De ce campania pentru turul întâi al prezidențialelor a fost o bătaie de joc, pe bani publici

de Dragoș Costache     HotNews.ro
Miercuri, 6 noiembrie 2019, 10:52 Actualitate | Opinii


Panouri electorale
Foto: Agerpres
​Poate nu știai, dar campania electorală pentru alegerile prezidențiale s-a derulat și pe banii tăi. Iar în loc de dezbateri, confruntări față în față între candidați pe teme de politică externă, Constituție sau proiecte de țară ai primit reclame de Youtube, mitinguri cu propriii susținători și multă plictiseală în prime time.

De câteva săptămâni încoace am o dispută recurentă cu un prieten. De fiecare dată când vine vorba de alegerile prezidențiale eu încerc să-i explic cum actualul ciclu de prezidențiale e un circ ieftin care ar fi comic dacă nu ar fi așa de tragic. El însă răspunde solemn despre cum românii consideră instituția președintelui ca fiind cea mai importantă în stat, motiv pentru care se iese la vot semnificativ mai mult decât la alte alegeri.

Dacă un politolog extraterestru ar veni să sondeze interesul public pentru instituția președintelui strict pe baza acestei campanii, probabil că mi-ar da dreptate și ar ajunge la concluzia că funcția asta este, ca importanță în ierarhia statului, undeva între liftierele de la Parlament și paznicul de la casa de cultură din Râmnicu-Vâlcea.

Pentru că actuala campanie de prezidențiale a fost nici mai mult nici mai puțin decât o farsă jucată pe banii publici ai unei populații confuze și plictisite. Dacă nu știai, candidații la prezidențiale își vor recupera de la stat banii investiți în campania electorală (cu condiția să ia peste 3% din voturi).

Dezbateri? Dar de unde, candidații vorbesc singuriCu scuzele de rigoare pentru panseurile de mai sus, campania electorală a fost atât de dezamăgitoare tocmai pentru că promitea destul de mult. Avem o selecție eterogenă de candidați, de la un șef de circ, la o doamnă care credea până nu demult că pământul e plat și până la un robot trimis din viitor.

Mai avem o doamnă prim-ministru demisionară care face gafe de Emil Bobu. Cine n-ar fi dorit să o vadă totuși într-o dezbatere electorală vis a vis de Viorel Cataramă, un personaj vechi-dar-nou pe scena politică românească, care se vrea Donald Trump, dar e mai degrabă Giani din Las Fierbinți?

Dar nu, nu avem parte de nimic din toate astea pentru că cea mai mare parte a clasei politice a decis unanim că aceste alegeri nu contează, că Iohannis e imbatabil și că mai bine se pregătesc pentru adevărata miză a partidelor independente și pline de bani, alegerile locale, acel ritual prin care trebuie să treacă o dată la patru ani pentru a-și asigura loialitatea primarilor.

Vina nu e neapărat a partidelor. Chiar dacă avem acum un libertarian ministru de finanțe, Keynes și Kanye apără și păzește, vina nu e individuală, ci una structurală. Legislația electorală a fost modificată de asemenea natură încât activitățile de campanie au fost reglementate relativ coerent, minimizând impactul publicității stradale. Au dispărut de exemplu eternele bannere și meshuri care ajungeau copertine peste căpițe a doua zi după alegeri în toate satele țării.

Sau cel puțin au dispărut din campanie, încă de la europarlamentare, alături de toate celelalte activități electorale. S-au mutat frumos în perioada de precampanie, când fețele candidaților au apărut pe autobuze, bannere, lateralele clădirilor, probabil au fost proiectate și în spațiu. Autoritățile electorale dau din umeri spunând că nu e treaba lor să urmărească ce se-ntâmplă în afara campaniei, chiar dacă campania propriu-zisă e ca un priveghi la căpătâiul democrației. Dar să mergem mai departe: cum au evoluat candidații?Klaus Iohannis

Poate cea mai mare vină o are actualul și probabil viitorul președinte Klaus Iohannis. Tactic vorbind domnu’ Iohannis e atât de avantajat de non-combat că ar putea să ceară cetățenie elvețiană. Cu un avans colosal în sondaje și o lipsă îngrozitoare de idei, Klaus Iohannnis a marșat pe mesajul de NORMALITATE, această eternă placă a middle-class-ului ardelean (baza electorală a PNL) nemulțumit de manevrele „miticilor”.

Nu doar că sună frumos pentru românii sătui de eterna stare de excepționalitate a guvernărilor PSD din ultimii ani, dar gâdilă indirect sensibilitățile unei părți substanțiale a electoratului PNL. Adică acea parte care a pierdut dezastruos un referendum pentru „normalitate” acum aproximativ un an.

Ce ne spune domnul Iohannis? Facem totul să fie NORMAL. Ce înseamnă asta? Doar el știe.

Viorica Dăncilă

Omega Social Democrată pentru Alfa domnului Iohannis e Viorica Dăncilă, nadir-ul candidaturilor PSD la prezidențiale, în ciuda faptului că doi dintre predecesorii săi erau porecliți „Prostănacul” și „Mickey Mouse”. Doamna Dăncilă e un prezidențiabil atât de slab încât ne face pe toți să regretăm posibilitatea apusă a unei candidaturi a lui Liviu Pleșoianu, mai mult decât regretă el probabil faptul că și-a tăiat coada și astfel și-a pierdut ca Samson puterea politică.

Dincolo de gafele verbale sau de faptul că se dă cu bicicleta pe centură, prilej care a lansat mai multe glume proaste decât prestațiile sale de la tribuna Parlamentului, campania doamnei Dăncilă pare un exemplu de rele practici în comunicare politică numai bun de manual.

De la un video lacrimogen care pictează neironic cu paleta de „pesediști” toți fruntașii din producție pe care partidul îi consideră, probabil eronat, clienți electorali fideli, la un alt clip care probabil a costat un sac de bani, dar din care am reținut doar că un doctor (căsătorit! creștin!) mănâncă pâine cu mâinile goale și o să facă probabil hepatită.

Până și logo-ul cu inima Română pare mai degrabă demn de o campanie de conștientizare pentru boli cardiovasculare, nu simbolul candidatului partidului ce a avut ca siglă trandafirii încă de pe vremea când erau sădiți de mineri în Piața Universității.

Ce ne spune doamna Dăncilă, ce ne comunică politic? Ne spune că n-o să intre în turul doi.Dan Barna

La capitolul „ce a vrut să spună candidatul” trebuie să ne aplecăm și asupra domnului Dan Barna. Candidatul USR-PLUS ne transmite că are două atu-uri politice în această campanie: e „fresh” (#oameninoi) și e „curat” (#fărăpenali). Are și un manifest cu zece proiecte pentru România, din care cel puțin șapte nu intră în atribuțiile președintelui.

Dar nu îmi fac probleme, domnul Barna e expert la proiecte, atât de expert încât are și de dat la rude și la prieteni. Ancheta Rise a creat un veritabil rift existențial în bula useristă din România: cu o majoritate covârșitoare împroșcând cu venin spre jurnaliști mai ceva ca domnul Caramitru și o minoritate umilă punându-și cenușă-n cap.

După calmarea apelor cu RISE (oare?), campania domnului Barna pare să fi pivotat spre făptuirea acelui vis utopic al României de dreapta, un tur doi fără PSD, „o alegere de conștiință”.

Cel mai memorabil moment al campaniei USR a fost însă atunci când domnul Barna i-a invitat public pe cei doi contracandidați principali la o dezbatere și nu a primit niciun răspuns.Theodor Paleologu

Sau cel puțin așa credea Dan Barna, căci din colțurile cele mai întunecate ale bibliotecii de clasici a izvorât, ca Atena din fruntea lui Zeus, domnul Theodor Paleologu, candidatul PMP și al unei sumedenii de alte forțe de dreapta ce gravitează în jurul marjei de eroare. Domnul Paleologu este un candidat ab antiquo, un estet al papionului și un suferind terminal de „superioritate genealogică” ce și-a construit cariera politică, dacă se poate vorbi de așa ceva, pe un fel de pedanterie militarizată.

Și este foarte supărat deoarece nu este luat în serios pe post de candidat la prezidențiale, nici măcar de Dan Barna de la care își închipuie că ar ciupi niște procente. Nu avem însă vreun motiv pentru a-l lua în seamă pe domnul Paleologu. Într-o campanie normală, cu dezbateri și respect pentru publicul votant am fi putut aprecia poate filipicele domnului Paleologu printre debitările zemoase ale unui Cataramă sau Cumpănașu.

L-ar fi ridicat la nivelul de „Primus inter pares” al marjei de eroare. Dar în absența unei dezbateri publice viguroase, domnul Paleologu s-a coborât la nivelul discuție despre arme de foc.

Alexandru Cumpănașu

Și așa am ajuns la categoria „muscă” unde trebuie să vorbim despre domnul Cumpănașu. Acest Dwight Schrute după șase luni în Caracal și-a construit o campanie prezidențială călcând pe cadavre, trăgând cu mitraliera (varianta de jucărie) la tv și făcând diverse live-uri pe Facebook.

Dar dincolo de un clip electoral ce pare trailer de film categoria Z, genul ăla pe care-l toarnă Armand Assante la bătrânețe prin Buftea, nu a oferit nimic până acum. Doar multe vorbe despre clanuri fantomatice, niște diplome hilar de false și o reînviere a Vadimescului „MAFIA”.Mircea Diaconu

Apropo de reînviere, în această campanie electorală am asistat la reînvierea biblică a unui alt personaj politic derizoriu. Mircea Diaconu este „UN OM” și campania sa pare ceva desprins dintr-un an 2000 care n-a existat niciodată, un 2000 în care Filantropica a propulsat actorii spre funcții importante în stat și Europa.

Domnul Diaconu e unul dintre acei actori elevați, chiar dacă și-a furat și sloganul electoral de la cărțile de vizită ale lui Gheorghe Dinică. Fost membru PNL, fost europarlamentar și viitor fost candidat la prezidențiale, domnul Diaconu a devenit soluția de avarie pentru mulți alegători care nu vor să voteze cu Iohannis sau Dăncilă.

Diaconu tot încearcă să se plaseze ca o cantitate necunoscută, un posibil candidat de turul doi care să-i țină piept lui Iohannis. Adevărul e însă că cel mai probabil Diaconu o să sfârșească, resemnat, ca personajul său din Filantropica, o marionetă în fața unor interese mult mai mari.

Kelemen Hunor

Cel mai consecvent în mesaj pare domnul Kelemen Hunor cu al său „Respekt”. Un mesaj simplu dar cu o complexitate ascunsă în spate, un mesaj adresat atât maghiarilor cât și românilor, un mesaj cu care poate să empatizeze orice om. Din nefericire, „Respekt” va fi ignorat pentru că vine de la candidatul unui partid etnic maghiar într-o țară majoritar română cu ascendent în șovinism.

Ce planuri pentru România au candidații? Habar nu avemDincolo de oferta slabe a marilor partide sau poate tocmai grație acesteia, am beneficiat anul acesta de o suita de candidați memă: de la doamna Bruynseels, care s-ar putea să își amaneteze sloganul de campanie ca să plătească ratele, trecând prin Ninel Peia, un om prea toxic până și pentru PSD, John Ion Banu, Florida Man-ul nostru mioritic, fan Trump, și până la celălalt fan Trump, domnul Viorel Cataramă.

Deși aceștia au beneficiat din plin de cele 15 minute de faimă acordate de candidatura la prezidențiale, derizoriul în care partidele mari au aruncat campania ne-a lipsit chiar și de distracția cu aceștia.

Poate cel mai trist exemplu este „dezbaterea” dintre domnul Bogdan Stanoevici, șeful circului, și Dan Barna, in absentia, care trimisese în locul său un foarte plictisit Cristian Seidler. Trecut prin momentele de cumpănă ale OUG 13, prin bătălia pentru legile justiției și prin luptele intestine din USR, Seidler privea cu confuzie și milă tentativele domnului Stanoevici de a face circ și de a-l atrage într-o dezbatere spumoasă.

Campania electorală pentru turul întâi de prezidențiale e pe sfârșite și întreaga clasă politică și-a bătut joc de ea. Lăsând gluma la o parte, eu nu am înțeles nimic din ce planuri pentru România au acești oameni, dacă vor ajunge președinți. Aș fi vrut să-i văd în dezbateri, în confruntări față în față, vorbind despre politică externă, Constituție, proiecte de țară. Ce am primit în schimb au fost reclame de Youtube, mitinguri cu propriii susținători și multă plictiseală în prime time. Dar cine știe? Poate vom avea parte de ceva acțiune în turul al doilea.


Citeste mai multe despre   Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9268 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 11:22)

  tirolez [utilizator]

  "într-o țară majoritar română cu ascendent în șovinism. " Fix de-asta nu are Kelemen succes. Daca era asa nu mai ajungea "sectantul neamt traficant de copii" presedinte.
  • +7 (19 voturi)    
   Mă mir că a apărut acest articol pe HN (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:30)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Evident că e o bătaie de joc. Câștigătorul se cunoaște.

   Românii susțin necondiționat planta de casa care timp de 5 ani nu a ținut un SINGUR discurs despre starea națiunii. Românilor le place de candidatul care FUGE de orice dezbatere. E logic nu? Românii îi IUBESC pe Werner.

   Hai cu #rezist și cu #rușii băieți. Hai cu minusurile.
   • +2 (6 voturi)    
    Barna, demagogul care prosteste pe fata romanii (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 13:32)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Antreprenor de mare succes in sfera privata.
    Adica intermediatul accesului la bani publici, capitalism de capitalism.
    In rest nu spune nimic. Repeta cu tupeu sloganuri goale. Care au la fel de mult continut cat are o reclama la ciocolata.
    Prin ce difera orientarea lui in ce priveste politica externa ? Mai activ si mai prezent ?
    Discursul lui, de viteaz post-razboi, se rezuma la "daca eram eu presedinte".
    • +1 (3 voturi)    
     Prin nimic (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 14:27)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

     la toți vezi aceleași platitudini și sintagme obosite.

     Toți au un iz securistic.
    • +5 (5 voturi)    
     Dl Barna nu e demagog, dar nu are program (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 14:38)

     animatron [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

     Articolul subliniaza cu umor, inteligent si concis, deficientele de campanie ale fiecarui candidat care trece peste pragul de 5% in intentia de vot.

     Dl Iohannis procedeaza prudent, vrea sa fie sigur ca intra in turul 2 fara sa loveasca prea mult in alt electorat decat partial cel pesedist. Pt ca va avea nevoie de voturi si de la actuali contracandidati.

     Dl Barna a refuzat dezbateri cu candidatii care-i putea pune probleme intelectuale (dl Paleologu), cu cei pe care i-ar fi propulsat mai mult in atentia mediatica (Diaconu) sau cu cei care ar fi riscat sa-l indeparteze "etnic" de cateva voturi intr-un eventual tur 2 (dl Hunor).

     Dl Pelologu a fost de departe cel mai onest in privinta dezbaterii publice, a solicitat candidatii mai importanti si a acceptat fara fandoseli sa discute si cu candidati mai putin cotati.
     Cred ca e singurul care a aratat respect pentru toti alegatorii.

     Pe cine trimitem in turul 2, in fata dlui Iohannis, daca electori de dreapta fiind, avem de ales intre un candidat "progresist" laudat ca pomul din poveste de propria secta politica si intre un candidat "conservator" care e gata sa se supuna judecatii unei dezbateri reale ?

     De aici si furia partizanilor barnisti, dl Paleologu atrage acei alegatori care chiar sunt de dreapta si nu o scalda in relativism moral si liberalism de stanga.

     E improbabil sa ai valori de dreapta, liberale sau conservatoare, si sa votezi Barna, Diaconu, Dancila, Cumpanasu, etc.
     Ei sunt candidati de centru-stanga sau unii chiar "populisti".
     • -3 (7 voturi)    
      ce treaba au paleologu si diaconu (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 15:02)

      georgebb [utilizator] i-a raspuns lui animatron

      Dupa cum spune si articolul, aia doi sunt la marja de erorare. Ce rost avea sa isi petreaca timpul Barna 20% sa se discute cu aia de 5%.

      Oamenii aia mai sunt in cursa doar pe
      ntru ca statul le deconteaza cheltuieli de pana la 10 miliaone de euro pentru campanie ;-)
  • +3 (13 voturi)    
   La cat de fricos e (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:51)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   ficusul prezidential nimeni nu se astepta sa participe la o dezbatere, el si slugile lui se ocupa doar cu securismele obisnuite - amenintarea cu dosare a parlamentarilor puterii pt schimbarea majoritatii parlamentare, plangeri la inalta poarta....
 • -3 (23 voturi)    
  de fapt (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 11:24)

  Mazeta [utilizator]

  Campania electorală pe bani publici s-a desfășurat acum o lună, în SUA.
 • -3 (15 voturi)    
  Normalul e bun (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 11:34)

  seb_h [utilizator]

  In opozitzie cu balamucul Dambovitzean.
  Problema lui Iohannis e ca el nu-i normal, e rigid, ranchiunos shi degraba mergator in conced'.
  Btw, Respekt al lui Kelemen e luat dupa Ali G shi faimosul sau discurs din House of Commons.
 • -6 (14 voturi)    
  Este corect. (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 11:35)

  m.cobzaru [utilizator]

  - Turul I, cu peste 10 candidati, nu poate reprezinta o situatie de confruntare publica.
  - Pentru un eventual turul II sunt necesare mai multe confruntari.
  - Sper sa nu fie necesar un tur II.
  - In situatia actuala cel mai bine este ca presedintele Ioahannis sa fie desemnat presedinte la data de 04.011.2019.
  • +3 (13 voturi)    
   Pot fi câte tururi vrei tu (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:32)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui m.cobzaru

   Câștigătorul va fi stabilit de către unitatea MILITARĂ ce numără voturile în SECRET, fără control CIVIL.
   • +1 (9 voturi)    
    nu este adevarat (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 13:44)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Voturile se numara de cei din comisia sectiei de votare si se verifica de observatori. Centralizarea partidelor politice a ajuns sa se faca uneori mai repede decat cea oficiala si rezultatele au cam coincis...

    Oamenii trebuie sa mearga la vot, daca vor, cu mare incredere. Votul este corect numarat, TRANSPARENT si cu CONTROL.

    Rog participati cu INCREDERE LA VOT!

    merci.
    • -2 (6 voturi)    
     Ba este (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 14:29)

     Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui ..13

     La ultimele alegeri nu s-a mai făcut numărarea în paralel. Că ... vorba aia ... dosare, DNA, etc.

     STS decide președintele. Vezi că șeful de la STS e de la Sibiu și e pus de Werner.
     • -2 (2 voturi)    
      mai... (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 16:19)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

      Fac cui pariu cu matale si dau o bere/ un pahar de vin daca pierd.

      JK o sa piarda - nu stiu iexact cine castiga dar pierde sigur Ficusul...Mi-a spus mie o sursa...

      No, acum esti multumit???

      PS
      Mergi totusi la vot - voteaza pana si Ficusul - nu cred ca matale esti cu Proasta Satului, dar voteaza mai omule si vedem ca poate dau ceva la sfarsit - dupe turul 1 - cum zic unii - sau, cum este firesc, dupem turul 2 - cum zic altii.

      LA VOT!
      Ne revedem dupe 10 Nov.2019.
 • 0 (16 voturi)    
  "Fapte nu vorbe" (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 11:48)

  TrueBlue [utilizator]

  Cu acest slogan a castigat Klaus Iohannis si l-am vazut cinci ani ce a facut si ce a vorbit. Mie mi se pare ok si nu prea stiu ce dezbatere ar fi putut sa faca cu viorica dancila si inca 14 candidati cu raspunsuri de 1 minut la cine stie ce intrebari. Poate in turul 2 cu Dan Barna ar fi o dezbatere interesanta dar in turul 1 nu cred. Din pacate, in Romania trebuie facute niste lucruri foarte clare dar care nu sunt facute pentru ca asa este cand tara este consusa de oameni condamnati in mod repetat.
  • +4 (12 voturi)    
   Concedii nu fapte nu vorbe (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:32)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

   Marionetele nu fac. Ele execută.
 • +3 (15 voturi)    
  pai daca (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 11:54)

  andrei1245 [utilizator]

  te uiti la americani, acolo staful de campanie , voluntari plus partidul sustinator se ocupa de organizare de mitinguri si dezbateri.

  Johannis nu are de ce sa mai faca ceva lumea stie cine este si ca e castigator. Si a facut campanie bagandu l pe dragnea la puscarie si luptandu se cu mafiotii psd

  Veorica e semianalfabeta.

  Barna scarmana pisica

  Singur Paleologu a fost peste tot si a spus ce are de spus. De departe cea mai buna campanie.
 • +10 (14 voturi)    
  trist, dar adevarat (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:00)

  noi2013 [utilizator]

  Si uite asa ne ploconim de fiecare data cu raul mai mic, ca de bine nu mai vorbin din 1990....

  Oare cum ar fi fost Romania cu Ratiu presedinte?!
 • +8 (14 voturi)    
  "Ai cântat? Îmi pare bine ... (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:02)

  ww [utilizator]

  ... Acum joacă, dacă poţi"

  Sa ne amintim replica furnicii pentru greierul trandav si sa le-o amintim si ticalosilor care ne cer acum votul: "In campanie ati facut si desfacut guverne/ Acum mergeti toti si guvernati, ca mult nu mai aveti".
  Sper ca nu vom uita bataia de joc si nici ca este pentru prima data cand au lipsit dezbaterile publice in cei 30 de ani de democratie (asa cum a fost ea) postrevolutionara.
  Ar fi de neiertat sa nu sanctionam aceasta "conjuratie a imbecililor" care a stabilit ca românii sunt prea prosti ca sa fie aici nevoie de dezbateri electorale. Probabil si-au inchipuit ca daca arunca "bomba" cu caderea guvernului Dancila vom uita cu totul de campanie si ii vom vota ca maimuticile pe cei mai vizibili si vocali.
  Sanctionati asadar prin votul vostru beneficiarii acestei strategii ticaloase: Iohannis, Dancila si Barna. Comparati aceasta campanie electorala cu un spot publicitar in care un produs este prezentat in mod elogios. Vrei sa cumperi acel produs si mergi in magazin. Acesta insa refuza sa ti-l prezinte in detaliu, ca sa iti dai banii in deplina cunostinta de cauza. Iar asta vi s-ar parea cu siguranta un abuz si o ilegalitate. Dar daca un partid iti cere votul pentru candidatul sau, refuzand dezbateri in care acesta sa fie evaluat si cunoscut de electorat, asta e democratie? Dimpotriva, e un regres enorm si o erodare intolerabila a democratiei.
  Asa a fost si la parlamentare: cu exact aceiasi actori, pe apatia si dezinteresul electoratului s-au pus bazele restauratiei. Mergeti la vot si aratati-le ca nu suntem prosti.
  Nu credeti in sondaje, nu credeti ca jocurile sunt facute. Daca era asa, erau si dezbateri, dar totul e subred si nesigur. Ca sa se confirme sondajele, e nevoie iarasi de absenteism, sa se prezinte la vot alegatorii fideli iar marea masa a indecisilor sa stea iarasi acasa. Marea miza e primul tur, nu al doilea.
  MERGETI LA VOT!!!
  Trimiteti-l pe Paleologu in turul doi, ca sa dati o sansa viitorului vostru!
 • +6 (8 voturi)    
  Si ceilalti unde sunt? (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:20)

  GCI [utilizator]

  Mi-a placut articolul, chiar amuzant. Hai sa recunoastem ca, fara clovni, am fi fost tristi in campania asta si am fi uitat ca exista ceva de facut duminica :)
  Ca tot veni vorba de clovni, ati uitat-o pe Ramona, chiar mi-as dori cateva randuri si pentru acest candidat inedit (care sigur candideaza pentru a obtine fondurile 3% pentru sefu' ei) :)
 • +7 (7 voturi)    
  Este multa lehamite (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 12:33)

  UpNext [utilizator]

  indiferenta si plictiseala in tot procesul electoral. Se debiteaza platitudini si infantilisme, mai mult insulte la adresa celorlalti, decat programe si proiecte proprii. Iar cand acestea totusi mai rasar, nu sunt decat fraze perimate pe care le tot auzim, pe tonuri diferite, de 30 de ani.
  • -2 (6 voturi)    
   De ce crezi că e lehamite? (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 13:15)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Că acolo nu candidează decât cine trebuie. Dacă nu ai aprobul Securității nu ai voie să fii candidat.

   Totul e un spectacol ieftin: candidați marionetă toți controlabili (unii mai mult alții mai puțin).
 • +5 (5 voturi)    
  anosta campanie - de fapt nu este de loc... (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 13:50)

  ..13 [utilizator]

  Ca nota de subsol remarc modul in care Barna si-a desfasurat campania - cu multi volutari si cu un ziar similar cu cl editat de pesede ptr. aceasta campanie sau cu cel al pmp-ului incampania pentru europarlamentare 2019...

  Ne scurgem intr-un penibil maxim - dar asta este valoarea - multi cantitativ dar slabi din punct de vedere al calitatii de reprezentare a romanilor.

  Un peisaj trist si anost
 • +1 (3 voturi)    
  O campanie (Miercuri, 6 noiembrie 2019, 21:41)

  wintershadow [utilizator]

  manipulata cu intentie spre o bataie de joc.
  Singurul care a incercat sa schimbe ceva a fost Paleologu, motiv pentru care este si singurul care merita votul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by