Sarbii au votat pentru independenta Kosovo
Ruperea de trecut
Victoria democratului Tadici, chiar daca pe muchie de cutit, nu inseamna doar clarificarea drumului european pe care sarbii au decis sa mearga in perioada urmatoare. Votul de duminica pare sa fi pus simbolic capat perioadei dramatice care a inceput in Balcani la inceputul anilor '90 si care a fost martora unor tragedii inimaginabile pentru sfarsitul secolului al XX-lea. Analistii sunt aproape unanimi in a afirma ca, prin alegerea facuta duminica, sarbii au incheiat in sfarsit asediul asupra Sarajevo, au oprit bombardamentul orasului Dubrovnik si si-au recunoscut vina pentru genocidul de la Srebenica.
Infrangerea fostul aliat si prieten apropiat al lui Slobodan Milosevici, ultranationalistul Tomislav Nikolici, e un semn ca sarbii incep sa scape e fantomele trecutului care i-au bantuit in ultimul deceniu. Chair daca sunt inca datori comunitatii internationale cu lamurirea tragediilor din conflictele cu Bosnia sau Croatia si cu aducerea la judecata a celor responsabili de crimele de razboi, sarbii au decis sa aleaga varianta pro-europeana si sa nu se reintoarca la trecutul reprezentat de vicepresedintele Partidului Radical, fost vicepremier al guvernului sarb in perioada razboiului din Kosovo.
Mai mult, sarbii au votat si pentru indepartarea de Moscova si de ultimii 60 de ani care i-au facut sa ramana astazi una dintre cele mai izolate natiuni din Europa. Si au ales acest lucru in ciuda declaratiilor de sustinere neconditionata pe care Rusia le-a facut in ultimele zile fata de "prietenia de nezdruncinat" cu Serbia si, poate, a acordului energetic prin care Gazprom a achizitionat recent cea mai importanta companie petroliera din regiunea fostei Iugoslavii.
Independenta regiunii Kosovo, acceptata de sarbi
Victoria lui Boris Tadici reprezinta insa, in primul rand, acceptarea de catre sarbi a independentei Kosovo. Regiunea care a stat la baza unor confruntari armate violente intre sarbi si albanezi, ce au determinat interventia NATO la sfarsitul anilor '90, este pe punctul de a trece in mainile majoritatii din povincie. Votul dat democratului Tadici semnaleaza faptul ca sarbii s-au impacat in anul 2008 cu pierderea regiunii pe care o stapanisera, cu cateva exceptii, de sute de ani.
Ce se va intampla insa in continuare? Perioada urmatoare va fi una dintre cele mai aglomerate pentrru Tadici, dar si pentru diplomatii sarbi, albanezi si straini care pregatesc aparitia noului stat.
Pe de o parte, Tadici si consilierii sai vor trebui sa-i pregateasca si sa-i obisnuiasca pe sarbi cu pierderea "leaganului istoric de nastere" al Serbiei. Sondaje de opinie pre-electorale sustineau ca, inclusiv in interiorul Partidului Democrat al lui Tadici, 55% dintre alegatori favorizau Kosovo in fata apropierii de Uniunea Europeana. Misiunea lui Tadici este astfel dificila, dar nu imposibila. Intarit de votul de duminica si scapat deocamdata de presiunea ultranationalistilor, Boris Tadici va beneficia acum de mult mai mult spatiu de manevra pe plan intern. Desi inainte de scrutin s-a exprimat oficial impotriva declararii independentei unilaterale a Kosovo, presedintele sarb e constient acum ca voturile sarbilor i-au legitimat si atitudinea viitoare fata de regiunea separatista. Iar aceasta atitudine nu poate fi alta decat de acceptare a statului de independenta pentru Kosovo.
"Kosovo e pierdut, caci invingatorii scriu istoria"
In plus, mentinerea lui Tadici in fotolioul prezidential la Belgrad, chiar daca este un post mai mult onorific, va oferi un ragaz important si diplomatiilor occidentali care sunt implicati in dosarul Kosovo. Acestia vor putea sa domoleasca graba liderilor albanezi de a proclama independenta provinciei, insa vor avea timp in plus pentru a convinge Moscova de noile realitati politice din zona. Teama Kremlinului de precedentul kosovar in cazul unor regiuni din spatiul sau de influenta va putea fi mai usor indepartata, inclusiv prin oferirea unor compensatii, fie ele de natura politica, militara sau economica (iar contractul generos dintre Gazprom si sarbii de la NIS au precedat trocurile ulterioare).
Pe de alta parte, votul sarbilor a oferit si Uniunii Europene si SUA un spatiu mult mai larg in care pot actiona. Ofertele UE facute de Serbiei saptamanile trecute (si care includ legaturi politice mai puternice, acorduri comerciale favorabile Belgradului, liberalizarea sistemului de vize sau cooperarea in domeniul educatiei) vor fi urmate fara indoiala si de altele. Pentru a-i usura pozitia lui Tadici in fata propriului popor, uniunea se pregateste discret de trimiterea misiunii civile in zona, care sa poate controla eventualele ciocniri ivite dupa declararea independentei. In plus, analistii sunt convinsi ca americanii si NATO vor putea recurge la trupele stationate in Bosnia, care vor fi deplasate rapid in zona pentru calmarea posibilelor tensiuni de dupa declararea independentei.
Victoria lui Boris Tadici nu inseamna insa, in niciun caz, ca sarbii au decis sacrificarea Kosovo pentru aderarea la Uniunea Europeana. Pur si simplu noile realitati politice fac imposibila mentinerea actualului statut incert al provinciei. Majoritatea albaneza va avea foarte curand un stat propriu, iar alegatorii sarbi au inteles, pragmatic, ca planul conceput de UE si SUA nu mai poate fi negat la nesfarsit. Sau, asa cum declara resemnat un sarb citat in presa de la Belgrad in ziua scrutinului: "Kosovo este pierdut. Invingatorii sunt cei care scriu istoria".

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Si ti-as dorii sa stai in Pristina cateva zile sa te edifici si matale de ce inseamna albanez... Poate ai sa vizitezi si enclavele sarbesti sa te edifici... bisericile sarbesti(cate au mai ramas dintre ele) - cea mai veche biserica de la 1430 din Decean patrimoniu unesco, gaurita de gloantele "oropsitilor" albanezi... Belopolie ca de exemplu, langa Peci, localitate a carei plan de amenajare teritoriala e efectuat cu bate si faclii de "oropsitii" albanezi de doua ori pe an
(sarbii au renuntat sa-si tencuiasca casele ca oricum trebuie sa le rezideasca anual)
ca de sarbii trebuie integrati in "Europa"
Au facut totul pentru ai demoniza pe sarbi cu ajutorul aliatilor lor de nadejde "U.S.A." - bulevardul principal din Pristina se numeste "Bill Clinton" iar 4 iulie e sarbatoare "nationala" in Kosovo
Este (pastrand proportiile) asemanator cu acele idei penibile din Romania anilor '90 cum ca daca nu votezi cu WC Tudor, etc...esti tradator si vrei "independenta Ardealului".
Poate Nikolici este un un normal si complet diferit de capul PRM.
Dar se acrediteaza in continuare cu aceste titluri ca cei liderii populisti au si solutii.
In general este pe dos!
Cine a construit bisericile ortodoxe, vechi de pana la 1000 de ani)? Turcii? Ca dupa mintea ta, ei erau bastinasi!
Pe acelasi principiu, romanii "stapanesc" Ardealul din 1918 si Regatul din 1877!
Ei, asta da logica! Esti extraordinar! Cand ma uit la ce scrii imi dau seama ca prostia e cea mai grea povara, nu nationalitatea!
Pe de alta parte Romania a avut numai noroc cu Occidentul, fiindca a reusit sa-l pacaleasca cu istoria sa inventata chiar in momentul in care acesta era sete de sange si orb de razbunare. De aceea s-a decis in favoarea acestui mic stat tradator in pofida faptul ca acesta a dat dovada de lasitate si ipocrizie in razboi. Deci va inteleg simpatia dvs fata de faptele acelor conducatori.
Cunoasterea istoriei nu este egal cu nationalitatea, ci mai degraba negarea ei.
Cu stima, domi
Libertatea asta si emanciparea popoarelor a fost cel mai mare castig al epocii moderne. Includ aici emanciparea unei majoritati a ungurilor si iata, a unei majoritati a serbilor. Daca Ungaria si Serbia au un destin european, e datorita lor, si nu datorita celor ca tine, retrograzi. Istoria, mai ales cea partizana si extremista nu poate tine locul prezentului, si cu atat mai putin viitorului.
Poti sa te plangi la infinit pe stilul 'ce mare am fost si ce rau am ajuns', dar ca efect vei reusi sa-ti impresionezi prietenii la o bere, nimic mai mult. Si evident poti continua in registrul complotului universal, e cea mai buna metoda de a te face de ras :).
Poate ultimii 15 ani!
Autorul e probabil f. tanar si nu stie ca pentru romani, inainte de '89, a trece Dunarea era aproape echivalent cu a ajunge deja in Vest.
Daca yugoslavi au fost izolati, atunci ce se putea spune de romanii sub Ceausescu?
dupa care marele analist de politica esterna ne mai serveste una.
”Victoria lui Boris Tadici nu inseamna insa, in niciu caz, ca sarbii au decis sacrificarea Kosovo pentru aderarea la Uniunea Europeana.”
Concluzie : sunt niste jigodii , legat de caracter , in proportie de 99% !!! Parerea mea .
Parca l-as auzi pe Le Pen sau pe Haider vorbind despre romani in general. Ia-l pe WC Tudor de mana si faceti un bine umanitatii: faceti sa moara ideile voastre extremiste.
Va invit sa va ocupati de subiecte mai cunoscute dvs... gen gropi, borduri, aglomeratie, taxa... cred ca ve-ti fii mai apreciat
Articolul Dvs nu are nici o logica.La inceput ne spuneti ca "Victoria lui Boris Tadici reprezinta insa, in primul rand, acceptarea de catre sarbi a independentei Kosovo" ca apoi,catre sfarsit, sa o trantiti ca nuca in perete :"Victoria lui Boris Tadici nu inseamna insa, in niciu caz, ca sarbii au decis sacrificarea Kosovo pentru aderarea la Uniunea Europeana".Bineinteles,nu poti da vina pe intraga populatie a Serbiei ptr crimele comise de altii,desi eu inca nu sunt convins de acestea.In timp ce toti 'occidentalii' i-au acuzat pe sarbi de genocid si mai te miri ce,nu se spune nimic de gruparile paramilitare alcatuite din albanezi si pregatite de baietii cu ochi albastrii care au facut genocid.De asemenea nu se spune nimic despre moartea mai mult decat suspecta al lui Milosevici.Despre bombardarea oraselor de catre americani,depre populatia care a avut si are in continuare de suferit din cauza bomardamentului radioactiv .Cum poate cineva sa creada ca un sarb ar vota ptr dezlipirea unei bucati din patria mama?votul a fost ptr presedentie,nu ptr independenta.Rezultatele votului sa fiu sincer nu ma impresioneaza,la fel cum nici cele ale asa-zeselor sondaje.Ori se stie,la noi aici sondajele sunt bune doar ptr manipulat,iar voturile...conteaza cine le numara...
pt d-vs, cel pentru care scrisul in sine conteaza mai mult decat ideea ce o transmite...
iata corectia: "VE-TI FII"
ps. Ma asteptam sa aveti o idee sau un comentariu pertinent la cele afirmate de mine sau de autorul articolului...
Respecte
Cat despre articol, slabut...
1/ Victoria lui Boris Tadici reprezinta [...] acceptarea de catre sarbi a independentei Kosovo.
2/ [...] Tadici si consilierii sai vor trebui [...] sa-i obisnuiasca pe sarbi cu pierderea [Kosovo].
Daca s-ar face un programel care sa contina un if cu aceste doua asertiuni, unite printr-un AND logic, codul din acest bloc nu va fi atins niciodata fiindca cele doua se exclud reciproc si nu pot fi adevarate simultan. Deci una din ele e falsa.
Ce altceva mai e fals in articol, Adriane?
De exemplu, e adevarata afirmatia ca nu poti dovedi (cu link-uri) ca Tadici a sustinut independenta Kosovo?
trebuie sa stati cu capu jos, lumea se conduce din alta parte... Belgradu' si Bucurestiu' nu au decat strazi proaste ... nu conducatori
independenta sun kosovarii. E inadmisibil ca altcineva sa voteze in locul lor.
Sarbii au votat pentru o Sarbie puternica care doreste integrare in UE, impreuna cu Kosovo. Nu cred ca a existat un singur sarb care sa mearga la vot cu gandul ca renunta la Kosovo.
Si Tadici si Nokolic sunt nationalisti, diferenta dintre ei fiind ca primul spune: intai ne facem puternici si pe urma ne ocupam de Kosovo. Kosovo nu are o solutie cat timp Serbia este slaba si umilita la usile cancelariilor straine.