2007 spre 2008. Partidele (PNL)
Desfasurarea evenimentelor a demonstrat ca, pana la un punct, am avut dreptate. PNL a rupt Alianta, s-a alaturat PSD in demersul de suspendare al presedintelui, si, in consecinta, a inceput sa piarda serios din electoratul defunctei Aliante. Cu toate astea, scorul lor nu a scazut atat de dramatic pe cat prevedeam atunci. Motivul?
PNL a gestionat excelent relatia cu PSD. S-a ferit sa stea in prim-planul mediatic in episodul suspendarii presedintelui (desi a sustinut-o), au acoperit cu suspendarea operatiunea dificila de destramare a Aliantei, au reusit sa determine PSD sa voteze un guvern minoritar(!) pe care acestia nu l-au putut ulterior nici inlatura nici intra in el – ramas singur la guvernare PNL a devenit principalul beneficiar electoral al cresterii economice si al admiterii in Uniunea Europeana. Dar cea mai reusita lovitura pe care partidul de guvernamant a dat-o a fost cea legata de legea pensiilor, care a fost de altfel doar o parte, cea mai vizibila, dintr-o schimbare profunda de politica. PNL a capturat pur si simplu programul politic al PSD, indreptat catre segmentele sociale (si electorale) a caror bunastare e dependenta de interventia financiara a statului, pensionari, asistati sociali etc. Adica electoratul de baza al partidului dlui Geoana.
Urmarea a fost ca PNL a completat in buna masura pierderea electoratului Aliantei cu castig din partea electoratului PSD; reusind sa castige 13,4% din voturile exprimate in alegerile europene.
In analizele similare legate PD-L si de PSD am scris si ce ar trebui sa faca cele doua partide in 2008. Daca doreste, PD-L trebuie sa incerce din propria inertie, din mutenie si din umbra presedintelui. Daca poate, PSD sa puna capat disensiunilor interne si sa modifice cat mai rapid situatia de pe scena politica, situatie care-l tine suspendat intre putere si opozitie. In cazul PNL chiar nu stiu ce ar trebui sa faca, din acelasi motiv pe care-l scriam acum un an : nu imi dau seama ce doresc. Nu poti sa indrumi pe cineva cat timp nu stii unde vrea sa ajunga.
Caci, asa cum scriam acolo, pozitia de “al treilea partid” (cea in care PNL se afla, la 10% in urma PSD, totusi!) este riscanta pentru un partid de pe scena noastra politica. La alegerile europene, la fel ca la cele locale, votul negativ este mai putin intens; prin urmare si polarizarea politica este mai putin intensa. Alegerile parlamentare sunt problema, asta cat timp, chiar daca profund afectat, si confuz, si cu disensiuni interne, PSD ramane in mod clar a doua forta politica, si prima din tabara anti-prezidentiala. Ma indoiesc ca PNL poate sa-l detroneze, dar… cine stie? :)
Dincolo de asta PNL este (alaturi de PD-L) avantajat de status-quo, de situatia de pe scena politica. Oriunde s-ar indrepta drumul pe care sunt, PNL e fortat sa continue si asta va fi cuvantul de ordine pentru partid in 2008 : continuarea pe cat posibil a situatiei din 2007, folosirea pe mai departe a bugetului pentru atragerea electoratului, gestionarea pe mai departe a relatiei cu PSD astfel incat, fara sa presupuna vreo oficializare in orice fel a ei, guvernul dlui Tariceanu sa se mentina la putere.
Comenteaza subiectul propus de Doc pe blogul sau.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Este singurul partid "istoric" semnificativ si constant in parlament deci va atrage in continuare majoritatea voturilor electoratului anti-FSN, format in perioada de debut a anilor 90.
Acest electorat a ajuns, in prezent la varsta maturitatii ca urmare nu poate fi influentat simtitor de campanii media. Reactiile electoratului roman trebuie privite in primul rand din perspectiva realitatii romanesti.
PNL si PSD au imagine psiho-sociala bine definita respectiv dreapta si stanga romaneasca iar nuantele masurilor concrete adoptate in cursul guvernarii (vezi pensii, salarii, cota unica etc.) nu influenteaza semnificativ aceasta perceptie.
Celelalte forte politice sunt inconsecvente doctrinar si ca atare transmit o imagine confuza mizand pe "pescuitul in ape tulburi" si demagogie.
Faptul ca se poate dialoga intre stanga si dreapta pentru asigurarea unei stabilitati relative are efecte de imagine pozitive fata de care pierderile incidentale datorate unor campanii media negative sunt acceptabile acestea nefiind de natura sa induca un declin de popularitate major, dupa cum s-a si demonstrat in cateva randuri deja.
Electoratul PNL se regaseste cu aproape toate procentele sale in aria instabila a profitorilor de functii din teritoriu si a amaratilor care se bucura de pomenile electorale ale guvernului si voteaza cu partidul aflat la putere. Basmele despre electoratul PNL matur si neinfluentabil se refera probabil la menbrii de partid care-si protejeaza afacerile din pozitia de parlamentar.