"Vrem autostrăzi!"- mișcarea născută din exasperare
Cât este credibil consilierul Darius Vâlcov când spune că România nu are autostrăzi fiindcă se opun alte țări? Dacă tot susține astfel de teorii, poate ne explică și cum au reușit acele "alte țări" să împiedice PSD, partid aflat de 7 ani la guvernare, să construiască autostrada Pitești- Sibiu, de exemplu, investiție cerută cu insistență de francezii de la Renault.
Nu ne va explica, pentru că nu există nicio conspirație a străinilor, a animalelor sălbatice sau a birocraților. A devenit deja ridicol ca după 30 de ani, din care ultimii șapte cu PSD la guvernare, politicienii să vină cu aceleași pretexte pentru a justifica nivelul primitiv al infrastructurii din România. Anul trecut, Guvernul Dăncilă a aprobat în regim de urgență o nouă legislație privind parteneriatul public-privat. Guvernul spunea că este nevoie urgentă de investiții. A trecut aproape un an de atunci, iar proiectele au rămas doar la stadiul de simplă înșiruire în niște documente guvernamentale.
"Știți de ce nu fac autostrăzi? Pentru că nu vor. Ar însemna ca oamenii să înceapă să gândească și ar fi mai greu de stăpânit. Nu au nevoie de oameni care gândesc", îmi spunea, deunăzi, un preot dintr-un județ controlat, de aproape 20 de ani, de Marian Oprișan. Pare o platitudine, dar această idee, exprimată atât de simplu, a răsunat puternic în urechile mele: Nu au nevoie de oameni care gândesc...
Ce înseamnă, de fapt, autostrăzile? Înseamnă atragerea de investiții în orice domeniu, investițiile înseamnă locuri de muncă și salarii mai mari, înseamnă mai mulți bani la buget, înseamnă mai mulți bani și pentru pensii, înseamnă mai mulți bani pentru școli și spitale, înseamnă oameni mai educați si mai sănătoși, iar oamenii educați și mai sănătoși votează o clasă politică mai responsabilă. E un întreg lanț. Ne uităm pe harta Europei și vedem că țările dezvoltate sunt exact acelea cu multe linii verzi, șerpuitoare. Este frustrant să vezi că acele linii, care reprezintă autostrăzile, dispar brusc în dreptul României.
„Vă place, mă, aşa o ţară? V-ar plăcea, nu? Frumos, cu autostrăzi, industrie, ai unde munci...", întreba, zilele trecute, un șofer de tir, în timp ce filma o autostradă din Olanda. Și cine ar putea cunoaște mai bine decât un șofer de tir ce înseamnă infrastructură rutieră modernă? De altfel, știu ce înseamnă autostradă multe milioane de români care muncesc sau care călătoresc des în străinătate.
Poate din frustrare și exasperare s-a născut și această mișcare. Anul trecut, în mai, mii de oameni din Moldova, dar și din Transilvania, s-au mobilizat într-un marș motorizat impresionant. Au ajuns până în centrul Bucureștiului, cu un mesaj clar: Vrem autostrăzi! Mesajul nu a fost suficient de bine înțeles. La fel ca în toți anii precedenți, și în 2018, banii pentru investiții în infrastructură au fost redistribuiți, în urma rectificărilor bugetare, către cheltuielile cu pensiile și salariile. De altfel, ne-am obișnuit ca bugetul de la transporturi să fie, de fapt, pușculița din care se scot sume uriașe, de două ori pe an, la rectificări, bani care dispar într-o gaură neagră.
În toamnă, a trecut de Parlament o lege mai mult simbolică, cea privind construirea autostrăzii Tg. Mureș- Iași. Teoretic, este o lege care ar obliga Guvernul să investească în proiect. Teoretic. Practic, nu împiedică nimic Guvernul să tărăgăneze investiția, așa cum a făcut cu multe altele, invocând motive de procedură, de lacune legislative, de animale sălbatice sau de dușmani invizibili, dar răi, ai României.
Pe 15 martie, la ora 15.00, timp de 15 minute, o parte din România se va opri. Companii private, ONG-uri, asociații profesionale și primării se alătură campaniei "România vrea autostrăzi" și vor întrerupe lucrul pentru un sfert de oră. Este un mesaj important pentru toată clasa politică, dar și un avertisment: nu mai sunt acceptate promisiunile deșarte.
Câți dintre politicieni au priceput mesajul lansat sub hashtag-ul #șîeu de suceveanul Ștefan Mandachi? Cu siguranță, Răzvan Cuc, actualul ministru al transporturilor, nu l-a înțeles. Dă vina, în continuare, pe proceduri, și vorbește, ca mulți alții înaintea lui, despre necesitatea unei noi modificări a legislaţiei privind achiziţiile publice. Pentru a câta oară?
Unii ar spune că nu doar infrastructura rutieră este importantă, ci și cea feroviară. Corect, discuția s-ar putea purta în același mod și în ceea ce privește dezvoltarea căilor ferate, unde situația este de-a dreptul dramatică. Ce țară a ajuns la "performanța" de a avea trei locomotive deraiate într-o singură zi, locomotive care se târau pe șine cu puține zeci de kilometri la oră?

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Sigur ca si politicienii - din toate partidele - vor autostrazi. As indrazni sa afirm ca, cu atat mai mult, vor autostrazi chiar politicienii de la guvernare; legatura e simpla, nu dezvolt pentru mononeuronali.
Dar, asa cum aratam in alte postari nu prea exista martiri disponibili. Nu sunt prea multi aceia dispusi sa-si sacrifice ani din viata, familie, viata sociala, uneori si sanatate prin angajarea in astfel de proiecte majore...ca apoi sa fie judecati de niste limbrici imberbi, care nu fac nimic, ca "s-a cumparat cafea fara licitatie din banii de investitii". Cati dintre oamenii normali au gena asta de martir si sunt gata sa fie tarati ani de zile prin procese (si zelul procurorilor obsedati de trofee, nu de lege) pentru vina principala de a-si fi daruit niste ani anteriori unei cauze, unui proiect?
"N-o sa aveti autostrazi daca nu ne lasati sa furam"
deageaba cere DNA condamnari cu executare cind honor judecatorii dau cite 10 ani cu suspendare...pt furt de mil euro...samd
Martiri? ani daruiti unei cauze!? Ce prostii balmajesti acolo? de parca esti la sedinta partidului...
Banii de investitii se duc la un contract cu o firma care va executa lucrarea, mai concret autostrada. Faci contractul bine, nu te intereseaza cate cafea au cumparat de banii platiti, ci doar rezultatul, adica autostrada. Nu ofera ce au promis, ii dai in judecata si recuperezi banii. Sau tu te gandeai deja ca TelDRUM o sa lucreze ani buni si or sa bea multa cafea iar noi o sa mergem tot pe drumuri nationale, la anul si la multi ani...?
==========
Nu cu "necesitatea". Cu "realizarea".
Eu as marsa pentru benzi de biciclete, pentru mers in aer curat, pentru un mediu inconjurator protejat, nu pentru a distruge viitorul COPIILOR.
Multumesc de sfat, nu m-as fi gandit ca se poate si asa...
S-a facut un compromis pe baza unor promisiuni niciodata respectate de politicienii instalati la Bucuresti.
Moldova a fost linia de rezistenta si provincia care a dat cei mai multi soldati cazuti pe front in primul razboi mondial, in fata invaziei austro-ungare.
Tot Moldova a "incasat" prima socul invaziei sovietice din 1944 si a fost rupta in doua, cu Moldova de est ramasa in URSS.
Romanii moldoveni, de pe ambele parti ale Prutului si din Ucraina sunt cei mai numerosi din neamul romanesc, circa 10 milioane (din cei 22-25 milioane etnici romani din Europa).
Dupa 1944-1947, Moldova a fost deliberat mentinuta in saracie si sub-industrializare, pt a incuraja moldovenii sa emigreze catre sudul tarii si mai ales catre Transilvania in scopul unei "romanizari" sporite.
Provincia nord-estica a avut intotdeauna o demografie superioara altor provincii romanesti, si acum e la fel, judetul Iasi e pe podiumul national la natalitate, Iasiul e cel mai populat oras din Romania dupa Bucuresti.
Dupa 1989, noile guverne s-au format prin negocieri si influente "bucurestene", cu influente reduse din Transilvania si Moldova, vazute doar ca terenuri de confruntare electorala.
Au fost dirijate investitii catre orase transilvane pt ca erau mai aproape de frontiera cu UE, dar nici acolo autostrazile nu s-au facut prea repede, tot cu scandal si mari intarzieri.
Moldova a fost pur si simplu abandonata de Bucuresti, s-a mers pe propaganda si trai de subzistenta, vazuta tot ca rezervor de forta de munca ieftina si de etnici romani.
Milioane de moldoveni si de descendenti ai lor sunt peste tot acum in Romania, de la Arad la Constanta, de la Cluj la Bucuresti, e de datoria lor si a celor din Diaspora sa sustina renasterea provinciei lor natale.
Moldova merita mult mai mult, are drept absolut la autostrazi si investitii.
De aceea Androneasca e asa pretuita de PSD, daca si cand face disidenta tot e numita ministra la Educatie.
Daca vrei sa omori o tara pe termen scurt, ii modifici taxele des si stupid. In felul asta descurajezi investitiile straine si impiedici cresterea prosperitatii.
Daca vrei sa o omori pe termen mediu, ii distrugi sau nu ii dezvolti infrastructura, inclusiv autostrazile.
Dar daca vrei sa o omori pentru generatii, sa tii mojicii ignoranti, saraci lipiti la limita supravietuirii, sub papuc si manipulabili, ii distrugi educatia.
Moskva n-a trebuit insa sa se cazneasca mult pentru a distruge tara asta: tradatorti au fost indeajuns de multi. A disparut imediat dupa 45 tot ce era "burghez", "sabotor", "dusman". Dusmanii au reaparut, doar ca pentru noi: sunt securisti, vechi "regalisti" trecuti la bolshevism din interes pecuniar.
In anul centenarului, coboratorii din cei care i-au EXTERMINAT pe cei care au infaptuit unirea au avut tupeul sa depuna niste floricele.
Si au realizat un "monument" pe masura urateniei lor.
Noi suntem romani !
Haidea !
Ca-n teleormanul adevarat !
Parc Asterix si Disneyland ne trebe noua, hai ? Gunoaie, ca e bio !
Ce te-ntreaba omul, ce raspunzi matale:
"Buna ziua, aveti patrunjel? In Cincinnati sunt doi de ci "
Perfect telectual, de o inutilitate unica!
Electoratul lui - bugetari, pensionari speciali, asistați, generația care incă vede o legătură intre soare si Iliescu - nu vor autostrazi. Ei vor haleală ! Si PSD imprumută bani, 4/4 din parale le palmează clientela de partid, si 1/4 arunca firimituri la electoratul mai sus mentionat. Care mesteca si multumeste.
Dar cine vrea autostrazi? Pai generatia mai tânără, activa. Care ce face? Păi...nu face politica, cum a repetat de 4356 de ori acest domn Mandachi de la Suceava! Sau, ce să vezi, votează PSD-ul !
Păi să nu te strâci de râs? Sau de plâns...
In Bucuresti au fost cateva marsuri ale biciclistilor, s-au adunat ceva de ordinul catorva mii si au iesit de cateva ori. Rezultatul s-a vazut. Chiar daca unele din piste au fost facute la misto, chiar daca miscarea s-a stins cu mult inainte de a-si fi atins scopul ( tipic romanesc as zice ), CEVA s-a facut. Macar pista de pe Victoriei si cele de pe Kiseleff si Aviatorilor si tot e ceva.
Asa ca ma intreb si eu, cum ar fi daca oamenii ar iesi pentru spitale, autostrazi?
PENTRU CEVA, nu IMPOTRIVA CUIVA.
Poate că ar fi fost mai bine dacă acei 600000 ar fi „plantat câteva panseluțe” pe la guvern, în loc să aprindă lanternele.
Sau poate că nu.
Deobicei ti se intampla ce-ti doresti.
Dupa ton, dupa cum reciti, probabil ca esti un imberb nascut alaltaieri cu pretentii ca le stie pe toate de pe feisbuci. Adica esti un neica-nimeni ghidonat de altii, cunoscut istoric sub numele de idiot util, care latra la comanda.
Iti doresc sa nu ramai la faza asta de imbecilizat util altora ca sa se cocoate pe spatele lui.
Iti doresc sa-ti gasesti si tu o utilitate pe lumea asta, sa nu faci degeaba umbra pamantului.
Si, daca se va intampla asa, daca vei ajunge si in faza in care sa iei decizii si sa-ti asumi responsabilitati, iti doresc ca ele sa nu fie analizate retroactiv, cu ostilitate si rea credinta de vreun idiot asa cum esti tu acum. Adica, sa-ti fie respectate drepturile umane, drepturile cetatenesti, sa fii cercetat cu dreptate, fara plantare de probe si martori mincinosi dublati si triplati, etc. si de catre un procuror care are toate tiglele pe casa. Adica, iti doresc sa ai parte de "domnia legii", nu de "stat de drept".
Nu de alta, dar cele mai "stat de drept" cunoscute de istoria de pe aici au fost Inchizitia si statul nazist al lui Hitler.
Am zis eu că în România este stat de drept? Nu, am zis că au ieșit oamenii pentru a cere să fie și au fost ignorați - chiar bătuți anul trecut - pentru „nesimțirea“ lor.
Internetul a creat atâția experți în psihologie încât sunt convins că și tu ești unul din ei... /s (am învățat acum o lună cum se exprimă sarcasmul in scris)
Din câte știu eu, CEDO (chestia aia care se ocupă să analizeze dacă au existat probe plantate sau martori mincinoși) nu a prea găsit motive să spună că politicienii din România au fost condamnați pe nedrept (ca să nu mai spus că au fost cel puțin 3 instanțe - cu judecători diferiți - care au menținut condamnările), deci nu-mi fac griji din acest punct de vedere.
Iar dacă tu crezi că inchiziția și Germania nazistă au fost state de drept (adică legile lor respectau drepturile omului), nu prea mai avem ce discuta...
PS: mă întreb cum de un mesaj atât de mizerabil că al tău a trecut de filtrul unui moderator al Hotnews?!
Trebuie sa existe ac de cojocul lor, nu as vrea sa cred ca doar in tara asta s-a rasturnat carul cu hoti si borfasi, daca va uitati pe internet o sa vedeti ca multi se plang de coruptia din tara lor, inclusiv din tari din vestul Europei. Probleme sunt peste tot, doar ca in multe tari oamenii reactioneaza, se implica, dau cu pumnul in masa..
Ca idee de moment, oare mai e nevoie sa avem politicieni la conducerea ministerelor? Zeci de ilustri necunoscuti s-au perindat pe posturile de ministri, toti cu indicatii clare despre ce sa faca sau ce sa blocheze ca investitii si dezvoltare odata pusi in functii.
Nu mai bine angajam (nu numim) oameni pentru postul de ministru, cu un contract clar, cu termeni de realizare si indicatori de performanta? Nu e bun, altul la rand, lumea e plina de profesionisti care n-au loc de gusterii politici.
Democratia - ca alegerea unor reprezentanti care sa ne reprezinte - avea logica pe vremea grecilor, in ziua de azi trebuie schimbat modul in care vedem acesti reprezentanti. Poate nu mai trebuie sa-i votam ci sa-i angajam, ca pe orice functionar public. Poate nu mai trebuie sa avem decat diplomati si presedinte care sa ne reprezinte in afara si sa renuntam de tot la politicieni in schimbul profesionistilor.
Suna a tehnocratie, dar eu vorbesc de concursuri, nu de numiri sau votari. Daca istoria ne-a invatat ceva este ca politicienii nu sunt alesi pentru popor, ci pentru interesele celor care ii ajuta sa ajunga acolo. Nu cred ca are rost sa ne pacalim gandindu-ne ca vor face ceva pentru noi fara sa le iasa si lor ceva. Iar la noi pare ca politicianul vrea sa fuga cu tot cu borcanul cu miere, nu doar sa-si bage degetul.
P.S.: stiu ca este cam riscanta oprirea pe un DN sau pe autostrada, poate merge cu semnalizare! dar trebuie facut ceva drastic. Pe de alta parte, daca toti ne oprim, nu ar trebui sa fie nici un pericol, doar nu vine nimeni, nu?
si la ce calitate?
Hai sic.
Bucovina si Moldova ar trebui să beneficieze de investiţii mult superioare pentru a recupera decalajul în stocul de infrastructură. Totuşi, se creează un cerc vicios. Investitorii se duc acolo unde infrastructura este deja bună şi fac presiuni pentru ca aceasta să fie îmbunătăţită.
Astfel că regiunile rămase în urmă la acest capitol nu atrag investitori şi nici nu pot pleda pentru suplimentarea sumelor, pentru că li se va aduce argumentul «Nu aveţi investitori, de ce să dezvoltăm infrastructura»“!
Moldova este cea mai săracă regiune din România, cu un PIB per capita de doar 4.300 de euro, faţă de o medie naţională de circa 7.500 de euro. La fel de disproporţionate sunt şi sumele care au mers către şosele.
În timp ce pentru fiecare locuitor al Transilvaniei s-au alocat în medie 2.400 de lei pentru autostrăzi şi drumuri naţionale în ultimii ani, iar în Moldova –doar 428 de lei.
Dar haideti sa sustinem cu totii construcţia unei autostrăzi Satu Mare - Bistrița - Suceava. Nu este un orgoliu local al celor care îşi trăiesc viaţa în această zonă, ci dorinţa de a se respecta nişte priorităţi naţionale şi europene. Realizarea unei autostrăzi pe un coridor european este o prioritate europeană şi trebuie să fie şi una naţională, mai ales că finanţarea acestei variante este asigurată prin fonduri europene.
Ia cauta.
Dupa aia sa vii cu ineptii, inteles-ai ?
Pana la valori, taxe, venituri, mai e cale lunga pana la stele. Doar cativa aleshi au venituri ca-m vest, shi alea pe banii prostimii pentru care se spetesc.
Pe scurt, pana nu reformezi societatea asta profund corupta si pana nu dispare acest partid de banditi/golani, ineptii.
Daca ar fi numai un partid , ar fi relativ usor sa fie indepartat de la putere , dar in cei aproximativ cei 30 de ani , toate partidele s-au perindat la guvernare , si cu parere de rau absolut toti si-au inodat cozile cand a fost vorba de interesele lor . De aceea eu am hotarat sa plec . Din punctul meu de vedre indiferent cine va fi la guvernare , cetatenii vor fi sfidati . vedeti distrugerea economiei romanesti (privatizarile oneroase) , precum si retrocedarile , absolut toate guvernarile au avut ca tinta distrugerea societatii si pauperizarea romanilor .