Ipocrizia dlui Tudorel Toader. Cum vorbește ministrul Justiției pe limba lui Dragnea 

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Duminică, 27 mai 2018, 17:09 Actualitate | Opinii


Clarice Dinu
Foto: Facebook
Încă o dată, dacă mai era nevoie, dl. Tudorel Toader demonstrează că în politică nu contează câtă școală ai când vine vorba de interesul partidului. În câteva luni, ministrul Justiției a învățat să vorbească, fără greșeli, limba lui Liviu Dragnea și a asociaților, dându-și practic foc „mapei profesionale” de autoritate în domeniul Justiției.  

La două zile după ce Comisia Europeană a declanșat procedura de infrigement în cazul României pentru depășirea termenului de transpunere în legislația națională a directivei privind prezumția de nevinovăție, dl. Tudorel Toader a făcut duminică, pe Facebook, câteva „simple precizări”, preluând punctajul de comunicare al PSD și făcând responsabilă opoziția pentru blocarea demersului și eventualele sancțiuni bănești pe care le-ar putea suporta România. 

„În ședința din 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Senat. În 4 decembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Senatul României, apoi a fost transmis la Camera Deputaților. Camera deputaților a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială. Dezbaterile au fost blocate, iar opoziția a contestat respectiva comisie la CCR! Pentru evitarea sancțiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislația națională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție”, a scris Toader pe Facebook.  

Fără prea multe comentarii, ministrul Justiției cauționează demersul legislativ al PSD-ALDE de mutilare a Codurilor penale. Și asta, pentru că „o simplă precizare” a uitat dl. Toader să facă. Proiectul de lege adoptat în august anul trecut de Guvern pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, aprobat de Senat, făcea o singură modificare la Codul de procedură penală. În tabelul de concordanță, înaintat către parlament, în dreptul celorlalte articole din Directivă era precizat „nu face obiectul prezentului proiect”. În Comisia Iordache, pe care ministrul o invocă, parlamentarii PSD-ALDE au depus nu mai puțin de 110 amendamente de modificare a Codului de procedură penală (Cpp) și 39 de modificare a Codului penal (Cp). În mare parte, acestea nu au de-a face cu Directiva, ci sunt soluții punctuale la problemele penale ale lor, colegilor sau liderilor și, așa cum au remarcat și organizațiile profesionale, nu doar că aruncă în aer lupta anticorupție, ci au efecte periculoase în ceea ce privește sistemul penal în ansamblu, aducând atingere valorilor fundamentale, consacrate constituțional și internațional.  

Câteva modificări esențiale propuse de PSD – ALDE, care vor intra în discuția Comisiei Iordache în săptămâna aceasta: 

1. În interesul lui Dragnea – completarea Cpp la art. 453 cu litera g care instituie o nouă cale de atac prin „neredactarea şi/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei”. Exact ce a reclamat Liviu Dragnea după condamnarea în dosarul „Referendumului”.  

2. În interesul lui Tăriceanu – completarea Cp la art. 273 cu alineatul 4: „nu constituie infracţiune refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează, refuzul de declara în sensul solicitat de organele judiciare, modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului şi nici simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos şi de rea-credinţă, al acestora” 

3. În interesul tuturor – completarea Cpp la art. 290 cu un alineat prin care instituția denunțătorului este aproape desființată: „pentru ca o persoană să beneficieze de dispozițiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii” 

4. În interesul tuturor – completarea Cp la art 277 cu un nou alineat potrivit căruia „declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani” 

5. Modificarea art. 305 și art. 307 din Cpp va face imposibilă organizarea flagrantelor și ineficiente probele strânse prin supraveghere tehnică. Mai exact, în forma PSD-ALDE procurorul este obligat să înceapă urmărirea penală asupra faptei şi autorului, spre deosebire de forma actuală care prevede că, şi în condiţiile în care autorul este cunoscut sau indicat, procurorul dispune începerea urmării penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte. în varianta propusă, la momentul începerii urmăririi penale procurorul trebuie să aducă imediat la cunoştinţă acest lucru suspecţilor, cu tot cu probele din care rezultă săvârşirea faptei 

6. O altă modificare a art. 305 din Cpp ar putea duce la clasarea, de exemplu, a unor dosare cu infracțiuni grave, precum omor sau viol. Mai exact, se propune ca, în condiţiile în care autorul nu este indicat sau cunoscut, se dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. Însă, în termen de 1 an procurorul este obligat să să identifice autorul, în caz contrar trebuind să claseze cauza. 

7. O altă modificare importantă se referă la abrogarea art. 139, alineatul 3 din Cpp privind supravegherea tehnică. În prezent acesta prevede că „ înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu tertii”. Posibile efecte ar fi, pe de o parte, imposibilitatea folosirii înregistrărilor făcute de părţi sau alte persoane pentru a veni în sprijinul unor acuzaţii, iar, pe de altă, a folosirii unor înregistrări de pe camere video din spaţiul public. 

8. Modificarea art. 83 din Cpp poate duce la situația în care victima unei infracţiuni să fie audiată în prezenţa agresorului său, în condiţiile în care audierea victimei este un act de urmărire penală. Coaliția PSD-ALDE a propus introducerea unei noi prevederi potrivit căreia inculpatul are „dreptul de a fi încunoştiinţat de data şi ora efectuării actului de urmărire penală ori a audierii realizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi”. Motivarea: „pentru a da posibilitatea ca inculpatul să aibă dreptul de a participa la efectuarea oricărui act de urmărire penală la care doreşte să participe în cursul urmăririi, acesta fiind cel care cunoaşte cel mai bine circumstanţele faptei”. 

9. Datele obținute în timpul perchezițiilor informatice nu mai pot fi folosite într-o altă cauză, fiind nevoie de un alt mandat de percheziție de la judecător. Modificare propusă la art. 168 din Cpp, prin introducerea unui alineat (15^1): „Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală și pentru care a fost autorizată percheziția în acea cauză se şterg definitiv din copiile efectuate în baza alin. (9) şi nu pot fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandat de percheziție. În cazul în care, pe parcursul percheziționării sistemului de stocare a datelor informatice, se descoperă indicii din care rezultă suspiciuni de săvârșire a altor fapte penale, se poate solicita mandat de percheziție informatică și în legătură cu acele fapte sau persoane.”  

Despre toate acestea, dl Toader nu a scos un cuvânt. Și încă o dovadă a ipocriziei domniei sale: într-un răspuns la o interpelare parlamentară referitoare la respectarea termenului de transpunere a Directivei privind prezumția de nevinovăție, chiar Ministerul Justiției precizează că „potrivit jurisprudenței constante a instanței de la Luxemburg, un stat membru nu poate invoca situațiile interne pentru a justifica neîndeplinirea obligațiilor și nerespectarea termenelor prevăzute de normele Uniunii”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


8181 vizualizari

 • +45 (47 voturi)    
  Scheletii din dulap ... sau Oglinda-Oglinjoara (Duminică, 27 mai 2018, 17:36)

  neagoe [utilizator]

  Sunt doua explicatii posibile pentru faptul ca TT s-a facut pres pentru penalii PSD-ALDE-UDMR:
  - Scheletii din dulap = oare cate turnatorii si victime sunt rezultatele activitatii profesionistului TT
  - Oglinda-Oglinjoara, oare cine-i cel mai frumos barbat din tara? Mai frumos, mai priceput in ale dreptului etc. EU pot sa-i scap de parnaie pe gainarii astia de Dragnea, Tariceanu & Co. Si doar EU, ca EU sunt cel mai priceput. Si daca dreptul nu-mi da dreptu', arunci EU modific dreptu'.
  • +25 (27 voturi)    
   Care autoritate ??? Ce mare somitate ???? (Duminică, 27 mai 2018, 20:37)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui neagoe

   A intrat doar a treia oara la drept, o facultate la care, pe vremea lui ceasca, se intra cu dosar si semnatura de la primul secretar. Picau doar un 20% din candidati. Va dati seama cat de tare a fost individul daca a intrat doar la a treia incercare. Apoi, procuror la Panciu, a bagat in puscarie un prapadit de taran care a mancat cativa struguri stafiditi dupa ce a fost culeasa via CAP-ului. Revolutia insa l-a gasit pregatit pentru a razbi intr-o societate in care cu cat esti mai ticalos, mai obraznic, mai tupeist, mai mincinos ai sanse mai mari de promovare. Cunostiintele in lumea in care s-a miscat marele jurist nu au contat de loc. El si-a atins scopurile lui meschine, si-a facut prima beizadea notar, a bagat-o si asistent la universitatea la care este rector siluind regulamentele, si-a mutat a doua beizadea intrata la Invatamant la Distanta pe locul 351 din 360 de locuri (destept foc puiutul, la fel de capabil ca si taticul la admitere) la invatamant de zi unde colegii profesori il ajuta sa obtina note mari si si-a plantat sotioara pe post de director de spital, concurenta retragandu-se, propabil la sfaturile unor binevoitori. Are o leafa imensa din bugetul pe care-l fac prostii si o duce bine merci. Ce-l costa pe el ca spune numai ticalosii ?????
   • +9 (9 voturi)    
    Corect spus (Luni, 28 mai 2018, 8:56)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    Se adauga activitatea de sluga a grupurilor infractionale Fenechiu/Vlasov, doctoratul dat lui Gorghiu (??) pentru care a fost si „rasplatit” cu numirea in CCR si linsul clantei de la ALDE - care l-a nimit ministru. Imaginea perfecta a unui carierist, profesional mediocru, lipsit de scrupule si caracter. VOTAT totusi ca rector, ceea ce spune multe despre cei de la fabrica de diplome universitare din Iași.
 • +29 (31 voturi)    
  gargamel, (Duminică, 27 mai 2018, 17:45)

  nahir [utilizator]

  o porecla (bravo cui a gasit-o) care i se potriveste perfect.
  gargamel dovedeste inca o data ca degeaba au trecut anii peste el, ca el tot procurorul ceausist a ramas. Devodat cauzei partidului sociopatilor delapidatori condusi de epigonul copiei lui ceausescu, aka pablito dragnea.
  • +2 (2 voturi)    
   Uite aici, poate gasesti (Luni, 28 mai 2018, 10:54)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   asemanari si deosebiri:
   http://www.cevahaios.com/gargamel/
 • +23 (25 voturi)    
  OH. (Duminică, 27 mai 2018, 17:52)

  letsoc [utilizator]

  De cand a fost pus ministru eu am zis ca-i un prost caracter . In schimb , toata media il lauda ca-i formidabil , ca-i destept foc . Al de PSD are oameni destepti in smecherie si minciuna. Asa ca acum puneti-l pe paine si mancati-l . Nu uitati sa adaugati foarte multa miere . Noroc ca nu mai am mult de trait .
 • +34 (36 voturi)    
  Dragi si respectati universitari ieseni, (Duminică, 27 mai 2018, 18:10)

  Rescator [utilizator]

  dragi cetateni din urbea moldava,cum dracu a putut
  ajunge acest Slugarel- Rector la cea mai veche
  Universitate din tara!?Nu vedeti ca s-a pus in slujba
  mafiotului din Teleorman si actioneaza pentru distrugerea Statului Roma.!?
  • +3 (7 voturi)    
   Respectati universitari? (Luni, 28 mai 2018, 9:03)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   PĂi ei l-au les, l-au votat, pentru ca sunt CU TOTUL dupa chipul si asemanarea lor - modiocritati, fosti turnatori sau progeniturile lor, carieristi, politruci si lipstit de caracter. Fabrica de diplome universitare din Iasi e cea care l-a „produs” pe TT, nu?
 • -33 (37 voturi)    
  Doamna jurnalista , (Duminică, 27 mai 2018, 18:33)

  A310 [utilizator]

  ma tot intreb ,cui va adresati cu acest articol , suprasaturat nu miciuni si mistificari .
  Chiar credeti ca toti sunt #rezist , unii se mai si documenteaza .
  • +20 (22 voturi)    
   documentatiei (Duminică, 27 mai 2018, 21:15)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui A310

   stim de unde ti-o iei, de pe siteul latrinelor.
  • +10 (22 voturi)    
   Asa,. (Duminică, 27 mai 2018, 21:58)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui A310

   ..te-ai documentat? Si scrie-ne si noua, te rog frumos, concluziile la care ai ajuns si sursele din care te-ai documentat.

   De asemenea, daca poti, daca esti capabil, enumera minciunile si mistificarile din articol.

   Tot la capitolul minciuni, poate poti sa enumeri si adevarurile spuse de Toader in declaratia lui.

   Hai sa vedem cat de obiectiv esti (ca atunci cand ai votat cu Basescu).

   Daca nu esti in stare sa enumeri minciunile, atunci esti doar un hot in slujba altor hoti pus sa bata campii pe-aici. Nu ca nu se stia asta. Dar ca sa stii ca stim. Multumesc.
   • +5 (5 voturi)    
    Pe limba lui Dragnea. (Luni, 28 mai 2018, 8:48)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    este o condiție să fii în Guvern.Cred-că m-am lămurit cei cu statul paralel,cei care vorbesc pe limba lui Dragnea și cei care vorbesc limba română.
   • -7 (11 voturi)    
    Eu m-am documentat pe site-ul (Luni, 28 mai 2018, 11:11)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    parlamentului , din aceste propuneri nu rezulta ca ar fi scapati criminali si violatori , si nici alte categorii de infractori .
    Intradevar este cam mult de citit . si mai ales este si mai greu de inteles , daca din start pornesti cu idei preconcepute .
    In rest ce sa va spun , decat ca va multumesc ca nu sunteti capabil decat a pune etichete .
    Va doresc sa aveti de-a face cu justitia pe care o proslaviti .
    • +3 (5 voturi)    
     Mda .. (Luni, 28 mai 2018, 14:46)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui A310

     Postezi un comentariu in care acuzi autoarea articolului ca tot ce a scris este plin de "minciuni si mistificari". Nu est in stare sa spu care sunt minciunile si mistificarile, dar imi vorbesti mie despre "etichete".

     Care sunt mnciunile? Spui ca "din aceste propuneri nu rezulta ca ar fi scapati criminali si violatori , si nici alte categorii de infractori". Este parerea ta personala ca propunerile de modificare ale legilor analizate in cele 8 puncte prezentate in articol nu o sa favorizeze nici un posibil infractor. Dar nu ai dat nic un exemplu logic prin care sa demontez ceea ce s-a analizat in cele 8 puncte.

     Tot ce ai reusit este sa pui niste "etichete" si sa-mi doresti mie sa am de a face cu "justitia pe care o proslavesc". Justitia pe care o proslavesti este cea facuta de infractori, pentru infractori, de aceea o si doresti, caci faci parte din categoria celor care vor aceste modificari. Ca tot suntem la capitolul "etichete".
     • -6 (10 voturi)    
      Ceea ce sustineti dvs , (Luni, 28 mai 2018, 15:00)

      A310 [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      si anume ca un set de legi sa fie perfecte , respectiv sa nu existe posibilitatea ca anumiti infractori sa scape .
      Nici o actiune umana ,nu este lipsita de riscuri .
      Actuala justitie este INFAPTUITA de TICALOSI , care se bucura de hyperbeneficii ,
      fara sa raspunda pentru destinele care le-au distrus .
      • +1 (5 voturi)    
       care pe care (Luni, 28 mai 2018, 15:45)

       Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui A310

       Raman la concluzia ca, pentru admitere, dati concurs la limba agramatica.
       Orice om ii este teama de gramatica
       • -5 (7 voturi)    
        Extraordinar , (Luni, 28 mai 2018, 16:22)

        A310 [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

        te pomenesti , ca si dvs. sunteti vreun destept in cap .
        • +2 (2 voturi)    
         E un moment epocal pentru Romania (Luni, 28 mai 2018, 16:54)

         Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui A310

         Psd a creat condiiile pentru ca orice prost, sa acceada la cele mai inalte functii in stat: poate fi agramat, poate sa nu fi realizat nimic in viata lui, sa nu fie in stare sa lege doua vorbe, doar sa citeasca (aproximativ) un text scris de altcineva, sa fi furat (ma rog, nu doar oleaca), sa fi mintit .. in fine, toate pacatele din decalog sunt iertate, daca se declara bun roman si credincios.
         Dar sa fie "neconflictual" cu sefu'.
         Ai perspective bune. Partidu te vrea prost.
         Inteligenta se sanctioneaza de la primele semne. Au cazut deja doua guverne fara sa fie amenintate in nicun fel din afara, numai pentru ca dadeau semne vagi de luciditate.
         Nu mi-e clar ce vreti sa spuneti cu "destept in cap" ( o fi vorba de ceapeu?) dar cred ca sunt mai destept in negrul din unghii decat voi in cap cu seful vostru incaltat cu flausati si slapi.
      • +2 (2 voturi)    
       De acord: (Luni, 28 mai 2018, 17:03)

       Alius [utilizator] i-a raspuns lui A310

       Este facuta de ticalosi. Dar ceea ce se intampla acum, este urmatoarea situatie: alti ticalosi, la fel de ticalosi si hoti ca cei care au facut legile pana acum, propun niste modificari care sa strice si mai mult ceea ce au facut ticalosii dinainte si sa-si dea si mai multe drepturi si subterfugii, sa profite si mai mult de legislatie si sa scape si mai usor de hotiile pe care le fac.

       Asta este problema si tu iei apararea hotilor. Penalii fac legi in tara asta.
 • +23 (25 voturi)    
  tudorel, nici o surpriza! (Duminică, 27 mai 2018, 19:34)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Draga Clarice,

  Mai bine nu mai scriai despre acest individ care face de rusine profesorii universitari din Romania. Ce te asteptai de la el? E un tip siret, arivist, ar face orice sa ajunga mai sus, ar servi pe oricine, oricand.
  Acest ins este o rusine pentru toti intelectualii, destul de putini, pe care ii are aceasta tara.
  Problema e ca in justitie sunt multi ca Tudorel, care pentru o pensie de serviciu mare, pentru o functie, pentru un grad de general, ar face la fel.
  De aici protocoalele, cei din justitie se simt infinit mai aproape de SRI, decat de cetateni. Asa au fost crescuti, educati, si mai e nevoie de timp ca sa inteleaga ca ei reprezinta dorinta de dreptate a cetatenilor , si nu a serviciilor sau a politicienilor.
 • +5 (7 voturi)    
  Sesizare CNCD (Luni, 28 mai 2018, 12:55)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  Pentru egalitate de sanse ar trebui ca TOTI cei adusi in fata justitiei pentru orice acuzare, sa aiba posibilitatea sa modifice legile care se refera la acuzarile care li se aduc la cunostinta.
  In felul asta ar fi liniste prin tribunale, ca nu s-ar mai judeca nimic. Toate cauzele s-ar rezolva in forul legiuitor.
  E drept, ca ar ajunge parlamentul neincapator... cam la cateva zeci de mii cati sunt acum prin puscarii acum.
  Dar, merita, pentru egalitatea intre borfasi. Si sunt convins ca nu i-ar deranja foarte tare aglomeratia. Ar putea organiza sedintele pe stadion. Mici si bere inclus.
  Prezumtia de nevinovatie ar fi desfiintata de la sine prin ne-utilizare.
 • 0 (0 voturi)    
  Clarice Dinu, cum sta ministrul acum? (Miercuri, 30 mai 2018, 15:30)

  Fides [utilizator]

  Ai semne de intrebare legate de acest articol? Oare dupa decizia de azi a CCR mai pui sub semnul indoielii probitatea lui Tudorel Toader?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by