China a cerut Statelor Unite să anuleze planurile de a vinde arme Taiwanului, susținând că guvernul american intervine în problemele interne ale statului chinez, scrie CNBC.

chinaFoto: Hotnews

Pentagonul a anunțat luni Congresul că plănuiește să încheie o vânzare cu statul est-asiatic, în valoare de 2.2 miliarde de dolari.

Tranzacția dintre SUA și Taiwan vine într-o perioadă de tensiune crescută în relațiile dintre SUA și China, cauzată de războiul comercial.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a spus reporterilor marți că vânzarea de arme "încalcă serios principiul unui singur stat al Chinei" și "reprezintă o intervenție grosolană în problemele interne, subminând autonomia și interesele de securitate ale Chinei."

Geng a adăugat că statul chinez deja a înaintat o serie de plângeri formale prin care se opune acestei tranzacții pe "căi diplomatice" și a transmis guvernului american că pentru a evita distrugerea stabilității Taiwanului, trebuie să anuleze planurile imediat și să pună capăt relațiilor miliare cu Taipei.

Înțelegerea dintre SUA și Taiwan ar include 108 tancuri General Dynamics M1A2T și 250 de rachete Stinger. Într-o declarație postată online, biroul prezidențial din Taiwan își exprimă "mulțumirile sincere" față de SUA pentru ajutorul acordat.