Este foarte usor sa razi de liderul nominal al PSD, sa razi pe buna dreptate. In pozitia in care a ajuns incepand cu 2005 dl Geoana pare menit sa colecteze esecuri. Dar, desi uneori se comporta intr-adevar dupa tipicul poreclei aplicate de presedintele onorific al PSD, eu cred ca problema presedintelui PSD este alta, una de care am mai vorbit aici : inconsecventa, scrie Doc pe blogul sau. Presedintelui PSD ii lipseste o strategie si in consecinta adopta rapid tactici diferite si divergente. Multe din aceste tactici s-ar putea dovedi eficace – si nu conteaza daca ii apartin chiar lui sau unor colegi sau consultanti – daca presedintele PSD ar avea taria si priceperea sa se tina de ele pana la capat, sau macar sa le selecteze pe cele fezabile pentru un scop propus. Dar, cum asta nu se intampla, rezultatul e un nou esec iar dl Geoana apare inca odata neserios, slab, perdant si …prostanac.

Si, ca si cum nu ar fi fost indeajuns, odata eticheta lipita, dl Geoana se vede taxat dupa tipicul de mai sus inainte de a se judeca daca deciziile pe care le ia sau telurile pe care si le propune au vreun merit. Sa luam ultimele doua cazuri :

1. Reactivarea liderilor PSD Mitrea si Nastase. Am vazut ca asta a fost prezentata ca o revenire la conducere, la “butoane” a celor doi. E adevarat ca ei revin in prim-planul partidului, nu se poate nega asta, dar pana una alta nu au functii de conducere in partid, cat in echipa pentru campania electorala. E o diferenta. Si nu e una minora, din contra. Caci episodul a fost prezentat, dupa tipic, si ca o infrangere a presedintelui PSD, o miscare proasta care-i slabeste semnificativ pozitia. Eu nu cred ca asa stau lucrurile, cel putin nu in teorie si in intentie (in practica si in realizare depinde de abilitatea dlui Geoana, si sunt mult mai sceptic).

De ce spun asta? PSD se pregateste pentru un scor slab la alegerile locale, asta nu incape in indoiala, intrebarea este doar in ce masura o sa fie “slab” sau “catastrofal”. Eu estimez pierderea unor municipii mari pe care acum le are, si nu vad cum ar putea castiga unele noi. In ce priveste localitatile mai mici, acestea s-au orientat mereu politic catre partidele din preajma puterii, iar PSD nu este si nu pare capabil sa ajunga acolo in viitorul apropiat.

Or, in aceste conditii, este esential ca in campania electorala sa fie atrasi si pusi pe posturi cat mai importante potentialii adversari din partid! O campanie electorala de la care opozitia interna din partid a fost exclusa, si care se lasa cu rezultate proaste, este solutia cea mai sigura pentru pierderea brusca si brutala a conducerii partidului.

2. Alegerile anticipate. Din nou, am vazut prezentata ideea ca pe o alta dovada de prostie marca Geoana. De fapt, nu e deloc o prostie, si nici nu cred ca e marca Geoana (dar, cum spuneam, asta nu conteaza). As specula mai degraba ca are marca unor consultanti politici adusi de dl Hrebenciuc prin august anul trecut; consultanti care, speculez mai departe, i-au prezentat dlui Geoana, in esenta, argumentul expus aici la punctul V. : PSD se afla intr-o stare de confuzie, suspendat intre putere si opozitie, incapabil sa reprezinte ceva clar si concret pentru electoratul pe care doreste sa-l atraga (si, prin urmare, neatragator).

Pe masura ce polarizarea pro si anti-prezidentiala se accentueaza, si se accentueaza cu PNL in postura de cel mai activ partid anti-prezidential (iar partidul dlui Tariceanu face eforturi frenetice in directia asta), PSD apare marginalizat, vag si irelevant. Pe scurt, timpul lucreaza in defavoarea lor. Prelungirea acestei situatii agraveaza situatia partidului. Anticipatele ar duce, intr-un fel sau altul, la clarificarea situatiei PSD, si poate la o stabilizare. Plus, in particular pentru dl Geoana, i-ar da acestuia un cuvant mai mare de spus in ce priveste viitorii parlamentari ai partidului; dupa niste locale proaste ma indoiesc ca dl Geoana va avea asa mare cuvant de spus in stabilirea candidatilor, daca va mai avea vreunul.

Problema dlui Geoana nu e ca si-a stabilit un obiectiv prost, din contra. Problema e ca are nevoie de sprijinul hotarat al partidului sau pentru a-l duce la indeplinire, iar acest sprijin ii lipseste…

Comenteaza subiectul propus de Doc si citeste si alte articole pe aceeasi tema pe blogul Inventarul stricaciunilor politice.