Câteva întrebări legitime despre poluarea nocturnă din București

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2020, 9:11 Actualitate | Opinii


Catiusa Ivanov
Foto: Facebook
De câteva luni, noaptea și în weekend, poluarea cu praf (PM 2,5 și PM10) atinge în mod frecvent cote alarmante, potrivit măsurătorilor făcute de rețelele independente. Recordul a fost atins weekend-ul trecut când rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - airly.eu - a înregistrat depășiri cu aproape 700%, comparabile cu cele înregistrate la Sydney, unde sunt incendii devastatoare de câteva luni. Rețeaua oficială de monitorizare nu prea funcționează cum trebuie de 10 ani, având nevoie de reparații, deci avem date incomplete. Cu toate acestea și cele câteva stații oficiale care făceau măsurători au înregistrat depășiri de până la 400%.

Cu toate că aceste cifre sunt alarmante, iar HotNews.ro a scris încă din noiembrie despre această situație, în două luni autoritățile - Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului București, Primăria Capitalei - nu au făcut nimic și ne-au lăsat în ceață. Nici măcar nu au avut decența să spună că vor cerceta ce se întâmplă, o reacție firească într-o astfel de situație.

Documentele Primăriei Capitalei arată clar că în acest oraș cel mai mare poluator este traficul rutier, iar la orele de vârf sunt atinse și depășite valorile maxim admise. Însă măsurătorile făcute de rețelele independente arată o poluare imensă noaptea, după ora 20.00 și în weekend, când nu este trafic. Asta indică o altă sursă de poluare, ceva care se petrece când Garda de Mediu și Ministerul Mediului își termină programul oficial. Sau poate există o altă explicație, însă oricum ar fi, autoritățile sunt obligate să o comunice.

Primarul Gabriela Firea, care se războiește cu toată lumea, de această dată nu a spus nimic, doar că nu este de competența sa și că trebuie să se ocupe de asta Ministerul Mediului și Garda de Mediu. Da, este adevărat, ei trebuie să se ocupe, dar acest atentat la viața bucureștenilor se produce în orașul în care Gabriela Firea este primar general, deci este și responsabilitatea ei.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut luni o conferință de presă și în loc să explice de ce nu funcționează cum trebuie rețeaua de monitorizare a calității aerului (din 8 stații doar una a măsurat weekendul trecut poluarea cu PM2,5 și doar 3 cea cu PM10), care este în curtea sa, dacă măsurătorile făcute de airly.eu sunt corecte, ce s-a întâmplat sâmbătă seară de s-au înregistrat acele date, a avut un discurs generalist și politic. Acesta a dat vina pe trafic în contextul în care datele recente arată că orașul a fost extrem de poluat noaptea, când nu prea avem trafic.

Este adevărat, primarul Gabriela Firea nu a făcut revoluția promisă în trafic, nu a făcut o rețea de piste pentru biciclete și are foarte multe restanțe, fiind vinovată alături de ceilalți primari care au administrat orașul după anii 90 de aerul murdar pe care îl respirăm, dar situația de acum este una atipică și trebuie investigate cauzele.

Mai mult, Ministrul Mediului a lăsat să se înțeleagă că măsurătorile airly.eu nu ar fi bune, dar fără să spună clar acest lucru, iar depășirile acelea spectaculoase s-ar fi înregistrat doar secunde. ”Este o situaţie la secvenţă într-un minut unde sunt depăşiri de peste 700 de ori. Este cu totul altă metodă faţă de cea folosită la nivel european”, a spus ministrul.

Oamenii sunt panicați când văd aceste cifre, se tem pentru sănătatea lor, iar obligația ministrului Mediului, Costel Alexe, a primarului Gabriela Firea și a Gărzii de Mediu este să răspundă de urgență la câteva întrebări de bun-simț:
 • De ce este orașul atât de poluat noaptea, când nu este trafic, dacă datele sunt corecte? Care este sursa/explicația fenomenului?
 • Măsurătorile făcute de rețelele independente sunt corecte?
 • De ce de 10 ani nu avem o rețea funcțională, oficială, de măsurare a calității aerului?
Următorul lucru pe care ministrul Mediului trebuie să-l facă este să repare și îmbunătățească rețeaua de monitorizare a calității aerului. Defecțiunile sunt de mai bine de 10 ani, iar costurile pentru reparații sunt nesemnificative (estimările fiind undeva la circa 60.000 de euro potrivit unor date consultate de HotNews.ro). Ca să putem face ceva pentru combaterea poluării trebuie să avem date corecte, iar cetățenii să știe cât de poluat este aerul pe care îl respiră. Noi de 10 ani nu știm asta, iar țara noastră raportează la Uniunea Europeană că totul este minunat.

Primarul Gabriela Firea a promis în urmă cu 2 ani că va face și ea propria rețea de măsurare a calității aerului, dar a rămas la stadiul de promisiune.

Pe termen lung, Primăria Capitalei, indiferent cine va primar general, trebuie să îmbunătățească transportul public, să descurajeze folosirea mașinii personale și să încurajeze mobilitatea durabilă, să modernizeze sistemul centralizat de încălzire, să protejeze spațiile verzi și să crească suprafața acestora. Acestea sunt măsurile de succes aplicate de orașele cele ”mai verzi” din Europa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38918 vizualizari

 • -20 (40 voturi)    
  buna ziua ! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 9:24)

  ijohn [utilizator]

  In toate orasele aerul este mai poluat seara dupa ora 10 (in special noaptea pe la 2) si in weekend. Au mai fost reportaje pe aceasta tema. Explicatia era ca atunci se linisteste, se depune...etc. Plimbarile de seara tarziu erau cele mai toxice si de evitat.
  • +15 (17 voturi)    
   buna ziua?! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 11:51)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui ijohn

   De unde provie ce se depune noaptea?
   • +2 (12 voturi)    
    For example (Marţi, 7 ianuarie 2020, 18:53)

    liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui clencix

    de la un dobitoc cu o masina de 500CP facuta in curte care face drifting... e plin Bucurestiul dupa ora 22 de astfel de dobitoci cu motociclete si masini modificate, pentru ca doar noaptea e liber
    • -3 (3 voturi)    
     n-ai nici macar 8 clase ? (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 13:03)

     sandelsandel [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

     pe o scara de la 0 la 10, cat de frustrat esti ?
     • +1 (3 voturi)    
      Cum sa fiu frustrat, doar nu ma cheama Sandel (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:19)

      liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui sandelsandel

      Sandel mama, te simti cu musca pe caciula? :)
      • -1 (1 vot)    
       singura explicatie (Vineri, 10 ianuarie 2020, 17:14)

       sandelsandel [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

       daca tu ai impresia ca 10 sau fie 20-50 masini care se invart intr-o noapte* din care maxim 3 daca au peste 200cai pot sa polueze mai mult decat toate masini care circula pe timp de zi... ori esti frustrat ori esti prost!

       *ma indoiesc ca se invart mai mult de o ora...
    • +3 (3 voturi)    
     Iarna nu sunt frunze sa filtreze poluarea (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 15:24)

     liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

     Nu stiu daca ati observat ca iarna e mai puternic mirosul de gaze arse in Bucuresti. Neavand decat foiase si prea putine conifere, nimic nu mai retine poluarea de la masini. Vara in schimb frunzele copacilor retin SEMNIFICATIV din particulele evacuate de motoarele termice. Britanicii chiar au facut un studiu cu niste copacei pe marginea drumului:

     https://ziarmm.ro/studiu-copacii-din-orasele-sufocate-de-poluare-mai-eficienti-pentru-sanatate-decat-spatiile-verzi/

     https://www.green-report.ro/gardurile-vii-poluarea/
     • +1 (1 vot)    
      pai e vorba de praf (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:16)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui liviul2006

      ... nu de gaze arse
      Si oricum: frunzele lipsesc si ziua - deci DE CE poluare mai mare noaptea?
  • +6 (6 voturi)    
   ! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:08)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui ijohn

   Te iubim ijohn, dar nu te credem.
   spui ca ...se depune ..pe celulita ? sau unde ?
   iar argumentul tau " Au mai fost reportaje pe tema asta" m-a dat gata, imi vine greatza
 • -31 (53 voturi)    
  Poluarea cu praf (Marţi, 7 ianuarie 2020, 9:33)

  Unforgiven [utilizator]

  Pe timp de noapte are o explicatie cat se poate de simpla, dar greu de descifrat de catre politicienii si jurnalistii de dreapta, care vor cauta raspunsuri in vinovatia celor de stanga.

  Cauza este una singura: conditiile meteorologice pe timp de noapte implica in general o viteza mult mai mica a vantului, de multe ori fiind aproape calm atmosferic,conditii in care particulele de praf se acumuleaza in preajma solului si concentratia lor va fi cu atat mai mare cu cat acele particule sunt de dimensiuni mai mari.

  Poluarea este eminamente naturala, fara o legatura importanta cu traficul.
  • +6 (12 voturi)    
   dar traficul de peste zi (Marţi, 7 ianuarie 2020, 9:45)

   Levellers [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   este cauza principala, dar nu singura.
  • +10 (20 voturi)    
   "conditiile meteorologice pe timp de noapte" (Marţi, 7 ianuarie 2020, 11:24)

   NME [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   "conditiile meteorologice pe timp de noapte implica in general o viteza mult mai mica a vantului"

   Serios? Adică noaptea nu bate vântul? Vântul are program de la 8 la 17, sau cum?
   • +7 (11 voturi)    
    chiar asa este... (Marţi, 7 ianuarie 2020, 15:33)

    KayT [utilizator] i-a raspuns lui NME

    Vantul intr-adevar are tendinta sa se domoleasca/opreasca noaptea, chestia asta e bine stiuta. In conditii normale se formeaza o inversiune termala la sol si prin urmare sunt mai putine turbulente/vant.

    Dar comentariului respectiv am dat si eu minus. "Poluarea e eminamente naturala", nu zau! :D
    • -3 (3 voturi)    
     Daca poluarea depaseste cu mult (Marţi, 7 ianuarie 2020, 18:40)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui KayT

     Limitele admise, atunci evident ca avem si surse de poluare antropice, dar trebuie vazut cat de mult depaseste acele limite.

     Limitele pot fi depasite si din poluarea naturala, asta vreau sa zic. Mai departe ca suntem langa niste surse artificiale de poluare si creste acest grad de poluare este si asta adevarat, dar trebuie vazut cat de mult sunt depasite limitele fata de valorile inregistrate intr-un mediu nepoluat antropic din apropiere de Bucuresti.

     Daca masori poluarea pe sosea de exemplu, evident ca va fi mult mai mare decat undeva mai departe de sosea.
     • +1 (1 vot)    
      Ghinion! (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:20)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

      O gramada de oameni traiesc in blocuri, pe marginea arterelor de mare circulatie!
      Ce fraieri! Ei n-ar trebui luati in calcul... nuuu...? :P
   • +6 (12 voturi)    
    ASTA-I SECUNDAR! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 16:48)

    Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui NME

    Afirmatia trollului kaghebist ca "noaptea este aproape calm atmosferic" este secundara, cea primara este ca noi cei care criticam pe Fierea si pedesereul in general sunt de vina, ca de fapt totul este bine si frumos, stanga este buna, noi cei de dreapta suntem rai si nu intelegem!
    • -1 (1 vot)    
     tertiar (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:02)

     costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

     ai scris pedesereul adica pdsr , exista partidul asta in romania ? o fi partidul democrat socialist roman, partidul desteptilor securisti din romania ? partidul dreptei socialiste romine ?
     • 0 (0 voturi)    
      Partidul lui dracnea? (Joi, 9 ianuarie 2020, 22:07)

      Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui costelo999

      Daca nu va place denumirea de pedesere, pe care si-au mai schimbat-o de cateva ori, este mai clar daca ma refer la partidul lui ion ilici, sau al lui Daddy?!

      Multumesc!
  • +13 (15 voturi)    
   Traim in zodia (Marţi, 7 ianuarie 2020, 11:52)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   sintagmei "Noaptea, ca hotii!" Tradus in practica, inseamna ca orice activitate generatoare de emanatii nocive, se va desfasura noaptea. Incredibil de simplu.
  • +5 (11 voturi)    
   Greșit. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 17:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Provine de la mizeria din București.Străzi prăfuite,nespălate de când a venit Firea primar,plus ultimul mandat Oprescu.Sau acumulat rahați de câine,găinaț de păsări,nisip,argilă care în perioada uscată devine pulbere în suspensie în atmosferă și când plouă devine mizerabila mocirlă puturoasă care ne împroașcă când trec mașinile pe străzile prost făcute,cu gropi și denivelări și pante pentru ape pluviale inexistente.Guri de preluare a apei amplasate mai sus decât nivelul de scurgere.Ăștia sunt specialiștii folosiți de Firea.Știu să mintă(să fure),numai să facă treabă bună la locurile de muncă nu știu.
   • -1 (1 vot)    
    mna! (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:22)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    De parca inainte de Firea ar fi fost spalate! :P
  • 0 (0 voturi)    
   pai nu la sol se masoara! (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:19)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Statiile alea sunt plasate la oarece inaltime - deci care-i treaba cu depunerile?
 • +50 (54 voturi)    
  Sursa in NV este complexul Rudeni (Marţi, 7 ianuarie 2020, 9:36)

  Vinceroy [utilizator]

  Toti locuitorii din Mioitari, Chiajna, Dudu, Rosu, Chitila, Giulesti, Crangasi, Bucurestii Noi, Domenii, Grivita si chiar si Otopeni stiu care eate sursa: complexul de la Rudeni. De ani de zile se elibereaza hidrogen sulfurat noaptea si se incinereaza masiv ceva (deseuri cel mai probabil), mirosul si poluarea sunt execrabile. PM 2.5 si PM10 indica arderi sau incinerari, reprezinta cenusa defapt.
  De peste 5 ani sunt mii de reclamatii, iar autoritatile (toate) refuza sa faca ceva.
  Am sesizat aceste aspecte si presei, insa pana acum nu a dorit nimeni sa faca o investogatie.
  Trebuie investigat la nivel inalt, unde se ofera protectie politica, este singura explicatie logica pe care o mai avem, avand in vedere lipsa totala de reactie a autoritatilor, nesimtirea si indolenta cu care trateaza subiectul.
  • -15 (23 voturi)    
   Aberezi (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:11)

   Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   Daca ar fi asa, acea poluare ar fi strict dependenta de vantul de la sol, care ar trebui sa fie dinspre vest. Cu un vant care ar bate dinspre est, nord sau sud nu ar mai fi nicio poluare. Si in plus cea mai mare poluare ar fi in apropiere de Rudeni.
   • +31 (35 voturi)    
    Te invit la o plimbare (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:51)

    Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

    Iti fac si traseul turistic:
    Incepi ziua (pe dupa-amiaza) in zona Chitila-Chiajna, fix langa complexul Rudeni.
    Vei simti un miros de oua clocite combinat cu ceva incinerat, care te va face sa vomiti.
    Apoi, te invit sa vizitezi seara sau noaptea, recomandabil de joi pana duminica, zonele mentionate. Vei simti acelasi miros si atunci vei intelege despre ce vorbim.
    Evident ca tine si de directia vantului, umiditate, presiune atmosferica. Din acest motiv nu este tot timpul la fel peste tot.
    Au fost zile "bune" insa, cand s-a simtit pana in Piata Operei (H2S fiind mai greu decat aerul se mentine aproape de sol si este purtat de curentii de pe Dambovita) sau chiar in Piata Victoriei, fiind adus de la Chiajna prin culoarul CFR spre gara de Nord.
    • -12 (20 voturi)    
     Mirosul despre care spui (Marţi, 7 ianuarie 2020, 11:29)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

     Apare cand vantul bate dinspre vest, in rest nu vine niciun miros de acolo. Poluarea cu pulberi in suspensie nu este sinonima cu poluarea cu mirosuri pestilentiale.

     Existe diferente ireconciliabile intre cele doua.
     • +24 (28 voturi)    
      Ba sunt corelate (Marţi, 7 ianuarie 2020, 12:20)

      Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

      Mirosul de H2S vine impreuna cu un miros de "ceva" incinerat, oribil.
      Mai mult, PM2.5 si PM10 indica incinerari sau arderi la temperaturi inalte (vezi incendiile din Australia, care au dus la cresterea PM).
      Corelarea este simpla: eu stiu cu 10-15 min. inainte sa vina "putoarea" pentru ca primesc alerta de la Airly ca a crescut valoarea pentru senzorul cel mai apropiat de complex (adica cel de la Mogosoaia-Straulesti). Si asta se intampla 3 din 4 dati, cam mare coincindenta, nu?
      Atunci inchid urgent toate geamurile, pentru ca stiu ce urmeaza.
      Hai sa nu ne mai ascundem si sa protejam pe stim noi cine, este in joc sanatatea si viata noastra, a tuturor.
      Daca erau alte cauze, surse cum explici ca doar in ultimii 6 ani au aparut aceste probleme in cartierul in care stau de 32 de ani?
      • +12 (12 voturi)    
       CINE SUNT CEI PROTEJAȚI? (Marţi, 7 ianuarie 2020, 15:43)

       nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

       Chiar așa lipsă de libertate a cuvântului e la noi?
       Sau frică?

       Jurnaliștii de investigație sunt spre dispariție, dar nu de frică, ci pur si simplu au fost concediați de la toate ziarele, cei care nu au vrut să facă politica patronului.
       • +11 (11 voturi)    
        Ce investigatii, oameni buni?!? (Marţi, 7 ianuarie 2020, 19:05)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui nick24

        Povestea asta e cunoscuta de ani multi, daca nu de zeci de ani de zile. Mai precis de cand Iridex, una din firmele d-lui Corneliu Pascu - fost senator al serelului politic al lui Dan Voiculescu (la Partidul Conservator ma refer), daca nu ma insel si vicepresedinte al acelui partid, asociat candva cu Dan Voiculescu cel putin prin Banca Romaneasc, daca nu si prin alte parti - de cand Iridex, zic, a "construit" groapa aia zisa ecologica de gunoi.
        E foarte simplu, ce investigatii va mai trebuie?

        Restul chestiunii e la fel de simplu - gunoiul pute, dar banii nu.
      • -4 (4 voturi)    
       Poluarea cu pulberi (Marţi, 7 ianuarie 2020, 20:44)

       Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

       In suspensie nu are legatura neaparat cu mirosurile despre care spui, deci nu se poate stabili absolut nicio legatura.

       Daca dupa tine cauza poluarii cu pulberi in suspensie ar fi groapa de la Rudeni, atunci de acolo ar trebui sa vezi un nor de praf care se ridica continuu si se imprastie in Bucuresti, ceea ce nu exista asa ceva.

       Doar nu crezi ca ai depasite limitele poluarii de nu stiu cate ori in tot Bucurestiul, iar tu la Rudeni nu vezi ridicandu-se nimic, ca atunci nu ai nicio tangenta cu vreo analiza logica a fenomenului.
       • +3 (3 voturi)    
        Cum explici atunci (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 11:13)

        Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

        Ca peste vara, de cel putin 2 ocazii, impreuna cu mirosul caracteristic era un adevarat SMOG (nu ceata, ca nu ai ceata la +26 grade Celsius si RH 40%) care se vedea de la Apaca pana pe Splai, la Orhideea?
        Cam greu de vazut noaptea "norii" despre care vorbesti ca se degaja, nu?
        Nu cumva acesta este si motivul pentru care se intampla noaptea?
        • -2 (2 voturi)    
         Aberezi (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 12:59)

         Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

         "Norii" aia trebuie sa se degaje tot timpul, nu doar noaptea.

         Si se vad si noaptea, evident, ca de aia vezi pe cer orice nor si noaptea.

         Incearca sa vezi ca atunci cand este atmosfera imbacsita este peste tot, nu doar in Bucuresti, ci inclusiv daca iesi din Bucuresti departe e acelasi lucru.

         Doar nu vrei sa zici ca de la Rudeni se polueaza toata tara.
        • -1 (3 voturi)    
         In plus (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 13:03)

         Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

         Mirosurile alea pestilentiale de la groapa de gunoi se simt si ziua, cu conditia sa bata vantul din acea directie, deci nu e doar noaptea asa cum incerci sa induci publicul in eroare!

         De acolo de la gropasa de gunoi nu vine poluare cu pulberi in suspensie, ci pot fi eventual niste gaze care sa se degaje, dar nu pulberi in suspensie.
      • 0 (0 voturi)    
       or mai fi si altele... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:27)

       Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

       Probabil intr-un sfert de oras poate fi (si) de la Rudeni.
       Dar in Nercehi, Vacaresti samd. trebuie ca mai bine si din alta parte :(
  • +19 (19 voturi)    
   Rise Project (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:29)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   Vorbeste pe Facebook cu echipa Rise Project, cu siguranta vor fi interesati de o noua investigatie bomba.
  • +29 (29 voturi)    
   Corect (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:57)

   martino12 [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   De câteva nopți nu se mai poate respira din cauza hidrogenului sulfurat, însă văd că pe cei de la Iridex/ Rudeni nu-i deranjează nimeni.
   Speram să se schimbe ceva de când a venit PNL-ul la guvernare, însă constat același dezinteres. Ministrul Mediului a mai anunțat niște controale etc. , adică nimic.
  • +17 (17 voturi)    
   asa este (Marţi, 7 ianuarie 2020, 15:52)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   in unele nopti se simte acest miros sulfuros (aduce un pic a canalizare, dar in vara mirosea uneori teribil). Zona- Lacul morii-Regie (Semanatoarea). E clar ca e ceva "adus", cand bate vantul pe anumita directie, ca nu se intampla constant. Si totusi e ceva...daca se simte pana aici, ma gandesc cum se simte in zonele mai apropiate...
  • +5 (7 voturi)    
   Definire problema. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 18:29)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   Problema: Poluare a aerului.
   Simptome : Miros neplacut. Toxicitate, gaz otravitor H2S. Aer inecacios, cu fum (particule PM) si miros de detergent (ca si cum fumul a fost spalat).
   Instrument de Detectie : cu nasul.
   Cand : uzual de seara pana dimineata (~ ora 20 - ora 9); depinde de directia vantului (dinspre vest - nord-vest) si temperatura aerului.
   De cand : cel putin din 2017.
   Tendinta : accentuare a problemei.

   Mirosul se simte des pana la Cotroceni. Si este cunoscut ca a ajuns o data chiar in centrul orasului.
  • 0 (2 voturi)    
   Istoric p1 (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:05)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   [1]
   [...] prin Tratatul de Aderare la UE, România şi-a asumat îndeplinirea unor obligaţii [...] de mediu.

   [2]
   11 February 2004
   Combined Heat and Power (CHP) Directive
   [...] a European Union directive for promoting the use of cogeneration

   [2prim]
   Cogeneration Directive (2004/8/EC) – repealed by Energy Efficiency Directive (2012/27/EU)
   [...] Energy Efficiency Directive (2012/27/EU) requires each EU country to carry out a comprehensive assessment of the efficiency potential for thermal systems
   [...] making use of waste heat and cold from waste incineration, power generation [...]

   [3]
   2013
   "Instalația de utilizare a biogazului din deșeuri organice pentru producerea de energie electrică si termică a fost realizată de către IRIDEX GROUP– București, ROMANIA in colaborare cu HAASE Energietechnik GmbH – Neumunster, GERMANIA. Instalația este amplasată in vecinătatea Rampei Ecologice de Deșeuri Chiajna[...]"
   Amplasament: Drumul Rudeni – Chitila 10Sector 1, Bucuresti

   [4]
   AUTORIZATIE INTEGRATA DE MEDIU REVIZUITA LA DATA DE 10.06.2013
   Titularul autorizatiei: S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L.
   Cod CAEN: 3821 –Tratareasi eliminarea deseurilor nepericuloase
   Cod CAEN: 3822 –Tratareasi eliminarea deseurilor periculoase
   Adresa: Bucuresti, sector 1, Drumul Rudeni-Chitila, nr. 10
  • 0 (2 voturi)    
   Istoric p2 (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:06)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   [5]
   AUTORIZATIE INTEGRATA DE MEDIU
   Data emiterii:23.10.2006
   Titularul autorizatiei: S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L.- Incinerator de deseuri periculoase
   Amplasamentul activitatii: Bucuresti, sector 1, Drumul Rudeni – Chitila, nr. 10
   Categoria de activitate conf. Anexei 1 la OUG nr. 152/2005, aprobata de Legea nr. 84/2006:
   “5.1 – Instalatii pentru eliminarea sau valorificarea deseurilor periculoase [...]
   valabila pana la 23.10.2016.

   9.INSTALATII PENTRU RETINEREA, EVACUAREA SI DISPERSIAPOLUANTILOR IN MEDIU
   9.1 AER
   Instalatie : Incinerator de deseuri periculoase
   Echipament de depoluare identificat :
   -Tuburi radiante cu rol in retinerea primara a particulelor;
   -Filtru cu saci;
   -Scruber umed cu solutie alcalina

   [6]
   AUTORIZATIE INTEGRATA DE MEDIU
   Titularul autorizatiei: S.C. STERICYCLE ROMANIA S.R.L.
   Amplasamentul activitatii:Bucuresti, sector 1, Drumul Poiana Trestiei, nr. 17-27
   Data emiterii:23.10.2006
   Categoria de activitate : 5.2 –Eliminarea sau valorificarea deşeurilor în instalaţii de incinerare a deşeurilor sau în instalaţii de coincinerare a deşeurilor

   Cod CAEN:3821 –Tratareasi eliminarea deseurilor nepericuloase
   Cod CAEN:3822 –Tratareasi eliminarea deseurilor periculoase

   [7]
   2009 Stericycle Inc. achiziționează Stericare România

   [8]
   Global Medical Waste Management
   Romania Stericycle

   [9]
   Stericycle's medical waste incinerator located in North Salt Lake, Utah has been a topic of hot debate in the community.
   As of December 1, 2014, Stericycle and the Utah Division of Air Quality reached an agreement [...] the settlement does require Stericycle to relocate approximately 40 miles to the west of the incinerator's current location in North Salt Lake. The settlement also calls for Stericycle to pay a $2.3 million fine, half of which is forgivable if the move happens within 3 years.
  • 0 (2 voturi)    
   Istoric p3 (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:07)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   [10]
   SERVICII SALUBRITATE BUCURESTI S.A. este o companie [...] din grupul de firme IRIDEX GROUP
   Domeniul de activitate al companiei […] incinerarea deseurilor periculoase (industriale si medicale - spitalicesti, farmaceutice, chimice, medicamente expirate, etc), dar si al deseurilor de origine animala si non-animala la Incineratorul Ecologic Chiajna-Rudeni al IRIDEX GROUP

   [11]
   SC Servicii Salubritate Bucuresti servicii integrate
   Nu mentioneaza in oferta de servicii incinerare deseuri.

   [12]
   AUTORIZATIE INTEGRATA DE MEDIU REVIZUITA LA DATA DE 10.03.2017
   Data emiterii: 30.10.2007
   Titularul autorizatiei: CENTRUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DESEURILOR -S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L.
   Categoriile de activitati
   5.4. Depozitele de deşeuri
   6.11. Epurarea independentă a apelor uzat
   Coduri CAEN:3821-TRATAREA SI ELIMINAREA DESEURILOR NEPERICULOASE

   Forajul de alimentare cu apa FA3 a fost vandut o data cu “Incineratorul”, societatii S.C. STERICYLE ROMANIA S.R.L.conform Contractului de Vanzare-Cumparare incheiat intre parti.

   MODUL DE ELIMINARE AL DESEURILOR
   Incinerare la S.C. STERICYCLE ROMANIAS.R.L.
   Cărbune activ impregnat 1t/an

   [13]
   Fisa tehnica carbune activ granulat
   APLICATII retinere hidrogen sulfurat
  • 0 (2 voturi)    
   Istoric surse (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:09)

   Algo [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   [1] http://www.fipconsulting.ro/primaria-municipiului-bucuresti-instalatie-de-tratare-termica-si-valorificare-energetica-a-deseurilor-municipale-din-municipiul-bucuresti/#more-143

   [2] https://en.wikipedia.org/wiki/CHP_Directive

   [2prim] https://ec.europa.eu/energy/en/topics/energy-efficiency/cogeneration-heat-and-power

   [3] https://www.econet-romania.com/files/documents/ee2013/prez-ro/07.%20Utilizarea%20deseurilor%20pentru%20productia%20de%20energie%20electrica.pdf

   [4] http://apmbuc-old.anpm.ro/files/ARPM%20BUCURESTI/Autorizatii%20Integrate%20de%20Mediu/AIMrev.depozitdedeseuriS.C.IRIDEXGROUPIMPORTEXPORTS.R.L..pdf

   [5] http://arpmbuc.anpm.ro/files/ARPM%20BUCURESTI/Autorizatii%20Integrate%20de%20Mediu/AutorizatuieSCIRIDEXIMPORTEXPORTSRL-incinerator.pdf

   [6] http://apmbuc-old.anpm.ro/files/ARPM%20BUCURESTI/Autorizatii%20Integrate%20de%20Mediu/PROIECT-AIMrev.2014-STERICYCLE-INCINERATOR.pdf

   [7] http://stericycle.ro/despre-noi/

   [8] https://www.stericycle.com/international

   [9] https://en.wikipedia.org/wiki/Stericycle#Environmental_concerns

   [10] https://www.clubafaceri.ro/7851/servicii-salubritate-bucuresti-s.a..html

   [11] https://www.ssb.ro/services/

   [12] http://www.anpm.ro/documents/16241/32976582/IRIDEX+Revizuita+2017.pdf/a1454bef-de49-4b0c-a62e-79b5d50d8eb2

   [13] https://www.tehnofil.ro/filtre-carbon-activ/carbune-activ-impregnat.html
  • +3 (3 voturi)    
   Gropa Iridex (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 11:28)

   eugen.cincu1448642592151 [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   are dreptate Vinceroy, noaptea ca hotii la groapa Iridex se ard gunoaiele!
  • +6 (6 voturi)    
   Poluare nocturna zona Nord-Vest (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 11:36)

   salex [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   Locuiesc in Soseaua Virtutii.
   In timpul zilei, am in fata blocului una dintre cele mai aglomerate si poluante sosele din Bucuresti. Cu toate acestea, aerul pare mai bun ziua decat noaptea, cand nu e trafic. Noaptea un miros teribil din zona de vest, face imposibil sa te bucuri de lipsa de trafic.
   Imi este foarte clar ca se intampla ceva noaptea in zona Rudeni, iar toti, Primarie, Mediu se fac ca nu vad.
  • +4 (4 voturi)    
   Duhoarea asta (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 17:16)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   invadează și cartierul Drumul Taberei noapte de noapte pe la orele două-trei... Azi noapte am deschis geamul la ora unu și aerul mirosea pestilențial. Este clar că se dau drumul la niște noxe noaptea și asta nu de ieri, de azi, ci de ani buni... Dar parcă în ultimii doi ani cu precădere în ultimul lucrurile au luat-o razna de tot... Se adaugă la ce spuneți și gropile de gunoi de pe la Chiajna și de pe unde or mai fi... Ticăloșii care fac nemerniciile astea nu se tem de nimic, ba mai pretind (cum e cazul IRIDEX) că procedează legal...
 • -19 (35 voturi)    
  Reteaua independenta care nu e autorizata (Marţi, 7 ianuarie 2020, 9:44)

  xolv [utilizator]

  Airly. Ok.
  • +31 (31 voturi)    
   Daca vrei iti zic eu despre cea oficiala (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:30)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   A fost creata pentru a bifa un rand intr-un formular ca si conditie obligatorie de adreare la UE, nu pentru ca interesa pe cineva ce poluare avem.
   S-a facut proiectul rapid, s-a licitat si s-a contractat.
   Serviciile de mentenanta si consumabilele au fost luate pe 2 ani si de atunci (de prin 2009, daca mai tin minte bine) nu s-a mai intamplat nimic.
   Intre timp a aparut si problema procedurii de infringement pentru PM-uri si chiar nu a existat niciun interes sa fie realizat service, reparatii sau achizitionate consumabile, doar vrei sa raportezi ca totul este lapte si miere, nu?
   Asa ca prefer oricand platforme independente in fata celei oficiale, facute ca sa fie facuta si apoi tinuta deliberat mai mult offline, pentru a nu ne autoincrimina in fata UE.
 • -6 (18 voturi)    
  Ha ha... (Marţi, 7 ianuarie 2020, 9:56)

  Cetateanu [utilizator]

  Pai va asteptati ca un individ care n-a lucrat la mediu sa fie competent? A cumparat un masterat, un doctorat si alte diplomute, cum facura multi, lucrand in joburi de complezenta. Un politicianist. Acu face si dreptul. Cu kuru in Buc si diploma la Iasi. Pacat de UI, una din cele mai vechi, ca-si permite sa vanda diplome.
 • +17 (29 voturi)    
  nu, nu, nu (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:11)

  Catalin Istrate [anonim]

  Poluarea cea mai mare nu este data de masini. Asta este o minciuna impinsa in fata din cauza faptului ca ea poate aduce bani prin taxarea auto. In realitate, iarna, poluarea masiva vine direct din cartierele marginase sarace in care TOTI oamenii de acolo se incalzesc cu materiale toxice de genul anvelope, lemne din materiale de constructii pline de vopseluri si lacuri, etc. Am vorbit cu garda de mediu pe subiect si nu vor sa faca masuratori cu aparatura mobila in aceste zone. De ce ? simplu pentru ca tine de politica, de voturi. Daca acuzi oamenii saraci de la periferie ca polueaza, atunci nu-ti vor mai aduce voturi si te vor intreba si ei cu ce-i ajuti ca sa nu mai polueze. S-ar genera o situatie foarte neplacuta pentru politicieni.
  Evident, in afara de poluarea nocturna datorata periferiilor, mai exista si cateva firme mari care la umbra noptii scapa de reziiduri. Din fericire acestea pot si cel mai usor depistate si sanctionate.
  Cata vreme nu ai un program de subventie masiva pentru centralele termice care polueaza putin, indiferent de tehnologia folosita, o sa avem poluare la greu. PSD-ul a aruncat cateva sute de milioane de euro pe porcarii de genul panouri solare(casa verde) cu care efectiv nu ai ce face tu ca om normal. A fost doar o scurgere de fonduri catre cine trebuie fara a avea vreodata intentia de a reduce efectiv poluarea.
  • -8 (20 voturi)    
   sigur că da, să dăm vina pe săraci (Marţi, 7 ianuarie 2020, 11:03)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Istrate

   Să dăm vina pe săraci, ca să ne putem plimba fundul cu mașina toată ziua, blocând orașul și intoxicând aerul tuturor.
   Am găsit vinovații, ce să zic!
  • +9 (9 voturi)    
   Da, simtim asta! (Marţi, 7 ianuarie 2020, 16:53)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Istrate

   Si nu trebuie neaparat sa dai vina pe saraci, nu numai in "cartierele marginase sarace" se simte asta!
   Chiar si pe Turda, apt. nostru nu este stpre strada, unde am beneficia de poluare sonora si chimica de la masini, ci spre casutele de pe strazile paralele.
   Seara trebuie inchise bine geamurile, se simt miros de fum ce NU provine de la lemne "normale", clasice, ci de la restrui, cauciucuri, etc.
  • 0 (0 voturi)    
   cam la asta ma gandeam si eu (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:52)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Istrate

   Totusi, NU pot fi de vina doar emisiile de la saraci (apropo: ard la greu si PET - care produc dioxina!!) pentru ca ponderea lor nu poate fi foarte mare!
   Mai trebuie sa existe si alte surse!
 • +31 (31 voturi)    
  orasu e santier (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:23)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  Bre ce explicatii sofisticate cautati? Tot orasu e santier se fac stadioane metrouri pasaje se largesc bulevarde care inseamna daramarea de cladiri se construiesc blocuri si toate astea fara o curatenie minima fara o spalare fara nimic. N-am vazut in Dr Taberei o spalatoare de ani de zile numai in sect 1 se spala periodic si frecvent strazile si bulevardele in rest...daca ploua bine daca nu nu. Daca lasi masina in parcare in 3 zile nu-i mai vezi culoarea.
  • +7 (7 voturi)    
   .... adevarat ..... (Marţi, 7 ianuarie 2020, 15:49)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Absolut adevarat.
  • 0 (0 voturi)    
   Da! insa... (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:53)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   ... asta nu explica de ce e mai mare poluarea noaptea, cand nu e activitate :(
 • +5 (11 voturi)    
  Alexe (Marţi, 7 ianuarie 2020, 10:32)

  robyzs [utilizator]

  Costel Alexe a primit cel mai putin influent portofoliu, cel de la Mediu, acolo unde nu se plimba șpaga dintr-un departament in altul ca la transporturi, sănătate etc.

  Orban i-a dat lui Alexe de la Iasi un post pentru a-i mulțumi pe moldovenii PNListi care sunt suparăți ca Guvernul PNL nu face nimic pentru Autostrada Moldovei, la fel ca PSD.
  • +13 (13 voturi)    
   Zici? (Marţi, 7 ianuarie 2020, 12:34)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   In tara asta nu poti sa faci nimic fara autorizatie/acord mediu. Garda de mediu iti poate inchide afacerea. Zici ca nu se plimba spaga?
  • +1 (1 vot)    
   pe BUNEEE??? :))) (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 22:58)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Sa mori tu ca nu se dau / iau shpagi la Mediu? :)))
   LOL...!!! :)))))))))))
 • +9 (11 voturi)    
  taxe si impozite (Marţi, 7 ianuarie 2020, 12:14)

  NOTORIOUS [utilizator]

  Platim taxe si impozite mai rau ca in iobagie, iar statul ne omoara cu zile cu aer poluat la maxim, pe strazi, prin spitale, cu orice ocazie. Ca natie am decazut enorm si nu trebuie sa ne mai mire de ce nu suntem respectati pe afara, daca noi insine nu ne mai respectam!
 • +17 (17 voturi)    
  Pute de la groapa de gunoi Chiajna Rudeni (Marţi, 7 ianuarie 2020, 12:41)

  subcultura [utilizator]

  zeci de mii de cetateni afectati si aia sunt de neatins.
  a intrebat un coleg, interesat de cumpararea uni apt nou in Buc Noi, daca miroase des in zona. S-a albit la fata agenta.
  • +10 (10 voturi)    
   Pute peste tot in Bucuresti. (Marţi, 7 ianuarie 2020, 16:49)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Si de la Glina, peste tot rahati de caine, gainati care se usuca si se transoforma tot in praf, etc.

   Pavajul joaca sub talpi in centru, la fiecare pas ce crezi ca re ridica in aer de sub dalele alea puse la misto ?

   Molozul aruncat in drum, spatiile alea din jurul copacilor unde ar trebui sa fie iarba dar e tarana + rahati de caine ( acolo inteleg unii sa isi duca javrele sa se usureze ), strazi pe care balteste noroiul si carora li s-au astupat scurgerile de apa pluviala de pe margine cand s-au asfaltat repede si ieftin de baietii destepti, stradute de prin spatele blocului pe care doar vantul le matura, si cate si mai cate.
  • +2 (2 voturi)    
   Sute de mii (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 11:42)

   salex [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Nu sunt zeci de mii, sunt sute de mii de cetateni afectati. Pute cumplit in toata zona Militari-Virtutii-Crangasi-Giulesti-Grivita-Bucurestii Noi- Damaroaia- Pajura- chiar si Baneasa cateodata si nimeni nu face nimic. Toti sunt cu capul in nisip si se fac ca nu vad, Firea pune luminite de Craciun si organizeaza targuri in imensa hazna ce a devenit orasul Bucuresti.
 • +10 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2020, 16:03)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2020, 16:30)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  In unele tari se spala soselele si trotuarele (Marţi, 7 ianuarie 2020, 16:44)

  clint [utilizator]

  cu detergent. La noi s-au astupat scurgerile de pe strazi, apa de ploaie de pe sosele baltese si se usuca langa bordura, unde ar trebui sa fie scurgei, si unde acum se transforma in praf. La aceasta contribuie si forma strazilor care nu permite scurgerea rapida a apei de ploaie + praf in subteran.

  Cand ninge se vede cel mai bine, in 2 zile, zapada de langa strazi devine neagra din improscarea cu ce este de fapt pe strazi, apa+noroi+ulei care nu se scurge si care pana la urma se transforma in praf.

  Baietii care vin si chipurile spala trotuarele si strazile ( o gluma, dat fiind numarul de masini parcate pe ambele ) doar muta mizeria de colo-colo.
  • +2 (2 voturi)    
   100% corect! (Joi, 9 ianuarie 2020, 22:12)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Nu stiu daca spalarea cu detergent chiar reduce poluarea, dar:

   1. in 1994 am fost in trenul de Timisoara cu doi sarbi, care spuneau ca la ei, desi ESTE RAZBOI, strzile din Belgrad sunt spalate cu furtunul, dece la noi in Bucuresti unde nu ne bombardeaza nimeni, este asa mizerie?!

   2. am vazut si pot vedea si acum "ciclul prafului in Bucuresti": daca ploua, mai astampara un pic praful, dar multe scurgeri sunt infundate, apa balteste, se transforma in noroi, iar in cele din urma se usuca, iar praful revine in atmosfera!
 • +3 (7 voturi)    
  Să nu uităm că pt CET-uri (Marţi, 7 ianuarie 2020, 17:21)

  nick24 [utilizator]

  s-au aprovizionat pt iarnă cu cantități imense de păcură, în caz că e pană de gaze.
  Poate că noaptea le consumă să nu rămână pe stoc.
  2) multe case în centru și mult mai multe la periferie au sobe în care ard orice
  3) mașinile din București nu au start-stop, că dacă ar avea, ar fi o liniște ciudată pe toate străzile blocate acum pânâ spre 20.30, față de 18-19 acum câțiva ani
  Deci, da poluează peste măsură toate aceste mașini euro0-euro4 , iar diesel inclusiv euro 6.
  4) autobuzele STB sunt toate Diesel și deja chiar unele din cele noi, otokar, scot nori de fum la plecarea de pe loc, dacă nu credeți, faceți un test la B 402 STB.
  5) se dă foc la gunoi în tot Bucureștiul, cu toate că e ILEGAL, inclusiv pe la gropile de gunoi.
  6) spațiile verzi dispar hectar cu hectar, inclusiv parcurile și Pâdurea Băneasa. Contra șpagă se construiește oriunde, bloc lângă bloc
 • +5 (5 voturi)    
  Basculante si betoniere noaptea pe Bd. Decebal (Marţi, 7 ianuarie 2020, 18:47)

  PrivireCritica [utilizator]

  Ca un exemplu de activitati nocturne, pe Bd. Decebal pentru lucrarile la parcarea subterana basculante cu pamant si betoniere trec/lucreaza si noaptea.
  Si cum evident ca toti copacii au fost rasi si e doar pamant batatorit in locul lor, e evident cum praful/pamantul se imprastie
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 7 ianuarie 2020, 22:40)

  [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Tainele! (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:09)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Puturoșenia și risipa banilor făcută de Firea.
 • +1 (3 voturi)    
  Lamurire (Marţi, 7 ianuarie 2020, 23:57)

  Environ [utilizator]

  Nimeni nu poate sustine ca Bucurestiul nu are probleme legate de calitatea aerului, nu numai ziua, dar si noaptea. Iar cauzele sunt multiple. Iar intrebarea De ce noaptea? poate avea justificari multiple. Ne gandim oare ca in timpul noptii, la multe case din Bucuresti se arde orice poate da caldura (inclusiv plastic, cauciuc)? Se simte aproape permanent, in timpul iernii, miros de fum in tot Bucurestiul. Si acest lucru nu tine nici de industrie si nici de trafic. Cum poti sa controlezi ce se arde in Tei Toboc sau in Ferentari? Cu institutii care functioneaza. Deci in acest moment, nu ai cum. Nu mai vorbim despre sutele de santiere in care lucrarile se desfasoara ca in evul mediu, despre spatiile publice care nu se mai salubrizeaza etc. In plus, in Bucuresti, din cauza ca se taie nebuneste padurile din Ilfov, ajung si pulberile ridicate din Baragan. Oricum, nu pulberile sunt problema in Bucuresti, ci noxele care nu se monitorizeaza acum. Cu toate acestea, chiar daca calitatea aerului este proasta in Bucuresti, este departe de situatia apocaliptica prezentata in spatiul public. Iar erori in sistemele de monitorizare apar oriunde pe planeta aceasta, indiferent de vechime si de performanta.
 • +6 (6 voturi)    
  CORUPTIA = CRIMA (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 8:42)

  Florentina Radu [anonim]

  Am scris Primariei Sectorului 1 la 21 iunie 2019:

  Va rog sa luati masuri concrete si de urgenta in ceea ce priveste aerul insuportabil, toxic, ucigator pe care suntem obligati sa-l respiram.
  Locuiesc la intersectia Bdului Ion Mihalache cu strada Turda iar dimineata si seara aerul este de-a dreptul otravitor.
  Din materialele de presa reiese ca la groapa de gunoi de la Rudeni-Chiajna este de vina pentru situatie, iar societatea IRIDEX ne otraveste cu hidrogen sulfurat prin arderea deseurilor, in incercarea de a produce biomasa.
  Va rog sa luati masurile legale care se impun, gazarea cetatenilor cu acordul chiar si tacit al autoritatilor este o crima.
  Ca cetatean european, voi adresa o sesizare si departamenului Mediu al Comisiei Europene, in speranta ca neimplicarea si delasarea autoritatilor romane vor fi aspru criticate si, de ce nu, sanctionate.

  Raspunsul Primariei Sector 1:

  Suntem de acord cu dumneavoastră că în multe din cartierele Sectorului 1 aerul este de nerespirat, însă, din nefericire, legislația în domeniu este defavorabilă administrațiilor locale, în condițiile în care doar autoritatea centrală – Ministerul Mediului și autoritățile din subordinea sa-au competență de supraveghere și control în ceea ce privește protecția atmosferei.
  Însă, încă de când a fost învestit oficial în funcția de Primar al Sectorului 1, edilul Daniel Tudorache a solicitat atât Ministerului Mediului, cât și Gărzii Naționale de Mediu, să ia, în regim de urgență, toate măsurile necesare pentru dezafectarea depozitelor de deșeuri de la periferia Sectorului 1.
  Totodată, vă informăm că, în acest moment, Sectorul 1 al Municipiului București, prin primar, a contestat, prin mai multe acțiuni în instanță, eliberarea autorizației integrate de mediu, forma revizuită 2017 și 2018.
  Ulterior, deși au existat nenumărate proteste ale cetățenilor, Agenția pentru Protecția Mediului București a decis să elibereze în data de 14.02.2018 o nouă autorizație integrată de mediu cu termen de valabilit
 • +2 (4 voturi)    
  problema = praful / solutia = taxam fumul (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 9:44)

  dadcostea [utilizator]

  Alte intrebari:
  Daca problema este praful, de ce taxeaza noxele?

  O hibrida nu ridica acelasi praf ca si o noneuro?

  Valurile de pamant din spatele bordurilor, scurse la ploi pe carosabil, uscate si transformate in praf, sunt ridicate doar de masinile noneuro ?

  Daca pe carosabil, langa borduri, este in continuu un strat de pamant, cand este rascolit de masini se transforma sau nu in praf?

  Ce legatura au noxele masinii cu praful?

  Cati salariati din clasa mijlocie, sa nu mai pun problema celor de la limita de jos a veniturilor; isi permit o hibrida?
 • +3 (3 voturi)    
  poluare (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 12:07)

  Paul Dican [anonim]

  In Militari, zona Barsanesti / Stavrinos / Valea Lunga, daca lasi de seara pe balcon haine la uscat, diminata miros rau de tot a fum! Dupa ora 17 nu mai poti deschide geamul ca te ineci de fum! Pana acum 4-5 ani nu exista aceasta problema! Stie cineva ce dracu' se intampla?
  • +3 (3 voturi)    
   Raspunsul (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 12:33)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui Paul Dican

   Este ce se degaja din complex Rudeni... vezi mai sus detalii.
   Sunt mii, daca nu zeci de mii de petitii, toate in vant...
   Situatia este cunoscuta si musamalizata de ani de zile de autoritati pentru a proteja interesele economice si "de partid"...
   • +3 (3 voturi)    
    poluare (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 12:45)

    Paul Dican [anonim] i-a raspuns lui Vinceroy

    Si lumea de ce nu iese in strada? Ca astia e clar ca nu vor face nimic!
    • +2 (2 voturi)    
     Au iesit! (Miercuri, 8 ianuarie 2020, 23:16)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Paul Dican

     Probabil, totusi, trebuie sa iasa mai multi :(
     Sau - eu stiu? - sa blocheze activitatea, prin ocuparea cailor de transport catre groapa :(
     Zic si eu, ashaaa... pana la urma tot trebuie s le vina o idee ;)
 • +2 (2 voturi)    
  Praf (Vineri, 10 ianuarie 2020, 9:16)

  Robert Colțea [anonim]

  situatia "atipica" la care se refera articolul e faptul ca de 3-4 ani nu se mai matura pe jos, decat accidental, nu s-au mai reparat drumurille si s-au toaletat excesiv copacii (care fixeaza pulberile in suspensie).Praful caracteristic Campiei Romane, daca nu e curatat de pe strazi, e ridicat in aer de circulatia masinilor (in lipsa maturarii si a stropirii drumurilor). Ura primariilor impotriva copacilor si "toaletarea" lor frenetica (orice gospodar adevarat taie pomii , sa nu se faca "numa' craci" ) face ca praful in suspensie sa nu se fixeze de nimic si ramane mai mult timp in aer. Chiar si cand nu e iarna aerul e irespirabil in Bucuresti. Simplu: oamenii din administratie sunt in primul rand nepasatori cu chestiilea astea, iar daca le-ar pasa (greu de crezut) n-ar putea-o face din cauza incompetentei.
 • 0 (0 voturi)    
  poluare (Vineri, 10 ianuarie 2020, 10:42)

  Paul Dican [anonim]

  Totusi in Militari, zona Barsanesti, Stavrinos, Valea Lunga am impresia ca fumul vine de la CET Vest, probabil ard aia pacura de cum se insereaza...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by