​Ce și-a imaginat Liviu Dragnea când a hotărât să organizeze mitingul PSD la Iași, chiar de ziua Europei? Că va pune într-un con de umbră Summit-ul de la Sibiu? Că va recuceri partea din Moldova care a început să se ridice? Greu de spus. Cert este că decizia lui s-a tranformat într-o grea lovitură în imaginea PSD și a pus într-un puternic contrast două Românii, ceea ce, în mod evident, a fost în defavoarea partidului pe care îl conduce.

Claudia PirvoiuFoto: Hotnews

Summit-ul de la Sibiu a fost un succes, atât prin organizarea impecabilă, cât și prin mesajele de unitate transmise de către liderii europeni. România a avut foarte mult de câștigat ca imagine în ochii tuturor europenilor, la fel și Europa în ochii românilor.

Întreaga Europă a avut ocazia să vadă partea frumoasă a României: oameni entuziasmați și foarte fericiți să atingă mâinile marilor lideri europeni, un orășel curat și cu aer occidental și o foarte bună organizare a unui eveniment important.

Europa a mai văzut că în România, marii lideri pot face baie de mulțime, în siguranță și fără teamă, ceea ce este iarăși un mare câștig de imagine.

Atmosfera de la Sibiu a creat cadrul perfect pentru transmiterea unor mesaje pozitive de unitate, chiar în prag de alegeri europarlamentare, fiind puternic alimentat spiritul pro-european.

Succesul evenimentului de la Sibiu este de necontestat. "M-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dvs", a spus, în limba română Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

La câteva sute de kilometri de Sibiu, în est, am văzut cealaltă față a României, cea a unei națiuni puternic dezbinate. Am asistat la un spectacol grotesc, pus în scenă de PSD, care a contrastat în mod supărător cu ceea ce am văzut la Sibiu. Mii de oameni săraci, mânați de primari și șefi de organizații, au fost băgați într-un țarc pentru a asculta forțat niște mesaje pe alocuri anti-europene. Imediat după ce și-a terminat Dragnea discursul, oamenii au ieșit foarte rapid din țarc, ca și cum abia așteptau să se termine totul pentru a se întoarce la casele lor. Nici măcar muzica pregătită pentru ei pe scenă nu i-a ținut în loc.

Dincolo de țarc s-a aflat o mulțime furioasă, nemulțumită că PSD a îndrăznit să tulbure liniștea orașului cu un miting forțat. Degeaba s-a chinuit Rovana Plumb, principalul candidat la europarlamentare din partea PSD, să își țină discursul țipând efectiv în microfon, degeaba au fost date boxele foarte tare, fiindcă oricum huiduielile protestatarilor se auzeau din toate părțile.

Mitingul a fost un eșec. Un eșec al lui Liviu Dragnea, un eșec al PSD. Nu au reușit decât să enerveze electoratul, într-un oraș pe care îl pierd, care a devenit ostil partidului de la guvernare. Pentru liderii PSD și candidații la europarlamentare a fost absolut umilitor să treacă prin mijlocul unei mulțumi care o huiduia cu toată forța. Le-am văzut pe Rovana Plumb și pe Carmen Avram cum încercau să se ascundă după niște bărbați mai înalți, pentru a trece în siguranță printre oamenii care le huiduiau.

Este de neînțeles insistența lui Liviu Dragnea de a organiza mitingul de la Iași, mai ales că primise încă din 20 aprilie mesajul că nu este bine primit. Și atunci a fost întâmpinat cu ostilitate de către ieșeni.

Prin momente umilitoare a trecut și premierul Viorica Dăncilă, însă la Cluj. Nu a fost doar huiduită, ci și fugărită prin oraș.

PSD nu trece printr-o mare criză de imagine doar în România, ci și pe plan european. Liderii socialiști au organizat la Sibiu o întâlnire de la care au lipsit atât Liviu Dragnea, cât și Viorica Dăncilă. Pur și simplu, socialiștii europeni au refuzat să-i aibă prin preajmă.