La mai mult de 10 ani de la aderarea la UE, nici unul dintre Directorii Generali ai Comisiei Europene nu este român. După noile numiri de pe 21 februarie, Bulgaria și Cipru și-au văzut oficiali numiți în aceste prestigioase și vitale funcții ale Comisiei, iar România a rămas, din păcate, la coadă. După cum puteți observa în tabelul de mai jos, România nu are niciun funcționar în funcția de Director General [1], doar 2 români ocupând funcția de Director General Adjunct [2] în Comisia Europeană din totalul de 75:

Tana FoarfaFoto: Arhiva personala

Concret, Mihail Dumitru ocupă funcția de Director General Adjunct la DG AGRI (Direcţia Generală Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene), iar Mihnea Ioan Motoc este șef adjunct la EPSC — Centrul European de Strategie Politică.

Dar nu este vorba aici de lipsă de competență printre funcționarii europeni din România. Din ce în ce mai numeroși, ei ocupă poziții diverse în instituțiile și agențiile europene dar, nu reușesc să ajungă la vârf. Este vorba de o relație nefastă dintre monopolul organic al statelor vechi și incapacitatea sistemică a mai multor guverne succesive românești de a se impune ca un partener influent în contextul european. Dacă au existat câteva încercări de a ne îndepărta de ridicolul cu care deseori politica românească este asociată la Bruxelles, ele nu au fost de durată.

Iar când majoritatea celorlalte state membre, mai ales țări cu populație mult mai mică, ca Estonia sau Cipru, au totuși directori generali, cu atât mai mult arată ridicolul în care se află România – în teorie al şaptelea stat membru ca mărime al UE. Europuls consideră că este responsabilitatea atât a Comisiei Europene dar mai ales a Guvernul României de a găsi soluții pentru a promova și români în funcţii de conducere la nivelul instituţiilor europene. Din fericire, privind numărul mare de experți români, considerăm că au de unde alege! Iar pentru Guvernul României, această muncă trebuie să fie una naturală. Dar trebuie să sperăm că nu se blochează de faptul că majoritatea profesioniștilor funcționari români nu au nici un fel de relații clientelare politice cu partidele românești.