​OPINIE

#Staiacasă (și) după 15 mai: De ce viețile noastre nu se vor întoarce la normal în viitorul apropiat

de Dragoș Costache     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2020, 18:36 Actualitate | Opinii


Piață din Rotterdam, redeschisă pe 9 mai după lockdown
Foto: Hotnews
Momentul cel mare a sosit. După două luni de interdicții dure, carantină și amenzi usturătoare, restricțiile se ridică de pe 15 mai. Urgența e gata, începe alerta și odată cu ea vom putea călători prin localitate, merge în parcuri, curând poate și la un restaurant sau două sau, cine știe, chiar la mare. Am învins și de mâine putem ieși din casă fără probleme. Dar e oare o idee bună?

Nu, nu este, și deși România s-a descurcat admirabil până acum, pentru starea în care se află sistemul său medical, e din ce în ce mai clar că pandemia de abia începe și că reîntorsul la „normalitate” e o idee foarte proastă.

Motiv pentru care eu unul o să mă comport de azi pe cât posibil exact ca în timpul restricțiilor și cred că asta ar trebui să facem cu toții. Asta înseamnă stat acasă pe cât posibil, mers rar la cumpărături și văzut cu familia și prietenii mai mult pe skype decât față-n față.

Înainte să discutăm despre orice soluție de ieșit din epidemia de coronavirus, un lucru trebuie să fie foarte clar pentru noi toți. O să scăpăm din pandemia asta într-un singur fel, anume prin imunitate. Mult hulita „imunitate de turmă”, adică atingerea unui prag de imunizare a populației care nu-i permite virusului să se răspândească, e unica soluție.

Asta nu înseamnă bineînțeles, că trebuie să aplicăm „metoda Cataramă” și să ne infectăm cu un virus potențial letal, oricât de tentant ar fi pentru cei nerăbdători și sănătoși. Imunitatea de turmă poate fi atinsă și prin vaccinare, ca în cazul altor boli, dar un vaccin e la cel puțin un an distanță, asta dacă e posibil să dezvoltăm unul.

Imunitatea de turmă este singura soluție și pentru că alternativa e una imposibilă, cel puțin în România. Alternativa la dobândirea bolii este eradicarea bolii, adică reducerea ratei de transmisie sub 1 pentru o perioadă lungă de timp, până dispare ultimul caz. Asta e ce s-a întâmplat cu rudele - SARS-ul original a dispărut, și epidemiile sporadice de MERS sunt izolate rapid.

Virusul SARS-CoV2 nu poate fi oprit așa, cel puțin nu momentan și nu în România. Toate restricțiile mult hulite, amenzile uriașe și închiderea unei părți semnificative din economie au reușit în România să reducă rata de răspândire a virusului la 0.9 conform INSP (de la o rată estimată de 2.5-3). Asta înseamnă că fiecare zece persoane infectate infectează încă 9, adică avem un trend ușor descendent ce teoretic va duce spre dispariția bolii pe termen lung.

După data de 15 însă acest trend va începe să crească din nou într-un ritm alert. A crescut în 1918, după relaxarea măsurilor, a crescut acum, în Germania aproape instantaneu după relaxarea măsurilor de restricție, măsuri mult mai lejere ca cele din România, va crește și la noi. Și dacă un nou vârf nu va avea loc în vara aceasta, cu siguranță din toamnă, când revine vremea rece o să avem o explozie de cazuri, la fel ca în 1918-1919.

Dar dacă imunitatea de turmă este singura soluție și infecția este cel mai probabil inevitabilă ce rost are să stăm în casă, de acum înainte?În primul rând pentru a proteja sistemul medical. Diferența dintre un sistem medical suprasolicitat cu cazuri de coronavirus și unul care face față poate fi diferența dintre viață și moarte. Și nu doar pentru pacienții bolnavi cu COVID.

Dacă faci un accident de mașină și unitatea de primiri urgențe e suprasolicitată cu câteva zeci de pacienți care nu pot să respire s-ar putea să nu primești același standard de tratament ca într-o unitate liberă, cu doctori odihniți. Protejatul sistemului medical e și o formă de autoprotecție.

Unul dintre principalele motive pentru care am stat acasă cu toții două luni e pentru a permite sistemului medical românesc să se pregătească și, dacă suntem prudenți și de acum înainte, putem să evităm dezastre ca cel din Italia, fără să trebuiască să scriem declarații pe proprie răspundere ca să mergem în parc.

În al doilea rând, chiar dacă vaccinul pentru coronavirus e încă departe, un tratament eficient poate fi la doar câteva luni distanță. Unele tratamente potențiale (precum hidroxiclorochina, deși eficacitatea acesteia e contestată) de abia încep să fie produse în România, pe când alte medicamente promițătoare sunt încă în testare.

Tratamentul cu plasmă, care pare eficient se bazează pe donații de la pacienți vindecați ce au deja anticorpi împotriva virusului, iar numărul acestora e încă mic. O persoană ce se îmbolnăvește la sfârșitul anului 2020 s-ar putea să aibă cu totul alte opțiuni de tratament decât cineva care ia boala în mai la un grătar cu băieții.

În al treilea rând, nu ar trebui să ne uităm la măsurile de protecție și izolare socială ca la o povară impusă de stat ci ca la o datorie civică. Ar trebui să ne comportăm cu toții de parcă suntem bolnavi, pentru a-i proteja pe cei din jur. Asta înseamnă să purtăm mască, să ieșim cât mai puțin și să ne expunem pe noi (și implicit pe ceilalți) cu cât mai puțin riscului.

România nu e chiar un paradis al civismului dar dacă tot vorbim de importat modele de la suedezi, poate ar trebui să le alegem și pe cele care nu ne validează dorința imediată de a ieși din casă. Chiar dacă „modelul suedez” de gestionare a pandemiei e cel puțin discutabil este bazat pe o serie de așteptări comune despre populație.

Suedezii se „izolează social” de fiecare dată când simt că s-au îmbolnăvit, și rămân acasă pentru a-și proteja colegii. Suedezii păstrează o distanță respectabilă între ei în interacțiunile de zi cu zi. Suedezii respectă de regulă indicațiile publice fără să fie nevoie de reglementări dure.

Dacă românii s-ar gândi la binele comun, ca suedezii, poate ideea unei izolări fără amenzi nu ar fi atât de utopică. Amânatul grătarului cu prietenii, purtatul măștii pe față, nu pe bărbie și reducerea la minim a deplasărilor poate fi diferența dintre o pantă ascendentă și una descendentă a bolii în România.

Pandemia de COVID vine însă și cu o doză semnificativă de stres și izolarea aduce propriile sale efecte negative, mai ales pentru cei care locuiesc singuri. De aceea după data de 15 trebuie să învățăm să contrabalansăm grija față de noi și de cei din jur afectați de izolare cu grija față de răspândirea bolii.

Încă un aspect de „importat” din Suedia, unde grija medicală și comunitară față de afecțiunile psihice e printre cele mai ridicate din lume. Au apărut în această perioadă servicii specializate extrem de necesare dar în continuare printre persoanele cele mai afectate de izolare sunt aceia care ar fi și cei mai afectați de coronavirus, precum bătrânii și pacienții cu boli cronice.

În fond, la fel cum e datoria civică a fiecăruia să îi protejeze pe cei din jur de coronavirus, e și datoria noastră, a tuturor, să îi ajutăm pe cei care o duc mai greu în această perioadă. Altfel am putea ca la anul să ne trezim că avem un vaccin pentru coronavirus, dar și o epidemie de depresie și anxietate.

Așa că în loc de petreceri și terase, vizitează-ți bunica, sau scoate-ți prietenul acela care nu pare să o ducă bine la o tură prin parc.Amândoi o să vă simțiți mai bine.

După data de 15, viața mea se va schimba foarte puțin. Voi continua să gătesc sau să comand în loc de ieșit la restaurant. Voi continua să lucrez de acasă și să ies afară doar pentru sport. Sigur, acum poate voi putea să ies să fac mișcare în parc sau la pădure, nu doar în jurul casei.

Sigur s-ar putea să mă întâlnesc de la o distanță respectabilă cu un prieten sau să ies până la magazin fără celebra declarație. Dar nu îmi voi schimba rutina într-un mod semnificativ, în mare și pentru că am acest privilegiu, al persoanei care poate să lucreze și să se gospodărească de acasă.

Pentru că sunt sute de mii de români care vor trebui să revină la muncă și să se expună unui risc zilnic și dacă avem privilegiul de a nu ne expune riscului, cred că e și datoria civică a fiecăruia să reducem riscul în continuare, nu doar pentru noi ci pentru noi toți.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14727 vizualizari

 • +6 (30 voturi)    
  Virtue signaling, acum bloggerii Vice sunt si (Joi, 14 mai 2020, 18:51)

  xolv [utilizator]

  epidemilogi se pare.
  • +1 (25 voturi)    
   "România s-a descurcat admirabil până acum" (Joi, 14 mai 2020, 22:23)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   in ce realitate paralela traieste autorul ? Dintre toate tarile Europei de Est, noi stam de departe cel mai prost, desi am avut cele mai crunte restrictii dintre toate.
 • -5 (39 voturi)    
  Foarte bine punctat (Joi, 14 mai 2020, 19:08)

  Zaph [utilizator]

  Nu se termina pericolul covid pentru ca se incheie starea de urgenta, ca a venit 15 mai si gata, putem zburda prin comunitate fara griji ca am devenit, automat, imuni.
 • +15 (47 voturi)    
  Romani, germani si alte nationalitati (Joi, 14 mai 2020, 19:12)

  andipetre [utilizator]

  Mda, un nou articol scris parca de un tatuc sovietic care isi cearta cetatenii ca nu sunt destul de cuminti si, deci, de aceea trebuie sa accepte intelepciunea statului comunist. Tactica sentimentului de vinovatie e veche, o aplica si chinezii, rusii, toti dictatorii se folosesc de asta.

  Sa vedem insa cum stau lucrurile. Chiar sunt romanii asa indisciplinati si se arunca iresponsabil in baia cu virusi? Pai, in afara de unele comunitati de interlopi si disperati Catarama-like, lumea chiar a respectat onorabil restrictiile. Nu am vazut niciodata asa pustietate in oras.

  Si totusi ni se cere mai mult. Oare si germanilor li s-a cerut tot asa? Sa vedem. Nemtii nu au avut niciodata restrictiile noastre. Au putut iesi din casa (cu distantare sociala , grupuri de max. 3), s-au dus la munte, in afara oraselor sa faca sport, nu au completat declaratii, iar amenzile au fost date doar la incalcari flagrante si au fost mai mici (raportat la venituri). Au fost perfecti si au respectat? Nu tocmai. S-a intamplat de multe ori sa se adune prin parcuri si atunci politia ii indeparta politicos. Au circulat mai mult decat noi si nu i-a cercetat niciun militian.

  Sunt alte popoare mai incolonate? Vedeti-i pe parizieni pe malul Senei adunati la o bauturica in prima zi de relaxare, pe spanioli, britanici si ceilalti. Sunt oameni. E normal. Si de altfel, chiar si incalcarile se pot regla civilizat.

  De ce noua ni se cere mai mult? Doar pentru ca avem un set de politicieni inepti, care nu stiu sa faca nimic altceva decat sa se poarte autoritar pentru a-si ascunde incompetenta? Ca nu stiu sa discute cu cetatenii si nu stiu ce-i aia democratie? Pentru ca avem si ne cultivam de 30 de ani un nociv complex de inferioritate? De fraieri?...
  • -5 (41 voturi)    
   ni s-a cerut mult? glumesti... (Joi, 14 mai 2020, 20:09)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Noi am putut iesi la plimbare sau sport, spre deosebire de spanioli, de ex.
   Am putut merge la munca, in marea majoritate, spre deosebire de italieni, de ex, care au inchis TOT ce nu era esential.
   Am putut cumpara din super si hipermarket-uri, spre deosebire de multe alte tari.
   Copii nu au fost inchisi in case, ca in Spania.
   Am putut merge cu transportul in comun FARA restrictii, doar cu recomandari.
   Am putut merge la piata, fata de multi alti cetateni ai altor tari.
   Nici macar restrictiile astea light nu le-am respectat ca suedezii.
   Norocul nostru e ca am impus restrictiile DEVREME, ca in rest, nimic nu ne-a departajat ca superiori fata de Vest, ca sa nu zic fata de marea majoritate a vecinilor din Est.
  • -2 (30 voturi)    
   Da sigur (Joi, 14 mai 2020, 20:39)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Lumea a respectat "onorabil" restrictiile. Hai sa luam de exemplu purtatul mastilor. Cam 90% din batrani poarta, cam tot 90% din tineret nu. Sa ma bucur ca tinerii sunt non-comformisti, sau sa fiu suparat ca nu se conformeaza?
   Oare toti sud-coreenii sunt "comunisti"? Sau fraieri?Ca dupa cum vad eu din imaginile transmise in media cam toti poarta masca.
   • -1 (29 voturi)    
    Niciodata (Vineri, 15 mai 2020, 3:42)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Niciodată, sub nicio formă, indiferent de „sancțiune” nu voi purta botniță ca să te simți tu și restul de ipohondri siniștri bine.

    Botnița e pentru animale, nu pentru oameni.
    • +7 (21 voturi)    
     Nu există doar ipohondri siniștri... (Vineri, 15 mai 2020, 13:23)

     IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui marie-cu-palarie

     Există și cretini siniștri, pentru care respectarea unor reguli de bun-simț reprezintă o încălcare inacceptabilă a drepturilor lor, care vin bolnavi in magazin și stranută peste fructele vrac pentru a evita să strănute spre oameni (fază reală vazută de subsemnatul in Mega Image), care își aduceau copiii la grădiniță cu mucii atârnând până spre buric și aș mai putea continua cu încă două pagini de exemple...
  • +15 (33 voturi)    
   de ce ni se cere din ce în ce mai mult (Joi, 14 mai 2020, 21:01)

   Guvid19 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Voi știți câte generații de afaceriști, oligarhi sanitari și politicienti au făcut avere și se vor îmbogăți în continuare din sistemul românesc de sănătate?

   Ăștia ar fi în stare să împuște oameni doar ca să protejeze de colaps sistemul medical corupt și incompetent, uneori chiar inuman, iar la final să NU se schimbe absolut NIMIC, cum nu s-a schimbat nici după Colectiv, nici după Hexipharma.

   Ca să iasă bine la „producția la hectar”, să se laude politicienii, partriarhii medicali și oligarhii sănătății că suntem mai performanți decât Italia, SUA, Spania, Marea Britanie etc. Sistemul nostru este un succes, ne-a pregătit domnul Președinte un grafic, remember?

   O criză majoră ar fi arătat cât de gol e împăratul, iar poporul ar fi cerut să cadă capete și să se reformeze sistemul. Poate zeul Arafat ar fi fost un pic zdruncinat. Poate faraonul Streinu-Cercel af fi fost puțin deranjat. Da. ar fi murit ceva mai mulți oameni acum, dar poate că șocul ar fi dus la ceva bun pe termen lung.

   Apropo de minciună instutuțională, știați că un singur mort de COVID-19 este raportat cu infecţie nosocomială? UNUL SINGUR din peste o mie. În Europa, secțiile ATI înregistrează 8% infecții nosocomiale în primele două zile de internare.
  • +4 (24 voturi)    
   Corect (Joi, 14 mai 2020, 22:29)

   Altmatei [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Corect. E o parte din populatie pentru care autoflagelarea e la rang de religie. Trebuie sa fim mai catolici ca papa sau suntem vai de noi . Italienii au stat doua luni, atunci noi trebuie sa stam minim cinci, sau 12. Ca suntem vai de capul nostru ; necivilizati, nespalati, fara spirit civic, etc. etc.
  • +4 (6 voturi)    
   Ce profil au oare... (Vineri, 15 mai 2020, 17:52)

   intreb si eu [anonim] i-a raspuns lui andipetre

   ...cei care dau cu minus la astfel de comentarii?
 • -13 (37 voturi)    
  imunitatea de turma (Joi, 14 mai 2020, 19:35)

  t_beriu [utilizator]

  Va putea fi atinsa doar cu vaccin.
  Specialistii estimeaza ca imunitatea celor imbolnaviti d ecovid nu va tine mult timp, probabil un an, sau mai putin.
  Sa aproximam ca pentru a putea scapa de orice restrictii majore va trebui sa avem 50% din populatie imunizata. Adica 10 milioane vor trebui sa se imunizeze intr-un an, urmand ca pe rand sa le expire imunitatea si alti 10 milioane sa fie imunizati. Asta trece de 25.000 de cazuri pe zi, cam cat au avut la un loc oficial Spania, Italia si UK in varf de pandemie. O cifra imposibil de suportat de sistemul nostru de sanatate.
  Vaccinul ramane singura optiune. Si la mancatoria dintre state, la cum SUA, de ex pare sa intentioneze sa "se bage in fata", state sarace ca al nostru vor sta mult in spate la coada.
  Asa ca stati acasa.
  • +7 (35 voturi)    
   Stai tu acasă. (Joi, 14 mai 2020, 20:28)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   Și aruncă și cheia.
  • 0 (14 voturi)    
   Ai dreptate (Vineri, 15 mai 2020, 15:01)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   dpdv logic, medical, uman si inca multe altele. Din pacate "stupid people" cu acces la internet nu stiu decat sa fie EI inteligenti. Ca dovada nr. mare de minusuri pe care l-ai primit si pe care am sa-l primesc si eu in conditiile cand esti la fel de corect si rece ca un buletin de stiri
  • +1 (1 vot)    
   Ai motive (Sâmbătă, 16 mai 2020, 10:24)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   sa stai toata viata acasa, până se găsește cate un vaccin entru toti virușii din jur care nu au inca astfel de solutii.
   Restul vom iesi sa traim, muncim, distrăm si educa copiii sa nu se teama de orice alarmisti gen Arafat & Co.... Desigur, lor si tie va convine, caci doar stati pe banii altora...
   Cand va veti trezi?
 • -6 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 mai 2020, 20:02)

  [anonim]

  • +11 (17 voturi)    
   Vezi ca (Joi, 14 mai 2020, 20:21)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui

   rasul este contagios! Proverb adaptat: cine rade la urna, rade mai bine
 • +14 (14 voturi)    
  Perfect de acord (Joi, 14 mai 2020, 20:18)

  ipolitic [utilizator]

  cu premisa nerostita ca acum suntem o turma fara imunitate.
 • +6 (24 voturi)    
  Statul acasa difera (Vineri, 15 mai 2020, 1:04)

  MDK [utilizator]

  Daca esti jurnalist muncesti de acasa daca faci videochat la fel, activitatea nu iti este afectata. Ai ce pune pe masa pe restul da-i in masa, sa moara de foame. Sa stiti ca 75% din salariul mediu nu ajunge pentru familie de 3 persoane. Succes bugetarilor imuni la covid sau efecte economice si prezentatoarei stirilor sportive.
 • +2 (12 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Vineri, 15 mai 2020, 7:33)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  eu tot incerc sa-mi recuperez permisul suspendat din 25 februarie. biroul rutier local nu are program cu publicul si nici nu-i pasa. cel mai enervant e de explicat angajatei cum devine ca-ti poate trebui carnetul daca pleci din tara. daca dumneaei nu stie inseamna asta echivaleaza ca nu exista si gata. cica din protectie de covid. a lor, ca a noastra in niciun caz. hal de administratie, in afara de dat cu paru' nu e-n stare de nimic.
  • +1 (19 voturi)    
   daca (Vineri, 15 mai 2020, 9:50)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui nu conteaza cine zice

   respectai regulile nu ti se suspenda permisul, vinovatul e cel care le-a incalcat sttind ce risca
   • +4 (6 voturi)    
    Daca e suspendat, trebuie returnat! (Vineri, 15 mai 2020, 16:38)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    Pedepsesti omul mai rau decat prevede legea doar ca e pandemie? Sadici mai sunt unii! Acu, daca incalcam pana si Constitutia pe fata, chiar ca legile sunt hartie igienica! Romania ca stat de drept a esuat din cauza Covid! De ce nu se trimit actele oamenilor acasa, daca ghiseele sunt inchise? Pentru ce au primit salarii functionarii lunile astea?
 • +3 (11 voturi)    
  totusi (Vineri, 15 mai 2020, 9:47)

  martel55 [utilizator]

  cum va fucntiona asa numita imunitate de turma daca anticorpii vor dura doar cateva luni?teoria aia e valabila daca dezvolti anticorpi care dureaza ani/zeci de ani, daca dureaza doar cateva luni e zero, insemana ca peste cateva luni te poti imbolnavi din nou, si nu cred ca un organism, oricat de rezistent ar fi, poate suporta prea multe episoade de boala mai ales daca nu e asimptomatica.....normalitatea va reveni doar atunci cand fie vom acea un vaccine eficient, fie un tratament clar si eficient, moment aflat foarte departe, avand in vedere ca cercetarea medicala a dovedit ca e in preistorie, practic suntem in aceeasi siutatie ca la grip spaniola acum 100 de ani desi intrfe timp ni s-au tot vandut teorii progresiste cum ca omul e propriul lui stapan si stiinta le rezolva pe toate....uite ca realitatea ne arata in nod dur ca nici vorba de asa ceva
  • +4 (10 voturi)    
   Daca imunitatea naturala nu tine, nici vaccinul... (Vineri, 15 mai 2020, 14:35)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   ...nu are cum sa tina mai mult. Vaccinul nu e altceva decat un mecanism care armeaza sistemul imunitar natural. Daca anticorpii contra sars-cov2 nu dureaza, nu poate face un vaccin minuni.

   Nu fi asa alarmist, totusi.
   • +4 (4 voturi)    
    Pentru cei care imi dau minusuri :) (Vineri, 15 mai 2020, 18:36)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Ceea ce am afirmat nu e o opinie, e un fapt stiintific. Vaccinul se bazeaza de obicei pe virusuri atenuate sau omorate (sau componente ale acestora), care determina sistemul imunitar sa reactioneze ca la o infectie, pentru ca, in viitor, daca apare o infectare reala, sa recunoasca rapid agentul patogen si sa il anihileze. Asa ca nu e deloc probabil ca imunitatea "construita" de organism in urma vaccinarii sa dureze mai mult decat cea obtinuta in urma infectiei reale. De fapt, in multe cazuri, imunitatea data de vaccinuri dureaza mai putin decat cea naturala (de aceea se fac doze de rapel la unele vaccinuri, inclusiv pentru cazuri in care boala reala ar da imunitate pe viata). Asta nu face cu nimic mai putin important vaccinul, e doar un inconvenient.
  • +1 (1 vot)    
   Dr. (Sâmbătă, 16 mai 2020, 10:37)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Judy Mikovits a spus. Si a platit pt asta.
   Nimeni nu a contrazis-o (încă) cu argumente științifice.
   PS unde e "varful" de 1 Mai sau cel de Pasti, prezise alarmist????
 • -2 (20 voturi)    
  pandemia îi la început? (Vineri, 15 mai 2020, 11:39)

  di livio [utilizator]

  la sfîrșit cîte infectări vor fi?...20 mii, 30 mii, 50 mii?...la populație de 18mil...15 județe cu sub 100 de covizi?...de aproape trei luni deja?...asta-i pandemie în România?...se blochează spitalele?...păi dacă amu se blochează spitalele, n-are rost să mai vorbim...închise cu tătu și gata, ne tratăm în Belarus...spitalele românești îs bune numa pt afaceri gen Hexifarma...Hexifarma avea sediu în curte la SRI, serviciu de informații care ne apără de teroriști...nu ne apără de firmele care căpușează bugetu sănătății...stați voi în casă
 • -1 (3 voturi)    
  Dar vietile noastre erau normale inainte? (Vineri, 15 mai 2020, 18:28)

  Mihai Panet [anonim]

  ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by