Răspuns rapid: între 3000-5000/zi într-un scenariu optimist.

Relu CocosFoto: Arhiva personala

În aceste zile, aud foarte des întrebarile “câte teste REAL TIME PCR pentru depistarea SARS-CoV-2 poate realiza Romînia într-o zi? Cum creștem capacitatea de testare?”

Ministrul Costache a vehiculat ideea “surprizatoare”, înainte cu o zi să-și dea demisia, că poate testa toată populaţia Bucureștiului de 2.000 000 de locuitori.

Dechidem televizorul și îi auzim pe ministrul sanatatii și prim-ministrul Romaniei spunând “suntem în curs de achiziţie atât de Real Time PCR-uri, cât și kit-uri necesare”. Ma bucur să observ că presedinţii si ministrii și-au însușit acesti termeni și au înteles cât de importantă este genetica moleculară și specialiștii din acest domeniu, fie ei biologi sau medici cu această specialitate.

De asemenea, președintele SUA amintește aceste teste spunand ”very highly sophisticated tests”, fără a intra în detalii de denumire a metodei.

Ministerul Învăţămantului a trimis la Institutele de Cercetare de stat sau private și la Universitatile de Medicină, Biologie și Medicină Veterinară o circulară în care s-au adresat mai multe intrebari în ceea ce privește: existenţa unei infrastructuri adecvate testării și a instrumentelor necesare de analiză. Mai mult ca sigur, s-a facut doar o simplă inventariere fără a se ţine cont de foarte multe date pe care le voi detalia mai jos.

Pentru a răspunde cât mai exact la întrebarea câte teste se pot face pe zi trebuie sa luăm în calcul urmatoarele aspecte:

1. Numărul instrumentelor REAL-TIME funcţionale.

2. Clasificarea instrumentelor pe mai multe criterii pentru a evalua corect nr. de teste/zi:

2.1 sisteme deschise cu plăci de analiza, placă cu 48 sau 96 de godeuri (aici trebuie verificat numărul de lasere pentru a corespunde cu tipul kit-ului).

2.2 sisteme inchise complet automatizate și numărul de teste/unitatea de timp al acestora.

2.3 sistemele deschise cu extractoare automate pe principiul magnetic sau cu coloane de centrifugare (nr. de extractii/run)

2.4 sisteme deschise cu extracţie manuală (modelul de centrifuga și kit-urile utilizate).

3. Laboratoarele dotate cu centrifugi cu standard de biosecuritate.

4. Laboaratoarele acreditate cu set-up standard pentru PCR (cu trei incăperi separate; pre-PCR, PCR si analiză)

5. Numărul specialiștilor care pot face aceste analize.

6. Disponabilitatea stocurilor de kit-uri pe piaţă pentru fiecare tip de instrument.

7. În cât timp instrumentele achiziţionate recent pot deveni funcţionale?

Ţările care au testat cel mai mult, cum ar fi Coreea de Sud sau Singapore, au raportat 6000 de teste/million de rezidenţi, respectiv 6800 teste per million. Aceste numere arată faptul că noi ar fi trebuit sa atingem un număr de aproximativ de 115000 de teste, și din ultimele date cred că ne apropiem doar de 10000 de teste. Deci, cu atât mai mult, putem realiza că propunerea ministrului Costache era total eronată.

CARE ESTE CAPACITATE DE TESTARE PENTRU COVID-19 A ROMÂNIEI?

Un calcul aproximativ (pe baza punctelor amintite), într-un secenariu optimist, ar fi între 3000-5000 de teste/zi, dacă toate instrumentele Real Time PCR sunt funcţionale și amplasate în laboaratoare acreditate BSL2 (Biosafety Level 2) și nu exista intreruperi cu aprovizionarea materialelor medicale de protecţie și a kit-urilor de diagnostic.

Coreea de Sud ne-a pus la dispoziţie, într-o prima etapă, un lot de 200.000 de kit-uri de diagnostic pentru SARS-CoV-2, dar acestea funcţionează doar pe 3 platforme Real Time PCR. Cu alte cuvinte, nu vorbim de un simplu calcul matematic. Cine face această greseală riscă să facă iarăși estimari eronate și propuneri de genul “vom testa întreaga populaţie a Bucureștiului”.

O solutie pentru cresterea gradului de testare ar fi și utilizarea platformelor de diagnostic GeneXpert (detecţie în 45 de minute) existente în spitalele care tratează pacienţii cu TBC, atunci când Cepheid va începe comercializarea kit-ului Xpert Xpress SARS-CoV-2 la nivel mondial. În anumite cazuri, achiziţionarea ar trebui negociată direct de statul roman, care ar putea astfel să urgenteze livrarea kit-urilor și obtinerea unor preţuri de achiziţie reduse.

În ceea ce privește testele rapide bazate pe metoda cromatografică sunt doar teste orientative, NU de certitudine! Testele rapide sunt teste calitatative care detectează prezenţa anticorpilor circulanţi IGM și IGG, prezenţi în ser după contactul cu SARS- CoV-2

Citeste intreg articolul si cometneaza pe contributors.ro