Unde nu m-a convins Greta Thunberg că știe ce vorbește

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Marţi, 24 septembrie 2019, 15:30 Actualitate | Opinii


Greta Thunberg
Foto: Greta Thunberg/Facebook
​Probabil că poți să convingi ușor un suedez să lase mașina acasă și să meargă la muncă cu bicicleta. Dar pun pariu că e puțin mai greu să convingi un miner din India să-și lase jobul pentru că planeta moare.​

Orice subiect serios din lumea asta ajunge inevitabil la ideologie și după aceea se alege praful de el. Greta Thunberg este zilele acestea fie „eroina unei generații”, fie „o exponentă a grupurilor de interese marxiste/socialiste”. Tema schimbărilor climatice nu e însă deloc despre marxism și nici nu e neaparat despre „copii eroi” care trec Atlanticul în bărci eco ca să se rățoiască la liderii lumii.

În fața șefilor de state și diplomaților adunați la Summitul ONU de luni, Greta Thunberg, o adolescentă suedeză de 16 ani, care a ajuns (pe merit) un lider al mișcării mondiale pentru climă, a ținut un discurs agresiv în care le-a reproșat participanților că ignoră avertismenele comunității științifice în ceea ce privește schimbările climatice și că distrug viitorul unor generații:

„Suntem la începutul unei extincții în masă și tot ce puteți face este să vorbiți despre bani și despre fantezia unei creșteri economice veșnice? Cum îndrăzniți?”

Mă rog, discursul Gretei Thunberg a fost mai lung și destul de spectaculos, dar am selectat doar acest fragment care mie mi-a atras atenția. Cel legat de „creșterea economică”, o noțiune care nu are același sens într-o țară precum Indonezia sau India comparativ cu Germania sau Franța. Sau, la fel de bine, aș putea să fac această comparație între SUA și China, că tot se află în război comercial.

Pare destul de legitim să pui în balanță creșterea economică cu necesitatea adoptării unor măsuri urgente și drastice pentru reducerea efectelor poluării. Adică, mai dați-o dracului, Merkel, Macron, Trump, planeta asta o ia razna, chiar nu mai merită acum să poluăm în prostie doar ca să trăiască nemții, francezii și americanii mai bine.

Argumentul lovește bine și prinde la tineri acolo unde salariul mediu pe economie este de peste 2000 de euro pe lună. Nu degeaba Greta este suedeză, adică mișcarea ei ecologistă a început într-una din cele mai bogate țări europene.

Problema e că atunci când Greta Thunberg i-a pleznit peste față pe politicienii de la Summitul ONU cu „creșterea economică”, eu nu m-am gândit deloc la statele prospere din Occident. Chiar, oare ce față or fi făcut reprezentantul Indiei sau cel al Indoneziei când suedeza de 16 ani i-a acuzat de la obraz că vor creștere economică cu orice preț în loc să se gândească la viitorul planetei?

În India, 300 de milioane de oameni nu aveau încă acces la electricitate în 2016. Cam cât întreaga populație a Statelor Unite. Iar India este al treilea cel mai mare poluator din lume, după China și Statele Unite. Și culmea este una dintre țările care face deja foarte multe pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Iar dacă mai vreți exemple, mai am: în Etiopia, altă țară care și-a asumat angajamente îndrăznețe în privința reducerii efectelor gazelor de seră, doar 44% din populație are acces la electricitate.

Sigur că discursul Gretei Thunberg a atras atenția unei probleme care privește toată planeta. Că schimbările climatice nu au preferințe ideologice, adică nu-i afectează doar pe bogații din Occident, și-i cruță pe săracii din Asia și Africa.

Pe de altă parte, cât de eficient este să-i ceri unui indonezian care trăiește acum cu 100 de dolari pe lună să nu mai viseze la viitorul acela luminos pentru el în care va câștiga măcar 300 sau 400 de dolari pe lună, pentru că țara lui are creștere economică? Creștere economică care deocamdată înseamnă poluare. Mai exact cărbuni.

Sau să-i ceri unui indian care nu a avut curent electric să-și pună problema că centralele pe cărbune sunt poluante, deci ar trebui să-i ceară guvernului său exclusiv o formă eco de electricitate.

Creșterea economică înseamnă ceva în vestul Europei și cu totul altceva în țările în curs de dezvoltare. Pentru unii reprezintă un mod de a-și menține un stil de viață prosper, pentru alții singura șansă de a-și atinge niște aspirații din cele mai modeste. Criza climatică este un subiect care trebuie să creeze consens, din Indonezia (care apropo are cerul roșu zilele astea din cauza poluării), până în Suedia. Adică să-l faci și pe cel sărac și pe cel bogat să se gândească mai întâi la planetă și după aceea la propriul buzunar.

Cum faci asta? Eu nu prea știu și pun pariu că nici suedeza Greta nu știe. Aici cred că e partea cea mai dificilă în acest demers de salvare a omenirii. Și mă îndoiesc sincer că este în putința unui copil de 16 ani să vadă aceste lucruri.

Pe care ar trebui în schimb să le vadă oamenii mari. Care însă ce fac?

Transformă un subiect atât de important într-o dispută ideologică de doi lei. Că cică Greta e marxistă. Who cares dacă e. Că reprezintă interesele unor companii care produc energie verde. Din nou, irelevant. Că, de fapt, călătoria ei la New York într-o barcă cu pânze e mai poluantă în realitate decât dacă ar fi mers cu avionul. Nici acest subiect nu face două parale, e bun doar de pierdut vremea pe Facebook.

Greeta Thunberg e din Suedia. Eu aș fi mult mai curios cum se vede dezbaterea „creștere economică” versus „criza climatică” la celălalt capăt al lumii. Pentru că probabil poți să convingi ușor un suedez să lase mașina acasă și să plece la muncă pe bicicletă. Dar pun pariu că e puțin mai greu să convingi un miner din India să-și lase jobul pentru că planeta moare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

63776 vizualizari

 • -3 (145 voturi)    
  Bun articol (Marţi, 24 septembrie 2019, 15:39)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Multumesc.
  • -11 (103 voturi)    
   Macron despre "Greta": "divizeaza societatea" (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:06)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Foarte furios presedintele Frantei, in fata jurnalistilor care-l insoteau in avion spre NY la ONU (ca nu are yacht "eco-friendly" de 4 milioane dolari sa nu polueze).

   Mesia progresismului multicultural globalist a avut un soc afland ca vreo 15 tineri la pubertate, in frunte cu suedeza Thunberg, au dat Franta "in judecata" in fata Comitetului ONU pt drepturile copiilor.

   Suparat rau ca jihadul ecologist tinteste Franta (dar si Germania) in loc sa dea tare in USA, China sau India (principalii poluatori ai planetei), seful ideologic al binomului Ciolos-Barna a acuzat-o pe Greta Thunberg ca "are opinii foarte radicale" si ca "antagonizeaza societatile noastre".

   El a spus ca solutia nu este sa fie inchise maine toate centralele nucleare sau pe pe carbune, sa fie interzisa circulatia auto, sa fie lasati fara locuri de munca zeci de milioane de oameni.

   Cei preocupati de situatia climatica exceptionala prin care trece planeta noastra (cam o data la 100-120.000 de ani, un ciclu cunoscut de geologi si climatologi, dar "incorect politic" de a fi pomenit) se lasa prea usor antrenati de miscari ideologice violente si agresive, ale caror obiective nu sunt padurile, apele si aerul nostru, ci distrugerea sistemului liberal capitalist.

   Autorul articolului, cu un simplu "irelevant" (ca o zice el, de aia, nu pe argument, ca n-are chef) da la o parte intreaga infrastructura din spatele drei Thunberg (pardon, "persoana", ca nu e sigur ce "identitate de gen" isi asuma si se pare ca daca presupun sunt fascist si misogin, simultan), o organizare care e pusa pe facut bani si propaganda.

   Suedezul ex-bancher care se ocupa de logistica "fenomenului Thunberg" vrea sa creeze un fel de Facebook pt ecologisti, are un start-up si il vrea rentabilizat rapid cu "tinerii eroi eco".

   Iar miscarile neomarxiste vopsite in verde ca e pe trend nu se sfiesc nici o secunda sa exploateze o adolescenta diagnosticata cu sindromul Asperger plimband-o ca pe moaste.
   • -15 (77 voturi)    
    Excelent (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:01)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Apreciez comentariile dvs., printre putinele cu adevarat bune de pe acest site.
   • -16 (112 voturi)    
    Greta Thunberg e o artista care cerșește atenție! (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:12)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Greta Thunberg (născuta pe 3 Ianuarie 2003) este o persoana cu ceva înclinații actoricești potrivite pentru filme de groaza. Daca ii ascultați discursul (vorbește foarte bine engleza) veți vedea ca ea joaca de fapt un rol. Nu schimbările climatice o interesează ci privirile publicului asupra ei. Vrea sa fie în centrul atenției. Cred ca are și ceva probleme psihice.
    • +12 (50 voturi)    
     Nu are nicio problema psihica. (Miercuri, 25 septembrie 2019, 9:41)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Tu ai probleme de perceptie / intelegere in cazul de fata. Supra-interpretezi, pentru ca esti obisnuit sa interpretezi in loc sa iei lucrurile logic.
     • 0 (0 voturi)    
      Asperger syndrome (Duminică, 29 septembrie 2019, 13:47)

      Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui Habermas

      fetita asta are sindromul Asperger, o frma de autism.

      A fost indoctrinata, speriata si antrenata de parintii ei car e sunt activisti inraiti. Mai mult, tatal e actor si regizon, si el e cel care a intrumentat scenata de la ONU.

      Mai documenteaza-te si tu inaite sa pui botul la toate manipularile, informatiile sunt la lber in secolul asta...
    • +11 (37 voturi)    
     jalnic (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:27)

     palilula [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Inca esti in stadiul de-a stigmatiza o persoana numai datorita faptului ca are sindromul Asperger. Asta este reactia oamenilor slabi: daca nu gasesc o scuza sau un argument convingator atunci fac atac la persoana. Rusine!
     • -7 (37 voturi)    
      Haha (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:04)

      jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui palilula

      Daca esti paralizat poti conduce masina? Daca ai Asperger ai probleme psihice, e o boala psihica, ce e asa greu de inteles? Nu e niciun atac la persoana!
      • +12 (28 voturi)    
       Are Asperger dar e mai coerenta ca Trump (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:45)

       arap [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

       Si mai inteligenta si mai lucida. Atacurile ei vin din parte extremei drepte si a industrei de combustibili fosili

       https://www.desmog.co.uk/2019/09/15/attacks-greta-thunberg-right-wing-free-market-network
       • 0 (0 voturi)    
        coerenta? (Duminică, 29 septembrie 2019, 13:50)

        Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui arap

        totul e o sceneta bine pusa la punc de parintii ei (tatal e actor si regizor) + grupurile de activisti din spate. Banuiesc ca stii ca barca cu care a traversat in mod maiestuos atlanticul e undeva la 15milioane de dolari (ca are si un motor diesel nu mai zice nimeni).

        Daca vrei sa vezi cat de coerenta e cand nu are textul in fata, vezi interviuri cu ea, e plin youtube-ul.
   • +13 (89 voturi)    
    Right wing propaganda (Marţi, 24 septembrie 2019, 23:12)

    delco [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Pe Contributors e un articol scris de un climate denier care o ataca de zor pe Greta. In mintea lui e echivalenta cu propaganda nazista. Nici tu nu esti sfios si te arunci la o comparatie cu marxistii. Boala asta conservatoare se cheama reductio ad hitlerum sau everything i dont't like is comunism/nazism.

    Sa afirmi ca fata e exploatata de ecologistii neomarxisti e si absurd dar si infam. Fata nu are propriile teorii despre clima, ci atrage atentia asupra unor chestiuni bine stabilite de stiinta climatica. Nu trebuie sa fii manipulat sa accepti adevaruri. Ei, asta nu i se poate ierta de catre politrucii manjiti cu aurul negru si de catre useful idiots indoctrinati de propaganda cu miros de petrol.

    Si au lansat jihadul asupra unei fete de 16 ani. Asa de inspaimantati sunt ca nu se dau in laturi de la nimic, nazism, comunism, retardata, manipulata...etc. Dreapta morala si conservatoare in actiune, cei cu sloganul "we believe in facts, not in emotions" au uitat de facts si propaga propaganda pseudostiintifica si atacuri barbare la adresa unei adolescente.

    Il pretuiesc insa pe ignorantul sef care le explica ca incalzirea globala e o farsa. In ciuda propagandei enorme, se naste o noua generatie care gandeste liber, actioneaza rational si care va schimba lumea. Si asta ii inspaimanta pe politicienii compromisi.
    • -8 (58 voturi)    
     Raspuns (Miercuri, 25 septembrie 2019, 1:23)

     Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui delco

     Minorii conform eticii nu trebuiesc implicati in politica.
     • -9 (47 voturi)    
      New Age (Miercuri, 25 septembrie 2019, 8:38)

      independentu [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

      S-a schimbat moda, am trecut brusc de la mamele care sunt convinse ca vaccinurile provoaca autismul, la copiii care stiu sigur ca planeta se va distruge.
      Viata noastra a devenit un reality show dominat de ucenici, actori, casnice si copii.
      As face un experiment: sa conduca Greta o zi China si sa-si dea seama ca are vreun miliard si 400 de milioane de oameni care au nevoie zilnica de energie, transport, apa potabila samd si ca trebuie sa le asigure necesitatile fara sa genereze deloc gaze de sera. Si daca reuseste, sa primeasca premiul Nobel pentru fizica, nu pentru pace.
      • +8 (36 voturi)    
       Diferenta e in stiinta (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:41)

       justin [utilizator] i-a raspuns lui independentu

       Daca vaccinurile sunt dovedite a nu provoca autism, schimbarea climatica este dovedita a fi provocata de om.

       O tot dati cu energia si singura ei sursa - petrol/carbune.

       O societate constienta si responsabila, in loc sa caute sa profite la maximum din combustibilul fosil, ar cauta sa investeasca in surse non sau mai putin poluatoare. E mai putin profit si asta e singurul motiv pentru care nu se investeste. Uita-te la avansurile tehnologice din energia solara. Dar daca am vorbi despre fusiune?

       Oare cum ar arata lumea daca maine, am avea energie la 1% din costurile actuale, cu 0 poluare? Idealism? Nu! Dar e ceva ce sigur, cei care platesc propaganda anti (adica si pe alde ca voi) nu si-ar dori. De unde s-ar mai imbogati ei oare?

       Faptul ca lumea ataca o tanara de 16 ani ma face sa cred ca le este cu adevarat frica. Primul pas este sa fii recunoscut ca un pericol (pentru bunastarea lor personal). Sunt convins ca nu se va opri aici.
       • 0 (10 voturi)    
        Raspuns (Miercuri, 25 septembrie 2019, 17:19)

        independentu [utilizator] i-a raspuns lui justin

        Stiinta a cazut de acord ca intr-un mod foarte probabil omul este principalul contribuitor la incalzirea globala. De aici pina la afirmatiile copilei, ca suntem "at the beginning of mass destruction" e o cale atat de lunga... ca de la stiinta la pseudostiinta.
      • +2 (10 voturi)    
       reality show (Miercuri, 25 septembrie 2019, 15:45)

       fifor [utilizator] i-a raspuns lui independentu

       Condus de un imbecil la Casa Alba. Asta sa te ingrijoreze, nu o fata care vrea sa salveze planeta de nepasarea criminala.
     • +14 (32 voturi)    
      Nu se implica in politica. (Miercuri, 25 septembrie 2019, 9:44)

      Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

      Se implica in conversatii, dezbateri.
      Dezbaterile sunt libere pentru oricine.
      Ca veni vorba: stii ce inseamna politica? Esti constient(a) unde este limita intre dezbateri publice si actiune politica?
     • +10 (12 voturi)    
      pai... (Miercuri, 25 septembrie 2019, 9:55)

      gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

      n-a implicat-o o terta parte in politica...
     • +4 (6 voturi)    
      etica borfasilor (Miercuri, 25 septembrie 2019, 15:43)

      fifor [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

      Asa striga si PSD cand veneau romanii cu copiii la miting.
      • 0 (0 voturi)    
       confuzie (Duminică, 29 septembrie 2019, 13:53)

       Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui fifor

       cred ca faci o grava confuzie, sau poate chiar o manipulare:
       - la mitingurile #rezist copi au fost adusi de parinti, nu erau participanti activi ;)
       - la mitingurile naziste copi era impinsi in fata ca perticipanti activi - si asta pentru a nu putea fi atacati. Cine ar contrazice un copil, si ala cu andicap mental?!

       Si uite asa moare dezbaterea.
    • -9 (23 voturi)    
     Ok (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:06)

     jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui delco

     Sper ca aceste nulitati marxist-ecologiste sa nu schimbe nimic, valoarea lor fiind nula, o limba de lemn pe stil leninist cu accente stahanoviste pentru creierele plate care domina vestul!
     • +7 (19 voturi)    
      Extrema dreapta s-a activat tare pe aici (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:47)

      arap [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

      O ataca pe fata cu clisee bine pregatite.

      https://www.desmog.co.uk/2019/09/15/attacks-greta-thunberg-right-wing-free-market-network
  • -9 (43 voturi)    
   Hm (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:03)

   Tony_K [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Idea ei e buna, dar cand te strambi cand vorbesti ca un copil prost crescut, nu te mai asculta nimeni.
 • -5 (157 voturi)    
  Greta Thunberg (Marţi, 24 septembrie 2019, 15:41)

  sorinpaul123 [utilizator]

  Este un copil prost,obligat de parintzi sa castige premiul Nobel.Dupa mintea ei ne-am intoarce in epoca de piatra,fara incalzize,fara masini,fara bere si asa mai departe.Nu are timp sa mearga la scoala ca trebuie sa salveze planeta.Saracii de noi,noroc ca ne salva Greta.
  • -11 (95 voturi)    
   probabil (Marţi, 24 septembrie 2019, 15:56)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui sorinpaul123

   probabil Gretchen si ai ei traiesc in hrube, cu opait, mancand jir si band din balti...
  • -10 (88 voturi)    
   vai de ea saraca! (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:05)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui sorinpaul123

   "Thunberg says she first heard about climate change in 2011, when she was 8 years old, and could not understand why so little was being done about it.[11] Three years later she became depressed and lethargic, stopped talking and eating, and was eventually diagnosed with Asperger syndrome,[12] obsessive–compulsive disorder (OCD),[12] and selective mutism.[12][13] While acknowledging that her diagnosis "has limited me before", she does not view her autism as an illness and has instead called it her "superpower".[13"
   sursa:wikipedia
  • +15 (97 voturi)    
   lasa, ca nu tusesti fara masina personala (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:23)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui sorinpaul123

   Fara masini personale n-ar fi prea rau. Oamenii n-ar tusi daca ar merge 2-3 km pe jos sau daca ar folosi macar mijloacele de transport in comun, care sunt mai putin poluante.

   Dar nu se poate. Lumea vrea confort, macar o masina personala pentru fiecare membru al familiei, cu multi cai putere. Ai de mers 300 m? Folosesti masina. Te duci la farmacia aflata la 2 strazi dsistanta? Te duci cu masina. Daca masina ar putea sa te duca direct in pat, fara sa te mai ostenesti, ar fi perfect.
   • +18 (30 voturi)    
    ce vorbesti? (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:50)

    Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

    3 km? |Ai vazut in parcarile magazinelor ca primele locuri ocupate sunt cele din fata usii , iar daca se nimereste poate sa fie la fel de bine si un loc destinat handicapatilor?
    • +15 (35 voturi)    
     Fiecare cat il duce capul.. (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:49)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

     Cred ca nu este nevoie sa fim toti de acord, sa fim toti convinsi ca trebuie sa facem ceva. Este suficient sa avem o majoritate, cat de cat. De acolo se poate lucra lejer cu restul - vrei sa poluezi de x ori mai mult ca media, platesti exponential mai mult. Vrei sa consumi in exces, platesti. Vrei sa arunci gunoiul nesortat, platesti sa-ti iasa pe nasa lenea..
     Daca fraierul vrea sa mearga cu masina pana la 5 metri de mall, ii faci parcare, ii iei banii, cu banii aia iti faci pista de biciclete si gata.. El o sa fie un diabetic in carucior la 50 de ani, tu o sa-ti vezi de viata.
     Dar tot avem nevoie de o majoritate. Sau emigram intr-o tara in care exista acea majoritate. Cu Romania ramane cum am stabilit - ".. pacat ca-i locuita".
     • +1 (27 voturi)    
      Pehasule, (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:32)

      Jar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      1.stii ca timpul inseamna bani?
      2.imi faci parcare sau pista de bicilclete-poluiezi(ciment+energie electrica+transport etc.).
      3.daca merg pe jos,prospera fabricile de incaltaminte,care si alea la randu-le omoara animale(sic!) pentru piei,poluiaza cu argaseala etc.
      4.daca nu iei in calcul toate consecintele unei actiuni,esti marxist sau un capitalist falit.
      • +11 (17 voturi)    
       Te platit, tot platim.. toti. (Miercuri, 25 septembrie 2019, 0:44)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Jar

       Care sunt consecintele pe termen lung ale situatiei actuale? Timpul costa bani? Bucurestiul este pe locul 5 in lume, 1 in Europa, la timpul pierdut in trafic. Deja pierzi timp.. foarte mult timp. In plus, este cea mai poluata capitala. Mai pierzi si acolo. Si o sa tot pierzi.. ca nu vine doctorul acasa decand atunci cand e prea tarziu.
       Nici celelalte orase din Romania nu stau mult mai bine. Poate traficul e un pic mai bun pe alocuri, dar sunt atatea jafuri de masini vechi de 20 de ani ca mori asfixiat la primul semafor.
       • +6 (16 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 7:17)

        [anonim] i-a raspuns lui pehash

     • -7 (27 voturi)    
      da da da... piste (Marţi, 24 septembrie 2019, 23:08)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Hai sa mutilam si paralizam un oras. Azi a fost un piculetz mai frigutz si doar 2% biciclisti fata de ieri. Multi dintre ei, guristi pe fb si pe aici. QED
      • +8 (18 voturi)    
       Depinde cum privesti (Miercuri, 25 septembrie 2019, 0:51)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Hai sa mutilam si paralizam un oras.. cu noul pasaj de la Dna Ghica.
       Orasul este deja mutilat. Dimineata si seara este paralizat... De ce ti-e frica, de aia nu scapi.

       Pui tot timpul aceeasi replica obosita cu biciclistii care nu ies cand este frig. Ies.. ies milioane! Sa vezi cum ies iarna in Copenhaga biciclistii.. ca furnicile. Crezi ca's inruditi cu ursul polar si romanii cu vreo specie de soparla cu sange rece?.. Nu. Pur si simplu au conditiile, educatia si constientizeaza problema. De-aia ies.
       • +8 (14 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 7:09)

        [anonim] i-a raspuns lui pehash

        • +5 (11 voturi)    
         Ai vazut degeaba (Miercuri, 25 septembrie 2019, 8:12)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui

         Cum naiba ai vazut tu pistele de biciclete dintre orasele din Olanda si Germania, dar nu le-ai vazut pe alea din orase? V-a dus autobuzul direct la ferma?
         Noxele pe care le inghiti pe Calea Victoriei sunt de la rablele pe care nemtii le-au dat la casat.. in Romania.
         • +3 (7 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:19)

          [anonim] i-a raspuns lui pehash

          • +2 (2 voturi)    
           de ce nu? (Miercuri, 25 septembrie 2019, 23:01)

           pehash [utilizator] i-a raspuns lui

           te simti cumva inferior?.. crezi ca ala cu masina are mai multe drepturi decat tine?
        • +3 (3 voturi)    
         ar fi super (Miercuri, 25 septembrie 2019, 14:52)

         Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui

         Sustin ideea ta.
         Eu mergeam la servici cu bicicleta dar poluarea si frica de masini m-au oprit.
         Plus a trebuit sa duc copilul la gradinita.
         Dar adevarul e ca sa mergi cu bicicleta chiar e placut daca ai conditii calumea.
         MI-ar placea maxim.
       • -5 (15 voturi)    
        absolut (Miercuri, 25 septembrie 2019, 7:11)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        Guess what... Copenhaga nu e Bucuresti, Bucuresti nu e LA, si tot asa.

        Ti-am dat un exemplu REAL, de AICI. Este o replica obosita? Cum asa? Este realitatea, scumpule. Despre ce conditii vorbim in cazul asta? In afara de vreme, cand a fost mai frigutz, restul este neschimbat iar numarul de biciclisti a scazut cu 98%. Un pic de logica basic servesti si tu?
        • +7 (17 voturi)    
         absolut real.. (Miercuri, 25 septembrie 2019, 8:05)

         pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         Asta e argumentul? "Copenhaga nu e Bucuresti"? Da. Pentru ca in Bucuresti sunt mult prea multi fuduli care nu pot merge nici pana la coltul strazii fara conserva pe 4 roti.
         Alte motive nu vad pentru concluzia ta penibila. Nu e mai frig, nu suntem mai firavi ca ei, nu ninge mai mult.. Pur si simplu este lene, prostie si lipsa de educatie.
         • -8 (12 voturi)    
          tu chiar doar atat poti? wow (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:11)

          Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

          Deci de la o zi la alta, in ACELASI Bucuresti, se schimba DOAR temperatura, nici macar cu f mult, dispar biciclistii si asta nu e argument?

          Ai un nivel de gandire foooarte interesant. 2 digiti.
          • +7 (11 voturi)    
           intrebarea se aplica si invers.. (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:37)

           pehash [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

           Tu chiar nu gandesti?..

           Pai unde sa se duca un biciclist cand afara ploua si trei sferturi din drum trebuie sa il faca pe strada, pe prima banda, plina de gropi, care dupa ploaie devin balti?..

           De la inceput am scris foarte clar: mai intai trebuie sa ai infrastructura, trebuie sa faci pistele alea de bicicleta. Cap-coada, nu doar de la Universitate la Piata Victoriei, pentru promenada. In Bucuresti nu exista nici macar o singura pista de biciclete care sa lege o zona rezidentiala de una de birouri. Nici macar din Aviatiei pana la birourile din Pipera nu poti sa ajungi cu bicicleta, pentru ca niste imbecili au facut un pasaj fara sa tina cont de tendintele in arhitectura urbana si evolutia traficului.
           • -5 (9 voturi)    
            yeah, right (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:48)

            Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui pehash

            A plouat ieri de a rupt, nu alta. Chiar a nins, pe alocuri. Pana si Firea a convocat comandamentul de iarna.

            Dupa cum spuneam, 2 digiti.
   • -3 (71 voturi)    
    Troll neo-marxist (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:56)

    aBola [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

    Dar fara computere si telefoane mobile ? Arunca-le la gunoi ... Lumea ar fi mai buna, iar postarile tale inexistente.

    Baga si de sharing la apartamente sau poate chiar la pat. Abia atunci va atingeti scopul.

    Pana si animalele in padure au simtul proprietatii. Neo-marxismul, insa, tot incearca sa ne convinga ca lucrurile ar fi mai bune la comun. Un fel de swingeri ai secolului 21.
    • +9 (55 voturi)    
     iti cam lipseste aerul curat (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:34)

     carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui aBola

     Vezi tu, poluarea si sedentarismul iti poate altera semnificativ modul de gandire si perceptia realitatii.
     Iti recomand sa mai iesi din casa, sa mai iei aer curat. O sa vezi, daca mergi 500m pe jos nu se intampla nimic rau, ba chiar s-ar putea sa-ti mai limpezeasca putin crererul.
     Poate chiar o sa constati ca exista oameni care vor sa nu mai existe atat poluare si nu sunt neomarxisti.
   • +3 (43 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:08)

    [anonim] i-a raspuns lui carmen_i

    • +14 (32 voturi)    
     Cantitate vs calitate.. (Marţi, 24 septembrie 2019, 19:07)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui

     Daca iti cumperi o bicicleta de oras si una de weekend, ambele de calitate, valoreaza cat rabla second hand a romanului de rand. Daca mai si platesti un abonament de transport in comun curat, civilizat, modern, electrificat, etc. poti sa le dai de lucru la toti inginerii din tara (cati au mai ramas..).

     Solutia nu este sa inchidem o industrie sau alta, ci sa folosim avansul tehnologic pentru a alege solutiile care polueaza mai putin sau, unde este posibil, deloc.

     Nici de departe nu se pune problema traiului "ca in epoca de piatra". Unii fraieri au impresia ca mersul pe bicicleta iti scade rangul. In primul rand, nu are unde sa mai scada... In al doilea rand, daca ai o pista de biciclete bine facuta, bine intretinuta, pe care mergi cu o bicicleta de calitate, este din toate punctele de vedere mai placut sa pedalezi decat sa zaci in trafic in masina.

     Autorul abereaza total cand pune cresterea economica pe seama tehnologiilor din era industriala. Nu mai suntem in era industriala! Nu-i nevoie sa iti faci mai intai centrala pe carbuni ca sa poti construi una nucleara. Nu e e nevoie sa arzi pacura ca sa poti sa-ti instalezi panouri fotovoltaice! O tara de lumea a treia poate evolua extrem de rapid, prin educatie. Singapore este cel mai bun exemplu. Exemplul cu India este hilar.. India ca natie este mult mai avansata tehnologic decat Romania. Avansul tehnologic nu se vede in toate colturile subcontinentului lor doar pentru educatia nu a ajuns pana acolo. Inca..
     • +3 (9 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:11)

      [anonim] i-a raspuns lui pehash

     • +2 (2 voturi)    
      sunt bine (Miercuri, 25 septembrie 2019, 15:00)

      Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      in teorie. Nu m-ar bucura nimic mai mult decat sa traim intr-o lume curata, cu aer curat si cu ape curate.
      Insa India sa sti ca nu e asa de bine pe cat crezi. Daca mergi acolo o sa ai un soc.
      Nucleara e o idee foarte buna doar ca lumea nu are incredere in ea. Si ramane doar carbune care sa fie ok.
      Germania a incercat sa treaca pe solar si nu a mers si au consumat o caruta de bani. O sa mearga pana la urma dar germanii isi permit asta, indienii nu isi permit si nici noi.
      Nu e moral sa le ceri acum la cei care o duc rau sa nu se dezvolte ca polueaza dupa ce noi am facut-o.
      Trebuie solutii sensibile pentru toti nu sa arunci cu vina de la unul la altul.
      • +1 (1 vot)    
       Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 22:52)

       [anonim] i-a raspuns lui Dragoon

    • +6 (24 voturi)    
     cand vom renunta la toate cele enumerate (Marţi, 24 septembrie 2019, 19:49)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

     vom ramane, in 50 de ani, un miliard ca acum 120 de ani si vom fi sanatosi cat de cat pana la varsta de 40 de ani ... cu putin noroc.
     Sa ne inchipuim care va fi atunci structura sociala si cum si cat, va trai "minerul din India", ca vad ca multi nu s-au prins de ideea de la incheierea articolului.
     Toate miscarile astea pornesc din tari in care "li s-a urat cu binele" si au depresii cand se rupe in codru o ramurea, dar nu ar imparti casa cu minerul din India, ... nespalat si galagios
    • +7 (41 voturi)    
     da, putem renunta la excese (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:49)

     carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu spune nimeni sa renuntam la toate avantajele civilizatiei, ci doar la excesele inutile si la falsul confort prin cosumul exagerat.

     Am intalnit persoane care aveau greata sa meraga pe jos chiar si 100m. Transportul in comun nu le convenea, ca nu-i lasa fix in fata usii. Masina era folosita pentru orice deplasare, oricat de marunta. Biciclete, trotinete - nu, ca astea sunt doar pentru hipsteri.

     Gunoiul il aruncau la gramada, ca de, e greu sa-l sortezi si nu e treaba lor. Electronicele le schimbau des, ca sa fie mereu de ultima generatie.

     Recunoasteti specimenele?
     • +13 (23 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:57)

      [anonim] i-a raspuns lui carmen_i

     • +2 (2 voturi)    
      nimeni (Miercuri, 25 septembrie 2019, 15:02)

      Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

      Sincer nu am intalnit pe nimeni asa. Si chiar crezi ca in Bucuresti (unde stau eu) vrea cineva de buna voie sa mearga in traficul asta infect? Nu acolo e problema poluarii.
   • +13 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 19:44)

    [anonim] i-a raspuns lui carmen_i

   • +2 (2 voturi)    
    2-3km (Miercuri, 25 septembrie 2019, 14:47)

    Dragoon [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

    Nu stiu o singura persoana care face cum zici tu.
    Si daca ar fi sa opresti pe toti care fac asta nu ai avea nici un impact ecologic.
    Traficul zilnic din Bucuresti garantat nu e facut de cineva care merge 2-3 km. Nimeni nu intra in nebunia asta daca nu trebuie, numai nervi si claxoane.
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 22:54)

     [anonim] i-a raspuns lui Dragoon

  • +22 (58 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:31)

   [anonim] i-a raspuns lui sorinpaul123

   • +16 (26 voturi)    
    intrebarea era "pe bune"? (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:59)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui

    Un arbore taiat si prelucrat transfera CO2-ul stocat in mobila din casa ta (sau chiar in constructia casei..). Mobila care poate sa reziste sute de ani daca este bine facuta si corect intretinuta. Daca planteaza doi in locul lui, procesul continua. O padure seculara, unde copacii mor de batranete si putrezesc, eliberand mare parte din CO2-ul captat, chiar daca are multe alte avantaje din punct de vedere ecologic, are impact mai mic in absorbtia de CO2 decat una exploatata corect.

    Suedia si Finlanda sunt printre cei mai mari exportatori de lemn din lume. Si totusi, suedezii raporteaza ca in ultima suta de ani s-a dublat masa lemnoasa din padurile lor. Pentru ca le exploateaza cu cap, nu ca altii.. De altfel este usor de observat din orice poza din satelit ca tarile scandinave au grija de padurile lor, desi in acelasi timp castiga o gramada de bani de pe urma lor.
    • +11 (15 voturi)    
     Punctul pe i (Marţi, 24 septembrie 2019, 19:57)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Exact: padurea trebuie exploatata cu cap.
     Nu distrusa si nici lasata de izbeliste ca e pacat sa tai.
     A ajuns lemnul din Suedia sa concureze la pret lemnul din Bucovina, chiar pentru fabricile IKEA de la noi.
     Fiindca suedezii si taie si planteaza.
     Noi doar taiem si ne imbatam cu banii castigati din taiere
    • +8 (10 voturi)    
     Aici, (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:35)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     judeci corect,ca un adevarat capitalist.
     Jos cu palaria!
    • +4 (12 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 22:03)

     [anonim] i-a raspuns lui pehash

  • +9 (53 voturi)    
   n-avem de ales (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:33)

   xpromache [utilizator] i-a raspuns lui sorinpaul123

   Ar fi frumos sa putem duce traiul asta fara griji inca multi ani inainte.
   Insa ce spune ea este ca nu se mai poate, avem de ales intre a trai acum rau sau a continua traiul actual cativa ani si a muri in masa peste 10-20 ani.

   Oamenii din pacate vor alege sa moara...
  • +7 (67 voturi)    
   Constatare... (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:41)

   jonk [utilizator] i-a raspuns lui sorinpaul123

   "Dupa mintea ei ne-am intoarce in epoca de piatra"
   De fapt tu esti deja acolo, n-ai parasit-o niciodata.
 • +25 (93 voturi)    
  Bati campii Gabriel Bejan (Marţi, 24 septembrie 2019, 15:47)

  sfarleaza [utilizator]

  Copila tocmai asta spune, ca tarilor industrializate li se rupe si transfera problema celor sarace care n'au de ales ca sa supravietuiasca. China a ajuns cel mai mare atelier al lumii tocmai pentru ca tarile bogate vor sa produca ieftin si sa vanda scump.
  • -10 (44 voturi)    
   Cica "tranfera problema celor sarace" (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:24)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   Ha! Ha! Si cum o transfera?? Cat investesc pe cap de locuitor SUA si cat India, chiar Suedia, pentru combaterea schimbarilor climatice? Raspunde la asta mai intai si apoi comenteaza. De vorbit e simplu, dovada e chiar ea, de gasit si dat solutii fezabile, viabile si fara impact economic negativ e mai greu...
   • +14 (24 voturi)    
    uite asa (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:43)

    hentara [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    muta productia acolo si odata cu ea si poluarea.
    • -10 (24 voturi)    
     Ha! Ha! Asa e! (Marţi, 24 septembrie 2019, 19:43)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hentara

     S-au dus cu armatele peste ei si i-au obligat sa le accepte fabricile poluante! Daca tot nu au fabrici, de ce nu-si fac ei direct nepoluante, ecologice? Cum ziceam, solutii prostesti se gasesc cu duiumul. Mai greu cu cele bune. La dat din gura se pricepe toata lumea, nu?
    • -8 (18 voturi)    
     Ce aiureala ! Cine muta productia ? (Miercuri, 25 septembrie 2019, 0:35)

     Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui hentara

     Unde se muta ? Bati campii fara gratie.Unde vezi productie in Africa sau America Latina. Singurii care au preluat voit, productia ocidentala sunt chinezii.
  • +32 (38 voturi)    
   Aici greșești ... (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:40)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   China este atelierul lumii, căci nouă tuturor ne place să cumpărăm ieftin ...
  • -10 (24 voturi)    
   "copila".. (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:08)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   asta si fecioara de la parepa!
  • -7 (25 voturi)    
   Oare? (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:05)

   wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui sfarleaza

   Nu a ajuns cel mai mare atelier prin furt intelectual si sclavie moderna?
   Si atunci de ce ii sare in cap toata lumea lui Trump pentru ca vrea sa stopeze asta?
 • -19 (59 voturi)    
  intrebare (Marţi, 24 septembrie 2019, 15:55)

  Toni_Romania [utilizator]

  De ce acest copil-minune nu e pus sa spuna ceva si de poluarea colosala produsa de ARMATELE LUMII si de INDUSTRIA GLOBALA MILITARA?
  Nu cumva pt. ca "pacifistele" Suedia si Elvetia ocupa locuri fruntase in topul tarilor exportatoare de arme hightech?
  • +23 (35 voturi)    
   De fapt voiai sa spui Rusia (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:43)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Sau Rusia care este una din tarile care investeste cel mai mult in armament, mult mai mult ca Suedia.
  • +21 (23 voturi)    
   Nu (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:44)

   jonk [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   The five biggest exporters in 2010–2014 were the United States, Russia, China, Germany and France, and the five biggest importers were India, Saudi Arabia, China, the United Arab Emirates and Pakistan.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Arms_industry
   • -3 (13 voturi)    
    serios? (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:57)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jonk

    Sweden was the world's sixth-largest export country of weapons and military technology in 2005, but went down to the eight place on the list in 2011. Nevertheless, Sweden remains a major weapons exporter with Swedish weapons being used all around the world. Famous Swedish-produced weapons used worldwide are the AT4 anti-tank rifle, Bofors 40 mm auto cannon, Carl Gustav recoilless rifle and the JAS 39 multirole fighter aircraft.

    https://svea.fandom.com/wiki/Swedish_arms_exports
 • -6 (38 voturi)    
  Greta wir fliegen nicht mehr nach Kreta (Marţi, 24 septembrie 2019, 15:56)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  A scos un artist de-asta de canta la apres-ski in Elvetia o parodie. Titlul se traduce: "Greta, nu mai zburam in Creta". Pentru cine stie limba germana, este super amuzant.
  Enjoy: https://www.youtube.com/watch?v=I9rxSp_alCI
 • +2 (30 voturi)    
  india (Marţi, 24 septembrie 2019, 15:57)

  Toni_Romania [utilizator]

  asa e, 300 milioane suflete acolo au venit sub 1 USD pe zi
  • +6 (40 voturi)    
   Da, dar se puiesc în ritm alarmant. (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:16)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Nimeni nu spune dar chiar populația umană în creștere continuă este principala problemă a Terrei.
   Suntem prea mulți. Mult prea mulți. Mulți și nu ne mai săturăm. Consumerismul ăsta deșănțat ne va pune capac.
   • -6 (34 voturi)    
    Consumerism si cresterea populatiei (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:02)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Problema e ca acolo unde creste populatia nu e consumerism si invers.

    Cu greu pot fi problemele legate de cresterea populatiei. E vorba insa despre lacomie. Si de faptul ca nu se investeste mai mult in protectia mediului. Nici public si nici privat.

    Cresterea populatiei poate fi foarte usor oprita introducand si in alte tari (India, China etc.) doctrinele neomarxiste, #MeToo, feminism-ul, "Diversity" sau "LGBT" etc. toate duc invariabil la scaderea numarului de familii si de copii. Cu alte cuvinte orice e mai frumos decat o familie mare. Plimbati-va prin toata lumea, faceti cariera, orice numai copii nu. In occident functioneaza de minune.
   • -3 (7 voturi)    
    vezi ca (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:12)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Vezi ca teoria asta cu "suntem prea multi pe Terra" e teorie data de Globalisti (gasca aia de "1%"), carora le stam in gat.
   • -1 (3 voturi)    
    ce? (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:13)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui prec

    ce "Consumerism deșănțat" la miliardele care traiesc cu sub 1 USD pe zi?????
  • +19 (45 voturi)    
   e mult mai rau decat isi inchipuie multi (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:20)

   xpromache [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Cititi aici:

   https://edition.cnn.com/2019/06/27/india/india-water-crisis-intl-hnk/index.html

   Sute de mii de oameni n-au apa potabila. In urmatorii ani numarul lor va fi de cateva sute de milioane. Toti acestia pentru a supravietui vor marsalui spre locuri mai bune - de exemplu Europa care se va confrunta si ea cu recolte scazute din cauza temperaturilor din ce in ce mai extreme. Daca 2 milioane de sirieni si irakieni au intors Europa cu fundul in sus, ce credeti ca se va intampla cand vor veni 200 de milioane de flamanzi din India si Bangladesh??

   Doar ganditi-va ca acest scenariu ar putea fi adevarat (eu ma rog sa nu fie). O intelegeti acum pe Greta Thunberg?
   • -10 (38 voturi)    
    in urmatorii ani? mai exact in cat ani? (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:08)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui xpromache

    si cum vor veni? pe barci gonflabile? pe transiberian? toti odata? pe rand? si sigur madam merkel le va deschide granitele?
    Ti-ai pus macar jumatate din intrebariel astea inainte sa faci presupuneri bazate pe propaganda incalzirista?
    Dara daca vine o racire globala, fiindca nu-i asa, sunt schimbari climatice deci se poate si, si.
    Ce facem daca 500 milioane europeni migreaza in orientul mijlociu sau in nordul Africii?
    • +10 (36 voturi)    
     Viceversa (Marţi, 24 septembrie 2019, 19:03)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     "Ti-ai pus macar jumatate din intrebariel astea inainte sa faci presupuneri bazate pe propaganda incalzirista?"

     Cei care fac presupuneri bazate pe propaganda ideologica sunt cei care neaga incalzirea globala. Ei neaga stiinta si propaga propaganda producatorilor de petrol. Stiinta e clara incalzirea globala e produsa de arderea combustibililor fosili.
     • -2 (4 voturi)    
      doar propaganda e clara, stiinta nu (Miercuri, 25 septembrie 2019, 17:15)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Rolul oricarui om de stiinta este sa fie sceptic nu sa fie consensual. Va cam scapa chestiile astea.
      Cum va explicati ca "climatologii" pot sa prevada niste cresteri de temperatura extraordinare, topiri de ghetari, uragane la nivel planetar cu o precizie de 10-20 de ani iar meteorologii nu pot prognoza vremea pe 100 km 2 cu precizie pentru mai mult de 5 zile?
      De sisteme haotice nonlineare cuplate ai auzit? ce iti sugereaza. Oamenii de stiinta(cei adevarati, nu papagalii) inca nu stiu exact mecanismul formarii norilor, care nori(adica vapori de apa) joaca un rol cam de 1000 de ori mai mare in incalzirea/racirea globala decat dioxidul de carbon. Si tu vii sa ne povestesti de stiinta cea clara? Pe bune? Voi mai faceti ceva fizica si chimie in liceele alea? sau doar Mate si Info?
    • +11 (17 voturi)    
     sa vina racirea!.. :) (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:55)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Daca vine o "racire globala", scade nivelul oceanului planetar si vom avea acces rapid la suprafete de pamant mult mai mari in sudul Europei. In plus, se chimba clima in Sahara si devine rapid locuibila. In caz ca nu ti-a placut geografia, Sahara este cam cat toata Europa, deci este loc suficient, nu ne calcam pe bataturi..
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 22:08)

    [anonim] i-a raspuns lui xpromache

 • +21 (69 voturi)    
  cred ca n-ati inteles (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:07)

  xpromache [utilizator]

  Ce voia ea sa zica e ca planeta arde si babele se piaptana. Indianul sau suedezul reactioneaza la fel cand le arde casa: incearca sa stinga focul.

  Indianul nu se ocupa sa-si instaleze un televizon in sufragerie ca sa-l ajunga din urma pe suedez in materie de lux in timp ce acoperisul ii e cuprins de flacari.

  Toti cei care vorbesc precum autorul articolului nu realizeaza cat de iminenta e problema mediului. Razboaiele mondiale au fost jocuri de copii in comparatie cu ce o sa vina.

  Tineti seama ca suedezii vor suferi mai tarziu decat indienii. In India deja sunt multe locuri unde nu mai exista apa potabila si greutatea vietii va creste exponential in urmatorii ani.

  A venit momentul sa alegem intre rau si foarte rau. Alta optinue nu exista din pacate; viata indienilor nu va fi niciodata la fel de buna cu a suedezilor (cel putin nu in urmatorii 50-100 de ani), mai degraba lucrurile vor merge in directia inversa. Cu cat negam mai mult realitatea cu atata va fi si mai rau.

  Se prea poate sa nu mai existe drum de intors - sa fim intr-adevar la inceputul unei perioade de extinctie in masa, extinctie care nu se mai poate opri.
  Daca vor mai fi vreodata fiinte inteligente pe pamantul asta, vor culege oasele oamenilor actuali precum culegem noi oasele dinozaurilor.
  • +11 (45 voturi)    
   Motive pentru razboi (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:38)

   xpromache [utilizator] i-a raspuns lui xpromache

   Inca ceva, precum zicea cineva mai sus, actualele tari dezvoltate stau la originea producerii de CO2.

   Asta e un motiv destul de bun pentru ca tari sarace precum India sau Bangladesh sa ne declare razboi si sa vrea sa se mute in masa in locurile mai din nord din Europa si America care o sa mai poata fi locuite.
   • -7 (35 voturi)    
    Poate așa rezolvăm problema încălzirii globale (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:50)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui xpromache

    Cu o iarnă nucleară ...
    • +5 (11 voturi)    
     Si bineinteles (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:19)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui BleahBleah

     Iarna nucleara va fi o dovada excelenta in capul unora ca incalzirea globala a fost o farsa si tot ei au avut dreptate .

     Pe scurt analiza reactiei societatii omenesti in fata suprapopularii si modificarii climei da clar raspunsul la paradoxul lui Fermi .
  • +10 (22 voturi)    
   Subscriu. (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:49)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui xpromache

   In plus, as vrea sa recitez paragraful 3, pentru subliniere. L-as racni daca as putea:

   "Toti cei care vorbesc precum autorul articolului nu realizeaza cat de iminenta e problema mediului. Razboaiele mondiale au fost jocuri de copii in comparatie cu ce o sa vina."
 • -33 (49 voturi)    
  Extinctia va veni din alta cauza (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:12)

  Intermezzo [utilizator]

  Si anume din faptul ca noi pamintenii ne inmultim in continuu. Iar asta, cindva, ne va fi fatal. Soarele nu se va stinge, cindva? Si atunci de ce fatuca asta nu se RATOIESTE si la Soare? E curios ca, totusi, s-a consolat cu ideea ca e muritoare si intr-o zi va muri. Dar s-ar putea ca generatiile care-i urmeaza sa fie mai intransigente si sa se ratoiasca si la Dumnezeu fiindca ne-a facut muritori. Dar Dumnezeu le va ride-n nas si le va spune: ateii nu se califica sa-mi faca reprosuri. Convertiti-va la o religie.
  • +22 (26 voturi)    
   soarele mai are cateva miliarde de ani (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:29)

   xpromache [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Desigur cresterea populatiei este un factor principal care contribuie la problemele de mediu.

   Soarele mai are de trait cateva miliarde de ani deci nu e ceva care sa ne ingrijoreze pe moment...
   • -10 (22 voturi)    
    Soarele ar trebui sa va ingrijoreze (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:19)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui xpromache

    mai baietii dar sunteti prea ocupati cu dioxidul de carbon.
    Stii, nu trebuie sa faci geologie ca sa afli ca ciclurile glaciar/interglaciar au de a face cu Soarele/ galaxia si alte chestii cosmice. Deci pana Soarele va muri Pamantul probabil va mai trece prin destule cicluri inghet/dezghet indiferent de cat carbune ard oamenii. Si ghici ce? actualul ciclu inter-glaciar e cam over-due deci e foarte probabil ca in curand sa inceapa o noua glaciatie( dar nici macar asta nu va aduce extinctia copilei Greta)
    Poti sa imi spui te rog cu cuvintele tale, de ce ar urma o extinctie in masa in conditiile in care Terra a cunoscut temperaturi cu mult mai mari decat cele prognozate si concentratii de co2 de pana la 10000 ppm. Si culmea viata in acele perioade inflorea.
  • -6 (28 voturi)    
   CORECT (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:42)

   sachei [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   asta e problema omenirii. cineva trebuie sa le spuna si chinezilor si indienilor si alora din Bangladesh, tari africane sa faca mai putini copii. si asa nu sint stare sa aiba grija de ei
   • +11 (25 voturi)    
    Aha (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:23)

    palos [utilizator] i-a raspuns lui sachei

    Cand mai apar ecologisti care zic sa nu ne mai inmultim asa ii numiti eco-fascisti, insa e ok sa cerem asta alora care nu sunt albi, nu-i asa?

    Pamantul are resurse sa hraneasca zeci de miliarde, nu asta e problema, ci lacomia unora in gona dupa profit.
 • +14 (58 voturi)    
  sunt multe hibe in articol (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:12)

  carmen_i [utilizator]

  Daca luam in calcul ultimii 50 de ani, marii emitenti de CO2 sunt SUA, China, statele UE (luate impreuna) si Rusia. De la aceste entitati trebuie avute cele mai mari pretentii.

  Da, se poate asigura un trai decent populatiei si fara sa poluezi. Curentul se poate produce eolian, solar, hido, si chiar nuclear. Nu este obligatoriu sa arzi carbune. Dezvoltarea economica se poate face rational, cu impact minim asupra mediului.

  Sa luam India, unde exista multa saracie. Dar saracia este in mare parte rezulatul coruptiei uriase si a incompetentei guvernamentale. Sa nu uitam ca India a cheltuit miliarde ca sa fabrice peste 100 de arme nucleare, desi nu avea nevoie de ele. Care sunt prioritatile guvernului indian?

  De fapt, nu oamenii de rand sunt problema, ci oligarhii care ar trebui sa renunte la niste castiguri obtinute prin hiper-exploatarea omului de rand. Acolo este marea durere. Oamenii sunt saraci pentru ca exista acei 1% de imbuibati la scara planetara.
  • -6 (44 voturi)    
   Și cum ajungi tu la un trai decent fără să arzi (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:27)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Combustibili fosili, căci sunt tare curios?
   Undeva la 80% din energia folosită pe glob este obținută prin arderea combustibililor folosi ... Ia te rog redu-ți consumul de energie cu 80% începând de mâine și apoi vino să îmi povestești cum e cu traiul ăsta decent ...
  • -8 (50 voturi)    
   crede si nu cerceta (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:58)

   mmyke [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   sunt la fel de multe hibe in multe dintre comentarii (si contra dar, mai ales pro). Se pare ca acel antropocen tinde spre o noua era "crede si nu cerceta".

   1. Poluarea din ultimii 50 de ani - daca aderati la ideea d eurgenta climatica atunci probabil ca sunteti de acord ca TOATA lumea, indiferent de istoric, trebuie sa faca cel putin aceleasi eforturi.

   2. india avea nevoie de acele arme nucleare deoarece bunii vecini (pakistan in special) cu care se afla pe picior de razboi mai tot timpul, le detineau deja. De cand cu armele nucleare, frictiunile dintre cele doua tari se reduc la mici (in ghilimele) hartuiri in zona de granita. Casmir (fonetic Kashmir) va spune ceva?

   3. Hiper -exploatarea omului de rand? = exploatarea proletariatului
   1% imbuibati? - chiaburii; burghezia etc.
   Nu va simtiti straniu ca, la nici 30 de ani de cand alti promotori ai luptei impotriva acestor "nedreptati" au fost inlaturati de la putere din Romania? Chiar asa de scurta memorie sa vem?
   Aveti idee despre vreo revolutie care sa fi dus la altceva decat o simpla inlocuire, brutala, cu costul a milioane de vieti - si multa poluare, ca sa zic asa - (cea franceza; cele bolsevica in Rusia, Ungaria, Austria, Germania, precum si cea National Socialista (Nazi pt. cei ce inca se iluzioneaza ca exista vreo diferenta intre ei si comunisti) a elitelor conducatoare?

   Constat cu regret ca desi mult mai elevat, discursul unei anumite parti din generatiile actuale tinde sa semene din ce in ce mai mult cu tot ceea ce am uarat in cenusii ani de comunism/comunism nationalist pe care i-am trait in copilarie. Glorificarea unor idei si pseudo adevaruri pana la limita la care orice urma de indoiala asupra lor echivaleaza cu o crima!

   Mai putina ideologie, mai mult spirit critic, bun simt(in sensul de common sense) si stiinta! Dar sunt greu d edobandit cand incepi deja sa iti iei cate un an Sabatic d ela 16 ani!
   • +10 (40 voturi)    
    Ai gresit adrisantul (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:59)

    delco [utilizator] i-a raspuns lui mmyke

    Crede si nu cerceta e deviza climate denier-ilor. Cei cu stiinta se bazeaza pe studii si cercetari. Sa numesti pseudo-advaruri niste fapte stiintifice demonstrate se numeste manipulare si minciuna.
    Iar sa acuzi de comunism pe cei care tin cont de stiinta e o neobrazare si mai mare.
    • -5 (7 voturi)    
     Copile, poti sa ne explici stiintific care (Miercuri, 25 septembrie 2019, 17:26)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui delco

     Este mecanismul prin care dioxidul de carbon incalazeste planeta?
     Si de ce in istoria ei Terra a cunoscut perioade mult mai calde si concentratii de CO2 mult mai amri fara sa aiba loc nici-o extinctie.
     PS in clipa cand folosesti denier pentru opozantii teoriilor incalziriste stii ca ii faci pe acestia egali negationistilor lagarelor de concentrare deci un fel de fascisti. Exact asta va face mai baieti pe voi eco-fascisti, usurinta cu care aruncati vorbe pe care nici macar nu le intelegeti. Si aveti pretentia(ca si copila aia de 16 ani) ca stiti ca stiinta e clara, e limpede, asta in timp ce nici macar nu stiti sa cititi un termometru non-digital.
     • +7 (7 voturi)    
      batrane, poti sa citesti si singur (Miercuri, 25 septembrie 2019, 19:21)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      1. Intreaba-l pe Google, ca stie sa-ti explice cum vibreaza atomii de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera.

      2. Terra a cunoscut 5 mari extinctii la nivel planetar pana acum. Le gasesti pe wikipedia, in limba romana - "Extincție în masă"

      3. In caz ca nu stiai, in perioadele in care planeta noastra a mai avut concentratii ridicate de CO2 fauna si flora erau preponderent marine. Exceptand cazul in care ai branhii, ar fi bine sa te mai gandesti cand scrii asemenea tampenii.
      • +3 (3 voturi)    
       Nu-ti bate capul ca n-ai cu cine (Miercuri, 25 septembrie 2019, 23:16)

       arap [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Genialul de sus e autorul monumentalei perle ca nazismul e marxism :)))) Sunt dusi rau trumptarzii, arsi rau pe cerebel, orice discutie cu ei e inutila.
 • -11 (75 voturi)    
  Epoca de piatra (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:12)

  aBola [utilizator]

  Pana si acest articol ii ajuta pe cei din spatele Gretei. Altfel, faptura nici nu stie pe ce lume se afla. Un copil impins in fata de unii si altii.

  A traversat tovarasa Greta ... Atlanticul intr-o barca de lemn cu pinze improvizate ? NU. A utilizat tehnologie de ultima ora, de multe ori extrem de poluanta.
  Din ce bani se intretine familia cu pricina, atata vreme cat mama si-a dat demisia de la Opera?
  Banii nu pot provenii decat dintr-o activitate economica, ce este cu sigurata intr-un fel sau altul poluanta.

  Tari care, in urma cu nici 100 de ani, aveau gradini zoologice umane (numite si etnologice), ma refer la Belgia, Olanda, Germania sau Franta sunt, astazi, alaturi de Suedia port-drapelul ecologismului. Atata ipocrizie mai rar. Ei sunt cei ce predau astazi lectii, prin indocrinare neo-marxista, cum nici rusii nu au reusit. Aceleasi tari ce secole de-a randul au macelarit bastinasii din toate colturile lumii.
  • +12 (62 voturi)    
   proaste argumente (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:42)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui aBola

   Macar sa faca oamenii tot ce a facut Greta pana acum. Nu puteam reduce poluarea in mod absolut, la zero. dar puteam sa reducem substantial din ea pana nu va fi prea tarziu. Trebuie renuntat putin la confortul personal.
   Poti sa mergi la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun.
   Poti sa pui gunoaiele in containerele dedicate pentru reciclare.
   Poti sa renunti la hainele care au fibre de plastic.
   Poti sa-ti pui becuri economice in casa.

   E putin, dar acest putin va insemna mult daca va fi adoptat de milioane de oameni.
   • -10 (54 voturi)    
    Cat neo-marxism !!! (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:13)

    aBola [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

    Renunta tu la computer. E parte din confortul personal.

    1. Greta harar nu are pe ce lume se afla. Bate campii cu gratie de la 8 ani, din 2011. Ai copii? Incearca sa discuti cu un copil de 8 ani o asemenea tema. Parintii Gretei sunt niste derbedei, care au profitat de inocenta unui copil, transformandu-l, probabil, iremediabil. Se numeste indoctrinare, indiferent care este ideologia.

    2. Pe jos mergi cand jobul sau scoala este aproape. Mijloace de transpot in comun folosesti daca ele exista si sunt puse la dispozitie. Dar daca distantele sunt mari, ori transpotul in comnul nu exista ... Ce faci?

    3. Renunti la haine de plastic (apropo cine le-a inventat?!), daca-ti permiti sa cumperi bumbac sau in. Apropo, nu era o companie suedeza de toale ce expoateaza forta de munca in lumea a-IIIa ? Parca unele vedete au si renuntat sa mai faca reclama pt H&....

    4. BEcurile eco sunt de 10 ori mai scumpe decat cele clasice. Asta inseamna profit enorm pentru unii smecheri ecologisti. Apoi, contin mercur. Ce este extrem de nociv.

    5. IN concluzie, mai usor cu pianul pe scari. Vorbesti din auzite, fara nici o baza reala. Atata autosuficienta ... mai rar.
    • +13 (45 voturi)    
     Pacat ca prostia nu doare (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:54)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui aBola

     "BEcurile eco sunt de 10 ori mai scumpe decat cele clasice. Asta inseamna profit enorm pentru unii smecheri ecologisti. Apoi, contin mercur. Ce este extrem de nociv."

     Ecologistii nu fabrica becuri. Un bec cu leduri costa 6 lei in Hornbach si nu contine nici un mercur.

     Daca chestii simple nu esti in stare sa pricepi ce pretentii mai ai sa intelegi schimbarile climatice? Stai in vizuina ta si mesteca ce-ti livreaza adevaratii smecheri care fac profit din poluarea planetei.
     • -13 (41 voturi)    
      Cand trebuie sa citesti mai mult doare ? (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:19)

      aBola [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Stanga-mprejur, marxistule.

      Cand ai de citit mai mult decat o postare twitter sau de vizionat un clip pe youtube e dificil? Intai citeste si apoi, poate, mai discutam.

      Exista ajutoare, ca cele de care beneficiaza Greta. Si ea e invatata, incet ... incet, ce sa gandeasca si ce sa spuna.

      In lumea voastra distopica sa traiesti tu.
      • +12 (38 voturi)    
       Cred ca te doare (Marţi, 24 septembrie 2019, 23:19)

       delco [utilizator] i-a raspuns lui aBola

       De aia nici nu citesti. Ia zi cat mercur au becurile ecologice?
    • +11 (37 voturi)    
     care neo-marxism? (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:24)

     carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui aBola

     Sa protejezi natura si sa nu consumi resursele in exces nu insemna neomarxism.

     Nu pot sa cred ca toti care au masina personala locuiesc departe de slujba si nu au mijloace de transport comun la indemana. Treaba voastra daca vreti sa stati blocati in trafic, asa cum se intampla in Bucuresti dimienata si seara.

     Becurile nu mai au mercur de mult, le-a interzis UE. Becurile economice sunt pe baza de leduri si au o durata de viata mult mai mare decat cele obisnuite, deci costul este acceptabil.

     Hainele din bumbac sunt cam la acelasi preturi precum cele care contin sintetice.
   • -11 (45 voturi)    
    Poți să chiulești de la școală/serviciu (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:36)

    BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

    Invocând greva pentru mediu, poți să traversezi oceanul într-un yacht de $4.000.000, în 2 săptămâni, nu cu avionul în 8-9 ore, ca orice țăran care nu se gândește la binele planetei ...
   • -11 (31 voturi)    
    Pai nu vezi ca asta si fac? (Marţi, 24 septembrie 2019, 19:58)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

    Majoritatea comentatorilor de aici, ca si tine: dau din gura dar nimeni nu vine cu solutii. Exact ca si Greta! Ca astea prezentate nu sunt nici pe departe solutii, poate doar unele aduc ceva imbunatatiri.
    • +10 (34 voturi)    
     Alt destept (Marţi, 24 septembrie 2019, 23:23)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Tu astepti solutii de la o fata de 16 ani? Pai cine e nebunul aici? Ea atrage atentia, politicienii conduc lumea. De la iei sa ceri solutii. Dar vitejii de pe net ataca o copila in loc sa ceara socoteala politicienilor. Curajosule.
     • -6 (6 voturi)    
      Daca nu are solutii de ce nu face ceva pentru asta (Miercuri, 25 septembrie 2019, 14:59)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Cica "atrage atentia"! Adica pana la ea nu se stia despre asta? Iar asta cu politicienii e chiar hilara! Cum sa ceri solutii de la politicieni? Vezi si tu ce politicieni exista... Oamenii de stiinta trebuie sa vina cu solutii, si fii sigur ca se si lucreaza la asta, nu trebuie ca o pustoaica care nici macar nu merge la scoala sa le spuna sa studieze. Asa ca spun inca o data cu toata raspunderea, de dat din gura e simplu, mai greu e de facut ceva!
      • +6 (6 voturi)    
       tu dai din gura fara folos (Miercuri, 25 septembrie 2019, 15:49)

       fifor [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Ea da din gura la ONU, acolo se iau masurile.
       • -5 (5 voturi)    
        Eu dau din gura cu alt motiv (Miercuri, 25 septembrie 2019, 16:52)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui fifor

        Ca sa-i fac pe unii postatori sa priceapa ca fata asta e in plus fata de problema, una zice alta face. Nu fac tam-tam la ONU, ca nu e treaba mea si nici nu am solutii ca macar sa le prezint. Iar asta cu ONU ca acolo se iau masurile e iarasi hilara... O fi fost odata ONU ceva, dar nu mai e nici pe departe ce a fost.
  • +12 (40 voturi)    
   Vai vai (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:49)

   jonk [utilizator] i-a raspuns lui aBola

   Ce standarde inalte avem pentru cei carora le pasa de mediu, dar ne doare in fund de cei care nu dau doi bani pe mediu. Ea trebuie sa fie perfecta altfel nu ne intereseaza ce zice, in schimb toti netrebnicii care polueaza fara rusine devin cei care ne inspira si de la care luam lumina.

   Oricum daca CO2 nu conteaza de ce va agitati atat?
   • -11 (33 voturi)    
    Nu asa se arata ca iti pasa, numai dand din gura (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:13)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui jonk

    Ca altceva ce a facut? Nici macar la scoala nu se duce, sa invete ceva si sa inventeze sau sa arate o solutie la asta! Cum bine zicea mai sus "BleahBleah", te pomenesti ca iahtul ala, cica "ecologic", nu avea nici o bucatica de plastic sau metal prelucrat in el, a fost fabricat fara nici o ardere de combustibili fosili, mancarea o mananca cu mana si nici nu a folosit vreodata tacamuri de metal sau plastic, pungi de plastic, bauturile, apa le bea din balta ca sa nu foloseasca conducte si recipiente din plastic sticla, metalice. A, si nici macar nu-si gateste mancarea ca oalele din ce sunt? Iar focul ar consuma si el oxigen si genera CO2. Ma refer la cel cu lemne, ca altfel... E usor sa te dai mare, dar daca o ia cineva la bani marunti se va cam dezumfla!
    • +10 (32 voturi)    
     Intransigentule (Marţi, 24 septembrie 2019, 23:27)

     delco [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Cum contabilizezi tu ca un contabil hipermoralist surubelele de la barca unei fete curajoase, dar nu zici nimic de aia care polueaza cu nesimtire in timp ce-si incaseaza cecurile de la petrolisti.
     • -3 (5 voturi)    
      Pai ei (si eu) nu zicem una si facem alta (Miercuri, 25 septembrie 2019, 14:53)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui delco

      Am afirmat clar ca deocamdata nu exista inlocuitor pentru petrol si ca il folosesc pana va apare ceva. Asa ca ma comport ca atare si in practica si in afirmatii. Nu ca ea care afirma una dar de facut face alta, folosindu-se de o multime de produse pe care le contesta.
 • +11 (23 voturi)    
  Cuvantul cheie (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:17)

  mirmih [utilizator]

  Cuvantul cheie in discursul ei este "vesnica". Nu am urmarit discursul, dar sunt sigur ca ea intr-adevar se refera la tarile care au. De altfel, nu e singura care este de parere ca "cresterea" economica nu este un obiective de urmarit. Inrebarea fundamentale este daca poti avea bunastare fara "crestere" economica asa cum este definita ea de obicei.
 • -11 (23 voturi)    
  Cum oare ... (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:18)

  ww [utilizator]

  "... să-l faci și pe cel sărac și pe cel bogat să se gândească mai întâi la planetă și după aceea la propriul buzunar." Pai nu e chiar complicat: diminuand distantele astronomice dintre unul si altul si permitandu-le tuturor (macar aproximativ) acelasi nivel de trai (da, stiu, "comunism curat"). Atata vreme cat averea planetei se imparte 5-10% vs 90-95%, cat in Germania si SUA de exemplu nivelul de trai anual necesita resurse cat de trei si de cinci ori potentialul propriu, cat prin paradisuri fiscale se invart mii de miliarde de euro si dolari (vezi celebrul Panama Papers) in timp ce in tari sarace se moare de foame si de sete, ce echitate poate fi?
  Nu e totusi ciudat cum tocmai in tari foarte bogate in resurse (vezi tarile arabe, Africa, tari asiatice, America de Sud si da, da, România) popoarele traiesc execrabil si tot lor li se cer "sacrificii"?

  Dar, sa ne oprim aici ... Amintindu-ne cuvintele Poetului "De ce să fiţi voi sclavii milioanelor nefaste, /Voi, ce din munca voastră abia puteţi trăi? / De ce boala şi moartea să fie partea voastră, /Când ei în bogăţia cea splendidă şi vastă / Petrec ca şi în ceruri, n-au timp nici de-a muri?" ajungem la concluzia Ecclesiastului "Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, şi ceea ce s-a întâmplat se va mai petrece, căci nu este nimic nou sub soare." si acceptam ca dreptatea si un Bine al tuturor nu se afla in lumea aceasta.
 • -5 (35 voturi)    
  Atat timp . . . . (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:21)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . .cat exista vulcani activi si incendii uriase de paduri, este hazliu sa vorbim de reducerea poluarii umane, drepi cea mai sigura masura anti poluare! Sigur arice masura este salutara, dar sa nu exageram! Planeta este in stare sa se videce singura si se stie ca in decursul veacurilor a existat o alternanta de glaciatiuni si incalziri globale, unele durand si sute de ani!
  • +17 (23 voturi)    
   Planeta e ok (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:09)

   elisan [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   va suprevietui, oamenii insa nu.
   • -7 (9 voturi)    
    Oamenii nu vor supravietui . . . (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:25)

    Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui elisan

    . . . datorita inmultirii lor peste masura! Când planeta nu va mai putea sa le asigure hrana atunci va incepe haosul! Imi vine in cap ca Malthus avea un pic de dreptate!
    • 0 (4 voturi)    
     Malthus (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:28)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

     a studiat istoric comportamentul pe lunga durata a societatii omenesti . Unii cred ca acum o sa fie altfel "pentru ca" . Lupu-si schimba tehnologia dar naravul ba . Vedeti ascensiunea si declinul imperiilor , eventual al firmelor , avem un exemplu recent grozav cu Thomas Cook .
 • +13 (23 voturi)    
  Cuvantul cheie (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:26)

  mirmih [utilizator]

  Este "vesnica", nu "cresterea economica". Nu alege doar partea care te deranjeaza.

  Numarul 2. Rolul ei este sa socheze, nu sa produca solutii realiste. Solutiile realiste sunt in sarcina altora. In partea ei, de a soca si a fi exponentul unei generatii, face o treaba buna.
  • -7 (11 voturi)    
   da.... (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:43)

   socialismic [utilizator] i-a raspuns lui mirmih

   1. Cresterea economica, cu mici variatiuni, este CONTINUU IN SUS.

   2. Da, ai dreptate, solutiile realiste sunt in sarcina altora, adica a alora pe care ii injura ea..... halal educatie.
 • -13 (33 voturi)    
  o fanatica! (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:30)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Fetita asta e o fanatica. Si aia din India si aia si Brazilia vor sa traiasca la nivelul de viata din Suedia. Li se rupe la astia ca suedezii merg pe bicicleta , cand astia vor s-o duca mai bine, adica sa consume si ei de la mall ca toata lumea, copiii sa mearga la scola, sa aiba mobile etc.
  Si cand asta se va intampla , toate resursele de Pamant vor fi terminate sau aproape.Asta va produce economia bazata pe consum. Finito!
  Asta daca nu vine un asteroid baban mai inainte.
  • +4 (6 voturi)    
   Merg ei pe bicicleta dar au volvo la poarta (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:21)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui mike_the_hunter

   indienii merg pe bicicleta cand nu merg pe jos
 • -11 (23 voturi)    
  citez din "articol" (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:32)

  socialismic [utilizator]

  " Că cică Greta e marxistă. Who cares dacă e. Că reprezintă interesele unor companii care produc energie verde. Din nou, irelevant. Că, de fapt, călătoria ei la New York într-o barcă cu pânze e mai poluantă în realitate decât dacă ar fi mers cu avionul. Nici acest subiect nu face două parale...."

  Deci nimic nu conteaza, doar ce zic eu ca conteaza conteaza, nu ?

  Daca Greta credea ca aude voci, conta ? Probabil nu...
  • +11 (17 voturi)    
   argumentele (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:56)

   Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

   In acel pasaj autorul se refera la faptul ca trebuie sa ne uitam la argumente. Adica, daca faci pe cineva "marxist" sau, chiar, "prost", practic nu l-ai contrazis cu nimic, doar l-ai jignit. Autorul spune ca, dand la o parte persoana ei, putem sa ne uitam la valoarea argumentelor pe care le sustine (sau la lipsa de valoare...).
  • -9 (23 voturi)    
   Gretuta e un fel de Ioana d'Arc dar fara arc (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:26)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

   Acum ceva vreme maica-sa sustinea ca pustoaica "vede" dioxidul de carbon in aer. Dupa aia a intors-o ca a fost o metafora.
   Numai ca ineptia cu extinctia in masa nu e metafora,este o minciuna imensa spusa cu sange rece si motivatia pentru o intreaga porcarie.
   Mai exact nu exista nici-un fel de extinctie in masa. Cine nu e de acord cu afirmatia mea sa ma contrazica cu dovezi concrete.
 • +12 (52 voturi)    
  falsa dilema (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:32)

  rivaldi [utilizator]

  Dezvoltare vs. mediu. De fapt protejarea mediului produce progres prin investitii in noile tehnolgii verzi. SUA s-a dezvoltat in ultimii ani concomitent cu o politica verde impusa insistent si cu succes de administratia Obama.

  Apoi sa lasam ipocrizia la o parte, cat si informatiile partiale. Poluarea se calculeaza de la inceputul industrializarii si pana azi. Din aceasta perspectiva cei mai mari poluatori raman statele occidentale. Doar in ultimi ani statele asiatice au ajuns sa polueze mai mult, atat datorita industrializarii cat si unei legislatii mai permisive in privinta protectiei mediului.

  Si ironia face ca mare parte din poluare sa se datoreze tot statelor occidentale care si-a mutat productia de bunuri in aceste state.

  Exemplul cel mai prost il da America care in actuala administratie a dus o lupta motivata ideologic impotriva ecologismului, a relaxat legislatia de protectie a mediului si a parasit acordul de mediu de la Paris.

  Statele mai putin dezvoltate pot beneficia de transfer de tehnologie din partea staelor occidentale cat si de un program diferentiat de ajustare a emisiilor.

  Problema majora nu e ca se pune o povara pe umerii acestor state, ci ca nici macar nu se recunoaste gravitatea situatiei de catre administratia Trump si nu se doreste sa se faca nimic.

  Pseudostiinta si interesele comerciale sunt piedici impotriva oricaror actiuni necesare, de aceea aceste initiative sunt o gura de aer proaspat intr-o mare de dezinformare si rea vointa.
 • -10 (44 voturi)    
  Stai jos (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:34)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Nu ne intereseaza "urgenta climatica". e un mare fas de care unii profita. Daca auzeam de: plastic, pesticide, chimicale, poluanti fizici si toxici ma interesa. Asta cu CO2 si incalzirea cu 1,5 sau 2 grade ma doare chiar la basca. Nu e in puterea noastra. Pe deasupra nici macar nu stim daca ne afecteaza atat de negativ. Sunt niste scenarii. In 1100 se facea agricultura in Groenlanda si vita de vie crestea in Nordul Angliei precum azi la mediterana. So what? Oamenii s-au adapatat, s-au mutat unde le era mai bine. Asa vor face si azi...focusul trebuie sa fie climate change adaptation si nu mitigation. iak fas, se incalzeste planeta cu un grad. Pe mine ma doare ca planeta e poluata cu deseurile noastre de toate felurile, aia e adevarat problema...
 • +17 (25 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:39)

  [anonim]

  • -6 (20 voturi)    
   Doar că odată cu creșterea nivelului de trai (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:55)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui

   Al indianului, va crește și emisiile de carbon ale acestuia ...
 • -15 (31 voturi)    
  Solutii la mintea cocosului (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:44)

  Setalcott [utilizator]

  1. Opriti imigratia.
  2. Opriti ajutoarele pentru lumea a treia.
  Nu-mi dati premiul Nobel mie, ca nu sunt de la mine.

  https://www.youtube.com/watch?v=YniPAwlC3ZU
  https://www.youtube.com/watch?v=2YyoPc0SaOA
  • +10 (28 voturi)    
   mda...alt right talking points (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:59)

   camik [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   cine e nenea ala?

   Paul R. Ramsey (also known as ramzpaul and RamZPaul) is an American vlogger, YouTube personality and public speaker

   The New York Times has described Ramsey as a "popular alt-right internet personality" and Media Matters for America and The Forward called him a "White Nationalist".However, Ramsey has repeatedly denied being a White Nationalist. According to the Swiss Basellandschaftliche Zeitung Paul Ramsey belongs to the 9 most important representatives of the alt-right. He has been a speaker at the American Renaissance Conference.

   According to journalist Philipp Löpfe, Ramsey uses comedy to convey a far-right message.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Ray_Ramsey
   • -8 (18 voturi)    
    Asa, si? (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:08)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui camik

    Ad hominem.
  • +12 (20 voturi)    
   Romania (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:43)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Nu mai face parte din lumea a 3-a datorita ajutoarelor primite. Astazi poti sa scrii comentarii in loc sa te duci la camp sa muncesti. Tara de unde scrii tu mesajele nu a intart in colaps pana acum datorita emigrantilor, diasporei...
   Tu gandesti cand scrii sau te-ai uitat in gura aluia de pe youtube cu 3,carti in spatele lui:)?
   Are you 6?
   • -10 (14 voturi)    
    Ghici din cine e citatul (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:07)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui yol

    "Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?"
    Dar unii vor si cu faina-n pod, si cu sacii in caruta, si nici un politician nu indrazneste sa le spuna ca nu se poate. Macar Greta a facut-o, chiar daca partea aia e cam trecuta sub tacere
 • +8 (30 voturi)    
  lucruri de mentionat (Marţi, 24 septembrie 2019, 16:56)

  camik [utilizator]

  criza climatica agraveaza mai mult situatia statelor slab dezvoltate, seceta deja cauzeaza migratii economice masive care vor afecta nu numai aceste tari ci si tarile dezvoltate unde acestia vor migra. E o problema globala si pasivitatatea in fata acestor probleme nu ajuta pe nimeni, doar agraveaza situatia.
 • -2 (32 voturi)    
  bine punctat. (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:18)

  g01an [utilizator]

  mi-a parut bine ca autorul a ramas distant, era nevoie de o replica la rece, dar taioasa. eu nu m-as fi putut abtine sa fiu mai rautacios pentru ca oamenii de acest fel fac rau eforturilor ecologistilor.

  motivul real pentru care s-a facut atat de putin pana acum este ca ecologistii s-au exclus singuri de la orice discutie serioasa pe aceasta tema (folosind strategii similare cu ce incearca aceasta fata). nu poti sa ai sustinere democratica minoritara si sa te astepti sa-ti impui toata agenda ca asa vrei tu. nu ar fi normal intr-o democratie si oricine a cautat sa formeze coalitii de guvernare in tarile dezvoltate au fost nevoiti sa-i ocoleasca pe ecologisti mai tot timpul din cauza asta. prin urmare, ei nu au contat politic, asa ca agenda lor nu a fost prioritara. si iata de ce ne regasim in situatia actuala.

  evident, este nevoie sa facem mult mai mult. doar ca solutiile adevarate la aceasta problema sunt unele ancorate in economia reala a lumii. depinde de cooperare din partea industriilor, guvernelor tarii, de buna colaborare intre administratiile publice si privati pe acest subiect. cu alte cuvinte, nu ai cum sa eviti politica cand ai nevoie de mobilizarea unui numar atat de mare de oameni si de grupuri de interese divergente. ecologistii vorbesc despre schimbare dar propun numai imbecilitati. pana una alta vine unul ca Musk, se foloseste de banii investitorilor huliti de ecologisti, se pune bine cu guvernantii dintr-un stat ca SUA care nu prea are chef sa faca ceva in privinta asta, se folosesc de avansurile tehnologice din mai multe domenii care nu par neaparat legate si cum ne cum scot o masina electrica pe care oamenii sa o si doreasca in ciuda unor neajunsuri. asta inseamna sa faci ceva daca ti se pare important acest subiect. daca iti pasa cu adevarat, nu dai doar din gura.
 • -6 (38 voturi)    
  Mda (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:30)

  Luk [utilizator]

  Pur si simplu se iau prea in serios si noi toti stam si ne uitam in gura lor.

  Manifestatii cu "sa fie bine ca sa nu fie rau" au tot fost si o sa mai fie. Lumea rade de Gica Hagi, dar tovarasii astia sunt mult mai varza decat el. Omul si-a castigat traiul muncind cinstit, astia ar vrea sa o ia pe scurtatura (ori sa aiba ei ce n-au acum - controlul, ori sa aiba toti ce au ei, adica nimic).
 • 0 (2 voturi)    
  OH. (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:46)

  letsoc [utilizator]

  Solutii sunt , dar nu pot fi spuse pentru ca nu suna bine la suflet . Cu stima , NC .
 • +23 (27 voturi)    
  Salvarea planetei sau salvarea vietii pe aceasta? (Marţi, 24 septembrie 2019, 17:47)

  xanathos [utilizator]

  Ati folosit odata "salvarea omenirii" dar de ceva mai multe ori "salvarea planetei".
  Faceti un exercitiu si puneti toate acele intrebari in contextul salvarii vietii pe planeta asta. Pentru ca Pamantului i se cam rupe de ce facem noi. El o sa se mai invarta prin spatiu nestingherit mult timp de acum inainte indiferent de ce creste sau nu creste pe suprafata sa.
  Dar 7 sau 8 sau 10 miliarde de oameni s-ar putea sa nu o duca prea bine in viitorul apropiat.
  Iar asa poate fi intrebat si minerul din India daca vrea sa-si lase job-ul. Mai ales ca prin zona aia au fost, in vara, temperaturi la limita supravieturii.
  • -7 (15 voturi)    
   Dar Minerul din Suedia isi lasa job-ul? (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:30)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui xanathos

   Ala de la Kiruna Vara care scoate minereu de fier pt Volvo!!!
 • -9 (21 voturi)    
  Abureala pentru oameni needucati (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:22)

  lizardking [utilizator]

  Sa vorbesti despre poluarea cu CO2 este o aberatie, pentru ca metanul, oxizii de azot, nanoparticulele de metal zunt mult mai poluante. In special metanul. Asta este produs de animalele pe care le mancam, nu de masini. Cu cat mancam mai multa carne, cu atat omoram mai mult planeta. Cu cat mai multe masini diesel, cu atat mai multe decese si cazuri de Alzheimer. A, tot din cauza producerii carnii dispare padurea amazoniana, ca acolo cultiva cereale si soia modificata genetic. Asta din urma este cumparata de occidentali, ca sa fie bucurosi fermierii lor.
  Pentru CO2 avem cpaci, alge, etc, abia asteapta sa-l „manance”, dar pentru metan nu exista solutii,
  Nu despre industrie e vorba aici, cat despre mancarea cea de toate zilele. Mancam carne, omoram planeta. Asta e un adevar irefutabil.
  Nu-s vegan, vegetarian, ori altceva, ca sa nu avem interpretari,
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 7:57)

   [anonim] i-a raspuns lui lizardking

   • -1 (3 voturi)    
    Namaste (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:44)

    lizardking [utilizator] i-a raspuns lui

    Greta stie ceea ce i s-a spus/a invatat. Recunosc ca nu am citit biografia ei, dar daca este un copil autist, Asperger, inseamna ca acorda atentie exclusiv subiectului care o intereseaza.
    Cand vorbim despre poluare nu liderii politici sunt cei care trebuie sa ia decizii, pentru ca nu cred ca este posibil sa fie interzis consumul de carne. Prin urmare, a vorbi cu liderii politici inseamna pierdere de timp. Singurul lucru care ii intereseaza pe acestia este sa-si conserve puterea si sa fie realesi.
    Metanul omoara planeta, nu dioxidul de carbon.
  • -3 (3 voturi)    
   sunteti absolut sigur? si care este mecanismul? (Miercuri, 25 septembrie 2019, 17:30)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui lizardking

   Acelasi propus pentru dioxidul de carbon?
   Stiti nu ca Amazonul de fapt e mult mai verde de vreo 20 de ani incoace in pofida alarmismului?
   Cautati imagini si va lamuriti
 • -10 (30 voturi)    
  Există o formă de energie care poate rezolva tot (Marţi, 24 septembrie 2019, 18:22)

  Nyk1 [utilizator]

  Se numește fisiune nucleară și este 100% environmentally-friendly (chiar mai mult de 100%, dacă e să punem la socoteală zona de excluziune Cernobâl din Ucraina și Belarus, care astăzi este o rezervație naturală, practic o pădure plină de animale libere și ferită de distrugerea omului).

  O lume împânzită de centrale nucleare, poate chiar din acelea de ultimă generație pe bază de săruri topite și thoriu (care nu fac bum decât dacă operatorul bubuie de prostie sau e rău intenționat și nici măcar atunci nu fac pagube mari) este o lume cu aer curat, cu oameni care nu se îmbolnăvesc de cancer la plămâni din cauza centralelor pe cărbune, cu aer respirabil în orașe pline cu mașini electrice și mijloace de transport în comun electrice.

  Dar „verzii” nu vor acest lucru, ei vor doar rolul de inchizitori ai Religiei Schimbării Climatului, astfel încât să-i condamne pe alții drept păcătoși. Toate aceste mișcări sunt întotdeauna cel mai bine analizate prin prisma statulului și ierarhiei sociale.
  • +13 (17 voturi)    
   Aia e fuziunea, nu fisiunea... (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:18)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Numai ca inca nu e fezabila.
  • -9 (35 voturi)    
   Tu nu intelegi ca asti anu vor o planeta curata? (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:56)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Vor o sansa sa ia tot fara sa merite. Vor o revolutie care sa-i puna pe ei la butoane :))
  • +11 (21 voturi)    
   nu poate (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:08)

   Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   fisiune nucleara nu e solutia, nu din cauza deseurilor, ci pur si simplu din lipsa de materia fisibil suficient pentru necesitatile energetice ale omenirii. (nu exista suficient uranium pe tera, de cat avem nevoie)
 • +10 (56 voturi)    
  Rusine (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:05)

  AjStar [utilizator]

  Rusine autorului pentru ca foloseste o propaganda ieftina pentru a insulta discursul acelui copil care are dreptate in fiecare privinta.

  Ca sa iti raspund la articolul de 2 bani. Cresterea economica infinita este un mit si e doar o iluzie creata pentru ca nu aveam un sistem mai bun, asta pana acum.

  Uita-te bine la PIB-ul multora din tarile din EU. Uita-te la Romania, Polonia, Ungaria. Tari care dabia anul trecut au ajuns la acelasi PIB pe care l-au avut acum 10 ani(criza economica) si totusi fiecare om din tara lor este mai bogat decat a fost acum 10.
 • -2 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 20:58)

  [anonim]

 • +10 (50 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 septembrie 2019, 21:26)

  [anonim]

 • -9 (47 voturi)    
  "Imbecilizarea prin televiziune" (Marţi, 24 septembrie 2019, 22:59)

  ww [utilizator]

  Nu pot sa nu revin asupra subiectului si sa nu ma minunez de cat de usor ne poate fi abatuta atentia de la problemele noastre reale. Uite cum am ajuns sa vorbim nu despre o fetita necajita ucisa mai ieri de un animal ci despre idealurile ingeresti ale unei exaltate din Suedia. Suntem cu capul in nori (pardon, in atmosfera) de dimineata pana seara si de cand ar trebui sa incepem sa gandim matur pana ne ducem din lumea asta. Veniti cu picioarele pe pamant (sau Terra, cum vreti) fratii mei! Concentrati-va la viata si la binele vostru si al celor dragi, lasati caii verzi de pe pereti in seama altora, cu burtile mai pline. Azi e incalzirea lu' peste, maine balenele cu trei cocoase, poimaine veverita cantatoare din Galapagos.
  Mai bine judecati indelung cui dati votul vostru ca, in curand, vom ajunge si noi specie pe cale de disparitie.
 • +11 (33 voturi)    
  Salutări dintr-o țară în curs de dezvoltare (Miercuri, 25 septembrie 2019, 2:03)

  AncaMx [utilizator]

  Cred că dumneavoastră sunteți cel care nu ne convine că știe despre ce vorbește. Sau scrie.
  Ne spuneți în articolul că Greta nu ține cont „creșterea economică”, o noțiune care nu are același sens într-o țară precum Indonezia sau India comparativ cu Germania sau Franța. Universal vorbind, care este motorul creșterii economice în ziua de astăzi, în era globalizării? Este consumul, fie că vorbim de Germania sau Franța, Indonezia sau India. Sau dacă vreți de SUA și China. Ar trebui să lăsăm definiția creșterii economice deoparte și să ne întrebăm mai degrabă, toți, cum se poate atinge prosperitate socială și crea locuri de muncă, în mod sustenabil, fără a ne baza doar consum. Haideți să o lăsăm și pe Greta Thalberg in pace și să ne întoarcem la John Stuart Mill, dacă o fetiță de 16 ani nu vă convinge.
  Cât despre statele pe care le considerați în curs de dezvoltare, poate nu știți despre finanțele climatice, dar vă rog să vă uitați la instituții precum Banca Mondială și alte bănci supranaționale de dezvoltare și să analizați cantitatea de investiții uriașe în energii renovabile, în reforestare (iată că aflu că nu avem acest cuvânt în limba română) ce ajunge în aceste țări. Uitați-vă la Chile, țară ce își va scoate din funcțiune treptat toate centralele termoelectrice. Multe proiecte de infrastructură și energie majore în aceste țări în curs de dezvoltare sunt puțin poluante! Citiți Contribuțiile Naționale Determinate ale țărilor lumii. Foarte multe țări din Asia de Sud-Est, Africa își estimă consumul de energie din următorii cu gândul la proiecte de energie renovabilă și nu la centrale bazate pe cărbune.
  Într-un final, nu statelor pe care dumneavoastră le considerați sărace le cere Greta să acționeze. Ascultați discursurile bine, bine, mereu spune că nu se face suficient pentru ca oamenii bogați din țări precum a ei vor să își mențină stilul luxos de viață.
  Oh, pe bună dreptate se spune că e mai ușor să ne imaginăm sfârșitul lumii decât sfârșitul capitalismului.
  • +6 (30 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 3:17)

   [anonim] i-a raspuns lui AncaMx

 • -11 (21 voturi)    
  Am crezut ca-i o gluma...gen Istodor (Miercuri, 25 septembrie 2019, 2:37)

  V. Istina [utilizator]

  Bine, domnule .......autor de care intreaga lume va vui in curand!

  Poate sunteti totusi prea modest...mai mut tupeu, ce naiba!
 • +13 (23 voturi)    
  TedX Talk (Miercuri, 25 septembrie 2019, 8:50)

  whoami [utilizator]

  are un ted talk in care chiar mentioneaza si tari precum India si Nigeria, si ca daca noi care avem totul si nu facem nimic in privinta asta, cum putem sa avem asteptari de la tari ca cele 2 sa faca ceva? cu siguranta in discursul ei de zilele acestea, nu lor le arata obrazul
  aici e link-ul cu talk-ul https://www.ted.com/talks/greta_thunberg_the_disarming_case_to_act_right_now_on_climate?language=en
 • -14 (20 voturi)    
  Pustoaica este draguta (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:07)

  ElGrecu [utilizator]

  , dar pare totul o facatura in care se amesteca lucrurile. Incalzirea globala este un fapt si probabil ca activitatea umana (in primul rand taierile padurilor, poluarea atmosferei si poluarea oceanelor) sunt factori agravanti. Dar combustibilii fosili nu prea sunt fosili, ci sunt generati de catre pamant continuu, deci sunt sursa regenerabila, problema ca are trebui sa folosim o cantitate echivalenta cu ce produce pamantul, dar nimeni nu stie asta... Este dovedit ca amprenta de carbon a masinilor electrice este mai mare decat a celor clasice cu motoare cu ardere interna, ca plouarea generata este mai mare, singura gaselnita ca se muta poluarea din marile orase dezvoltate in tarile din lumea a treia, de unde se extrag materiile prime. Cresterea populatiei umane este cel mai mare pericol pentru echilibrul Terrei, care se va regla probabil prin cataclisme naturale, aici mesajul Gretei este corect, reactia Terrei poate genera o extinctie a asa zisei civilizatii umane...
  • -7 (19 voturi)    
   Ii spune adaptare (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:41)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui ElGrecu

   si e ceea ce fac speciile ca sa supravietuiasca. N-o sa disparem nici daca se incalzeste cu 10C si nici daca se raceste cu 10C in medie pe toata planeta. Avem destula tehnologie pentru a supravietui ca specie. Nu dispare nicio rasa umana, asta-i clar.
   • +6 (14 voturi)    
    Ne adaptam (Miercuri, 25 septembrie 2019, 13:09)

    arap [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Cum s-au adaptat si dinozaurii.
    • -3 (7 voturi)    
     Da (Miercuri, 25 septembrie 2019, 15:09)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui arap

     Dinozaurii aveau o civilizatie inalt tehnologica si s-au stins de caldura pe care o provocau cu industria lor. Asa-i.
    • -3 (3 voturi)    
     Inteleptule, oamenii existau deja (Miercuri, 25 septembrie 2019, 17:34)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

     in timpul ultimei glaciatii.
     Nu aveau SUV-uri si nici macar calul nu-l imblanzisera. Dar genetic erau Homo Sapiens?
     PS Homo Thunbergensis inca nu aparuse.
   • +4 (4 voturi)    
    Vorbesti prostii (Miercuri, 25 septembrie 2019, 15:52)

    fifor [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Schimbarile devin ireversibile de la 6 grade celsius in sus. La 10 grade o sa dormi sub ape. Specia supravietuieste, dar pe bucati.
   • +3 (5 voturi)    
    sa te vedem la iarna cand cade termoficarea! (Miercuri, 25 septembrie 2019, 16:49)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    .
    • -1 (3 voturi)    
     :))))) (Miercuri, 25 septembrie 2019, 21:24)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

     Cade doar in Bucuresti, nu toti suntem la RADET. Lumea e complexa si cu aspecte.
 • +12 (16 voturi)    
  Nu stiu ce ideologie reprezinta, dar.. (Miercuri, 25 septembrie 2019, 10:38)

  AdaDu [utilizator]

  este prea multa ură în privirea acestei fete. Pe ură nu poți construi ceva durabil
 • +7 (9 voturi)    
  Dedicatie (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:16)

  cristian82 [utilizator]

  Bine ai venit printre noi
  Ura impotriva oamenilor
  De dragul UMANITATII
 • +9 (19 voturi)    
  Prostul clasei (Miercuri, 25 septembrie 2019, 11:56)

  dorsy [utilizator]

  "Dar combustibilii fosili nu prea sunt fosili, ci sunt generati de catre pamant continuu"
  Cresc carbunii si poetrolul in pamant ca florile pe campii :)

  "Este dovedit ca amprenta de carbon a masinilor electrice este mai mare decat a celor clasice cu motoare cu ardere interna"
  Da, la fel cum e dovedit ca pamantul e plat.

  La scoala ai fost repetent sau nici macar nu ai dat pe acolo?
  • +4 (6 voturi)    
   accesul la informatie discrimineaza! (Miercuri, 25 septembrie 2019, 16:52)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui dorsy

   pe prost il face mai prost!
 • -11 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:46)

  [anonim]

  • +10 (16 voturi)    
   Vai...vai..vai (Miercuri, 25 septembrie 2019, 13:09)

   arap [utilizator] i-a raspuns lui

   O domnisoara de 16 ani starneste teroarea in inima extremistilor de dreapta, a popuilistilor, a industriei Big Oil si emulilor infricosati de aceasta copila.

   https://www.desmog.co.uk/2019/09/15/attacks-greta-thunberg-right-wing-free-market-network

   Apropo, e eco-fascista sau neo-marxista? Mai repetati la insulte dragi extremisti.
   • -5 (7 voturi)    
    nazism= (Miercuri, 25 septembrie 2019, 17:41)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui arap

    National Socialist German Workers' Party
    Adica
    Partidul national socialist al munictorilor germani
    Marxism =
    Ideologia socialist-comunista a muncitorilor de pretutindeni
    eco-fascism sunti acei pseudo-ecologisti cu apucaturi fasciste, adica cei care vor sa impuna cu forta celorlalti ideile lor.
    neo-marxisti sunt cei care au constatat ca pe muncitori ii doare la basca de ideile lui Marx si au gasit alte clase" oprimate, LGBT, Ecologisti, imigranti, planeta in sine, etc
    Te-ai prins de ce copilasul e simultan eco-f si neo-m? Fiindca oricum intre fascism si comunism nu afost dect o diferenta de nuanta si de lider.
    • -1 (3 voturi)    
     Nu-s populisti aia (Miercuri, 25 septembrie 2019, 21:23)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Care se folosesc de copii pentru a transmite mesaje politice, nu-s populisti aia care folosesc copiii din atatea tari intr-un Mare Meeting Mare "Vrem sa fie Bine Acum". Populisti sunt aia care nu-s de acord cu ei. Simplu.
    • +1 (3 voturi)    
     Ohoooo..... (Miercuri, 25 septembrie 2019, 23:12)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Nazismul e marxism si marxismul e nazism :))))))))))) Si probabil cercul e patrat ....Cum dracu nu va explodeaza capul de la asemenea enormitati. Voi trumptarzii bateti noi si noi recorduri de indobitocire.

     Pai bine mai desteptule dupa tine nazistii erau socialisti pentru ca asa se numea partidul? Dupa logica ta geniala Coreea de Nord e democratica pentru ca se cheama Republica democratica a Coreei de Nord.

     E un terci in mintea voastra care va face candidatii perfecti pentru secta zeului Trump. Useful idiots, masa de manevra.
 • +6 (16 voturi)    
  Cine o ataca pe Greta Thunberg? (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:52)

  arap [utilizator]

  E vorba de o retea coordonata de partide de extrema dreapta, populiste, apropiati ai lui Trump, sustinatori Brexit, think tank-uri conservatoare, lobby-ul Big Oil.

  https://www.desmog.co.uk/2019/09/15/attacks-greta-thunberg-right-wing-free-market-network
  • -4 (8 voturi)    
   intrebare (Miercuri, 25 septembrie 2019, 14:25)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui arap

   Armata Suediei cu ce functioneaza? Nu cu carburant din petrol? Crezi ca tancurile si avioanele Grippen au catalizatoare anti-poluare?
 • -8 (8 voturi)    
  ar trebui (Miercuri, 25 septembrie 2019, 12:59)

  Toni_Romania [utilizator]

  fata ar trebui sa spuna ca globalizarea e de fapt globalizarea saraciei
 • +1 (5 voturi)    
  Pertinent (Miercuri, 25 septembrie 2019, 13:09)

  Azra [utilizator]

  Foarte bun comentariul d-lui Gabriel.Bejan.Felicitări!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by