Această campanie electorală a arătat că sunt posibile miracole ale normalităţii cu muncă de furnică, door-to-door, care sa învingă clientelismul şi resursele enorme, în zone unde PSD părea betonat pe vecie. De exemplu, USR-Plus a câştigat municipiul Craiova! Şi Vasluiul! Acestea nu sunt cine stie ce mari centre universitare, ca restul de capitale regionale unde a rupt prognozele.

Sorin IonitaFoto: Arhiva personala

Există mulţi activişti precum Laurenţiu Dincă de la Craiova, unul din cei care au învins pe Goliat-Olguţa Vasilescu, adică mafia regională+conexiunile în servicii secrete ale soţului+reţeaua vechii justiţii interlopizare, la ea acasa. Nu-i cunoaşteţi pe aceşti oameni, dar dintre ei trebuie să se aleagă primarul Craiovei la anul, cu susţinerea întregii echipe naţionale şi de la Bruxelles a partidului.

Toate vedetele media şi din Parlamentul European trebuie să uite de Bruxelles şi să petreacă un an cu oamenii ăştia prin teritoriu, zi de zi. Aici în România se dă lupta; Parlamentul European este o rutină comodă. Stimaţi reprezentanţi, hai să lăsăm vrăjelile fiindcă n-aveţi încă vârsta de retragere la băi, ca occidentalii. După ce se încheie târguielile fireşti pe instituţii şi formează noua Comisie, Europa se va guverna ea încă un an şi fără nepreţuita contribuţie română, ca şi până acum.

Dacă de mâine nu începe efortul pentru alegerile locale din 2020, entuziasmul de azi se va risipi degeaba. Ţara noatsră se conduce din primării, consilii judeţene şi Parlament; acolo e puterea, acolo trebuie readus echilibrul la momentul potrivit. Iar asta nu se va întâmpla dacă acum încep negocieri şi traseisme pentru a forma guverne minoritare, aka ciolaniade peneliste, moşite pe sub tejghea.

După ziua de duminică PSD e avizat, deoarece efectul surpriză a trecut. Plus, dacă nu sunteţi abili să forţaţi mâna Veorichii cât e încă emoţionată, pentru a introduce schimbările legislative necesare, diaspora nu va putea vota la locale şi va fi iar sabotată la parlamentare. Studenţii din marile centre universitare vor fi iar excluşi de la vot. În Bucureşti, un PSD plin de lapte şi miere şi condus de Gabriela Firea se va strădui să facă invizibilă marea confrerie PSD-PNL Buşoi, răsplătit de partid pentru binemerite cu 0.5 mil euro (cam atât îi rămâne în borsetkă după un mandat de 5 ani la Bruxelles).

De-acuma PSD-iştii ştiu ce au în faţă şi vor lupta cu ghearele şi dinţii pentru propria lor piele, nu vor mai face non-combaturi ca familia contesei roşii de Vaslui. Iar ăia care chiar nu mai au nici o şansă, vor profita de anul rămas la dispoziţie pentru a deşuruba veiozele şi clanţele de la uşi, ca să lase moştenire outsiderilor nişte primării goale, prin care bate vântul, cu datorii de zeci de milioane de euro.

Dacă anul ăsta va fi risipit prosteşte, ar fi păcat nu doar pentru ocazia pierdută de a încheia cu modelul de politică rural-balcanic ce a prevalat până acum în România post-comunistă. Dar ar fi păcat în primul rând pentru că că ar omorî o poveste frumoasă – or ştim că în momente de cumpănă oamenii au nevoie să vadă că poveştile frumoase pot fi şi reale.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro