L-a luat cineva în serios pe Marian Oprișan care, în ziua în care șeful său de partid se preda la Rahova, zicea că epoca PSDragnea s-a încheiat și PSD este unul nou? Votul de luni din Senat, când PSD, la santajul micului ALDE de care-i atârnă majoritatea, l-a salvat pe Călin Popescu Tăriceanu de procurorii DNA a mai arătat, încă o dată dacă mai era nevoie, că vechile năravuri nu se lecuiesc așa, cu una cu două, la o rundă alegeri. Rămași singuri dincolo de poarta penitenciarului, pesediștii duc mai departe moștenirea nenumitului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Votul de luni din Senat ar trebui să fie și o trezire la realitate pentru PNL și USR-PLUS care, amețiți de aburii victoriei la europarlamentare, au uitat că au câștigat o bătălie, nu și războiul.

Din noaptea alegerilor, au lăsat de-o parte declarațiile rezervate din campania și au început o răfuială pe față. Însă în timp ce pe preopinenții domni Orban, Barna și Cioloș nu-i mai încăpeau televizoarele și internetul să se contreze, la „mica ciupeală oportunistă”, ca să citez din dl. Barna - să nu mai pun la socoteală declarațiile total neinspirate ale liderului PNL și degringolada din partidul său - PSD și-a lins rănile în liniște și s-a regrupat. Ba chiar dna Dăncilă a intrat în haina femeii cumsecade, scăpând de oamenii lui Liviu Dragnea, și chiar simpatice, lipindu-se de Papa Francisc peste tot pe unde Suveranul Pontif a mers prin România.

Este PSD altul decât cel din urmă cu o săptămână? Se va duce mâine doamna Dăncilă să se întâlnească cu Timmermans și ceilați șefi ai UE și o să le zică ce? Că partidul domniei sale s-a pus între dl. Tăriceanu și justiție? Că justiția „ne-a omorât” așa cum zicea în prima ședință de partid fără Dragnea?

Singurul care pare a-și fi păstrat simțul măsurii în fața rezultatelor alegerilor europarlamentare este președintele Klaus Iohannis și și-a continuat tactic lupta politică cu PSD: a cerut demisiile miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, responsabili pentru catastrofa votului din diaspora, l-a respins pe Titus Corlățean înaintașul celor doi, la alegerile din 2014, a sancționat decizia Guvernului care a dat o ordonanță de urgență doar ca să le satisfacă pofta baronilor locali, a acuzat PSD-ALDE că au făcut scut în jurul lui Tăriceanu, obstrucționând justiția.

Dacă PNL și USR-PLUS nu vor deschide mai repede ochii să vadă că PSD și-a schimbat doar tabloul de pe perete, țopăiala din noaptea alegerilor ar putea să nu fie de prea mare folos. Timp mai e încă.