Nimic senzațional în ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei de duminică în zona stângii politice din România. Prezența la Convenția Națională a Partidului Pro România a doi lideri importanți ai PSD- d-na Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, care indubitabil dorește să obțină și o funcție importantă în partid cu ocazia viitorului Congres, dar și a președintelui Marcel Ciolacu- erau de așteptat și în firescul lucrurilor.

Mircea MorariuFoto: Arhiva personala

Să ne amintim că încă din vară, atunci când se pregătea demiterea guvernului condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă, președintele Pro România, dl. Victor Viorel Ponta, a spus că nu exclude o colaborare viitoare cu partidul din care a plecat și căruia i-a fost președinte. Ea va interveni de îndată ce se va produce înlăturarea conducerii de atunci a PSD. Pro România a votat în favoarea demiterii Executivului ce o avea în frunte pe doamna Dăncilă, moment care a marcat începutul alunecării pe tobogan a troicii Dăncilă – Fifor- Teodorovici, dar nu a participat cu voturi la învestirea guvernului monocolor PNL condus de dl. Ludovic Orban. Cum decizia de atunci a d-lui Ponta nu a fost pe placul mai multora dintre tovarășii lui politici- îndeosebi a d-lor Sorin Câmpeanu și Daniel Constantin care și-au găsit rapid adăpost în PNL,și aceasta în pofida jurămintelor categorice contrarii ale d-lui Rareș Bogdan- fragilizarea Pro România a devenit tot mai evidentă. S-au spulberat ireversibil visele d-lui Ponta de a reveni triumfător în fruntea PSD, fostul președinte riscând chiar ca nici măcar el însuși să nu prindă un loc în viitorul Parlament. A urmat atunci pasul al doilea, adică participarea parlamentarilor – mulți, puțini- ai Pro România la operațiunea de demolare a guvernului Orban, operațiune încheiată cu un scor neașteptat și usturător pentru liberali care nu luau în calcul decât o diferență de două sau trei voturi.

Sunt suficiente informații că pipa păcii pe care au fumat-o duminica trecută liderii Pro România cu cei doi reprezentanți din linia întâi a PSD este în primul rând rezultatul unei „navete diplomatice” întreprinse de doamna Gabriela Firea. Direct interesată într-o coalizare a Stângii din perspectiva alegerilor pentru Primăria Capitalei. Dl. Marcel Ciolacu a acceptat să ia parte la lucrările Convenției Naționale a Partidului Pro România tot la solicitarea expresă a d-nei Firea. Și în pofida opiniilor contrarii ale domnilor Mihai Tudose și Claudiu Manda. Or, de abia de aici devin cu adevărat interesante faptele ce s-au consumat ieri sub cupola Palatului Parlamentului.

Mai întâi se pare că dl. Mhai Tudose nu va avea prea mare influență în PSD și că nici nu ar prea avea motive să spere că va dobândi o poziție cât de cât importantă în viitoarea arhitectură de conducere a partidului. Dl. Vasile Dîncu, care dă numeroase și nerăbdătoare semne că îmi va confirma profeția făcută încă la începutul lunii decembrie că va reveni cu surle și trâmbițe în prima linie de conducere a PSD, a acordat săptămâna trecută un interviu în care îl face praf și pulbere pe dl.Mihai Tudose. Calificat drept „conservă ”. Și nu e exclus defel ca dl. Dîncu să știe multe având în vedere trecerea lui pe la Academia S.R.I. Dl. Tudose trebui, probabil, să se mulțumească doar cu banii aferenți poziției de europarlamentar pe care o are datorită domnului Victor Ponta.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro