De ce a fost eliminat Estul de pe lista cu funcții cheie din Uniunea Europeană?

de Alexandru Lăzescu     HotNews.ro
Luni, 8 iulie 2019, 18:49 Actualitate | Opinii


Alexandru Lazescu
Foto: Arhiva personala
„Macron şi Merkel, folosindu-l ca paravan pe Donald Tusk, au reuşit să scoată Estul Uniunii Europene în afara Uniunii Europene”, se plîngea într-o postare pe Facebook fostul președinte al României, Traian Băsescu, proaspăt ales vicepreședinte al influentei Comisii de Afaceri Europene din Parlamentul European. „Într-un moment în care UE avea nevoie mai mult ca oricând de solidaritate şi politicieni care să accelereze procesele de integrare, Merkel şi Macron trag o linie groasă între Vechea Europă şi Estul Uniunii Europene. Din păcate, ideologul acestei izolări a Estului, tânărul Macron, îşi exersează viziunea catastrofală pe seama viitorului Uniunii Europene, în condiţiile în care el nu este capabil să-şi reformeze propria ţară”, a continuat el.

Într-adevăr, dacă în trecut Jerzy Buzek, un fost premier polonez, a deținut între 2009 și 2012 funcția de președinte al Parlamentului European, și un alt polonez, și el fost prim ministru, Donald Tusk, a fost în ultimii 5 ani Președintele Consiliului European, în viitorul mandat nici un nume din Est nu a mai reușit să ajungă pe lista cu cele 5 poziții de top din Uniune. E greu de spus dacă e vorba chiar de un demers explicit de izolare a Europei de Est sau este mai degrabă rezultatul unui cumul de factori și jocuri de culise în cursul unor negocieri care s-au întins în total peste mai bine de 50 de ore efective. Însă, chiar dacă nu este așa, în rîndul elitelor politice din Europa de Vest pare să fie destul de prizată o opinie exprimată în 2016 într-un interviu pentru cotidianul „Le Monde” de fostul președinte francez Francois Hollande, atunci cînd nu mai era legat de constrîngeri diplomatice. Ei bine, atunci, el era de părere că extinderea UE în Europa de Est a fost o decizie pripită, prea grăbită, o eroare.

Clivaje au existat dintotdeauna în interiorul UE. Și nu doar între Est și Vest ci și, de pildă, între țările mai bogate din nord și cele din sud. Însă în ultimii ani, criza din Ucraina și mai ales cea a refugiaților, au adîncit considerabil faliile. În timp ce multe țări din Vest sunt anti-americane, cu un vîrf în Germania și Franța, cele din Est sunt pro-americane. În cazul Rusiei lucrurile se inversează. Dacă în principal Polonia, România și țările baltice sunt îngrijorate de comportamentul agresiv al Moscovei această atitudine stîrnește iritare în țări ca Germania și datorită interesului pentru piața rusească dar și datorită unor afinități culturale istorice. În plus, în general Grupul de la Vișegrad este privit cu ostilitate la Bruxelles.

Pe lîngă pozițiile divergente în ceea ce privește politica de migrație, întărite acum prin ralierea noului guvern italian la pozițiile esticilor, țări ca Polonia și Ungaria critică ceea ce ele consideră aroganța Bruxelles-ului care, în special prin vocea lui Frans Timmermans, încearcă să le impună precepte care țin de o agendă liberal-progresistă, decretate drept norme europene obligatorii. Să ne aducem aminte că în opinia lui Timmermans referendumul în favoarea familiei tradiționale, organizat în România, era o „abatere de la valorile europene”, un concept elastic la care stînga liberală, dominantă la Bruxelles, apelează adesea pentru a taxa atitudinile care se abat de la agenda sa ideologică. Sigur, asta nu scuză o serie de derapaje în materie de stat de drept, precum cele de la Budapesta, însă lucrurile sunt mai nuanțate decît sunt prezentate de obicei în mass media care preia automat pozițiile exprimate la Bruxelles.

Această atitudine l-a costat pe Timmermans poziția de Președinte al Comisiei Europene, deși la un moment dat părea să se fi ajuns, în cursul negocierilor de la Osaka derulate în timpul reuniunii G20, la un acord franco-german în favoarea sa. Imediat după desemnarea lui drept candidat oficial al socialiștilor la trecutele alegeri europarlamentare toate țările din grupul de la Vișegrad și-au exprimat oficial opoziția față de nominalizare. Din punctul de vedere al lui Traian Băsescu blocarea lui Timmermans este însă doar o victorie parțială pentru opozanții săi din Est pentru că i se va oferi olandezului cu siguranță o compensație. „Dincolo de ce se vede, vom avea şi o soluţie ascunsă, extrem de toxică, în interiorul Comisiei Europene. Este vorba despre Frans Timmermans, un adversar neîmpăcat al ţărilor din Estul UE, susţinut de Macron şi de Mark Rutte – premierul Olandez – pentru funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene”. Într-adevăr, este aproape sigur că va rămîne vicepreședinte al Comisiei Europene.

Deocamdată însă, principalul beneficiar al aranjamentelor de culise este fără îndoială Emmanuel Macron. A plasat-o pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și tot el este cel care a oferit soluția cu Ursula von der Leyen la Președinția Comisiei Europene, între altele în baza unei înțelegeri inclusiv cu hulitul Viktor Orban, o dovadă că interesele bat principiile. Este variantă care îi convine de minune lui Macron. Pentru că, pe de o parte, în teorie dă satisfacție Germaniei după ce candidatul sprijinit oficial de PPE și Angela Merkel, Manfred Weber, ieșise cu totul din cărți. Însă, pe de altă parte, Ursula von der Leyen, actualul ministru german al Apărării, este federalistă, o partizană a proiectului Statelor Unite ale Europei, ca și Macron, este ca și el o ardentă sprijinitoare a proiectului „Eurofighter”, alternativa franco-germană la avioanele de luptă americane, și, ca bonus, vorbește fluent franceza.

Doamnele de la pupitrele de comandă ale Executivului European și Finanțelor Europene

În cazul dnei Christine Lagarde, în prezent încă Director al FMI, lucrurile sunt tranșate, numirea sa nu trebuie aprobată în Parlament. De fapt, nici nu au fost controverse publice majore în ceea ce o privește deși a avut și ea probleme juridice la au moment dat. A fost condamnată în decembrie 2016 pentru neglijență în serviciu în perioada cînd era ministru de finanțe în mandatul lui Nicolas Sarkozy, cînd a returnat o sumă considerabilă, €417 milioane, omului de afaceri Bernard Tapie, unul dintre apropiații președintelui, dar pedeapsa i-a fost suspendată și nu i-a fost înscrisă nici în cazier. Dar de ce a ținut atît de mult Emmanuel Macron să obțină această poziție pentru Franța? El speră ca dna Lagarde va promova o politică financiară în zona Euro mai generoasă cu deficitele publice și astfel mai prietenoasă pentru statele din sud. Nu este clar cu ce succes pentru că o astfel de viziune economică intră în coliziune cu Berlinul care știe că această generozitate fiscală se va face pe bani germani.

Alta e însă situația dnei Ursula von der Leyen. Ea mai are emoții pentru că numirea sa trebuie să fie votată în Parlamentul European. Și, surprinzător întîmpină o opoziție serioasă mai ales la ea acasă. Social-democrații germani au declarat deja că toți cei 16 europarlamentari ai lor vor vota împotriva ei. Așa că, paradoxal, pentru că SPD este parte a coaliției de guvernare alături de creștin-democrații Angelei Merkel, aceasta din urmă a fost nevoită să se abțină la votul din Consiliul European pentru a nu pune în pericol stabilitatea cabinetului său. Ursula von der Leyen nu este în general prea populară în Germania. Mulți o consideră un ministru slab și mai este în prezent implicată și în anchete inițiate de partidele de opoziție care o acuza de conflict de interese în acordarea unor contracte preferențiale, fără respectarea unor proceduri legale, pentru Ministerul Apărării (în valoare de circa €400 milioane). S-a confruntat la un moment dat și cu o plîngere de plagiat în cazul tezei de doctorat dar pînă la urmă o comisie a absolvit-o de acuzații deși a stabilit că au fost unele probleme legate de citări. E adevărat, motivele pentru care social-democrații germani și grupul socialist, în general, se opun atît de vehement Ursulei von der Leyen sunt mai complicate. Motivul principal este frustrarea că Frans Timmermans, candidatul lor, care părea scăpat în cîștigător după negocierile de la Osaka, a fost ejectat în urma presiunii grupului de la Vișegrad dar și cu concursul lui Emmanuel Macron.

În exterior Ursula von der Leyen, care vorbește fluent engleza si franceza, se bucură totuși de destule aprecieri favorabile, are bune relații și contacte și în Marea Britanie și în Statele Unite, țări în care a și locuit o vreme, iar pentru mulți estici este cu siguranță de preferat lui Frans Timermmans. Și deși votul în favoarea sa nu este deloc garantat, pentru că Partidul Popular și grupul Renew Europe, pilotat de Macron, nu au suficiente voturi iar socialiștii sunt ferm împotrivă, majoritatea observatorilor cred ca dna von der Leyen va trece pînă la urmă testul din Parlament mai ales că înaintea vacanței de vară există puțin entuziasm la Bruxelles pentru reluarea întregului proces de nominalizare. Pentru asta ea va trebui probabil să-i asigure pe Verzi, aflați acum pe val, că va sprijini activ măsurile pentru „Salvarea Planetei”, noua religie a momentului, retorică care oricum a devenit astăzi obligatorie în Occident. Cu toate acestea nu va fi un hop ușor de trecut. Un posibil semnal: candidatul propus de Consiliul European pentru funcția de Președinte al Parlamentului European, socialistul italian David Sossoli, probabil ca o compensație pentru eșecul socialistului Frans Timmermans, a obținut doar 345 de voturi, e adevărat într-o cursă în trei. Ursula von der Leyen are nevoie de 375 de voturi favorabile.

În plus, unii văd în desemnarea sa un beneficiu suplimentar important: îndepărtarea de la manetele de comandă ale Comisiei Europene a unui personaj extrem de controversat, tot un german, Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene, considerat la Bruxelles o adevărată eminență cenușie, „monstrul din Bruxelles”, păpușarul care influențează marile decizii luate acolo. Peter Conradi scrie în The Times că Ursula von der Leyen va dori să demonstreze că, spre deosebire de Junker, nu este marioneta lui Selmayr și-l va îndepărta din funcție pretextînd că nu e în regulă ca doi germani să ocupe simultan cele două poziții cheie din angrenajul instituțional de la Bruxelles.

Continuitate la Serviciul European de Acțiune Externă: se păstrează tradiția anti-americană și pro-iraniană din perioada Mogherini

Al doilea tandem de funcții tranșate în Consiliul European a stîrnit, cel puțin pe moment, mai puține reacții publice dar nu este lipsit nici el de controverse. Premierul socialist spaniol, Pedro Sanchez, a reușit să-l impună pe ministrul său de externe, Josep Borrell, în funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă la pachet cu premierul belgian, Charles Michel. Ultimul este un personaj șters, inodor, incolor, singurul lucru pentru care este apreciat fiind aptitudinile sale de negociator bine exersate într-o țară în care perioadele în care se negociază soluții politice de guvernare, cu reprezentanți valoni și flamanzi, tind să fie mai lungi decît cele în care funcționează guverne stabile. În ceea ce îl privește pe Josep Borrell, care a deținut și funcția de Președinte al Parlamentului European (2004 – 2006) și el s-a confruntat în trecut cu probleme de integritate, criticii îl acuză care are destule „schelete ascunse în dulap”. Astfel, în 2012 fost nevoit să demisioneze din funcția de Președinte al European University Institute după ce s-a aflat că a „uitat” să declare o suma de €300 mii primită de la o companie de energie spaniolă, „Abengoa”, în calitate de membru în Board-ul acesteia.

Există însă o certitudine în ceea ce îl privește: va asigura o solidă continuitate a liniei de politică externă promovate în ultimii 5 ani de către Federica Mogherini. Este cel puțin la fel de anti-american și, se pare, este chiar un și mai entuziast admirator al regimului de la Teheran decît dna Mogherini, ceea ce nu e puțin lucru. Într-o postare pe Twitter, din 11 februarie 2019, prilejuită de cea de-a 40-a aniversare a revoluției islamice, el lăuda realizările Republicii Islamice și sublinia rolul acesteia de putere regională în Orientul Mijlociu. Că acest rol înseamnă în practică sprijinirea și finanțarea grupărilor teroriste Hezbolah și Hamas, a căror scop declarat este distrugerea statului Israel, și menținerea la putere a lui Bashar al-Asad în Siria, sunt desigur detalii puțin semnificative pentru actualul ministru de externe spaniol și viitorul Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă . La polul opus, dl Borrell a înfierat cu cîteva săptămîni în urmă administrația Trump, pe care a acuzat-o că se comportă „ca un cowboy” în Venezuela, „victima” fiind regimul Maduro pe care un raport ONU dat publicității zilele trecute îl făcea responsabil de uciderea a mii de militanți din opoziție, cu sprijinul trupelor de securitate cubaneze.

Negocierile din Consiliul European în urma cărora a ieșit lista de nominalizări menționate mai sus, negocieri mai lungi, mai complicate și mai tensionate ca niciodată în trecut, au provocat numeroase critici. Diferiți europarlamentari au ieșit public cu declarații deloc măgulitoare la adresa întregului proces spunînd că „viitorul Europei nu poate fi decis în cursul unor negocieri cu ușile închise și înțelegeri secrete”. Caracterizarea aparține unui eurodeputat spaniol, Gonzalez Pons. Sunt vorbe mari dar ele nu țin cont de peisajul politic, de realitățile de pe un continent măcinat de fracturi, de resentimente istorice, cu mari diferențe culturale și la fel de mari diferențe de interese. Recentul scandal provocat de refuzul guvernului italian de a acorda permisiune de acostare unor nave de refugiați, decizia acestuia de a o aresta temporar pe Carola Rackete, căpitanul german al unui vas cu migranți care a acostat fără permisiune în portul Lampedusa, ilustrează această stare de spirit. De aceea ideea că soluția magică ar fi listele transnaționale și o deplasare a influenței de la Consiliul European către Parlament, așa după cum sugera Dacian Cioloș, făcîndu-se ecoul viziunii lui Emmanuel Macron, poate suna bine pe hîrtie dar ignoră situația reală de pe teren. În condițiile în care există presiuni mari pentru ieșirea de sub tutela națională în Scoția, în Catalonia, în Italia de Nord, pentru a da doar cîteva exemple, cum își poate imagina că statele ar accepta o cedarea totală de suveranitate către Bruxelles, adică de facto către Berlin și Paris? Așa de buna voie. Problema nu e pînă la urmă dacă e bine sau rău pentru Uniune, discuția e complicată, ci dacă este un demers fezabil. Nu cumva nu faci astfel decît să agiți apele și mai mult și să provoci tensiuni inutile.

Cert este că noul mandat european de cinci ani va fi marcat de o creștere a suspiciunilor și tensiunilor din interiorul UE, cu precădere pe axa Est – Vest. Și nu e vorba doar de faptul că în final nu s-a regăsi nici un reprezentant din Est pe lista cu nominalizări care a ieșit din Consiliul European. Sunt destule alte motive. Cum este reapropierea vizibilă față de Moscova în special a Germaniei dar si Franței, răsplătită cu recentul aranjament politic din Moldova și cu previzibila abandonare a Ucrainei, cu reluarea poziției Federației Ruse de membru cu drepturi depline în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și cu semnarea recentă la Sankt Petersburg a unor ambițioase acorduri de cooperare economică ruso-germană. Ne-am putea aștepta oare, pe acest fond, și la o probabilă sporire criticilor Comisiei Europene la adresa unor țări din Est, mai ales dacă Frans Timmermans resentimentar va rămîne, așa cum se estimează, un influent vicepreședinte al acesteia. Inclusiv prin utilizarea poziției de Procuror General European. Cu alte cuvinte, deși o primă rundă s-a încheiat, cu ce rezultate finale rămîne de văzut, probabil agitația și tensiunile din UE vor continua și faliile se vor amplifica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16632 vizualizari

 • +9 (53 voturi)    
  Bla..bla...bla (Luni, 8 iulie 2019, 18:58)

  Cataleya [utilizator]

  Estul nu este capabil sa faca fata vestului, in nicio situatie
  Asta e explicatia.
  Restul sunt doar palavre si basme pt prosti.
  Mai ales cand sunt narate de A. Lazescu.
  • -10 (32 voturi)    
   adica, (Marţi, 9 iulie 2019, 9:49)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   cum sa faca fatza ?!
   in ce fel de intrecere, lupta ?

   flecau, articolul, f. comprehensiv, nu'ti spune cum sa gandesti sau sa crezi, ci la ce sa te gandesti.

   e f. clar ca ioropa este pe drumul matasii...neomarxist.
   ceea ce ar fi mai binisor decat impartirea estului in zone de influenta, un teritoriu gri, un maidan lasat in paragina....o intelegere in stilul Yalta.

   rusii au castigat battalia in momentu' in care au aranjat'o pe utecista la carma berlinului....
   pe fondul slabiciunii asministratiilor americane de la bush tata, cia-ist si ghiolbanist, billy mincinosu', dubyea, culminand cu o'banana, cel cumparat la oslo cu un nobel, dat inca de la intrare...
   prima lovitura a rusilor a fost gorby, mutat in germania. atunci s'a legat paienjenisul relatiilor ruso germane, alegerea utecistei fiind incununarea. gorby este idolul nemtilor, cel care a facut posibila reintregirea germaniei. azi se vede cu ce pretz.
   • +10 (26 voturi)    
    Estul a vrut în UE ca să trăiască ca ei? (Marţi, 9 iulie 2019, 10:29)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Cei din est când sau văzut admiși în structurile de conducere ale UE au început să facă ce știau și să pună țările vechi din UE să-și schimbe regulile după interesele lor.Adică vroiau să trăiască bine ca în vest,dar să facă ca în est,unii parlamentari având un vocabular de maidan și numai nu au cerut celor din vest să trăiască ca în est,așa,din solidaritate.Normal că au creat neîncredere celor din vest.
    • -9 (15 voturi)    
     neincrederea (Marţi, 9 iulie 2019, 12:12)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     a fost dintotdeauna. chiar mai mare inainte de admitere.
     • -6 (10 voturi)    
      incredere, neincredere (Marţi, 9 iulie 2019, 21:53)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      ce incredere sa aiba polacii in vest, cand nemti i'au impartit la masa verde cu rusii, ca si pe noi, cu intelegerea ribentrop/Molotov, in timp ce vestul avea tratat si ar fi trebuit sa apere polonia. cand cehoslovacia, si chiar Austria au fost luate cu japca, cand nemtii au aruncat butoaie cu benzina aprinsa peste satele greciei, cand la Yalta, pe un servetel, printre petele de grasime de la o masa bogata, estul era vandut din nou rusilor, tot de catre vest.

      in lungul si'n latul istoriei, estul a fost teritoriu disputat intre vest si rusi si turci.
      cand toti astia s'au vrut stapani in est, nu prieteni.
      totdeauna considerand estul ca inapoiat cultural, bun numai de munca. de stapanit.

      cum sa'i iubeasca polacii pe nemti, care au avut plan de relocare a polacilor spre est si repopulare cu...arienii din vest.
 • +13 (53 voturi)    
  Estul (Luni, 8 iulie 2019, 18:59)

  backtothedarkages [utilizator]

  se elimină singur din UE, prin agresivitatea cu care respinge valorile lumii civilizate.
  • -8 (26 voturi)    
   poti enumera (Marţi, 9 iulie 2019, 9:57)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   valorile lumii cilivizate ?!
   caci, nici macar macrou nu e in stare, ce sa mai vorbim de soro..pardon, ciolos.
   politica tip star treck...spre noi frontiere ale cunasterii.
   cand noi nu am asimilat, inca, ceea ce am reusit pana acum. lasa, uita trecutul, nu te gandi la azi, gandeste la viitor, os sa fie bine, la vara cald.
  • -2 (24 voturi)    
   Imigratie, Atentaten, Socialism, (Marţi, 9 iulie 2019, 10:35)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui backtothedarkages

   astea sunt valorile lumii "civilizate" ??
 • -14 (44 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 iulie 2019, 19:00)

  [anonim]

 • +6 (60 voturi)    
  Ce analiza basista (Luni, 8 iulie 2019, 19:57)

  Adi_rus [utilizator]

  Dle Lazescu,

  Niciodata nu am fost mai dezamagit de o analiza scrisa de dvs. De ce un aer atat de "basist" si atat de invechit in analiza asta? De ce atata lipsa de flexibilitate si viziune?

  Eu cred ca in momentul actual e bine pt UE sa adopte o pozitie ferma in privinta lui Trump. Asta nu inseamna a fi anti-american sau anti-NATO, ci doar a fi cat se poate de ferm si pragmatic cu Trump pana va pleca de la Casa Alba. Acordurile de liber schimb pe care UE le-a semnat cu Canada, Mexic si tarile din America de Sud sunt excelente din acest punct de vedere. Iar ideea cu Eurofighter vs F-35 merita de asemenea explorata, de ce nu? Vorbim de interese economice si aici Trump chiar se comporta ca un cowboy.

  Pozitia lui Timmermans in privinta respectarii statului de drept in Estul Europei este si ea una excelenta, iar presiunea pusa de el pe Dancila a fost un factor care ne-a scapat de Dragnea si razboiul lui contra justitiei pe care l-ar fi dus pana la scoaterea Romaniei din UE daca ar fi fost lasat. Eu ma bucur enorm daca Timmermans ramane Vicele CE si va avea in continuare insarcinarea de a lucra la respectarea statului de drept de catre tarile est-europene. Sper ca si initiativa presidentiei finlandeze de a lega fondurile europene de respectarea statului de drept sa devina realitate.

  Exagerati vizibil cand vorbiti de Joseph Borell, iar cand declarati ca „'Salvarea Planetei' e noua religie a momentului" dovediti ca ati devenit deja un analist numai bun de trimis la pensie, un "dinozaur inadaptat vremurilor" (daca imi permiteti metafora). E prea multa ignoranta in aceasta declaratie. V-ar prinde bine putina documentare. Va recomand un documentar (de un pic peste o ora) realizat de fundatia lui Leonardo DiCaprio care va arata STIINTA Salvarii Planetei si nu Religia asa cum grav si superficial apreciati.

  "Sunteti vechi dle".
  • -7 (43 voturi)    
   Sunteti si mai vechi dle! (Marţi, 9 iulie 2019, 3:29)

   Sartre64 [utilizator] i-a raspuns lui Adi_rus

   Pacat ca va lasati coplesit de resentimente si atacati mesagerul si nu mesajul.

   Este o tactica veche de a pune pumnul in gura cuiva. si astfel sa vorbiti "de unul singur". Autorul vorbeste de anumite politici pe care nici macar nu le critica, prezinta doar faptele. De exemplu, anti-americanismul elitelor din Germania si Franta, politica pro-Rusia a Germaniei, izolarea politica a estului Europei, politica aronganta a lui Macron (Jupiterul Eu renanscentiste).

   Criticati autorul pentru ca vorbeste despre "Salvarea planetei" ca de o noua religie (atentie nu se discuta incalzirea globala ci doar "religia" generata de aceasta). Daca o religie este data de o serie de dogme, de o a anumita structura, de preoti, intelepti si carti de credinta, atunci Salvarea Planetei este o religie, este noua si este autoritara (adica are doar "certitudini" si nu accepta discutie). Are dogme (de pilda energia bazata pe combustibil fosil trebuie interzisa astfel omenirea va dispare, cresterea vacilor interzisa pentru ca produc prea multe gaze s.a.) are structura (acodul Paris, Sierra Nevada sau Greenpeace) are preoti (activisti precum Greta Thunberg), intelepti (guru Al Gore) si nenumarate carti "religioase".

   Implicati ca autorul este depasit, (este vechi) pentu ca nu este de acord cu unele dogme progresiste, de parca ar fi obligatoriu sa aderi la o ideologie, noua sau veche, pentru a exista.
 • +10 (32 voturi)    
  Amu e momentul (Luni, 8 iulie 2019, 20:09)

  ipolitic [utilizator]

  sa cerem lui Trump sa devenim al 51-lea stat. Poporul nostru accepta neconditionat mottoul: "In goodies we trust"
  • +13 (19 voturi)    
   UE (Luni, 8 iulie 2019, 21:21)

   nimrod [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Nu gandesti rau, numai ca la americani e pe munca...
 • +12 (32 voturi)    
  Continuare. (Luni, 8 iulie 2019, 20:12)

  Habermas [utilizator]

  Faptul ca Juncker face complezente civilizate gen UE trebuie sa respire cu cei doi plamini - Estul si Vestul nu schimba realitatea ca Estul este dependent de Vest pentru a se dezvolta. Fata de Vestul UE, economie Estului este aproape nesemnificativa.

  Forta economica a UE si prezenta internationala a UE este data de Vest. Estul traieste si isi construieste o sansa de viitor pe banii Vestului. Iar taranii din Est ce fac? Isi iau nasul la purtare - nu in sensul ca-si apara interesele, asta este un lucru inteles de toata lumea, dar se apuca sa faca tot felul de mizerii, sa incalce drepturile omului si apoi sa tipe la Vest sa taca ca nu-l priveste.

  Ei bine, asta nu-i convietuire civilizata. Vesticii au toata deschiderea fata de Est si il vor ajuta, dar Vesticii nu sunt prostii Esticilor asa cum cred Esticii (din cauza influentei Rusesti care inca exista in Est).

  Sigur, toate astea nu scuza greselile Vestului, mai ales in raport cu Rusia (sau cu Iranul si China, etc). Dar lucrurile astea se discuta civilizat, nu ca ghiolbanul.

  Afinitati culturale intre Germania si Rusia (chipurile mai pregnante decat intre Germania si Europa Centrala ??). Despre ce vorbesti taticule ?!?!?
  • +4 (6 voturi)    
   Acest comentariu este o continuare (Marţi, 9 iulie 2019, 8:29)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   a altui mesaj care nu a fost publicat (si habar nu am de ce, pt ca nu am scris nici macar polemic).
   • -8 (18 voturi)    
    ia si mata o pauza (Marţi, 9 iulie 2019, 10:02)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    ai fi obosit...
    • +9 (19 voturi)    
     Postacel (Marţi, 9 iulie 2019, 10:46)

     midufi [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     chiar primesti ceva copeici si pentru remarca ta stupida ? Sau e vorba de obisnuinta ?
     Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr ?
  • -9 (27 voturi)    
   Est-Vest (Marţi, 9 iulie 2019, 9:45)

   tao0 [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   Numai ca Vestul a cam dat cu bata exact ca ghiolbanul. Vestul inca da cu bata ca ghiolbanul, de altfel. Hai sa nu il portretizam prea finut, prea delicat, ca nu-i asa. Peste tot exista si oameni misto si oameni rai si oameni prosti - altfel nu ar aparea peste tot formatiuni politice extremiste.

   In ceea ce priveste aluzia la PSD: pana cand nu e exclus din Internaționala Socialistă, Partidul Socialiștilor Europeni si Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților NU CRED ABSOLUT NIMIC din ce-mi spun vesticii. Pentru ca daca Vestul ar fi fost atat de virtuos precum il portretizati, atunci ar fi exclus PSD-ul in urma nenumaratelor abuzuri aduse statului de drept.

   Pe Vest nu-l intereseaza convietuirea civilizata, altfel nu ar fi adus hoardele de imigranti ce traiesc in anul 1234. Cand intr-o singura noapte au fost violate aprox. 1000 (o MIE!) de femei iar presa a bagat totul sub pres in nici un caz nu era vorba de convietuire civilizata.

   Pe Vest, ca pe toata lumea de altfel, nu-l intereseaza decat PUTEREA. Nu mai luati teapa ideologiilor, sunt o iluzie.
  • -7 (17 voturi)    
   despre faptul ca (Marţi, 9 iulie 2019, 12:23)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   familiile domnitoare din germania si rusia erau f. apropiate, de faptul ca inainte de comunism, rusii in germania isi trimiteau copiii la studii, de faptul ca petru cel mare a colonizat nemti de'a lungul fluviului Volga, de faptul ca tzarul rusiei era var primar cu kaizerul, dar si cu regele regatului unit.
   chiar si comunistii, prin rdg, au avut legaturi stranse cu o parte a nemtilor, ca de ex. utecista/comsomolista merkel. si nu uita ca o mare parte a nemtilor au fost educati in fosta rdg. sa nu mai vorbim de nemti carati cu fabrici cu tot, in zona uralilor. :-)
   sau de o parte a prusiei orientale, inca sub rusi. Kaliningrad, enclava, este fostul mare centru prusac, Konigsberg.
   si ce e mai important, rusii au resurse, nemti know how.
   asa ca sa uitam de afinitati culturale, de sentimente.
   pt. rechinii mari is just business, iar prostimea e numai forta de munca, brain washed cu ideologii cat mai futuristice, salvati planeta ~!
 • +11 (47 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 8 iulie 2019, 21:58)

  [anonim]

  • -10 (36 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 9 iulie 2019, 0:16)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui

  • 0 (16 voturi)    
   daaa (Marţi, 9 iulie 2019, 11:24)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui

   Chiar e evident ca Vestul a propus numai personalitati de necontestat... cu pedepse suspendate si rezultate zero pe plan local...

   Dar din ce in ce mai putin sunt promovati cei cu adevarat competenti pentru ca pot fi mult mai greu manipulati.
 • -7 (35 voturi)    
  xzxzxzx (Luni, 8 iulie 2019, 22:03)

  solar [utilizator]

  Unde sunt cohortele de comentatori aiurea in tramvai ? Articolul a apărut de peste 4 ore si ...nimic ?
  Articolul , pornind de la remarcile foarte juste ale lui TRAIAN BASESCU , are argumente cu duiumul care nu pot sa nu pună pe ganduri pe toți ! De la ...vlădică la opincă, de la academician prof doctor până la badea Gheorghe cel cu 8 clase
  • -6 (20 voturi)    
   pai (Marţi, 9 iulie 2019, 10:09)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui solar

   activul progresist nu straluceste prin argumente, ci prin lozinci si invective, atacuri la persoana.
   iar, la sfarsitu' zilei, vine echipa de soc, binarii cu minusul si plusul de serviciu.
   si dai si lupta neicusorule.
   cum spunea un comentator, mai sus, dogma, spalare de creiere, religia noua, a salvatorilor. uniunea salvati planeta....
 • +3 (13 voturi)    
  Incetati sa loviti in USA (Marţi, 9 iulie 2019, 9:31)

  Emil Aluas [utilizator]

  Prezentul comentariu se refera nu atat de mult la UE, cat la SUA ca adversar al UE si a lumii. Habar nu aveti de ce este SUA in lume. Modul de organizare si planificare a viitorului acestei super natuni.
 • +5 (21 voturi)    
  Un articol puternic ideologizat (Marţi, 9 iulie 2019, 10:57)

  banuk [utilizator]

  Conservatism versus progresism. De fapt e vorba despre iliberalism versus democratie. Estul se izoleaza singur cu lideri precum Dragnea, Orban, Kaczynski.
 • +5 (11 voturi)    
  ISTORIA și iarăși istoria (Marţi, 9 iulie 2019, 11:47)

  nick24 [utilizator]

  Nici cei din conducerea UE nu cunosc istoria.
  În 1856 , prin războiul din Crimeea s-a încercat stoparea Rusiei, care cam defila cu armatele prin 1815-1848 prin Berln, Paris, Viena. Si au fost de acord cu dorința națională a românilor de a crea un stat tampon, că Turcia era în declin.
  În 1878 Rusia ajunge la vreo 10 km de Constantinopole, visul țarilor de la Petru cel Mare, fiind opriți de flota Angliei.
  Deci noi eram în Europa la acea vreme.
  În 1944 am ajuns cu toate țările din zonă, iarăși în influența Rusiei. În 1989 iarăsi am ajuns în Europa împreună.
  Deci nu cred că UE vor să ne cedeze dn nou, ci mai degrabă vor să impingă granița și zona de influență mai spre est, în Moldova, Ucraina și spre țările din estul Mării Negre.
  • -2 (8 voturi)    
   pai asta e jocul istoric (Marţi, 9 iulie 2019, 22:03)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   unii inping spre est, altii spre vest. care ia mai mult, in functie de ce da la schimb.
   estul are nevoie de prezenta atat militara cat si economica a anglo americanilor. dar nu condusi de alti billy, dubyea sau o'banana al pacii. caci stim cum au ajutat jugoslavia, nu prea de mult timp in urma.
   ca tot fu vorba de base, axa wash, londra, bucale...

   cel mai sigur ar fi ca intre tzarile din centru si est, sud est sa se ajunga la intelegere in ciuda celor ce baga zazanie. dar e greu, prea multe neintelegeri apasa, din trecut.
 • +10 (16 voturi)    
  ca sa fiu foarte rau (Marţi, 9 iulie 2019, 13:23)

  sile1 [utilizator]

  am sa spun ca cei din est au inceput sa faca in vest ceea ce faceau pe vremea cand erau in sfera de influenta ruseasca,adica sa carcoteasca.
 • +2 (10 voturi)    
  de ce? (Marţi, 9 iulie 2019, 13:43)

  revo [utilizator]

  Pentru ca merita.
  ASTA MERITA!
 • -3 (9 voturi)    
  Pentru că Estul rămâne privit de către Germania ca (Marţi, 9 iulie 2019, 17:59)

  Nyk1 [utilizator]

  ...Lebensraum.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce ?. Ptr. ca jucam dubu standard (Sâmbătă, 13 iulie 2019, 1:18)

  Emil Aluas [utilizator]

  Nu facem fata in nici un aspect al culturii vestice. Nici, sau mai ales, muncii in stil Vestic. Ei, vesticii, s-au pripit prin admiterea noastra in clubul celor MARI din VEST. O durere de cap in plus pentru Vestici.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by