​Pericolul adoptării ordonanțelor de urgență privind modificarea Codurilor penale nu a trecut. Dimpotrivă, urmează o săptămână în care presiunile asupra Guvernului vor fi mai puternice ca oricând. Cum va juca Viorica Dăncilă? Marea teamă la nivelul Comisiei Europene este că va ceda, în cele din urmă, și va semna ceea ce îi cere insistent șeful de partid, indiferent de consecințe. La nivelul Comisiei deja se fac planuri despre cum ar putea fi activat Articolul 7 din Tratatul UE, ceea ce înseamnă că încrederea în discernământul Guvernul este mult redusă.

Claudia PirvoiuFoto: Hotnews

Ar fi extrem de rușinos pentru România ca în plină președinție a Consiliului UE să se ajungă la această situație. Nici pentru Comisia Europeană nu ar fi o situație prea plăcută, fiindcă ar fi un semnal clar că aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în cazul României a eșuat lamentabil.

Nu degeaba a ieșit miercuri Frans Timmermans, prim-vicepreședintel Comisiei Europene, cu mesaje care să oprească, pe ultima sută de metri, orice încercare a Guvernului de a adopta ordonanțele care ar dinamita justiția românească. Timmermans avea o înțelegere cu Viorica Dăncilă, iar aceasta nu a respectat-o, ceea ce l-a pus pe oficialul european în gardă, spun surse de la Bruxelles. Conveniseră să discute telefonic, însă această convorbire nu a mai avut loc, iar pe fondul întețirii informațiilor că urmează să fie adoptate ordonanțelor, pentru oficialul european a fost un semnal de alarmă.

"I-am arătat foarte clar (n.red. Vioricăi Dăncilă) că a vorbi de dragul vorbei nu e suficient, că avem nevoie de acțiuni urgente care trebuie să apară cât mai curând", a spus Timmermans, miercuri, cu câteva ore înainte să aibă loc ședința de Guvern. Altfel spus, nu mai poate conta pe ceea ce îi transmite premierul.

Timmermans credea, până de curând, că o atitudine oarecum prietenoasă față de Dăncilă ar putea să-i ofere mai multă încredere în propriile forțe, în calitatea sa de premier. Un oficial vest-european nu poate concepe că premierul unei țări nu poate lua decizii independent de voința unui șef de partid. De aceea, Timmermans a încercat să se apropie de Dăncilă, a avut numeroase discuții și întâlniri cu ea, din ianuarie și până acum, s-a afișat cu ea și i-a dat multă importanță. A urcat-o pe un podium, cu scopul de a-i arăta puterea funcției pe care o deține și că va avea întotdeauna sprijin european dacă va renunța la rolul de marionetă.

Trebuie menționat, pe de altă parte, că Frans Timmermans este candidatul socialiștilor europeni pentru șefia Comisiei și are nevoie mare de voturile PSD. Astfel, este și el într-o poziție ingrată. Vrea voturi de la un partid controversat, care pune piedică statului de drept în țara pe care o conduce. Pentru Timmermans, Dragnea nu este un partener de dialog și așa a ajuns în situația de a încerca să o atragă de partea valorilor europene pe Viorica Dăncilă.

De aceea, atitudinea arțăgoasă a Vioricăi Dăncilă dinaintea ședinței de Guvern a fost primită cu multă dezamăgire la nivelul oficialului european, potrivit surselor de la Bruxelles. "Declarația prim-vicepreședintelui Frans Timmermans de azi a produs neclarități și nu i-am înțeles rostul, pentru că nu este pliată pe realitatea existentă", a spus Dăncilă citind de pe o foaie. Tocmai, exista un rost, iar Dăncilă știa foarte bine acest lucru.

Mesajele lui Timmermans, care a cerut să Guvernului să nu ia măsuri care să afecteze sistemul judiciar, au fost urmate de atacuri de la București la adresa oficialilor de la Bruxelles. Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus că afirmațiile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans reprezintă "încă o dovadă a dublului standard pe care îl practică organismele europene" și cere Consiliului Superior al Magistraturii să reacționeze. Apoi, ministrul justiției Tudorel Toader a cerut Comisiei Europene „să ne respectăm competențele, demnitatea și specificul național”. A existat și un atac puternic al trollilor PSD pe pagina de Facebook a lui Timmermans, cu jigniri greu de reprodus, la un mesaj postat în memoria unui fost diplomat, iubitor al florilor din parcul Keukenhof (Olanda).

Pentru Dăncilă este situație extrem de greu de gestionat. Ce să respecte mai întâi? Valorile europene despre care îi vorbește Timmermans, întâmplător membru important al familiei politice din care facea și ea parte, sau ordinele venite de la șeful său direct? Ce să aibă în vedere cu prioritate? Că ar putea să compromită atât propria imagine la nivel european, cât și președinția României la Consiliul UE, care se încheie oricum la finalul lunii iunie, sau interesele pe termen lung ale șefului, dar și ale partidului? Cu siguranță, interesele naționale legate de protejarea justiției nu intră la socoteală. Însă, sigur își pune problema viitorului său în fruntea Guvernului. Deja a început să se simtă bine în pielea de premier și nu își dorește să renunțe la ea prea curând.

Dăncilă nu mai are prea mult timp la dispoziție să ia o decizie, oricât ar vrea ea să tărăgăneze. Liviu Dragnea are termen pe 15 aprilie în dosarul angajarărilor fictive, iar pentru el ordonanțele privind modificarea Codurilor penale sunt esențiale.

Și Comisia Europeană știe că următoarele zile sunt decisive. Tocmai de aceea, este analizată posibilitatea de activare a "armei nucleare", adică a articolului 7. Chiar Timmermans a spus că "dacă există vreun motiv să reacționăm imediat, o să o facem în câteva zile". Adică, dacă vor fi adoptate ordonanțele, vor începe imediat procedurile. Cum? Nu este exlus ca MCV să fie suspendat și declarat un mecanism eșuat, ca apoi să treacă la procedurile de declanșare a articolului 7, pe motiv că au fost încălcate grav valorile UE, spun sursele de la Bruxelles. Sunt proceduri greoaie, care presupun mai întâi un dialog structurat și abia după câteva luni activarea articolului 7. Cea mai mare problemă a României prin declanșarea articolului ar fi deterioarea cumplită a imaginii. Ultima etapă a procedurilor, greu de ajuns la ea, fiindcă ar fi nevoie de vot în uninimitate în Consiliu, ar fi suspendarea dreptului de vot al României.

Ce va alege Viorica Dăncilă în privința justiției în România doar ea știe. Un viitor sănătos al României în UE sau interesele personale ale șefului său?