Povestea articolului care trimite „polițaii” germani la ghenă și experiențele mele cu forțele de ordine din Germania

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Miercuri, 24 iunie 2020, 21:17 Actualitate | Opinii


Dani Rockhoff
Foto: HotNews.ro
Nu există, probabil, om care să nu fi avut de a face, în viața sa, cu poliția. În ce mă privește, o situație mi-a rămas întipărită în minte. Era la sosirea mea ca imigrantă în Germania, în anul 1990. În urma unui accident provocat de altcineva care se afla la volan, mașina mea suferise un accident și fusese tractată la un Autohaus. Patronul acestuia cerea 200 de mărci pentru a o putea ridica de acolo, iar eu nu aveam decât jumătate din bani. Atunci mi-a sărit în ajutor, acoperind diferența de bani fără vreo pretenție ulterioară, un polițist german. Era unul dintre angajații unei instituții pe care o parte din societate germană mai nou o sfidează și o contestă, iar o jurnalistă din Germania o vrea desființată și aruncată printre gunoaie.

„La ghenă cu Polizei”

În articolul „All cops are berufsunfähig” (n.t. Toți polițaii sunt incapabili de muncă), cu supratitlul Abschaffung der Polizei (Desființarea poliției), autoarea autoarea editorialului apărut în 15 iunie pe taz.de își varsă umorile pe poliție, aparent într-o satiră, practic într-o propagandă antisistem de prost gust. Hengameh Yaghoobifarah (29 de ani), potrivit prezentării sale pe Tageszeitung online, este specialistă în „queerness, feminism, antirasism, cultură pop si estetică mass-media”.

Yaghoobirafah, în traducere din arabă, înseamnă „vreau să iert”. Tonul articolului denotă însă opusul, poate chiar o ură viscerală față de oamenii de ordine. Locul acestora, în opinia autoarei, ar fi „la depozitul de deșeuri (...) la ghenă, unde sunt cu adevărat înconjurați doar de deșeuri. Cu siguranță că, între cei asemenea lor, ei se vor simți cel mai bine”.

Varianta găsirii unui loc potrivit de muncă pentru polițiști este luata în calcul de autoare, în ipoteza unei societăți capitaliste în care statul e dezamorsat. „Unii oameni visează la un viitor fără forțe de poliție. Au fost discuții despre cum ar arăta și dacă ar putea funcționa acesta, nu doar de la uciderea afro-americanului George Floyd”.

E clar că editorialul vine într-un context internațional, pe care autoarea îl precizează chiar de la început: „De la dizolvarea sa oficială în Minneapolis, până la reforma anunțată la New York: după protestele internaționale Black Lives Matter, poliția trebuie să dea explicații. Și în Germania. O primă consecință este Legea anti-discriminare de stat (LADG), adoptată de Camera Reprezentanților din Berlin”.

Precizăm că această lege, aprobată de Senatul roș-roșu-verde de la Berlin, stipulează că o acuzație de rasism sau discriminare nu trebuie dovedita de reclamant, ci acuzatul, recte statul, trebuie să prezinte dovada inconsistenței acesteia, ca să se disculpe.

Redactorul-șef al taz, Barbara Junge, a anunțat într-un comunicat că ziarul regretă publicarea editorialului, după ce a primit mai multe plângeri, însă a afirmat că acesta era satiric. Remarcăm însă că rubrica la care a fost publicat nu e de satiră, ci din categoria „societate“. Iar plângerile, până la momentul de față, sunt peste 300. Profilul politic al taz este considerat de stânga și stânga-alternativă, ecologist și critic față de sistem.

Alarmă pentru statul de drept

Ceea ce a impulsionat însă scandalul a fost declarația de duminică a ministrului federal de interne, Horst Seehofer (CSU), că vă face plângere penală împotrivă ziaristei și a ziarului în cauză, prezumtiv pentru insultă și/sau instigare împotriva autorității de stat. Discuția s-a extins până la cancelarul Angela Merkel, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert. Până la ora de față, nu a fost luata decizia finală, de înaintare a plângerii sau nu.

Bineînțeles că o parte din mass-media germană a sărit în sus, invocând libertatea presei. Însă Seehofer are și susținători. „În opinia mea, o plângere a ministrului federal de interne ar fi un semnal puternic”, a declarat Thorsten Frei (CDU), pentru Die Welt. „Toată lumea trebuie să respecte statul de drept, inclusiv presa”. Este legitim să se facă o anchetă, pentru a se vedea dacă au fost depășite limitele. Și este firesc că Seehofer, ca ministru de interne, să ia apărarea poliției, consideră politicianul creștin-democrat.

Apariția articolului vine imediat după ciocnirile de la Stuttgart, considerate de Seehofer drept „un semnal de alarmă pentru statul de drept”. Peste cinci sute de persoane au fost implicate în revoltele din noaptea de duminică, 21 iunie. Unii au aruncat cu sticle și pietre în polițiști și au jefuit o serie de magazine. 19 polițiști au fost răniți, 24 de suspecți au fost reținuți, unii dintre aceștia fiind, între timp, eliberați.

În timpul turului său din centrul orașului, Seehofer a spus că se așteaptă ca „autorii infracțiunilor să fie repede și aspru pedepsiți”, de sistemul judiciar. „Pentru că pedepsele sunt, în continuare, cele mai bune mijloace preventive", a adăugat el, referindu-se și la la experiența acumulată ca premier al Bavariei. Cazul Stuttgart este „o provocare pentru întreaga republică“ și se referă la „credibilitatea statului de drept”, a mai spus ministrul de interne german.

Seehofer a condamnat, de asemenea, „creșterea constantă a violenței împotriva poliției”, a pompierilor și a lucrătorilor de pe salvările medicale. Cu toate acestea, marea majoritate a cetățenilor susțin poliția, consideră acesta. Dar, se pare, exista un procent nereprezentativ de oameni, care „îi văd pe oficiali drept dușmani”.

Și ministrul de Interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl, a declarat că trebuie „să se termine cu discreditarea poliției noastre”. În plus, politicianul CDU a subliniat că revoltele din weekend nu ar trebui să fie echivalate cu o poziționare generala, a populației din Stuttgart.

Conflict în alb-negru

Așa cum se întâmplă adesea după scandaluri care fac valuri la nivel național, nu a durat mult, ca în cazul revoltelor de la Stuttgart să înceapă să se numere câți dintre scandalagii, violenți sau jefuitori erau germani, și cați străini. Dezbaterea ulterioară a urmat modelul obișnuit, în alb-negru: migrantul este de vină versus migrantul nu este de vină, ci circumstanțele externe care îl fac să sufere și să protesteze.

Nu putem decât să sperăm că discuția va fi mai amplă și mai nuanțată. Revolte au existat întotdeauna în Germania, însă indiferent dacă la ele au luat parte germani sau non-germani, cele recente au dobândit o dimensiune nouă și diferită. Se contestă, uneori cu nebănuită violență, și se pune în pericol statul, sub strigătul de luptă „Fuck police!”.

Polițiștii și pompierii, chiar paramedicii și inspectorii de bilete de parcări sunt atacați sub impresia greșită că fiecare își poate decide drepturile. Acest mod de a vedea lucrurile pare a fi caracteristic în state cu societăți paralele, în care unii cred că faptele nu se supun legii, ci sunt la latitudinea „viscerelor” și toanelor fiecăruia.

Este o poziție pe care nu o împărtășesc. Statul are nevoie de ordine, nu de haos discreționar. Statul suntem noi, cetățenii, însă în stat se aplica reguli și legi care, atunci când sunt bune și nu strâmbe, ne servesc interesul și ne feresc de anarhie. Iar funcționarii statului ne plac atunci când nu suntem abuzați.

Pentru ca să termin în tonul personal în care am început, trebuie să vă spun că nu m-am supărat când am luat o amendă, pentru nepurtarea centurii de siguranță, fiind la volan. Nici când am mai luat una, pentru exces de viteză sau trecut pe „galben închis”. Nici când mi-au tractat mașina la vreo 10 km, după ce parcasem, pe jumătate, în fata unei porți de incendiu, la Messe Stuttgart.

M-am bucurat de-a dreptul când, cu sprijinul poliției germane, am dat de urma a doi români care îmi furaseră numerele de înmatriculare ale mașinii, dintr-o parcare. Nu ne-am iubit, cu poliția germană, dar ne-am respectat. Iar dacă am greșit, am plătit, că așa-i la nemți.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14052 vizualizari

 • +39 (49 voturi)    
  clar (Miercuri, 24 iunie 2020, 21:33)

  eugen111 [utilizator]

  fara stat , fara legi , fara disciplina de bun simt , omenirea revine la stdiul de maimuta ce se leagana n copac foarte rapid ...madmax ar fi sf , ala implica ordine si disciplina in 2 tabere .cel mai bun exemplu care mi vine in cap e somalia anilor 1995 cand fiecare somalez se intreba :de ce sa fie ala presedinte ..de ce sa nu fiu eu .. la asta duce lipsa ordinii in mod absolut
 • +18 (52 voturi)    
  Foarte bun (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:20)

  Kepler [utilizator]

  articol. Felicitari autoarei.

  Politia este de fapt intre institutiile importante ale statului de drept, care asigura statul de drept in Europa. Acest lucru devine tot mai evident in aceste timpuri chiar si in societatile europene cu multi emigranti, dar nu numai acolo. `Jurnalista' aceea, ``care vrea sa ierte" ar trebui cel putin amendata, daca nu chiar data afara din jurnalistica in land, sau chiar in toata Germania.
  • +22 (26 voturi)    
   Daca in articol inlocuim „politai” cu „refugiati” (Joi, 25 iunie 2020, 9:47)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Ce s-ar fi intamplat cu jurnalistul?
   Era urgent concediat si acuzat de „discursul urii”.
   Dar cum autoarea se numeste Hengameh Yaghoobifarah si este este specialistă în „queerness, feminism, antirasism, cultură pop si estetică mass-media”, dupa 10 zile inca se mai gandesc daca sa faca sau sa nu faca ceva. Toata propaganda mizerabila neo-marxista e distilata in „specialisti” de felul asta, iar daca te atingi de vreunul, automat sar in sus ceilalti pitigoi, cu rasismul si fascismul in cioc.
  • +10 (12 voturi)    
   hmm (Joi, 25 iunie 2020, 10:27)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   ce uita autoarea este ca miscarea blm si tot ce include ea,a fost puternic poromovata de feminismul scapat din institutiile pshiatriatice.atat in sua cat si in iuropa.pana si la noi a fost o incercare in fata la cotroceni.cautati pe net si va veti convinge.
   de asemenea uita sa precizeze daca toate aceste miscari anti-orice,sunt finantate si organizate.sper ca stimata autoare sa aiba curiozitatea sa cercetaze.
   naivitatea nu-si are locul in situatii de criza.
   oricum,sunt stupefiat ca HN indrazneste sa iasa din randuri cu acest articol.felicitari autoarei!!
 • +2 (30 voturi)    
  cuuum? (Miercuri, 24 iunie 2020, 22:27)

  victor L [utilizator]

  asemenea lucruri se intimpla in Germania?
 • +15 (29 voturi)    
  Careful what you wish for (Joi, 25 iunie 2020, 0:20)

  mescaline [utilizator]

  In vestul salbatic ar prospera tot cei care au o pregatire si se grupeaza dupa interese: clanurile, fostii militari, politisti etc.

  Multi dintre cei antisistem nu au acces la arme, nu stiu sa le foloseasca si ar fi calcati in picioare.
 • +17 (41 voturi)    
  Franta se confrunta cu acelasi tip de propaganda (Joi, 25 iunie 2020, 0:33)

  Adi_rus [utilizator]

  De fapt, problema e una depropaganda ostila si facuta de state nationale inamice. Noi ne-am invatat sa tot identificam propaganda menita sa dezbine ca venind din partea Rusiei si Chinei dar din ce spun mai nou analistii se pare ca Iran-ul se ocupa mai nou cu asta. Si nu doar in Germania ci si in Franta. Exact acelasi tipar. O ziarista cu origini arabe se foloseste de jobul ei pt a arunca cu noroi in politie si a instiga la desfiintarea acesteia. E numai si numai razboiul propagaandei.
  • +11 (19 voturi)    
   dA (Joi, 25 iunie 2020, 2:34)

   Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   Nu e araboaica ci germana, cu parintii emigrati din Iran. Dar asta nu sch problema. Care vine din interior. A doua generatie de emigranti, care nu isi regaresc identitatea. E si cazul turcilor, f numerosi, in Germania.
   • +15 (19 voturi)    
    Nesimțire. (Joi, 25 iunie 2020, 8:25)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

    Asta se propăvăduiește.Vii imigrant într-o țară,văd normal să te acomodezi realităților din acea țară,nu să începi să modifici tradiții,obiceiuri,reguli,să fie la fel cu cele din țara din care ai fugit.Până la urmă fugi și din țara respectivă,pe care ai transformat-o într-o anarhie care nu- mai suporți.Adică ,în loc să te civilizezi,distrugi civilizația pe care ai găsit-o.Asta face și jurnalista.O comunistă anarhistă.
    • -2 (2 voturi)    
     Vorbiti din partea lui Dinca de la (Joi, 25 iunie 2020, 14:32)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Caracal?! A lui ramaru?!
    • -2 (2 voturi)    
     Deuteronomy 10:19 (Joi, 25 iunie 2020, 15:31)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Sau vreti o "civilizatie" ca la Sodoma?!
    • 0 (0 voturi)    
     Tocmai (Vineri, 26 iunie 2020, 3:23)

     Kepler [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     de aceea am scris `societati cu emigranti'
     pt ca nu prea ajung sa fie imigranti. Ei ramin in continuare mult mai mult din tara de unde provin, probabil pt 3-4 generatii bune, daca nu si mai mult.
  • -2 (14 voturi)    
   Benalla, gilets jaunes, Traoré (Joi, 25 iunie 2020, 2:37)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   francezii nu sunt uituci...
 • +8 (28 voturi)    
  Dupa cum se stie, si nu de ieri, de azi: (Joi, 25 iunie 2020, 0:41)

  TheFreeOne [utilizator]

  "Politia ma opreste doar ca sa-mi umfle roata,/ Imi umple rezervorul, de drum sunt iarasi gata" (Ca$$a Loco)
 • +18 (44 voturi)    
  Da,da (Joi, 25 iunie 2020, 0:59)

  spirache [utilizator]

  Tactica lui " Vreau sa iert Akbar" și acoliților săi e simplă si e propagată prin tot Occidentul si in SUA: democrațiile occidentale respectă reguli, prețuiesc valori societale, libertatea cuvântului etc , gherilele de stânga multiculturaliste atacă noaptea, ziua zâmbesc sfidător și știu ca statul nu ii poate sancționa.
  • +10 (18 voturi)    
   Pana intr-o zi ! (Joi, 25 iunie 2020, 5:21)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Statul stie ce face. Acest "show" in democratie este urmarit minut cu minut si cortina va fi lasata sa cada in momentul in care publicul a ajuns la saturatie si va incepe sa huiduie.
   Cel putin asa speram toti...
 • +11 (13 voturi)    
  Politia germana (Joi, 25 iunie 2020, 8:36)

  Grigore Popa [anonim]

  Politia germana m-a dus acasa mort de beat la 5 dimineata cu tot cu bicicleta dupa ce căzusem cu bicicleta intr-un șanț si dormisem vre-o doua ore. :))), de treabă omănașii...
 • +8 (14 voturi)    
  mda... (Joi, 25 iunie 2020, 9:43)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  taz.este un fel de cacan ... articole idioate, fara dovezi ... la limita realitatii.
  • +4 (4 voturi)    
   problema (Joi, 25 iunie 2020, 17:09)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Problema nu e taz, si idiotii care publica pe acolo, ci directia spre care se indreapta omenirea, sau mai ales partea ei civilizata. Partea proasta ca democratiile par sa fie blocate de impertinenta si agresivitatea neo-marxismului de sant sustinut de puterile tribale.
 • -1 (11 voturi)    
  nuff said (Joi, 25 iunie 2020, 10:10)

  xan [utilizator]

  specialistă în „queerness, feminism, antirasism, cultură pop si estetică mass-media”

  Asta e rezultatul cursurilor de sexomarxism pe care usere le vrea obligatorii in scoli.
 • +7 (7 voturi)    
  Cam asa e (Joi, 25 iunie 2020, 11:54)

  schimbu3 [utilizator]

  politia are rolul sa te ajute si totodata, sa te "ajute" sa respecti legea, tin minte cand am fost prima oara in Austria si am ratat sa luam vignieta la frontiera, un politist omenos de pe marginea autostrazii ne-a insotit vreo 15 km cu motocicleta pana la prima statie de benzina sa nu ne umfle vreun echipaj concurent.
 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 25 iunie 2020, 12:19)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by