Democrația nu este întotdeauna un marș triumfal, ci mai degrabă un maraton, iar națiunile democratice trebuie să coopereze și să fie solidare pentru a se asigura că actuala criză de sănătate provocată de epidemia de coronavirus „nu se transformă într-o criză a democrației”, afirmă, într-un editorial, Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, și Thomas E. Garrett, secretarul general al Comunității Democrațiilor.

Thomas E. Garrett si Bogdan AurescuFoto: MAE

Iată mai jos editorialul semnat de ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul general al Comunității Democrațiilor, Thomas E. Garrett

-------------------------------

Sănătatea și reziliența democrației pe durata pandemiei de COVID-19

Criza globală generată de coronavirus reprezintă un test de rezistență pentru reziliența și hotărârea cu care sistemul democratic apără respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept și drepturile omului și la nivel internațional. Se constată o presiune enormă asupra reacției democrațiilor în contextul pandemiei de Covid-19 cu privire la practicile instituționale de bază, acordurile multilaterale consacrate și fundamentele economice care stau la baza prosperității comune.

Bazată pe principiile solidarității, echității și justiției, guvernanța democratică acționează sub autoritatea parlamentelor și guvernelor democratic alese și responsabile. Pandemia actuală a proiectat discursuri care susțin că democrația nu ar dispune de instrumentele necesare pentru a face față unei situații de urgență a sistemului de sănătate. Avem convingerea că asemenea opinii sunt nu doar eronate, ci că tocmai opusul este adevărat, anume că aceste valori reprezintă fundamentul sistemului imunitar al democrației.

Democrația reprezintă un proces continuu, confruntat constant cu noi provocări ce apar la nivel național, regional și, din păcate - așa cum putem constata în contextul acestei pandemii - la nivel global.

Comunitatea Democrațiilor a luat naștere în iunie 2000, atunci când reprezentanții a 106 state au adoptat, la inițiativa secretarului de stat american Madeleine Albright și a ministrului de externe polonez Geremek, Declarația de la Varșovia. Acest document inovator evidențiază 19 principii esențiale ale statului de drept, democrației și drepturilor omului împărtășite de guverne și societatea civilă. Fundamentată pe Declarația de la Varșovia, Comunitatea Democrațiilor, ca platformă interguvernamentală, are ca fundament angajamentul exclusiv față de respectarea valorilor democratice universale.

Avem credința că în Declarația de la Varșovia și în principiile sale se regăsește un răspuns eficient la provocările generate de pandemie în raport cu societățile democratice, aceste principii rămânând la fel de relevante astăzi ca și în urmă cu 20 ani.

Un exemplu în acest sens îl constituie Principiul Patru al Declarației care subliniază că un sistem democratic trebuie să ofere acces la informații de încredere și independente. Dreptul tuturor persoanelor la acces egal la educație, o preocupare comună în această perioadă de restrângere a activității școlare, este evidențiat de Principiul Șase al Declarației. Principiul Șapte recunoaște că accesul la informație nu poate fi complet atins fără asigurarea dreptului neîngrădit al mass media de a colecta, informa și disemina știri și opinii. Iar Principiul Nouă consacră libertatea de adunare și asociere pașnică.

Statele membre ale Comunității Democrațiilor consideră că asemenea crize, precum cea actuală, necesită uneori măsuri extraordinare. Decizii dificile cu impact asupra aspectelor esențiale ale vieții de zi cu zi sunt necesare. În societățile democratice astfel de acțiuni sunt efectuate în deplină conformitate cu normele statului de drept și prevederile constituționale. Extinderea rapidă a pandemiei, cu consecințe importante asupra sănătății publice și economiei globale, a fost un șoc pentru noi toți. Cu toate acestea, reziliența, adaptabilitatea și măsurile auto-corective sunt semne distinctive ale democrației, așa cum este și solidaritatea la nivel internațional pentru a îndeplini un obiectiv comun.

Guvernele noastre trebuie să lucreze împreună pentru a asigura respectarea principiilor democratice chiar și în situațiile când se impun măsuri extraordinare. Nu este vorba de un efort solitar. Statele democratice trebuie să coopereze în mod solidar pentru a se încuraja reciproc în vederea respectării principiilor democratice în procesul de revenire din această criză.

În 2010, cu prilejul celei de-a 10-a aniversări a Comunității Democrațiilor, lideri politici și diplomatici din peste 100 de state s-au reunit la Opera din Cracovia. Astăzi, pandemia de coronavirus ne-a obligat ca a 20-a aniversare să fie celebrată online, într-un context mai puțin spectaculos. Cu toate acestea, reuniunea găzduită astăzi de România este mai crucială decât oricând.

Cu toate acestea, evenimentul de astăzi trebuie să fie mai mult decât o celebrare. Mai degrabă, trebuie să fie o încurajare a identificării răspunsurilor la una dintre cele mai presante întrebări actuale: Cum ar putea democrația să ofere soluții în acest context marcat de incertitudini?

Națiunile democratice trebuie să coopereze, să fie solidare, pentru a se susține reciproc în respectarea principiilor democratice, în procesul de redresare ca urmare a crizei COVID-19. Un lucru rămâne cert: trebuie să depunem eforturi astfel încât să ne asigurăm că o criză de sănătate nu se transformă într-o criză a democrației. Dacă conștientizăm că democrația nu este întotdeauna un marș triumfal, ci mai degrabă un maraton - de adaptabilitate, reziliență și angajament de a lucra împreună - , sunt șanse bune ca o astfel de transformare să nu se întâmple. Dar este necesar să ne menținem angajamentul ferm față de acest obiectiv”.

--------------------------