Drept la replica: Este domnul Liiceanu dedesubtolog?

de Theodor Paleologu     Contributors.ro
Luni, 4 noiembrie 2019, 15:31 Actualitate | Opinii


Theodor Paleologu
Foto: Hotnews
S-or fi întrebînd unii ce l-a apucat pe domnul Liiceanu de scrie cu atîta ură și fiere împotriva mea. Este o veche poveste, despre care n-aș fi vorbit niciodată, preferînd să o consider un episod ridicol și minor din cronica supărăcioșilor intelectuali români. În 1998 am avut o divergență de opinie în privința intervenției NATO din Iugoslavia, eu nepunînd în cauză politica externă a României de la acea dată, ci formulele găunoase dintr-un text de sprijin pentru bombardamente redactat de domnia sa.

“De tout cela”, scriam în concluzie, “une bonne nouvelle se dégage : Monsieur Liiceanu a enfin surmonté sa légendaire peur du ridicule” (“Din toate acestea o veste bună se degajează : domnul Liiceanu și-a depășit în sfîrșit legendara frică de ridicol”).


Atinsesem punctul de nevralgic : domnul Liiceanu este într-adevăr obsedat de teama de a nu fi ridicol. Nu mi-a iertat niciodată o frază care descrie exact resortul intim al personalității sale. Și nu puține au fost situațiile ridicole generate de supărarea domnului Liiceanu : o dată m-a rugat Andrei Pleșu să mă ascund după un colț ca să nu mă vadă Liiceanu, alte dăți ne-am făcut că nu ne vedem, deși eram la jumate de metru unul de celălalt, dar cert este că de atunci nu am mai vorbit niciodată. Așa că e pură invenție fraza pe care mi-o atribuie în veninosul său articol : “Eu am stat la masă cu regi și regine.” Iar comparația cu Ceaușeștii e de tot hazul.

Tot minciună este și afirmația că nu am cerut domnului Pleșu permisiunea de a reproduce în context electoral cele cîteva cuvinte bune pe care le scrisese despre mine într-un articol din “Dilema veche”. Acele cuvinte amabile nu îl transformau în nici un caz pe Andrei Pleșu în agent electoral. Văd însă că domnul Liiceanu nu are nici o problemă în a fi agentul electoral al lui Dan Barna de dragul căruia a sacrificat atît spiritul critic, cît și simțul ridicolului : “singurul politician cu viziune modernă coerentă și cu o ofertă politică nouă, cu o personalitate bine conturată și cu cel mai fluent discurs electoral, în al cărui program se conturează limpede lista priorităților României”. După asta urmează o scurtă listă de teme care nu-l diferențiază cîtuși de puțin pe politicianul vizionar : refacerea clasei de mijloc, creșterea bugetului educației la 6%, alegerea primarilor în două tururi, împiedicarea penalilor de a accede în funcții publice, adică generalități pe care le spun aproape toți candidații. Oricum, domnul Liiceanu a susținut cu aceleași cuvinte și alți prezidențiabili de după 90. În general, fără prea mult succes. O singură dată i-a ieșit socoteala : atunci cînd a mizat pe Traian Băsescu.

Teza principală din articolul domnului Liiceanu nu este nimic altceva decît teoria propagandei barniste : Dan Barna nu se prăbușește din pricina propriilor erori și lipsuri, ci pentru că există o conspirație, un dedesubt. Iar această urzeală malefică are un instrument : Theodor Paleologu, “aliatul din umbră al Vioricăi Dăncilă”. Aici ridicolul frizează deja grotescul : mă și vedeți pe mine complotînd cu doamna Dăncilă în mare taină pentru a zădărnici salvarea României de către “singurul politician cu viziune modernă”. Sau imaginați-l pe Traian Băsescu punînd la cale tot felul de machiaverlîcuri în conciliabule secrete cu Fifor, Gușă și Orlando. Dedesubtologia liiceniană e de-a dreptul comică. Ea presupune un total “sacrifizio dell’ intelletto”.

Dedesubtologia domnului Liiceanu și a propagandei barniste se bazează pe două presupoziții simpliste : 1) voturile sînt ca niște obiecte, sînt proprietatea unui candidat și pot fi furate de un altul ; 2) oricum cîștigă Iohannis, deci miza alegerilor nu e turul doi, ci eliminarea doamnei Dăncilă încă din turul întîi. Consternantă în aceste presupoziții falacioase este în primul rînd lipsa de cultură politică. Cum să vorbești de voturi ca de niște ouă ? Cum vine asta să iei niște procente de la altul ? Oricum, vorbim de un candidat care se situează la jumate din voturile alianței care îl susține. Nimeni și nimic nu-i mai poate opri căderea : nici pisicuții, nici Liiceanu. În plus, e cea mai mare prostie să votezi negativ încă din primul tur. În primul tur avem șansa unică de a spune ce vrem penru țară, de a ne afirma valorile, de a ne exprima adeziunea la un program, de a susține ideile și personalitatea candidatului care ne place și de care ne simțim reprezentați. Cum spun francezii : “au premier tour on choisit, au deuxième on élimine” (“în primul tur alegi, în al doilea elimini”).


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13571 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Vă recomand o carte (Luni, 4 noiembrie 2019, 15:51)

  nick24 [utilizator]

  Pt intelectuali:
  https://m.emag.ro/razboaiele-dintre-rusi-si-turci-vol-1-2-a-d-xenopol-tim978-973-168-590-8/pd/EPJZW0BBM/
  Și cu ce a scris Larry Watts despre România și
  deja vei fi expert geopolitic.
 • -7 (17 voturi)    
  Licheleanu (Luni, 4 noiembrie 2019, 15:52)

  salvatore [utilizator]

  care se creMUIEste zilnic sa ne mai lase cu parerile lui tembele. Mai bine sa ne povesteasca cate ceva despre Editura Politica cu nume schimbat pe care o conduce. Dispari sorosistule!
 • +4 (18 voturi)    
  Ecuatia e simpla, (Luni, 4 noiembrie 2019, 15:57)

  /./ [utilizator]

  orice vot pt Paleologu e un vot pt Dancila sau Diaconu pt ca e clar ca acesta nu are nici o sansa.Aveam sansa istorica sa trimitem candidatul PSD pe locul 3 iar eu sper ca asta si se va intampla.Paleologu o sa primeasca pt efortul depus un post de ambasator din partea lui Johannis ca doar nu a muncit degeaba.Oricum un lucru e cert, de ajunge Barna in turul 2 o sa fie jale la toate partidele traditionale.La cum s-a sabotat Barna singur e clar ca prietenia Johannis Ciolos a avut un cuvant de zis :).
 • +1 (17 voturi)    
  Orgoliosul domn Paleologu (Luni, 4 noiembrie 2019, 15:58)

  Kap [utilizator]

  Stimate domn Paleologu, cu tot respectul, nu faceți decât să vă acoperiți de ridicol.
  Mi-e greu să cred că nu v-ați dat seama că jucați rolul iepurelui scos din joben de către domnul Băsescu pentru ca partidul domniei sale să fie vizibil și să prindă pragul la alegerile de la anul. Doar orgoliul dumneavoastră vă împiedică să realizați asta și să continuați a ne zădărnici un tur 2 fără p$d.
  Toată risipa asta de vorbe de duh care de care mai rafinate prin care încercați să vă ridicați deasupra celorlalți candidați are ca singur efect diminuarea voturilor celui mai bun contracandidat cu șanse al lui Johannis, domnul Barna, adică faceți jocul p$d rupând din voturile dreptei și dând șanse pentru turul 2 unuia din candidații p$d: veorica sau actorașul de roluri de prost. Adică exact cum a făcut PNL la primărie acum 3 ani.

  Mi-aș dori să lăsați deoparte orgoliul de a vă vedea pe sticlă până la turul 1 și de a ne oferi tuturor pentru prima dată ocazia de a alege în turul 2 dintre 2 variante bune. Oricum partidul de oportuniști al domnului Băsescu va fi un episod încheiat la anul.
 • 0 (16 voturi)    
  ce-ai fost si ce-ai ajuns (Luni, 4 noiembrie 2019, 16:10)

  sucaa [utilizator]

  in momentul in care te lupti cu Barna, nu cu dancila, nu are rost sa mai discutam subtilitati verbale.
  sa nu ne imbatam cu apa rece ca este penibil, in special pt tine de la care aveam totusi pretentii.
  votuile tale vor face fix ca dancila sa ajunga in turul doi. tie o sa-ti multumim incepand cu saptamana viitoare. Nu lui Liiceanu, nu lui Barna.
  cum spuneam, restul este doar bla bla
  PS: drept la replica al unui candidat la prezidentiale? hai ca asta nu se mai intamplase in Romania, ai reusit tu :))
  • -1 (5 voturi)    
   corect (Luni, 4 noiembrie 2019, 16:48)

   DrInOrice [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   subscriu :)
 • +1 (5 voturi)    
  Mult zgomot (Luni, 4 noiembrie 2019, 16:22)

  Calin_file_de_dosar [utilizator]

  pentru nimic!...
 • +1 (9 voturi)    
  Iaca scartz (Luni, 4 noiembrie 2019, 16:24)

  Soljenitin [utilizator]

  Barna-n sus si Barna-n jos. Barna-n stanga, Barna-n dreapta. Barna aia, Barna aialalta. Barna pe colo, Barna pe dincolo.

  Dl. Th. Parerologu pare ca a facut o obsesie. O avea si vise erotice cu Barna?
 • -1 (7 voturi)    
  Nu exista monopol pe vreun vot al cuiva (Luni, 4 noiembrie 2019, 17:01)

  animatron [utilizator]

  Voturile si votantii nu sunt "arondati" a priori vreunui candidat, nici unul dintre acestia nu poate pretinde ca ar avea "dreptul" la un anume procent din voturi sau o anumita categorie de votanti.

  Exista studii sociologice care arata existenta unor "bazine electorale", delimitate geografic si/sau socio-profesional, dar acolo e vorba de "favorabilitate", de o eventuala predispozitie a unor electori de a vota pentru candidati ce propun anumite ideologii si valori societale.

  S-a afirmat deja ca "bugetarii" ar fi mai favorabili partidelor ca PSD sau ALDE, sau ca "hipsteristii" si salariatii corporatiilor ar fi inclinati sa voteze cu USR-PLUS.

  Chiar si atunci nimic nu garanteaza mecanic ca acei electori vor vota dupa cum ar prezice studii sociologice sau sondaje ale "intentiei de vot".

  In cazul dlui Barna, intentia de vot pt dumnealui e net inferioara celei pentru USR-PLUS si asta nu are practic nici un fel de legatura cu dl Paleologu sau cu alt candidat.

  Asta inseamna ca o parte a USR-ului nu-l vrea pe dl Barna la presedintia Romaniei cum nu l-a vrut nici la presedintia USR !

  Dl Barna e un "serial gafeur" si fara anvergura pentru postul vizat (cum e si dna Dancila sau dl Diaconu), pierde votanti strict pe mana lui, fara ajutorul adversarilor politici.

  E relevant ca pana si propriul partid a renuntat sa-i mai promoveze numele in campanie, alegand un nou slogan fara "Barna": "turul doi fara PSD".

  Sloganul pune PSD-ul in centrul dinamicii de vot, folosirea acestui repulsiv fiind considerata utila pentru a ajunge la acel denominator minim comun intre votantii Opozitiei, ura antiPSD.

  Asa zisul "vot util" e unul care nu avantajeaza deloc Opozitia, ci doar USR-ul, pt ca in caz de tur 2 Iohannis-Barna vom asista la lovituri si contre care vor distruge imaginea si mai ales unitatea de actiune a Opozitiei.

  Primul tur e singurul care permite o alegere personala, dupa candidat si valori, nu "necesitate" politica.

  Turul 2 va putea fi o dezbatere intre stanga si dreapta.
 • 0 (2 voturi)    
  Totul e la vedere (Marţi, 5 noiembrie 2019, 12:52)

  Propinatiu [utilizator]

  Nu e niciun mister de descâlcit aici. Cu toată admiraţia pentru dl Paleologu, trebuie repetat că problema momentului este a nu salva corupţia şi incompetenţa PSD pompând voturi de la USR+, ca să intre tovarăşa Dăncilă în turul II.
 • -1 (1 vot)    
  ce-ai fost , dar acum esti si mai si... (Marţi, 5 noiembrie 2019, 16:18)

  muscha mbanana [utilizator]

  oare se mai admira in oglinda cand se cremuieste liiceanu ?poate a scapat vre-un deget cu vaselina unde nu trebuie si a inceput sa se razboiasca cu semenii ,crezand ca la violat careva dintre ei ...prea tarziu ,pana la alegeri mai sunt cateva ore !
 • 0 (2 voturi)    
  Caragiale și Păstorel, veșnic actuali... (Marţi, 5 noiembrie 2019, 17:43)

  Andrei Barbu [anonim]

  Ăsta-i blestemul nostru, se pare, veșnic.
  Zicea Păstorel că "Fetele din Popa Nan / E frumoase, da' nu-i fete !"
  La fel și domnul Liiceanu...
  À bon entendeur, salut!
  Nu sunt un fan al dumneavoastră, domnule Paleologu, chiar deloc, dar în această speță nu pot fi altfel decât de partea dumneavoastră.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by