Grăbiți să sărbătorească o victorie pe care au așteptat-o prea mult timp, liberalii s-au trezit, după doar trei luni de guvernare sufocați de PSD. Marile promisiuni făcute de PNL au rămas doar vorbe pierdute în entuziasmul momentelor electorale ale anului trecut.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anticipatele, alegerea primarilor în două tururi, desființarea Secției Speciale, ordonanțele care să dea startul unor reforme substanțiale în domenii vitale ale societății - dacă este să ne referim la cele mai importante teme de atac ale PNL din ultimul an - au fost blocate fără drept de apel până acum de o majoritate parlamentară care corespunde realității anului 2016, nu 2020.

Victoriile de la europarlamentare și prezidențiale, dar și din parlament, prin adoptarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului PSD, s-au dovedit a fi de etapă. Războiul cu PSD era departe de a fi câștigat. Trezirea la realitate s-a produs în momentul în care PNL a trebuit să livreze. Sistemul a recționat puternic și eficient, iar rezultatul este un blocaj total.

Guvernul Orban care a acționat ca un kamikaze pentru a pune în practică planul anticipatelor nu numai că nu a reușit să facă pasul decisiv spre acestea, dar a lăsat impresia că PSD chiar nu poate fi învins. Or, acesta ar fi cel mai mare eșec al PNL, dar și al președintelui Klaus Iohannis, care din fruntea armatei liberale și-a stabilit drept obiectiv „depesedizarea României”.

În acest context, decizia anunțată de PNL de a-l susține pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei este o gură de oxigen pentru liberali și președinte. Un candidat comun al opoziției – deja lucrurile par clare în această privință când vine vorba de USR și PMP – poate fi o lovitură fatală pentru PSD. Înfrângerea Gabrielei Firea la București va fi dovada că PSD poate fi învins. Iar, dacă modelul de la Primăria Capitalei se va replica și la primăriile de sector, atunci poate fi consemnată, cu adevărat, o înfrângere a PSD.

Mutarea asumată public de Ludovic Orban l-a revalidat pe acesta ca om politic. Pe fondul declarațiilor din ultima vreme, mulți s-ar fi așteptat, poate, la o intrare a sa în luptă. Bătălia ar fi fost pierdută însă din start, în condițiile alegerilor într-un singur tur și a mai multor candidați ai opoziției. Ludovic Orban a jucat public cartea sacrificiului pentru binele public, ceea ce-l califică în percepția publică pentru categoria oamenilor politici responsabili.

Este clar că președintele Klaus Iohannis nu este străin de această mutare. Dacă în urmă cu ceva vreme spunea că ar fi normal ca PNL să aibă propriul candidat la Primăria Capitalei, zilele trecute declara că decizia o ia partidul. O victorie a PNL va fi însă și o victorie a sa.

Mutarea cu Nicușor Dan este una bună strategic. Mai sunt și altele însă de făcut. Rămâne de văzut în ce măsură planul anticipatelor se va concretiza, situația fiind acum sensibil mai complicată decât în urmă cu patru luni.