Care sunt urgențele, în viziunea lui Valeriu Stoica, pe care le are noul guvern de tranziție: anularea consecințelor OUG 114, desființarea secției speciale, restabilirea atribuțiilor președintelui în numirea procurorilor și reorganizarea Poliției.

Valeriu StoicaFoto: Hotnews

De ce e esențală o alianță a PNL cu USR la alegerile locale: ”Să nu uităm că de-a lungul ultimilor 30 de ani, chiar atunci când PSD nu a fost la guvernare, PSD a guvernat România la nivel local. Și încă o guvernează. Pentru a avea într-adevar o schimbare în România, pentru a moderniza România e nevoie să se schimbe guvernarea și la nivelul administrației locale. Până la urmă, o țară merge mai bine sau mai rău nu în funcție de Guvern ci în funcție de aministrațiile locale, de la orașele mari, la cea mai mică comună.”

__________________

Nu vă întreb ce va urma, ci ce ar fi, în opinia dvs, de dorit să se întâmple?

Mai întâi aș vrea să remarc performanța excepțională a PSD în ultimii trei ani. Au existat mai multe moțiuni de cenzură la adresa PSD, a trecut una inițiată de PSD împotriva propriului guvern, o premieră aș putea spune. Iată că a trecut și o moțiune votată, inițiată de opoziție. Este un motiv de bucurie că avem un prim act de normalitate în această perioadă. Ceea ce va urma e greu de anticipat. Dar ceea ce aș vrea eu să urmeze pot să spun cu claritate. Președintele Iohannis să desemneze rapid un prim-ministru. Acesta ar trebui să fie foarte credibil și cu susținere politică solidă. Nu are de ce să se teamă în acest moment Iohannis de un prim-ministru puternic, jocurile la actualele prezidențiale sunt făcute deja. El nu mai poate să aibă un contra-candidat într-un viitor prim-ministru.

De asemenea ar fi foarte bine ca noul guvern să fie votat foarte repede și să își depună repede jurământul. Regula constituțională este că până când noul guvern nu-și depune juramântul, vechiul guvern gestionează în continuare lucrurile, deși atribuțiile îi sunt limitate.

Greu de acceptat să se prelungească această perioadă de tranziție, cu Viorica Dăncilă în poziția de prim-ministru demis.

Întrebarea care se pune acum e aceea dacă vor fi anticipate?

Ideal ar fi să fie anticipate. Un guvern cu majoritate mișcătoare, cu o alianță făcută cu parteneri imprevizibili va avea o mulțime de dificultăți în perioada următoare. Moștenirea PSD nu e deloc ușoară, iar nota de plată va trebui să fie achitată de noul guvern. Dacă nu va exista o formulă politică puternică care să gestioneze gravele probleme pe care le lasă guvernul demis, noul guvern nu își va putea păstra credibilitatea. Formula alegerilor parlamentare anticipate ar fi ideală. Problema este dacă se va realiza un punct comun în jurul acestei idei. Eu spun ceea ce îmi doresc, așa cum m-ați întrebat, asta nu înseamnă că se va și realiza. Un guvern nou, validat la alegeri este singura soluție solidă de natură să permită relansarea României și relansarea clasei politice.

Până la alegeri anticipate, care ar fi măsurile urgențe ce ar trebui adoptate de noul guvern?

Dacă vorbim de acest guvern de tranziție, eu cred că urgențe sunt câteva măsuri privind mediul privat, administrația și justiția. În ceea ce privește sectorul privat, trebuie înlăturate urgent consecințele ordonanței 114, de la începutul acestui an. De asemenea, e nevoie să se desființeze Secția Specială pentru magistrați, care amenință grav independența judecătorilor și procurorilor.

E necesar ca atribuțiile președintelui în ceea ce privește numirile și promovările procurorilor să fie restabilite. Se va reda astfel un echilibru firesc între ministrul justiției, CSM și președintele României.

Nu în ultimul rând vin măsuri administrative și am în vedere mai ales Poliția. E nevoie de măsuri ferme și de adoptarea unor măsuri legislative clare care să permită reorganizarea Poliției pe o bază modernă.

E posibilă reintroducerea alegerii primarilor în două tururi?

Este posibilă și ar fi de dorit. Iar dacă tot e vorba de dorințe, m-aș bucura să se facă o alianță intre PNL și USR Plus la alegerile locale. Există o șansă foarte mare ca administrațiile locale să-și schimbe sensul de funcționare. Până la urmă, o țară merge mai bine sau mai rău nu în funcție de Guvern ci în funcție de aministrațiile locale, de la orașele mari, la cea mai mică comună. Dacă PNL și USR se aliază pentru locale și dacă adoptă legea privind celor două tururi de scrutin există șansa modernizării administrației României. Să nu uităm că de-a lungul ultimilor 30 de ani, chiar atunci când PSD nu a fost la guvernare, PSD a guvernat România la nivel local. Și încă o guvernează. Pentru a avea într-adevar o schimbare în România, pentru a moderniza România e nevoie să se schimbe guvernarea și la nivelul administrației locale.

Ce părere aveți despre ideea vehiculată acum că din această moțiune cel mai câștigat va fi Ponta și partidul său?

Nu am această convingere. E posibil sub un singur aspect. Să dobândescă credibilitate în zona de stânga a eșicherului politic. El are șansa să reconstruiască un partid de stânga politică. Doar că are un mare concurent în această zonă. O stângă modernă se poate construi mult mai credibil în jurul USR și PLUS. Deși unii ar putea fi un pic surprinși de o asemenea afirmație, cred că dacă ar analiza programul și comportamentul oamenilor politici din această alianță, își vor da seama că e vorba de idei și comportamente tipice unei stângi moderne, europene. Nu e vorba de nimic peiorativ aici. În nici un caz. Până acum noțiunea aceasta a avut o conotație peiorativă, pentru ca stânga a fost reprezentată de PSD care își are rădăcinile în Partidul Comunist. E momentul să se construiască în România un partid de stânga modern. Problema e cine o va face. Victor Ponta are această ambiție, o și declară. Rămâne de văzut dacă va avea și credibilitatea necesară. USR are această credibilitate. În fond, electoratul USR este unul de stânga, un electorat tânăr, educat, care împărtășește idei ce țin de specificul stângii moderne. Are mai multe șanse USR să ocupe acest culoar, cu condiția să și știe că asta îi este și propria-i identitate.

PSD-ul cum va evolua?

Dacă va apărea un partid de sânga modern, puternic, fie partidul domnului Ponta – dar sunt șanse mai puține – fie va fi USR, atunci PSD va rămâne cu un electorat redus și va merge practic pe drumul disoluției. Dacă nici Ponta, nici USR nu ocupă acest culoar de stânga, există o posibilitate ca PSD să se reinventeze. Dar nu va fi vorba în nici un caz de un partid modern reformat.

Dacă Orban va fi desemnat premier, nu va eroda acest lucru credibilitatea PNL?

Dacă PNL va avea un premier până la alegerile la termen, adică timp de un an, riscul e foarte mare pentru PNL. Dacă e vorba de un premier care gestionează lucrurile până la alegeri anticipate, riscul e mult redus.

Comenteaza pe contributors.ro