Denisa Comănescu, director al editurii Humanitas Fiction, povestește despre cărțile pe care le-a publicat editura în ultimul an.

Denisa ComănescuFoto: Hotnews

Idei:

- La targurile de cărți din Franța copiii sunt aduși cu autocare, li se dau bonuri valorice să își cumpere cărți. Scriitorii sunt invitați să mergă în școli să le citescă copiilor din cărțile lor. În Marea Britanie e o tradiție în acest sens, încă de la clasele primare. Copiii au contact direct cu scriitorii, văd că nu sunt niște monștri. La noi, în orașele mici au dispărut și librăriile. În românia nu este încurajat citititul.

- Cărțile de la Humanitas Fiction care s-au vândut cel mai bine la Târgul de carte Gaudeamus: Evgheni Vodolazkin, Brisbane, Eric-Emmanuel Schmitt, Doamna Pylinska și secretul lui Chopin Władysław Szpilman Pianistul Amintiri din Varșovia, 1939–1945. Sunt trei cărți despre muzică.

- Deși nu are cele mai bune vânzări un autor ca J.M. Coetzee, laureat al premiului Nobel, va continua să fie publicat de Humanitas Fiction.

- Cel mai bine vândută carte de l Humanitas Fiction în 2019 este Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris, 31 de mii de exemplare. Pe locul al doilea este Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina

- Despre Serotonina, de Michel Houellebecq. ”Dacă vrei să înțelegi omul actual, citești acest roman. Dacă vrei să înțelegi ce se întâmplă politic în lumea occidentală citești acest roman. Dacă vrei să înțelegi angoasele omului din societatea post-industrială, însingurarea, disperarea lui, citești acest roman. Serotonină a trezit în Romania cea mai mare dezbatere pe o carte de ficțiune. Unii – printre care mă număr – o laudă, alții o înjură cât încape. Eu cred că Houellebecq este cel mai mare scriitor francez în viață”

Comenteaza pe Contributors.ro