E vorba de două lucruri care s-au întâmplat chiar de Ziua Națională a României și care au aruncat o umbră stranie asupra acestui moment aniversar.

Catalin CioabaFoto: Arhiva personala

Mai întâi, invitarea penalului Adrian Năstase la festivitatea de la Palatul Cotroceni. Cum se face că un om căruia, prin sentință judecătorească, i s-au restrâns drepturile, chiar și cel de a vota, mai poate deține Steaua României? E o incongruență enormă între valoarea simbolică a acestei decorații și calitatea de om decăzut din drepturi a unui condamnat penal. Și e legitimă întrebarea: de ce nu a fost retrasă această decorație? În definitiv, Cancelaria Ordinelor e o parte a Administrației Prezidențiale și avem, iată, de-a face cu încă o instituție, printre atâtea altele, care nu-și face treaba. Sau, mai degrabă, pare că își face treaba exact în direcția contrară celei cuvenite: într-un răspuns către Libertatea.ro, Administrația Prezidențială justifică prezența acestui nume odios la ceas aniversar. Într-un loc unde, se presupune, oamenii merituoși ai acestei țări sunt prezenți împreună, alături de președintele României. Împreună, la aniversarea de la Cotroceni, ei alcătuiesc o efigie vivantă. Ce caută arhitectul corupției naționale în acest tablou?

Întristător este de asemenea că, „în seara balului”, mulți dintre cei prezenți în această efigie au postat poze festive pe rețelele de socializare, mândrindu-se că au fost acolo. De ce n-ar face-o, în fond, într-un moment de bucurie precum 1 decembrie? Și totuși, ce bucurie trunchiată, câtă vreme, făcându-și un selfie, în spatele oricui putea apărea rânjind stafia lui Adrian Năstase! Nu au existat delimitări față de prezența lui acolo. Nimeni nu a plecat trântind ușa și spunând că nu a venit acolo ca să petreacă Ziua Națională cu un infractor dovedit. Ce dar avem de a nu fi în stare să ne evacuăm, de pe scena publică, marii profitori!

Totodată, nu poți să nu te gândești că oameni care simbolizează parcursul european al acestei țări nu au fost invitați. Exemple? Sunt la îndemână: Monica Macovei, fost ministru al justiției, căreia îi datorăm, în fond, sprintul pe ultima sută de metri al României pentru intrarea în Uniunea Europeană. Iar apoi aducerea sistematică la conștiința Europei a masacrării statului de drept în România PSD-ului lui Dragnea. Și cred că îi datorăm asta fiecare dintre noi, nu doar președintele Iohannis, care se poate plimba acum sigur de sine prin cancelariile europene, ca reprezentant al unei țări „cu drepturi depline” în Uniune. La fel, nu a fost invitat Gabriel Liiceanu, deținător al ordinului Steaua României. Care, dincolo de meritele culturale, incomensurabile, a fost în toți acești ani pe baricadele civismului și, în ultimii ani, un #rezistent de anvergură. Sau Cristian Preda, alt deținător al decorației, pentru care n-a funcționat, iată, invitarea „în mod automat”.

Concluzia? E vorba de afinități. Pur și simplu, Adrian Năstase a fost preferat celorlalți de către distinsa Administrație Prezidențială.

Al doilea lucru: scrisoarea condamnatului penal Liviu Dragnea din penitenciar către Țară. Și nu oricând, ci de Ziua Națională. I s-a răspuns ce-i drept pe măsură, în articole și postări de pe Facebook. Însă rămâne o întrebare peste care nu putem trece: de când un condamnat penal aflat în detenție și cu limitare de drepturi are impertinența de a se adresa națiunii prin comunicate ? De când? În privința asta, firește, nu Administrația Prezidențială are a da un răspuns, ci Administrația Penitenciarelor.

Faptul e scandalos și poate că mulți români nu și-au dat seama cât de anormal este să se întâmple așa ceva: un om care a ținut trei ani la rând o întreagă țară în cea mai teribilă tensiune, care a târât-o efectiv pe marginea prăpastiei și ne-a mutat viețile într-un coșmar, vine acum și spune, cu tupeu cât carul, cum pe altarul României și-a jertfit libertatea. E victimă. E martir. Martiriul sfântului Dragnea. Eu resimt gestul acesta ca pe o jignire fățișă adresată tuturor celor care, în masive proteste, au păstrat viu spiritul civic și, în fapt, au apărat țara în fața agresiunii PSD.

Citeste intreg articolul si comentează pe Contributors.ro