Azi i-a salvat norocul, dar mâine? Autorizația de securitate la incendiu nu este un moft!

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 28 mai 2018, 12:08 Actualitate | Opinii


Catiusa Ivanov
Foto: Facebook
Școala nr. 124 din Sectorul 5 al Capitalei, unde învață circa 750 de copii, a ars din temelii. Pompierii au confirmat că unitatea de învățământ nu avea autorizație pentru securitate la incendiu. De data asta am avut noroc, copiii nu erau la cursuri, este zi liberă, nu s-a produs o tragedie. Dar s-ar putea ca data viitoare lucrurile să nu stea așa.

Poate vă întrebați de ce este importantă autorizația de securitate la incendiu? Cum poate salva o hârtie niște vieți? Ca să obțină acest document, școala trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru evacuarea în siguranță în cazul unui incendiu: mai multe ieșiri, în cazul în care una este blocată de flăcări, scări exterioare pentru evacuare, uși anti-panică  dimensionate corect, astfel încât să nu se creeze ambuteiaje la ieșire și să se calce lumea în picioare (vezi Colectiv), pereți realizați din materiale rezistente la foc pentru căile de evacuare asfel încât să nu cadă acele picături de foc peste oameni și să cauzeze arsuri grave, sisteme de detecție fum și dispozitive pentru stingerea incendiilor cu apă (sprinklere) pentru a minimiza daunele, hidranți pentru stingerea flăcărilor. Sunt lucruri de bun-simț care privesc siguranța. NU este nimic absurd, iar autorizația de securitate la incendiu garantează că aceste condiții sunt îndeplinite.

Din păcate, din 420 de unități școlare de stat aflate ]n București, doar 22 au autorizație pentru securitate la incendiu, iar 143 de clădiri școlare de stat nu necesită acest document, fiind construite înainte de 1992, deși eu cred că toate unitățile de învățământ trebuie să îndeplinească aceste condiții de siguranță, indiferent de vechime.

Primăriile din București au reușit să obțină în 2017 doar 3 autorizații de securitate la incendiu pentru grădinițele, școlile și liceele pe care le au în administrare, potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, la solicitarea HotNews.ro. Asta în ciuda promisiunilor primarilor că vor rezolva această problemă.

De notat că, în 2010, Daniel Funeriu, care era ministrul Educației în acel moment, a cerut inspectoratelor şcolare să prezinte un program pe termen lung de prevenire a incendiilor în şcoli (sursa - Mediafax).

În ceea ce privește pasul premergător obținerii autorizațiilor pentru securitate la incendiu, avizul de securitate la incendiu, s-au depus 160 de cereri la nivelul Capitalei și s-au obținut  42 de avize.

Primăriile au avut aproape doi ani la dispoziție pentru a obține aceste documente și a face lucrările necesare.

Primarii spun că procedura de obținere a acestor autorizații este greoaie, că legea nu este bună, iar cerințele pentru obținerea acestei autorizații - cele enumerate mai sus - sunt foarte costisitoare. De exemplu, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, spunea că lucrările necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu costă în jur de 30-40 milioane lei pentru toate unitățile de învătământ din sector. Reprezentanții  ISU spun că asta este legea și trebuie respectată, iar primarii aduc dosare incomplete și din cauza lor nu pot emite autorizațiile de securitate la incendiu.

Adevărul este undeva la mijloc. Este adevărat, documentația este stufoasă, la ISU sunt puțini oameni, poate nu comunică foarte bine,  și trebuie îndeplinite condiții de genul celor enumerate mai sus, însă nu este ceva imposibil de realizat sau absurd. În ceea ce privește lipsa banilor, acest lucru nu este valabil în București, unde bugetul unei primării de sector este de circa 100 milioane lei doar pentru întreținerea spațiilor verzi, lucrări contestate de cetățeni, și de ordinul zecilor de milioane de lei pentru concerte, statui și alte evenimente culturale.

Problema este că aceste lucrări nu au fost interesante pentru administrația locală, nu se văd, nu pot fi inaugurate și, poate cel mai grav, primarii nu conștientizează că ele pot salva vieți, ba chiar le bagatelizează: ”Doamnă, dacă au învățat copiii în ultimii 20 de ani aici și nu s-a întâmplat nimic, eu nu cred că se întâmplă nici acum”, îmi spunea un primar, recent. Și nu e singurul care gândește așa.

Este adevărat, nu s-a întâmplat până acum, și nu își dorește nimeni să se întâmple, dar nici un caz Colectiv nu am avut înainte. Este suficient să se întâmple o singură dată, și viața a sute de oameni este distrusă, rămân răni care nu se vindecă în zeci de ani.

Cheia pentru rezolvarea problemei este ca primarii să conștientizeze importanța acestor lucrări, să nu le mai ia în derâdere, să facă o prioritate din ele, chiar dacă poate în 99,9% din cazuri nu se va întâmpla nimic, și să lase PR-ul legat de inaugurări pentru lucruri cu adevărat serioase. Iar părinții pot ajuta la rezolvarea acestei probleme, interesându-se dacă școala unde învață copilul lor are acest document, iar dacă nu îl are, să pună presiune pe primarul lor să rezolve problema.

Autorizația de securitate la incendiu nu este un moft, poate salva vieți!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3031 vizualizari

 • -4 (18 voturi)    
  De ce ? (Luni, 28 mai 2018, 13:32)

  Frank777 [utilizator]

  Pentru ca autorizatia PSI este subiect de CORUPTIE institutionalizata.Cum se intampla? O scoala ca si alti subiecti ai legii trebuie sa se autorizeze co nform legii dupa ce intocmesc un plan PSI. Planul il fac niste experti privati autorizati de pompieri. Si costa mult. Acestia fac o descriere si o schita si iau banul. Scoala nu avea formalitatea birocratica din neglijenta ca nu se ia nimneni de scoli.Nici sanitar nici PSI. Scoala ardea si cu autorizatia PSI si fara. A fost un accident. Ipocrizia ca daca scoala are autorizatie PSI nu arde este iluzorie. Scoala trebuia sa aiba un angajat cu bun simt care sa inspecteze incinta si sa dea alama in scurt timp. Se va constata ca a fost ceva electric...Invatamantul nu este numai manuale.Este si ceva numit bun simt.
  • +12 (16 voturi)    
   asa sa fie? (Luni, 28 mai 2018, 14:26)

   Altmatei [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Sau mai degraba expertii pe care dumneavoastra ii considerati atat de inutili ar fi observat ca lemnul mansardei trebuie ignifugat. Sau ca lucrarile electrice de care vorbiti nu au fost exectuate de o firma autorizata. Sau ar fi cerut montarea unei centrale de detectie si semnalizare. Si alte amanunte "schitate" sau "descrise".
  • +12 (16 voturi)    
   ... (Luni, 28 mai 2018, 14:29)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Frank777...cu tot respectu' dar nu faceti altceva decat sa preluati/raspanditi niste prostii.
   Am vazut zeci de cladiri cu probleme si stiu ca atitudinea semenilor este ceva intre "mie nu mi se poate intampla, ce dracu' domne" si "las-o ba ca mergea-asa".
   Am scris de o mie de ori si mai scriu chestii curente care nu costa (aproape) nimic raportat la costul cladirii si al riscurilor si cu toate astea nu se face nimic.
   In primul rand pt. cunostinta dvs. "autorizatia PSI" sau avizul PSI se da de obicei in urma unei conformari tehnice a cladirii la legislatie nu pe flori de mar.
   E f. posibil ca scoala aia nu ar fi ars daca avea autorizatie PSI pt. ca ar fi avut instalatii electrice dimensionate corect (poate chiar si executate corect daca Dorel avea chef de treaba), pentru c-ar fi avut detectoare de incendiu sau posibil chiar centrala de alarmare, pt. ca ar fi fost impartita in compartimente de incendiu, pt. c-ar fi avut materiale ignifuge acolo unde e necesar.
   "Bunul simt" nu inlocuieste cunostintele tehnice iar la constructii si instalatii nu se pricepe chiar oricine chiar daca toti cred ca se pricep.
   • -1 (9 voturi)    
    dreptatea e undeva la mijloc... (Luni, 28 mai 2018, 15:08)

    Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Pe de o parte este clar ca institutii de invatamant, spitale, biserici si alte locuri unde exista potential risc trebuie cumva evaluate si securizate pe cat posibil, dar... Frank are si el dreptate. Aceste autorizatii PSI sunt un calvar pt firmele care au peste 500mp, indiferent de domeniul de activitate. Stiu ce spun, in orasul meu resedinta de judet nu era pana acum vreo luna nici un proiectant autorizat pt astfel de planuri. Daca reuseai sa te intelegi cu un "specialist" din alt oras, te taxa cu cateva mii de euro bune. Apoi doar un singur producator de rigips este agreat pt o eventuala recompartimentare. Si sigur vor trebui oarece modificari... Doar unele firme agreate/autorizate chpurile pot face montajul... Timp, nervi, costuri prohibitive pt foate multe firme private care sunt la limita supravieturii. O astfel de autorizare costa o firma privata intre 5 si 10mii eur. Sau chiar mai mult daca proiectantul autorizat considera ca firma isi permite...
    • +6 (12 voturi)    
     piticot (Luni, 28 mai 2018, 15:44)

     lula [utilizator] i-a raspuns lui Piticot9

     viata unui om (oricarui om), nu poate fi echivalata in bani.

     mai mult, viata unor multi copii, chiar nu poate fi monetizata.

     in capitala se cheltuiesc mii de euro pe concerte, pe iepuroi hauriti, pe fantani arteziene.

     sigur sunt bani si de proiectant si de rigips si de toate. interes nu exista, pentru ca da...n-au murit 20 de ani, n-or muri chiar acum!
    • +4 (6 voturi)    
     Cine te crede ? (Luni, 28 mai 2018, 16:34)

     Robert M [utilizator] i-a raspuns lui Piticot9

     Speri sa gasesti intelegere din partea celor care isi doresc scandal permanent ?
     Pe ei nu ii intereseaza rezolvarea problemelor pentru ca raman fara ocupatie, ei vor doar sa aiba pe cine acuza.
     Multi isi castiga in acest fel existenta, cauta tinte si urla impotriva lor ca maimutele.
    • +1 (3 voturi)    
     ... (Luni, 28 mai 2018, 16:38)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Piticot9

     @piticol, cine v-a spus ca un singur producator de rigips e "agreat" v-a pacalit. Pe piata romaneasca exista cel putin doua marci ultracunoscute de "rigips roz" destinat protectiei la foc care se gasesc in toate magazinele de bricolaj. Pretul acestuia este undeva cu 15-20% mai mult decat al ipsos-cartonului normal. In afara de "rigips" exista si alte solutii de protectie la foc cum ar fi: caramida plina sau cu goluri, BCA, vopsele intumescente, samd, dupa buzunarul si necesiatile fiecaruia. Am vazut om care voia sa-si faca "hotel de pneuri" si se intreba candid de ce ii trebuie lui masuri PSI si de ce are el risc la incendiu. Pai pt ca daca-ti ia tie foc depozitul tovarase trebuie sa evacuezi trei cartiere ca sa nu inspire fumul ala.
     Adevarata problema expertilor la foc. Cu specialistii atestati nu-i chiar asa de neagra treaba, sunt destui. Cu expertii e intr-adevar problema, sunt f putini si batrani. Aici ar trebui facute presiuni asupra IGSU si MAI pt. a mai rasfira "fratiile" din domeniu. Dar nu asta e piedica majora, problema majora e bagarea de picioare a investitorilor si chiar a publicului larg.
     E adevarat ca firmele montatoare trebuie sa fie agreate si e normal pt. ca montajul elementelor/materialelor de protectie trebuie facut calificat. Montajul prost poate compromite elementul cu pricina. Ce sa mai spun in rest...stiu oameni care-si schimba placutele de frana in spatele blocului.
     • +1 (1 vot)    
      nu merge cu presiuni (Marţi, 29 mai 2018, 9:49)

      federal [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

      ci cu respectarea legii, modificarea legilor care nu corespund realitatii si cu dimensionarea corecta a organismelor de certificare/interventie/autorizare.

      se vede de la o posta ca exista interese imobiliare/financiare si situatia asta treneaza intr-o perpetua promiscuitate.

      am sa si explic de ce:

      1.Normativele si in general regulamentele tehnice ar trebui sa se upgradeze continuu( apar noi materiale,noi reguli la proiectare, executie,etc).
      Romania nu urmareste chestiunile astea.
      Ministerul Dezvoltarii are alte prioritati.
      Scoala arsa era facuta in 1958 dupa standarde rusesti probabil. Expertul care a indicat ce lucrari de reparatii se fac(la cele facute acum cativa ani), raspunde in fata legii?Are asigurare? Ar trebui si legislatie la ce este construit si trebuie conformat noilor reguli?

      2.Exista cladiri la care nu a fost eliberat aviz ISU niciodata ( cladiri cu durata de viata normata expirata). Regulamentele ISU nu spun nimic in privinta asta,iar cei care ies la interviu dupa interventii , invariabil recita o poezie cu respectarea legii.
      Ar trebui sa existe explicatii in privinta avizarii acestor cladiri si cum se poate simplifica procedura in cazul lor?

      3.ISU este cel care elibereaza avizul, cel care emite autorizatia , intervine la incendii si constata si daunele la incendii. E normal sa "joci" la toate capetele? La dauna poti spune despre tine ca ai fost corect si ai eliberat avizul/autorizatia in conditii corecte sau ca ai intevenit la timp ?Evident, tot tu ai avizat si expertii.
      Ai pretentia sa mai fii si crezut?... :)))))

      4.Poate cineva cu simtul raspunderii (daca mai exista asa ceva prin guvern.parlament) realizeaza faptul ca legislatia trebuie completata,ca trebuie ca ISU sa fie reformat si trebuie sa apara organisme de verificare independente in vederea securitatii la incendiu.
      Nu in ultimul rand toti cei care sunt atestati de catre ISU indiferent pentru ce , ar trebui sa fie obligati sa aiba asigurari (professional liability insurance).
   • +4 (6 voturi)    
    Da, romanii sunt niste prosti (Luni, 28 mai 2018, 16:06)

    emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Pentru ca 1. Nu voteaza si 2. Nu le pasa de nimic.
  • +2 (4 voturi)    
   pai (Luni, 28 mai 2018, 15:13)

   lula [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   facem treaba ca romanul, si o sa ne autoeradicam, ca atat ne-a mai ramas oricum.

   ipocrizia de care vorbesti dumitale, Frankule, se vede numai prin crapatura usii tale.

   da, sansele de a fi un incendiu, in urma primirii autorizatiei scad drastic (in cazul in care verificarile sunt facute temeinic). daca doar trece un pompier prin scoala,arunca o privire si da cu semnatura, aia e alta treaba, ca mori cu sau fara autorizatie.

   cand incepem si noi cu Romania lucrului bine facut? azi-maine, azi-maine?
  • +1 (3 voturi)    
   Perfect adevarat! (Luni, 28 mai 2018, 16:36)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Sa se uite cineva cat timp si cati bani presupune scopul existential al HN: sa fie obligatoriu pana la nivel de apartament PSI!
   Si e plina de acte si stampile inutile care se fac la distanta de 30km de cladire.
   Asta a fost un caz de incendiu. Dar acum cateva saptamani luase foc un hotel care avea PSI. Vreun articol pe HN? Ciuciu!
   Deci recomandarea mea: tratati cu "ignore" propaganda fatisa pe care o face HN, probabil au vreun interes in asa ceva.
  • +1 (1 vot)    
   Dovada!!! (Luni, 28 mai 2018, 16:43)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Scoala a luat foc pentru ca s-a indeplinit conditia necesara pentru a lua foc.
   Aud tot felul de "autoritati", acuzand birocratia ISU, (am facut nustiu cate dosare, care au fost respinse... -un nustiu cine primar la nustiu care sector, "scolile astea functioneaza de 50 de ani sunt stable si nu este nciun pericol dar cheltuielile pentru incadrarea in standardele de siguranta actuale impuse ar fi mai mari decat sa construim alta scoala" apud fi-rea fata simpla" de la tara, de altfel...).
   Pai fa, femeie venita din fundu moldovei,(propriuzis), bai primare de la cuca macaii instalat la bucuresti de partid, numai pe baza de cate voturi poti sa aduci... scoala a luat FOC fiindca a intrunit conditia de a lua foc. Deci, ceea ce era posibil/probabil sa se intample, s-a intamplat. Putea sa nu se intample... dar...
   Sunteti imbecili criminali, plecati acasa, nu veniti cu explicatii, doar ca sa ramaneti pe scaunele voastre asteptand sa primiti salarii speciale si alte avantaje.
   A fost un adevarat noroc ca s-a aprins in timpul liber. Ar fi ars, pe putin, zeci de copii, prinsi in cusca (gratii la ferestre) daca se intampla in timpul zilei.
   Incercati sa fiti fericiti ca NU s-a intamplat miercuri la ora 12, de exemplu. Dormiti bine? Poate data viitoare va treziti?
  • 0 (0 voturi)    
   Scoala a ARS! (Luni, 28 mai 2018, 17:09)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   A luat foc pentru ca s-au intrunit conditiile tehnice/fizice pentru a lua foc.
   Nu avem de unde sa stim ce s-ar fi intamplat daca ar fi avut aviz ISU.
   Intodeauna se gasesc destepti care zic: ""ai, domne ca nu de-asta o sa ia foc!".
   Dar, acum - nu stim! Un expert de la ISU, poate ca ar fi atras atentia despre (exemplu la intamplare) faptul ca sunt materiale care pot lua foc alaturi de dispozitive care le pot aprinde. Stiti voi, dinainte, ca aia de la ISU sunt niste ageamii...?
   Un incendiu nu este un accident; intotdeaua se intampla dintr-un motiv! De fapt trebuie sa se intruneasca simultan trei conditii ca sa se aprinda.
   Chiar si de traznet de poti apara cu un minim efort de preventie.
  • 0 (0 voturi)    
   pai.. (Luni, 28 mai 2018, 17:55)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   ''Scoala ardea si cu autorizatia PSI si fara''
   autorizatia asta nu garanteaza ca nu vor mai fi incendii,ci ca,daca se intampla ai pe unde sa iesi si nu arzi de viu,de exemplu
 • +3 (5 voturi)    
  HABAR N-AI! (Luni, 28 mai 2018, 13:40)

  schroedinger [utilizator]

  Sigur ca este un moft! La noi nu se poate intampla! La altii, da.
 • +4 (8 voturi)    
  statul criminal. (Luni, 28 mai 2018, 14:37)

  ouyang [utilizator]

  impune, dar nu e in stare sa respecte nicio lege.
 • 0 (4 voturi)    
  .... (Luni, 28 mai 2018, 15:22)

  tirolez [utilizator]

  Macar niste sprinklere ar putea sa cumpere si tot ar fi o mare realizare. Nu are nimeni din rudele lor firma? Pai sa-si faca, ce mai conteaza.
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Luni, 28 mai 2018, 16:41)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   @tirolez, pt. o scoala cum era aia nici macar nu e nevoie de sprinklere, alea ar fi overkill. Sigur, nice to have dar pana la sprinklere e mult. Simple detectoare de fum ar fi semnalizat incendiul cu ore inainte sa iasa prin acoperis si ar fi salvat cladirea. Ma rog...bine ca n-a murit nimeni. Data asta.
 • +4 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 28 mai 2018, 16:11)

  qwerasdf [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Si parintii? (Luni, 28 mai 2018, 18:22)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Din curiozitate, inca se mai mira si stau socati cand citesc stirea? Sau nici nu stiu sau nu ii intereseaza?
  Ignorance is bliss...

  Nu trebuie doar comentat ca pana si copiii lor sunt la un pas de moarte, dar nici macar niste manuale la timp nu au din cauza coruptilor.

  Este ok, sa voteze PSD in continuare (sau sa lipseasca de la vot) si sa se mire cum le cad cladirile in cap copiiilor. Este socant, ceva nou, brusc aparut. In niciun caz ceva inevitabil cu niste corupti la putere.

  Colectiv nu a invatat absolut nimic tara asta... Trist!

  Oare de cate tragedii mai este nevoie?
 • +1 (1 vot)    
  Conform ISU, (Luni, 28 mai 2018, 18:33)

  florian3619 [utilizator]

  dintr-un alt articol aparut recent institutia de invatamant oar fi obtinut in 2001 "un aviz de securitate la incendiu, pentru lucrari de consolidare si refunctionalizare".
  Acum e de vazut cine si in ce masura este responsabil de starea calitatea "refunctionalizarii"; au trecut 17 ani in care ISU si Primaria "au dormit pe ei" si copii nascuti atunci au devin majori - putand fi inrolati la pompieri..
  Similar trebuie vazut ce e la Primaria de sector, care afirma ca documentatia de obtinere a autorizatiei este in stadiul final si ar exista montate echipamente specifice de alarmare. Functionareii primariei trebuie destituiti si trasi la raspundere penala pentru faptul ca nu inteleg ca ISU elibereaza autorizatia de securitate doar dupa constatarea existentei lucrarilor, dotarilor, si personalului instruit conform planului si scenariului de interventie. De plans si nu de ras, dar ei cat si ISU BIF trebuie, dupa acest incendiu, pe care nu l-au prevenit ci l-au inlesnit, si la care au fost "pe afara" sa refaca tot ce au elaborat.
 • 0 (0 voturi)    
  Autorizatie contra incendierii nu exista (Marţi, 29 mai 2018, 11:45)

  D-or [utilizator]

  Depinde, daca se va repara scoala, varianta incendiului spontan pare credibila, daca scoala va fi darimata complet si in locul ei se va construi un bloc sau un mall, atunci varianta incendierii e cea corecta.

  Oricum, pare o amenintare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by