu, unul, imi amintesc de rugaciunile pe care trebuia sa le spunem la inceputul si la sfirsitul orei de religie, la invatarea pe de rost a diverselor pasaje din Biblie si obligativitatea prezentei la ore, indiferent daca erai ortodox sau nu. Cine venea cu scutire pentru ca era de alta religie nu putea sa plece din clasa, trebuie sa asculte aberatiile popei.

Educatia

A introduce religia ca materie obligatorie la liceu in speranta educarii tineretului roman, care se va droga oricum, e ca si cum i-ai cere lui Dumnezeu sa iti puna-n traista. Si, dupa cum stim, nu-i place sa puna in traista, ci doar da.

Inainte de cere tuturor sa creada in Dumnezeu, poate ar trebui facuta o ora speciala in care sa se predea bunul simt. Degeaba incerci sa ii explici unui elev ca o sa-l bata al de sus daca fumeaza, cita vreme el o sa se strice de ris cind te aude. Poate ca ar fi mult mai indicata o ora cu un psiholog, un om care sa le explice celorlalti, pe intelesul lor, unde gresesc si de ce.

Totodata, poate ar fi mai indicate niste ore suplimentare in care sa fie educati parintii sa nu-si mai neglijeze odraslele. Poate ar fi mai indicat sa se modifice legislatia, astfel incit atunci cind un minor e prins cu droguri, sa fie obligat sa se duca la psiholog si sa bage munca in folosul comunitatii si poate ar mai indicat ca si parintii lor sa fie obligati sa calce la psiholog si sa ia lectii de crestere a copiilor. Acelasi lucru sa se aplice si in cazul plozilor violenti.

Predarea lui Dumnezeu n-o sa ajute nici pe dracu’, daramite pe niste draci pe care-i doare in coada de preotul care vine sa le explice cit de incurcate sint caile Domnului. Si totusi, in loc sa gindim practic, traim cu impresia ca Dumnezeu le rezolva pe toate. Nu, nu le rezolva. Pentru ca Dumnezeu e un pitic chelios, cu barba alba, cu nasul borcanat si cu burtica, un mos care tine-n mina stinga o doza de bere si-n dreapta o tigara si se strica de ris pe seama muritorilor.

Comenteaza si tu pe subiectiv.ro.