La data de 20 ianuarie 2014, mureau într-un accident aviatic în Apuseni, un pilot, pe nume Adrian Iovan, și o studentă la Medicină, studentă al cărei nume era Aura Ion.

Mircea MorariuFoto: Arhiva personala

Pare-se că pilotul nu ar mai fi avut oricum nici o șansă de salvare, dar Aura Ion ar fi putut scăpa cu viață dacă sistemele de localizare ale STS ar fi funcționat mai bine, dacă Romatsa ar fi dispus de profesioniști și dacă fata respectivă ar fi fost găsită mai devreme. Căci ea nu a murit din cauza rănilor provocate de prăbușirea avionului, ci din cauza înghețului. Ceea ce nu au putut face nici STS, nici Romatsa, au făcut, în schimb, niște oameni simpli care l-au găsit la vreme și l-au salvat de la moarte pe doctorul Radu Zamfir.

La patru ani de la acel tragic eveniment, dl. Raed Arafat, și în 2014, și în 2018, și astăzi secretar de Stat și membru transpartinic și pare-se pe viață în guvernul României a declarat că în ianuarie 2014 s-a făcut tot ceea ce se putea face atunci. Adică NIMIC. Singurul vinovat pentru tot și pentru toate a fost declarat Adrian Iovan. Familia Aurei Ion a publicat la 12 ianuarie 2018 o scrisoare deschisă adresată d-lui Mihai Tudose, la ora aceea premierul României, scrisoare în care se spunea negru pe alb adevărul adevărat. Adică toți cei implicați în fapte, toți cei care ar fi trebuit să le elucideze și să ia măsuri ca ele să nu se mai repete „se prefac că fac o expertiză, în realitate se ascunde mizeria”.

Un an și jumătate mai încolo, în seara de 30 octombrie 2015, se producea incendiul de la # colectiv. Un club bucureștean care funcționa în condiții improprii, fără a avea toate avizele legale, totul sub privirile îngăduitoare ale autorităților. Au murit în noaptea aceea și în zilele următoare 64 de persoane. Dintre cei 186 de răniți care pentru moment scăpaseră cu viață, unii au murit în zilele următoare, alții au rămas mutilați definitiv. Președintele Klaus Iohannis a edictat “corupția ucide”, premierul Victor Ponta și-a prezentat demisia la data de 5 noiembrie, iar astăzi se fălește prin talk-show¬-uri cu asta, din dorința de a aduna capital electoral. S-a constatat cu acea tragică ocazie ineficiența sistemului medical de urgență din România, s-a mai constatat că nu avem suficiente spitale în care ar putea fi tratați în condiții de siguranță marii arși, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a acționa haotic, a mințit. Pe urmă s-au închis în mare grabă câteva cluburi, câteva teatre și cinematografe, unele între timp redeschise fără ca în realitate să se fi schimbat nimic. Și astăzi sunt la fel de periculoase Și cam atât. Au trecut aproape patru ani de atunci, s-au scris tot felul de rapoarte, dar nici unul nu a formulat o concluzie fermă, nici unul nu a stabilit cu rigurozitate vinovații , nimeni nu a plătit pentru viețile pierdute și marii mutilați de la #colectiv, Autoritățile s-au prefăcut și atunci, în acel caz, că fac o expertiză, dar în realitate s-a ascuns mizeria. Autoritățile nu au făcut, de fapt, NIMIC.

Ieri o țară întreagă a aflat înmărmurită, revoltată că o adolescentă din Caracal pe nume Alexandra Măceșeanu a fost răpită, sechestrată și ucisă de un psihopat care cu câteva luni mai înainte a mai comis o faptă asemănătoare. Alexandra a izbutit să sune la 112, nu o dată, ci de trei ori. De aici încolo situația se complică. Între apelul fetei și adevăratele acțiuni concrete de salvare au trecut 19 ore. 19 ore în care instituțiile Statului român au lăsat-o pe Alexandra de izbeliște. 19 ore în care doar au mimat că își fac datoria. Poliția acuză STS că i-ar fi furnizat adrese greșite, STS avansează tot felul de comunicate în așa fel redactate încât să nu înțelegi nimic doar că se încearcă iar să se mușamalizeze ceva, șeful acestui serviciu de telecomunicații speciale pe nume Ionel-Sorinel Vasilca, general- locotenent ing. cu rang de secretar de Stat se ascunde, trimite la înaintare o biată purtătoare de cuvânt care citește speriată un text din care se vede de la o poștă că nu înțelege NIMIC. Procuratura nu oferă informații pretinzând că nu are dreptul legal de a stânjeni ancheta.

Cert e că toate aceste trei instituții au reacționat greu, cu întârziere, și-au făcut funcționărește datoria, s-au împiedicat în prevederi legale, au fost timorate de măsurile luate de actuala putere în favoarea infractorilor, au dovedit că nu cunosc Legea fundamentală, Constituția. Unii au dormit cum nu se poate mai liniștiți fără să le pese de strigătele de ajutor venite din partea Alexandrei.

Unii politicieni își dovedesc încă o dată NIMICUL. NIMICUL ființei. Trag deja spuza pe turta lor. Nu pot să nu observ cât de mizerabil a fost Iarăși comportamentul numitului Popescu-Tăriceanu Anton Călin. Ipochimenul ăsta visându-se prezidențiabil. Alți politicieni deținători de dregătorii înalte ordonă demiteri care au deja fost operate în mare grabă cu speranța că astfel va fi potolită furia populației, însă atunci când vezi figurile spăsite, prostite, tembele ale șefilor trimiși acasă te întrebi cum au putut fi ei numiți în funcții. Că doar se vede de la o poștă că nu îi duce mintea. STS-ul bâjbâie, polițiștii dau vina pe alții, procurorii se apără unii pe alții. De moartea Alexandrei puțin le pasă. Gata, s-a dus. De ce să mai plătească ei, cei cu privilegii și salarii consistente, pentru moartea fetei ? Cine a pus-o să se urce în mașina unui bolnav psihic despre care toată lumea, toată colectivitatea știa că este astfel? In fine, aflăm că CSAT-ul va discuta problema abia marți. Ca nu cumva prea –cinstiții lui membri să își strice week-end-ul.

Citeste intreg articolul si coemnteaza pe contributors.ro