Da, aici puteți, după cum spunea distinsul domn Ștefănescu. Pentru că ați promis lucruri mirobolante, și nu v-ați agitat decât ca să vă scăpați de pușcărie infractorii; pentru că marile voastre figuri, de la Dragnea la Nicolicea, plesnesc de nesimțire; pentru că șmecherii propagandei varsă tone de minciuni în capetele naivilor; pentru că jucați pe cartea fuduliei naționale; pentru că ați știut să speculați la maximum structura mafiotă a puterii voastre; pentru că se găsesc mereu profitori din nenorociri; pentru că n-am ajuns încă la falimentul total, ca să se dezmorțească leneșii; pentru că instituțiile care ar trebui să fie imparțiale sunt în mâna voastră; și pentru că nu putem ieși zilnic cu sutele de mii în stradă. Numai că la Bruxelles nu ține.

Vlad ZografiFoto: Arhiva personala

Niciodată n-a fost mai clară linia despărțitoare: pe de o parte voi, cu calitățile voastre morale și intelectuale bine știute, de cealaltă parte, oameni de tot felul, nici îngeri, nici savanți, pe care însă îi leagă ceva simplu: vor să fim cu adevărat parte din Europa. Ăsta e cuvântul magic, blestemat pentru voi: Europa. V-ați înscris cu aplomb în curentul denigrării ei – și acum n-aveți altă soluție decât să mergeți mai departe în aceeași direcție, ținta Soros s-a perimat. Sigur că lucrurile nu funcționează grozav în Europa. De ce? – e o întrebare prea complicată, propaganda voastră nu intră în subtilități, dar nu mă îndoiesc că va scoate rapid la iveală o sumedenie de neajunsuri. Ele există, asta e clar. Problema e că va trebui să convingeți milioane de oameni că rudele și prietenii lor care s-au dus să muncească în Occident sunt cu toții niște inconștienți care trebuie internați la balamuc când se întorc în vacanță.

Cea mai absurdă e însă situația în care se află UDMR-ul. S-a aliniat automat la politica lui Viktor Orban, deși singura șansă pentru prosperitatea în toate planurile a maghiarilor de la noi e o mai bună integrare a României (și a Ungariei) în Europa. E un adevăr banal, pe care sunt convins că intelectualii maghiari îl înțeleg perfect. Aliindu-se cu PSD (ALDE e un pseudonim), UDRM-ul își sabotează coetnicii, la fel cum o fac și reprezentanții în Parlament ai celorlalte minorități naționale – dar majoritatea acestora din urmă n-au nici o legătură cu minoritățile în cauză, au fost parașutați în Parlament de mașinăria PSD. Ce pot spera liderii UDMR prin participarea la distrugerea statului de drept? Că drepturile maghiarilor vor fi mai bine respectate? Că, acumulând o cantitate mare din ură în mințile românilor lucizi, vor contribui la sporirea toleranței în țara asta? Că România se va face pur și simplu praf și pulbere? Că va veni curând sfârșitul Europei? Oricum ar sta lucrurile, sunt mai proști decât îi credeam. Însă PSD-ul i-a citit bine. Dovadă că Dragnea posedă un aparat de detecție a prostiei incomparabil superior – pe care de doi ani și ceva încoace îl folosește excelent.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro