1. La alegerile locale pentru Chișinău de anul trecut (2018), Andrei Năstase, co-fondatorul blocului ACUM a reușit să cucerească inimile locuitorilor Municipiului Chișinău, datorită luptei sale împotriva lui Plahotniuc, care cocheta pe acea vreme cu Dodon. Practic, ultimii doi reprezentau răul absolut, din cauza atitudinii ostile față de cetățeni, protestatari, societatea civilă, dar și instituțiilor media independente. Din aceste considerente, chișinăuenii au votat împotriva celor doi, susținândul pe Andrei Năstase, din simplul motiv că a luptat vehement cu regimul oligarhic, de asemenea acestui crez s-au alăturat și unioniștii, care au ieșit în număr mai mare la vot. Acum că Plahotniuc nu mai este în țară, idealul de a scăpa de dictator a dispărut, dar în schimb s-a format un val adoptat de Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor de punere în prim plan a proiectelor sociale, acesta făcând multe astfel de promisiuni. Totuși, sunt aceste promisiuni electorale realizabile sau nu, rămâne să vedem în perioada tensionată ce urmează.
  2. Absenteismul la vot. În turul al II-lea al alegerilor locale pentru cârma Municipiului Chișinău, electoratul de stânga, pro-rusesc a ieșit la vot în număr destul de mare, cu circa 6000 de voturi mai mult decât în Turul I. Față de alte scrutine ale Turului II (pentru Primăria Chișinău), cel din 2011, cu 59,88% și cel din 2015, cu 48,67%, prezența la vot pentru Turul II al alegerilor din 3 noiembrie a fost de doar 37,78%. La acest abseneism se adaugă și exodul tinerilor (18-25 ani), care au votat doar în proporție de 5,75%, majoritatea acestora fiind plecați la studii sau muncă, în străinătate. Pe când cei de vârsta a doua (41-71+) s-au mobilizat mai mult ca niciodată, însumând circa 68% dintre voturile valabile.
  3. Concubinajul dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, întru formarea alianței de guvernare, l-a costat pe Andrei Năstase, eșecul acestor alegeri. Dacă la alegerile locale din 2018, această alianță încă nu era constituită, iar Andrei Năstase a câștigat fotoliul de primar (mandat nevalidat mai apoi din cauza regimului Plahotniuc), atunci odată cu crearea acestei alianțe de guvernare, electoratul s-a arătat dezamăgit și nu și-a exercitat dreptul de vot conform așteptărilor. Diferența dintre cele două eșchiere ale puterii este faptul că în aceste alegeri locale, Blocul ACUM a jucat democratic, conform regulilor stabilite, iar Socialiștii au trișat în foarte multe privințe.
  4. Interferența Federației Ruse. Ion Ceban, primarul ales al Municipiului Chișinău, candidat din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a beneficiat de finanțare externă, venind din partea anumitor persoane fizice din Federația Rusă, acest lucru fiind ilegal conform Codului Electoral. Dacă cheltuielile publicate erau de circa 100 mii de euro, în realitate acestea ajungeau la mai bine de un milion de euro. Iar un alt aspect ce ține de neraportarea cheltuielilor îl reprezintă concertul grandios ținut cu scopul de a promova imaginea socialistului Ion Ceban. Cheltuielile pentru acest concert nu au fost înregistrate în raportul de cheltuieli și venituri pentru campania electorală.
  5. Consilierea rusească. La lustruirea imaginii candidatului Ion Ceban au lucrat cei mai buni specialiști, care au venit tocmai din Moscova pentru a-l consilia. Aceștia l-au sfătuit pe Ceban să devină mai flexibil și să se axeze și pe electoratul de centru-dreapta. De aceea observăm mai multe anomalii în discursul socialistului, care i-au adus un beneficiu, și anume: excluderea românofobiei din discursul candidatului (dacă în trecut acesta împreuna cu colegul său de partid Batrâncea, rupeau harta României Mari în plenul Parlamentului, în ultima perioadă acesta nu mai avea un comportament ostil față de românism, ci dimpotrivă punea în prim-plan discuțiile pe care le-a avut cu primarul interimar al Aradului, Călin Bibarț, acesta promițându-i investiții în valoare de 100 mii euro pentru Chișinău). Cu certitudine această chestiune a contat semnificativ, deoarece unul dintre atuurile care îl propulsau pe Andrei Năstase în față, erau relațiile bune pe care le are cu alți primari de succes din România.
  6. Îmbrăcarea hainei de pro-european și excluderea geopoliticiiprintr-un discurs pozitiv față de Uniunea Europeană, dar și excluderea steluței socialiste din programul lui Ion Ceban au declanșat o percepție generală potrivit căreia, candidatul pro-rus a fost perceput ca un candidat care poate fi „primarul tuturor”. Altfel spus, aceeași strategie a fost operată și de Igor Dodon, care a câștigat alegerile prezidențiale datorită excluderii factorului geopolitic din discursul său.
  7. Folosirea resurselor administrative. Este o practică des întâlnită, folosirea de resurse administrative în mai multe campanii electorale din Republica Moldova. Dacă acest lucru era practicat constat de Partidul Democrat, fostul partid de guvernământ, atunci la aceste alegeri, atât cele din turul I, această tactică a fost folosită de candidatul Ion Ceban, unde s-au folosit bani publici pentru promovarea candidatului Socialiștilor.
  8. Neasumarea guvernării de către Partidul Socialiștilor. Este limpede că unul dintre aspectele care au dus la pierderea alegerilor din Chișinău a liderului Platformei Demnitate și Adevăr a fost asumarea guvernării de către Blocul ACUM, fără participarea socialiștilor (decât un ministru, cel al Apărării). Strategia lui Dodon a fost aceea de a nu-și strica imaginea până la alegerile locale, pentru a avea o șansă și mai mare de izbândă.
  9. Moștenirea imperiul mediatic. Odată cu pierderea acoperirii naționale a postului Prime, post TV controlat de Plahotniuc, postul Accent TV, afiliat socialiștilor, primește această acoperire de transmitere a programului pe întreg teritoriul țării. Pe lângă acest canal TV, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor posedă și alte canale TV, dar și multe site-uri media cu audiență destul de mare. Pe lângă aceste instrumente, panourile publicitare și reclamele de pe Facebook au fost împânzite cu imaginea socialistului, aspect care nu s-a remarcat și la candidatul blocului ACUM.


    Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro