In curtea Curtii, efigia presedintelui
Doua fraze care indica superioritatea de decizie a institutiei Presedintelui Romaniei, in comparatie cu institutia Premierului.
Textul constitutional, redactat la vremea respectiva – 2003 - de cel mai bun prieten al presedintelui de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, si anume raposatul Antonie Iorgovan, acorda „ultimul cuvant” sefului statului, si nu primului ministru, in numirea ministrilor cabinetului. Mai mult, Constitutia da suficienta putere presedintelui, pana acolo unde presedintele poate prezida sedinte de guvern, la fel ca primul ministru.
Dau citire textului comunicatului din 7 februarie 2008 al CCR: "in urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, constata: (..) 2. in exercitarea atributiilor prevazute de art.85 alin.(2) din Constitutie, Presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. Primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana."
Interpretat in cheia CCR, art.85 alin.(2) ii pune la dispozitie presedintelui Romaniei un mecanism “perpetuum mobile”: posibilitatea de a refuza, motivat, o singura data, propunerea primului ministru. Asta inseamna ca, literal, de fiecare data cand premierul propune o persoana, presedintele refuza propunerea, o singura data. Automat, premierul este obligat sa propuna o alta persoana. Si tot asa, la nesfarsit. Sau pana cind, prin “colaborare” si “consultari” recomandate de Constitutie intre premier si seful statului, acesta din urma e de acord cu propunerea. Daca nu, premierul o ia de la inceput. Cu o alta propunere. Astfel, interpretarea Curtii Constitutionale da Premierului o singura posibilitate – de a veni cu o alta propunere, si de a face la loc comanda, daca Presedintele o refuza. Iar presedintelui, posibilitatea de a intoarce mereu, o data, si motivat, propunerea Premierului.
In acesta logica, premierul propune continuu, iar presedinte poate refuza continuu. In lipsa consensului presedinte-premier, Constitutia permite presedintelui sa blocheze numirea unui ministru, pe o perioada nedefinita.
Pentru cei care se intreaba ce fel de republica este Romania, Constitutia - la acest capitol al numirii ministrilor - le da un raspuns clar: este o republica prezidentiala. Si mai apoi parlamentara. Pentru ca ministrii pot fi trecuti prin Parlament, fara ca presedintele sa mai influenteze cumva votul in plen la o eventuala restructurare a cabinetului.
Lacunele Constitutiei dau batai de cap politicienilor, analistilor politici, expertilor juridici deopotriva. Dar un lucru este sigur: presedintele nu e chiar atat de legat de maini si de picioare in relatia cu premierul, dupa cum pare la prima vedere.
Recentul refuz al lui Traian Basescu de a semna revocarea lui Teodor Melescanu de la Aparare este inca un argument in favoarea fortei intruzive a Presedintelui Romaniei in exercitiul guvernarii.
Desi nu poate conduce direct Executivul, Presedintele poate bloca activitatea acestuia sau redirectiona deciziile premierului, cu mana pe Constitutie si cu CCR mai aproape ca niciodata.
Sa fie primit!

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Deci Basescu e de vina de toate tampeniile spuse si facute de razgandeanu?
Halal analist de kko! Bine a facut Basescu ca a scapat de fam Saftoiu
2. Lipsa de stil si condei- mai bine gaseste-ti o alta meserie, ca asta presupune ceva talent si idei.
3. viciu de caracter- dupa ce l-ai slujit pe Basescu atitia ani, trebuie sa ai niste veritabile gauri negre in caracter ca sa te apuci sa-l injuri, pe la spate si prost.
4. Nu stiu prin ce mister ai ajuns sa publici la HotNews, dar e clar ca pici ca musca in lapte pe site-ul asta.
Incerci sa fii echidistant si sfarsesti in a fi banal.
Sa revenim la subiect:
------------------------
CC NU PUTEA sa dea alta decizie decat cea data pentru ca altfel ar fi incalcat Constitutia. De ce?
1. stat parlamentar => premierul revoca, propune si numeste ministrii sai (eventual cu ajutorul Parlamentului), constata locul ramas vacant, etc. => Presedintele e o ... mascota.
2. stat prezidential => Presedintele face toate lucrurile de mai sus iar Premierul/Parlamentul nu (prea) au nici o putere
CUM Constitutia noastra prevede ca nu suntem nici stat parlamentar si nici prezidential acele actiuni de mai sus sunt impartite intre cei 2:
- Premierul: revoca si propune ministrii cabinetului sau
- Presedintele: constata vacantza postului de ministru si numeste noul ministru propus de Premier.
DACA CCR ar fi obligat pe Presedinte sa o numeasca pe Noricutza => incalcarea Constitutiei pentru ca SE TRECEA in MOD TACIT (cum vor ANAListii Antenelor) la STAT PARLAMENTAR de facto.
CONCLUZIE:
Da, Presedintele poate refuza la infinit o propunere a Premierului ==> Premierul are ALTE mijloace:
a) remaniere - guvernul este NUMIT/ales de Parlament -->vezi cazul Cioroianu cand Base l-a numit imediat fara a mai astepta pronuntarea CCR
b) Parlamentul respinge propunerea de guvern a Premierului ==> ALEGERI ANTICIPATE si dizolvarea Parlamentului si a Guvernului (vezi Italia)
Asa ca, CE E asa de GRAV in DIZOLVAREA unui GUVERN INCOMPETENT/marioneta a PSD ???
-----
- daca abordai asa subiectul, mai aveai o sansa sa eviti articolele plate
- iar Norica ... e PENIBILA -- asta voia sa fie Ministrul Justitiei cand ea NU intelege Constitutia?????
In plus, se duce la CEDO??? Cu ce? Ca e F.KLAR ca CC nu va justifia decizia prin amanuntele dosarului ei "profesional"
Intrebare ajutatoare: Parlamentul Romaniei are dreptul sa refuze propunerea de ministru facuta de prim ministru ? Are.
Are voie sa refuze mai multe propuneri intr-un "perpetuum mobile" ? Are. [In mod normal nu o face fiindca se presupune ca un guvern e sprijinit de Parlament altfel pleaca si lasa pe altii .. insa asta e alta poveste].
Bazandu-se pe actuala Constitutie CCR a incercat [mai mult sau mai putin partinitor] sa echilibreze balanta intre Parlament si Presedentie. Nu s-a pus niciodata problema in constitutia .ro despre vreo egalitate intre prim ministru si parlament sau presedentie. Primul ministru e doar o persoana numita acolo si nu aleasa .. iar constitutia actuala [asa proasta cum e ea] pare sa-i prefere pe cei alesi in fata celor numiti.
Deci .. dl Saftoiu ce raspuns aveti pt intrebarea adresata dvs ?
ps: Faptul ca CCR inca nu a publicat motivatia deciziei spune ceva despre respectul fata de noi precum si despre cat de fragila constitutie avem: adica la momentul in care decizi ceva deja ai si motivatia - faptul ca nu publici motivatia unei decizii [ca esti CCR, ca esti CSM, ca esti instanta din Urlatii de sub Codru] simultan cu decizia te descalifica din postura de neutru.
Daca tot vorbim de constitutionalitate, sa-mi explice si mie cineva cum e cu separatia puterilor in stat ? De ce are voie guvernul sa dea ordonante si hotarari ? De ce are voie sa treaca peste cuvantul Parlamentului? Pentru operativitate ? Pentru ce am ales noi parlamentari si presedinte daca suntem condusi de cineva care nu este ales ? Daca suntem republica guvernamentala, atunci sa ne alegem primul ministru. Daca votul nostru nu conteaza si ne-am ales cu un Parlament bine platit care doarme in papuci si cu un Presedinte bun de dat decoratii si (eventual) de retras, sa ma lase-n pace, sa nu ma mai cheme la vot, sa-si aleaga ei pe cine vor.
1) Motivatia Curtii a aparut, n-ai fost tu pe faza, si se explica decizia prin evitarea unui blocaj institutional care ar aparea daca ambele parti ar ramine inchistate pe pozitie.
2) presedintele poate refuza prima data propunerea premierului, premierul trebuie sa propuna alta persoana, iar presedintele trebuie sa semneze numirea acelei persoane.
perpetuum (i)mobile e doar in capul tau, nene.
bre Saftoiule, vii in articolele tale cu formulari incilcite si greu de inteles , da' nu esti in stare sa citesti un comunicat de presa.
si-a exprimat doar ingrijorarea, justificata dupa parerea mea, ca toata pleiada de demnitari prezenti la summit ar putea fi derutati sa vina la Bucuresti sa stringa mina unui ministru de interne dupa ce cu o saptamina inainte poate au avut contacte sau colaborari cu ALTUL.
de ce nu recunoastem ca a schimba asa ministrii in preajma unor astfel de evenimente poate amplifica in exterior imaginea instabilitatii politice de la noi.
si de ce sa nu recunoastem de asemenea ca Base e singurul (din pacate) politician de calibru pe care-l avem, cu idei sanatoase si clar exprimate, care trec cu mult in fata iesirilor si altor defecte .
ca ne-am saturat bre de politicieni a la Ilici, care isi justifica prin "diplomatie" ocolirea sistematica a raspunsurilor, si despre a carui "diplomatie" ne-am lamurit pe deplin in ultima vreme, "mai animalule"