Credeați că numai statuile sau hărțile (1) pot fi rasiste? Aflați că, pe fondul actualei revoluții BLM (Black Lives Matter), în curs de desfășurare în SUA și alte țări, a venit și rândul jocului de șah să dea socoteală în fața corectitudinii politice pe 27 iunie 2020. Ce s-a întâmplat?

Constantin CranganuFoto: Hotnews

Antonio Radić, un croat de 33 ani, este proprietarul canalului de șah agadmator pe YouTube (YT). Din 2017 până azi, el a postat 1.800 de videoclipuri în care analizează partide clasice și contemporane. agadmator, cu circa 700.000 abonați și peste 274 milioane vizualizări, este cel mai popular canal de șah de pe YT.

Pe 17 mai 2020, Radić a început să transmită un podcast dedicat șahului în vremea pandemiei, numit agadmator Podcast. Primul său invitat a fost campionul francez Maxime Vachier-Lagrave. În al doilea episod, transmis în direct pe 27 iunie 2020, invitatul său a fost campionul american Hikaru Nakamura. După circa o oră și 20 minute, podcastul a fost interzis și Radić a primit următorul mesaj:

Șahistul croat, convins că videoclipul său nu este sub niciun aspect „dăunător” sau „periculos ” pentru comunitatea YT și că nu a violat nicio o regulă din Community Guidlines, a făcut contestație. După mai puțin de 1 minut, YT a respins contestația și i-a dat un avertisment:

Consternat de nedreptatea care i s-a făcut și îngrijorat de faptul că YT i-ar putea suspenda canalul, Antonio Radić a postat imediat un video-replică în care a dezvăluit cenzura aplicată podcastului său. În mai puțin de o zi, replica croatului a acumulat peste 330.000 vizualizări și peste 4.000 de comentarii.

Foarte atent cu limbajul folosit, Radić a încercat să analizeze comportamentul algoritmului utilizat de YT, care i-a întrerupt transmisia live pe motive de corectitudine politică, foarte agresivă după ultimele evenimente BLM din America. El a sugerat că probabil o replică a sa – în această variantă [a apărării] Berlin, dacă negrul mută la b6 în loc de c6, albul va fi întotdeauna superior – a făcut să „sară siguranța” bot-ului responsabil cu cenzura la YT. Apoi, Radić și-a exprimat teama că toate cele 1.800 videoclipuri ale sale ar putea fi interzise de YT pentru că aproape fiecare partidă descrie lupta până la moarte a negrului împotriva albului.

Comunitatea șahistă mondială a reacționat rapid, cu stupefacție și indignare, la această acțiune stupidă a site-ului YouTube. Unii fani au identificat și alte exprimări „rasiste” făcute de Radić în comentariile sale din cele 1.800 videoclipuri:

Negrul a pierdut, negrul este mai slab aici, albul domină.

Albul a captura regina neagră.

În această poziție, negrul nu mai are nicio speranță, există multe posibilități prin care albul poate profita.

S-au găsit și alte explicații motivate rasial pentru decizia YT de a cenzura o emisiune de șah și, prin extensie, jocul de șah așa cum se desfășoară în prezent:

  • Șahul este epitomul rasismului sistematic pentru că albul are dreptul la prima mutare și astfel obține un avantaj inerent asupra negrului. Deci, șahul suportă „privilegiile albilor”!- Jocul actual permite unui rege negru să fie făcut șah-mat, o expresie slab deghizată pentru să fie ucis.

- Jucătorii minoritari trebuie să joace sub aceleași reguli ca și jucătorii care nu sunt minoritari, ignorând secolele de opresiune.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro