​OPINIE

Momente penibile cu influenceri din perioada COVID-19 care arată că internetul poate fi uneori toxic

de Răzvan Băltărețu     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 iulie 2020, 19:30 Actualitate | Opinii


Cheloo
Foto: Facebook
​În anii ‘90 era acest slogan: „ați prostit poporul cu televizorul”, ceea ce implică existența unui om, a unei minți comune, care a decis să prostească poporul și-a folosit televiziunea din dotare ca s-o facă. Bine, retroactiv, vedem că românii nu aveau nevoie de prea multă șarlatanie ca să creadă în tot felul de teorii. Asta a fost evident în 2020, când pe internet lucrurile stau puțin altfel. Poate de aceea și vedem diverse păreri despre cum ar trebui cenzurat, ceea ce n-ar fi deloc o idee bună.

Pe măsură ce-am văzut subiecte despre TikTok și cum ar fi interzisă rețeaua socială în Statele Unite ale Americii, am avut o epifanie la prima mână: poate că oamenii care urăsc internetul, cu tot ce reprezintă el, îl urăsc, pentru că le arată cum sunt oamenii cu adevărat. Și nu sunt deloc unii în care ai avea încredere să-i lași să aprindă aragazul sau să încuie ușa.

Ce-am adunat în lista de mai jos nu sunt doar vedete apărute și crescut pe internet. Mai sunt și câteva care au apărut în offline - în muzică, televiziune - și acum își cultivă o altă personalitate și online. După ce-am trecut de starea de urgență, am fi putut crede că fluviul de păreri mai pierde din avânt. Ce ne-am înșelat cu toții, nu?

Cheloo a ieșit la pescuit de naivi și-a făcut-o așa cum s-a remarcat în toată cariera: extrem și prin cuvinte mari. Sigur, poți citi mesajul lui și-n altă cheie: n-are încredere în stat, statului nu-i pasă. Dar deja facem analiză pe text și nu-și are rostul, că bacalaureatul a trecut deja.

Când ai mani-pedi la 12, dar starea de urgență începe la 10Ana Morodan, cu circa 100 mii de followeri pe Facebook, alți 390 mii pe Instagram și aproximativ 4 mii pe TikTok, a avut o problemă cu, probabil, unele dintre fanele sale undeva prin martie. Declararea stării de urgență a dus la închiderea saloanelor de înfrumusețare, ceea ce ar putea explica criza din clipurile de mai jos. Sunt de pe TikTok, unele. Cel puțin eu acolo le-am găsit. Morodan a trecut destul de ușor între nevoile ei și, stai că nu-i chiar așa, nevoile macro ale societății, cum ar fi antreprenorii care pierd bani acum. Cu siguranță videourile pot fi justificate prin cine știe ce scandal era la acel moment relevant pentru ea. Doar că spre deosebire de ce-ar încerca să vândă în public, iată, are astfel de momente în care n-ai putea face diferența între ea și un om care a tras „una mică” și încearcă să îți explice lumea.
Dacă ar fi fost o categorie cu premii, Andrei Zbir ar fi luat ceva din top. La început de martie s-a crezut amuzant și-a făcut videoul de mai jos în care, în aparență, strănută coronavirus pe oameni. Explică mai apoi că era doar un spray și nu era niciun virus în spray. Sub umbrela generoasă a “glumea, ce, nu știi de glumă?”, el a pus pe YouTube un clip care are un umor îndoielnic și prostie cât cuprinde.Dintre toți cei pe care i-am căutat și găsit că ar fi luat-o pe arătură cu tot ce se întâmplă în 2020, Dorian Popa e într-o ligă aparte. Pe 12 martie a publicat un video în care vrea să explice că situația e gravă, dar putem trece peste ea. Citește sfaturile de la Ministerul Sănătății și ai crede că videoul va fi chiar util publicului său.

Doar că apoi începe o lungă listă de conspirații despre ce-i, de fapt, cu acest virus. El nu contestă că există, ci doar spune că-s „interese mari la mijloc”. Aceleași „interese” care-l preocupă pe unchiul gălăgios și degrabă alcoolic pe care îl avem cu toții în familie. Doar că Popa n-o face la o masă cu câteva persoane, ci a făcut-o pe YouTube către un public de câteva zeci de mii de oameni. A șters clipul când a văzut că a dat-o aiurea. În memoria internetului a rămas, așa cum e cazul cu această analiză a lui Marian Ionescu.

Selly s-a remarcat mai mereu ca fiind echilibrat și, la o adică, chiar o rază de speranță pentru o generație despre care părerile sunt radical împărțite. Și-a folosit cu succes canalul ca să atragă atenția asupra problemelor, ca să explice de ce-i gravă situația cu pandemia, dar pe 16 martie a avut un live cu Dorian Popa.

În fragmentul pe care îl ai mai jos vezi zona către care Popa nu se poate abține să nu patineze: conspirații, adevăratul adevăr din lume. Am apreciat însă că a întărit câteva idei: purtatul măștii, igiena și să ții distanța față de oameni.


Din sfera “decizii proaste de luat când în Asia oamenii mor din cauza unui virus” avem următorul exemplu: Luminița Balaban. Ea cred că ar intra în zona micro-influenceri. Ea ar fi fost invitată de Ambasada Indoneziei să viziteze țara și eventual să-i crească notorietatea în România, în caz că emisiunea Asia Express n-a făcut-o destul pentru toată Asia.

În fine, pandemia a venit și-a izolat-o în Bali, când a venit și-un cutremur pe 18 martie. Ea nu s-a dus în zona conspiraționiștilor, dar a luat-o pe-o cărare la fel de instabilă: ei îi e (era) mai rău decât celor din România, așa că să nu se mai plângă. “Țara babuină” care a primit-o ar fi fost, cumva, de vină pentru tot ce i se întâmplă.


Connect-R a fost un alt nume care a vrut să nu uităm că și cântăreții au păreri. Pe 11 martie a încercat un fel de meditație budistă fără rezultat. N-a zis direct dacă virusul e făcătură, dacă pandemia e pe drept declarată sau nu, ci a încercat să fie ca un profet neînțeles care traduce mersul lucrurilor din realitate printr-o platitudine de tipul: „fii tu schimbarea pe care o vrei în lume”, doar că mizând pe mult mai multe cuvinte goale și fără vreun sens real. Dar a strâns ceva fani care să fie de acord cu ideile lui.


Mădălin Ionescu e altă voce care s-a remarcat în perioada asta. Până să-l descopăr cu părerile recente despre pandemie, mișcări de sistem și alte „interese mari la mijloc”, îl știam doar ca o vedetă TV. Dar iată cum m-am înșelat, pentru că-i mai mult decât atât. Dintre toate prostiile pe care le-a zis, cel puțin recent, rămâne asta despre starea de sănătate a lui Marcel Pavel (confirmat cu COVID-19):

“Marcel a făcut dubla pneumonie intrând înfierbântat intr-o încăpere cu aerul condiționat dat la maxim. Nimic anormal . Sau poate ca filtrele de aer condiționat erau pline de bacterii. Pare sa fi existat, totuși, un focar gripal. Cum a apărut COVID-ul in ecuația asta ? Nu știu !”.

Însă într-un live din mai mergea pe o altă teorie: jocurile sunt făcute, cine are de câștigat are de câștigat, cine nu… cred că nu-i rămân decât live-uri conspiraționiste.


Ce facem cu internetul de aici înainte?Sincer, nu facem nimic cu el. Eu nu cred că e stricat și nici nu ar trebui cenzurat. Vedem foarte bine cum se descurcă diverse țări când vine vorba de a curăța în vreun fel sau altul. China pur și simplu practică cenzura, SUA vrea un pic din puterea asta, iar alte țări încearcă să construiască o lege de un fel sau alt fel, că poate mai stăvilește din răspândirea informațiilor false.

Pe tot acest fond rămâne o problemă imens: Google, Facebook nu au niciun interes să disturbe internetul așa cum e el acum. Un audit al Facebook a arătat că nu e interesat de libertate de exprimare sau adevăr, ci de direcția din care vin banii, câți sunt și să nu se oprească.

Google și alte companii din sfera Big Tech n-au nicio problemă să ia bani pe reclame despre anti-vaccinare. La o adică, singurele momente în care se opresc și încearcă să mimeze o schimbare e când lumea făcea prea multă gălăgie. Dar, în 2020, lumea a fost ocupată cu o pandemie. Și încă e.

Din lista de mai sus cred că un caz poate fi justificat: Andrei Zbir. El are un canal care se învârte în sfera lui Selly, dar nu-i suficient de mare cât să fie cu adevărat relevant și încă merge foarte mult pe lucruri duse la extrem ca să prindă. Practic, tot TikTok e construit pe așa ceva. Iar canale românești care fură angro din afară, tot felul de idei, apar constant și nu se opresc.

Așa și el a mers pe-o modă a farselor, doar că nici vârsta, nici experiența de viață sau anturajul nu i-au spus că-i de-o prostie colosală.

Dorian Popa, din nou, și el ar vrea să dea videoul care rupe YouTube în două. Are și credințele lui, cum toți le avem, și nici nu crede atât de mult în ele, cât să le lase libere pe internet. A încercat, a eșuat, s-a mai temperat. De ceilalți n-am ce zice. Sunt și ei un produs al internetului, iar modul în care și-au atras fani le alimentează următoarea mișcare. Sau le-o corectează, dacă o iau razna de tot.

Am adunat astfel de exemple, într-o listă deloc exhaustivă, ca să înțelegi un lucru: oamenii chiar au libertatea să spună ce vor, dar sunt acele păreri care nu sunt nici utile, nici amuzante sau interesante, ba chiar pot fi și toxice.

La un TEDx Talks, comediantul Andrew Schulz a încercat să explice publicului de ce lui i se permite să nu respecte corectitudinea politică și răspunsul, pe scurt, e acesta: e natural. Oamenii știu la ce să se aștepte, nu îi mintă că are alte credințe.

M-aș hazarda să spun că internetul, mai ales după ce-am văzut în 2020, e mai toxic decât a fost televiziunea vreodată. Cei de mai sus sunt doar oameni care adună cifre mari și habar n-au unde ar trebui să tragă linia. De la ei, în jos, mesajul se duce către cifre din ce în ce mai mici.

Și asta e o problemă. Altfel nu am discuta subiecte ca: pământul plat, cipuri și 5G în 2020. Dar oamenii caută un răspuns, nu-l găsesc pe cale oficială sau e prea complicat, și atunci orice gură de aer conspiraționist e numai bună.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32190 vizualizari

 • -4 (46 voturi)    
  Oamenii aceștia nu au puterea de a ne afecta (Duminică, 12 iulie 2020, 9:36)

  hsl [utilizator]

  au o bulă a lor care îi ajută să-și propage ideile printre cei care se poziționează în acea bulă (de exemplu eu nu am citit/ascultat/văzut absolut nimic din ce zic toți cei de mai sus despre social și politic - cu excepția unor păreri de-ale lui Cheloo la o emisiune TV - și nu cunosc o singură persoană care să-mi fi amintit, chiar și în trecere, de vreunul din aceste nume).
  Problema e cu oamenii care spun la fel de multe prostii și care ajung să le pună în practică; precum dl Orban, dl. Tătaru, dl. Arafat, dl. Ciolacu, dna. Gorghiu, dl. Iohannis, dl. Băsescu etc. Aceste nume reprezintă problemele noastre, nu 2 nătărăi care vând machiaj și cremă unor alte mii de nătărăi.
  • 0 (6 voturi)    
   Este o democratizare a ... adevarului. (Luni, 13 iulie 2020, 10:18)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Daca ai suficienti "followeri", ai tot dreptul sa pretinzi o felie din adevar.
   Vocea expertilor, rece si taioasa, si care nu e nici ea mereu 100% corecta, mai ales in vremuri tulburi de pandemie, paleste in fata unor baieti care stiu sa ne gadile la corzile care ne fac sa apasam pe butonul "Follow".
   Filmul "Idiocracy" devine realitate.
 • +15 (19 voturi)    
  imi pare rau.. (Duminică, 12 iulie 2020, 9:57)

  cristi_an [utilizator]

  nu am reusit sa trec prin toate exemplele. indivizii/dele au fost la fel si inainte de covid... doar ca virusul le-a oferit piedestalul...
 • +10 (12 voturi)    
  Într-adevăr, totul se măsoară în click-uri (Duminică, 12 iulie 2020, 10:25)

  calincb [utilizator]

  de o vreme încoace.
  Orice persoană "dezvrăjită" de curentul oficial (iar uneori cel al bunului simţ, pentru că totuşi nu trăim într-un regim totalitar), este un câştig al influencer-ului.
  Iar orice câştig, dacă nu este monetizat imediat, are foarte mari şanse de a fi monetizat în viitorul apropiat.
  Cam asta ar fi unitatea de măsură: click-ul, like-ul.
  Dacă ar putea să-şi susţină ideile, respectivii probabil că ar încerca să scrie nişte cărţi. Dar asta înseamnă că ar renunţa la audienţă, la câştiguri şi probabil că ar deveni mai evident penibilul.
 • +12 (16 voturi)    
  zero influencer (Duminică, 12 iulie 2020, 12:00)

  LeBaron [utilizator]

  E absolut incredibil cum o creatură ca Balaban poate fi considerată influencer.
  • +2 (2 voturi)    
   Politia ROMANA doarme (Luni, 13 iulie 2020, 2:23)

   voxpopulix [utilizator] i-a raspuns lui LeBaron

   daca sunt destepti care baga bani in prostie si impostura atunci o sa avem mereu petarde de influenceri.


   Si B, alo POLITIA ROMANA - Vreti sa va explic eu care parte din lege se foloseste la ce a facut Andrei Zbir?

   Agentiile care mai baga un leu in el dupa faza asta chiar nu au pic de minte. Da, gluma, spray bla bla. Oamenii aia au stat cu stresul ca a stranutat un prost pe ei, poate s-au dus si la doctor ca sa se testeze, expunandu-se unui risc suplimentar.

   Faina gluma nu?

   Ma bucur ca ati gasit clipul pentru ca a fost sters la un moment dat, cand s-a prins si el ca este dosar penal.

   DECI, POLITIA ROMANA? Chiar trebuie sa facem noi sesizare sau stie cineva pe acolo legea?
 • +19 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 12 iulie 2020, 12:29)

  [anonim]

 • +16 (24 voturi)    
  virusul (Duminică, 12 iulie 2020, 12:29)

  sorvas [utilizator]

  astia de mai sus sunt adevaratul virus. poate nu ucid la propriu, dar le ucid mintile zecilor de mii care-i urmaresc.
  • +13 (15 voturi)    
   nu cred! (Duminică, 12 iulie 2020, 15:51)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui sorvas

   N-au ce "minte" sa ucida! Daca ar avea minte, nu i-ar mai urmari :P
 • +4 (6 voturi)    
  "Vedetele" romanesti... (Duminică, 12 iulie 2020, 19:59)

  mirceapanait [utilizator]

  Cheloo mai ales se remarca aici prin "forta argumentului". Cinismul si grosolania cu care scrie sunt dublate de o lipsa acuta de logica. Oare era fumat cand a scris asta?

  Chiar si asa, cei care il sustin si il promoveaza in continuare nici nu merita sa fie incadrati ca homo sapiens.
 • +5 (5 voturi)    
  cheloo (Duminică, 12 iulie 2020, 22:45)

  vagabond [utilizator]

  A fost mai mereu gica contra. Daca posta un mesaj pro-masti, avea 100 de "likeuri".

  Acum are articol in ziar.
  Banishorii vorbesc ;)
 • -7 (11 voturi)    
  Nu v-ati gandit ca poate e invers? (Duminică, 12 iulie 2020, 23:04)

  galeo [utilizator]

  Ca ei sa aiba dreptate si voi sa fiti aia toxici?
  Cine v-a dat titlul de detinatori ai adevarului absolut?
  • +4 (8 voturi)    
   pai si inflencerilor cine? (Luni, 13 iulie 2020, 0:51)

   vagabond [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   O sleahta de piscotari care dau sfaturi cu 7 la bac facultatea la Spiru.

   Cum sa fi atat de naiv sa crezi un cantaret in locul unui doctor cand vine vorba de covid? Nu vezi ca chello e o olivia steer cheala?
  • 0 (0 voturi)    
   common sense... (Luni, 13 iulie 2020, 17:48)

   IronRaven [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ... ceea ce lipseste la papagalii astia...
  • 0 (0 voturi)    
   ce "adevăr absolut", dă o definiție (Luni, 13 iulie 2020, 19:48)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Dacă observăm ridicolul acestor personaje nu invocăm nici un adevăr absolut (indiferent ce-o fi și aia).
  • 0 (0 voturi)    
   Cu mintea mea... (Luni, 13 iulie 2020, 21:57)

   bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   ...am analizat argumentele și ceea ce au spus ei contrazice informațiile concrete. Oficialitățile și experții din spatele lor (de pildă la OMS) au dat de asemenea cu bîta în baltă. Fiecare trebuie să judece cu propria minte, să ia deciziile proprii și - esențial! - să își asume răspunderea pentru consecințe.

   A judeca pe păreri și pe sentimente ne coboară la nivelul necuvîntătoarelor, de pildă al celor pentru care berbecul este influencer.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu mi-a dat (Miercuri, 15 iulie 2020, 9:27)

   Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   cine "titluri", dar tind sa cred mai degraba in medici si profesori decat in papagali!
 • +10 (10 voturi)    
  ... de ce aberatiile astora sunt periculoase... (Luni, 13 iulie 2020, 2:58)

  IronRaven [utilizator]

  ...Recunosc am citit doar ce a scris cheloo si, sincer nu ar fi fost atat de grav daca nu mentiona ca nu exista Covid19.
  Eu sa incerc sa argumentez in cateva linii de ce exista covid si de ce este periculos...
  --> Absolut toate statele de pe glob se confrunta cu el... SUA, Brazilia, Iran, China, Italia, Spania, Rusia, Germania... toate au trecut prin zeci si sute de mii de cazuri si au mii de morti... Tarile asta nu au nimic in comun din punct de vedere geo-politic (exceptand faptul ca se urasc unele pe altele)... Deci idea unei conspiratii care sa includa toate aceste state este RIDICOLA..
  --> Italia si Spania tari in care lucreaza zeci de mii de romani au fost grav afecate... Poate romanii din Romanica ar trebui sa ii intrebe pe cei care au ramas in Italia sau Spania cum a fost cu COVID la ei?
  --> Poate ar trebui sa ii intrebam pe doctorii de la infectioase cum e cu COVID... si nu pe niste parpalaci care, intre ei strand maxim 12 clase primare (si alea la FF)...
  --> Oameni trebuie sa inteleaga ca in general un virus nu ucide direct (ca o otrava sau ca un glont)... Virusul este un organism viu care are nevoie de celule gazdei pt a se putea reproduce... Faptul ca te "ucide" este un efect secundar al infectarii, moarte fiind provocata, fie de o alta boala (care nu mai poate fii tinuta sub control de organism), fie chiar de un raspuns exagerat al sistemului imunitar... Deci, altfel spus virusul nu te "strange de gat" dar creaza premizele in care propiul tau organism cedeaza...
  --> Din nefericire nu se stie mai nimic real despre virusul asta...(execeptand ca ataca initial plamanii). Toate studiile demne de incredere vin din SUA sau Europa si doar din cand in cand din China... China a mintit OMS, OMS ne-a mintit pe toti... este foarte greu sa stii ce sa crezi.... DAR POTI SA CREZI ASTA:
  VIRUSUL EXISTA si OMOARA (indirect) OAMENI (chiar si pe cei tineri si aparent sanatorsi)
 • +5 (5 voturi)    
  bineinteles ca e toxic (Luni, 13 iulie 2020, 10:02)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  internetu e ca parcurile sau scara blocului pe vremuri doar ca e la scara mult mai mare. Orice nimeni isi da cu parerea orice retardat isi face filmulet devine vlogar influensar orice interlop se filmeaza cu banii si armele si-si expectoreaza parerile despre orice. Sigur ca un om echilibrat hemodinamic si respirator si mai ales psihic-intelectual nu pune botul la toate borhoturile pe care le emana astia, dar sunt ailalti cu acelasi IQ care inghit tot ca pelicanii nemestecat. Si problema e ca astia fac majoritatea. Vedeti si cum s-a modificat limba romana dupa prosti. In curand n-o sa mai folosim cratima pentru ca si-asa nu stie nimeni unde s-o puna. Majoritatea crede mai mult ce zice un nimeni de pe FB decat ce zice Rafila sau Arafat.
 • 0 (0 voturi)    
  Premiile Darwin (Luni, 13 iulie 2020, 21:54)

  bilbofil [utilizator]

  Sau, pe românește, Dumnezeu nu dă cu parul.

  Dreptul la liberă exprimare (atît de necesar în primul rînd receptorilor) merge mînă în mînă cu obligația de a judeca și trece informațiile primite prin filtrul propriei judecăți. Așa că problema nu este la influenceri, ci la faptul că de 50 de ani capacitatea de înțelegere a unui mesaj nu a mai fost corect formată în mințile generațiilor tinere, nici la școală, nici acasă.

  Pentru că riscul este la receptor, nu la emițător, înainte de a înghiți concluzia și opinia unui mesaj - ale oricărui mesaj, inclusiv de la rude, de la oficialități, de la experți cu diplomă -, este necesar să te apleci asupra argumentelor și să le judeci soliditatea și relevanța.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by