Orice miscare a presedintelui Iohannis trebuie judecata prin doua filtre: 1) interesul public; 2) interesul lui politic de a fi reales in 2019. Pus in fata testului Viorica Dancila dat de Liviu Dragnea, Iohannis stie perfect ca interesul public e sa refuze propunerea. Electoral vorbind insa, interesele presedintelui sunt diferite: vrea ca PSD sa nu dea un premier care sa poata deveni contracandidat puternic in 2019 si, in plus, vrea ca PSD sa deconteze electoral situatia critica din finantele publice.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

De ce respingerea propunerii Viorica Dancila e de interes public? Pentru ca propunerea PSD pentru postul de premier e evident subcalificata pentru acest post: neintelegere funciara a politicii, zero legitimitate electorala (a pierdut pina si alegerile pentru Primaria Videle), zero legaturi cu economia, necunoasterea vreunei limbi straine, plus adversitate totala fata de lupta anti-coruptie.

Klaus Iohannis insusi si-a lasat loc de manevra in octombrie anul trecut, cind a spus ca "Daca si acest guvern ar cadea (Guvernul Tudose - n.red.), atunci va trebui sa imi pun intrebarea, la modul extrem de serios, daca PSD-ul mai are capacitatea sa guverneze". Parintii Constitutiei au avut grija sa-i lase presedintelui prerogativa numirii premierului pentru a preveni si acest tip de derapaje.

In cazul propunerii de catre PSD a lui Sevil Shhaideh ca premier, Ioahnnis a uzat de posibilitatea de a respinge candidatul, pe motive de securitate insa. In cazul Viorica Dancila cred ca poate aplica acelasi rationament: pozitionarile de pina acum ale europarlamentarului PSD in legatura cu Justitia arata o vulnerabilitate majora. Fidela lui Liviu Dragnea pina in pinzele albe, Viorica Dancila va juca rolul de berbece al presedintelui PSD impotriva procurorilor-sefi si impotriva legislatiei penale. Sint convins ca ar promova o OUG utila pentru Liviu Dragnea fara intirziere.

Klaus Iohannis stie aceste lucruri. Si mai stie ca o eventuala respingere a Vioricai Dancila ar produce instantaneu o criza in PSD, aripa disidenta Tudose - Ciolacu - Oprisan - Tutuianu asteptind la colt orice esec al lui Liviu Dragnea. Dar are Iohannis interesul electoral de a produce o criza in PSD? Calculele reci arata ca nu are acest interes. Pentru Iohannis e esential ca PSD sa intre slabit in alegerile prezidentiale din 2019, cu un candidat necredibil si subminat atit de atacurile la justitie, cit si de haosul din economie. Or, un PSD condus in continuare de Liviu Dragnea e exact ce isi doreste viitorul candidat Klaus Iohannis. Iar daca Dragnea devine si candidat la presedintie al PSD, atunci Iohannis poate sta linistit.

Acest calcul politic nu e insa atit de simplu. Intervine un factor ce se poate dovedi decisiv: nemultumirea electoratului anti-PSD, adica electoratul pe care se bazeaza Iohannis in vederea prezidentialelor. O parte insemnata din acest electorat se va simti tradata daca presedintele accepta sa o nominalizeze pe Viorica Dancila drept premier. Acest electorat a inteles perfect ca Dancila e de fapt Dragnea, ca agenda Vioricai Dancila e agenda lui Dragnea, ca europarlamentarul nu are autonomie politica in raportul cu presedintele PSD. O eventuala nominalizare a Vioricai Dancila il va aliena pe presedintele Iohannis de o parte a propriului electorat, oricum exasperata de prudenta cronica a acestuia.

Da, dar o respingere a nominalizarii i-ar putea aduce lui Iohannis suspendarea. A spus-o explicit Lia Olguta Vasilescu, o gindesc si alti PSD-isti. Iar suspendarea pentru 30 de zile a presedintelui Iohannis (nici nu mai e nevoie de referendum pentru demitere) ar putea aduce un dezastru politic: presedintele interimar Calin Popescu Tariceanu ar putea-o numi instantaneu pe Dancila premier, apoi ar putea trece la inlocuirea rapida, impreuna cu viitorul ministru al Justitiei, a procurorilor-sefi si chiar a sefilor de servicii. Odata intors in functie dupa ce suspendarea expira, Iohannis ar fi un presedinte pur decorativ, totul in jur fiind pustiit.

Aici intervine insa factorul disidentei din PSD. Demisia lui Tudose din functia de premier a dus la formarea unei grupari conduse de Marcel Ciolacu (seful PSD Buzau), Marian Oprisan (seful PSD Vrancea), Adrian Tutuianu (Dambovita), Felix Stroe (Constanta) si Tudose insusi (PSD Braila) care, potrivit unor surse din partid, va vota impotriva unei eventuale suspendari a presedintelui Iohannis. La aceasta miscare de rebeliune s-ar putea ralia si alte organizatii conduse de lideri locali nemultumiti in mod real de modul in care presedintele PSD conduce partidul, nemultumiti de modul in care Dragnea a scos iar din joben un om din Teleormanul fidel.

Or, fara parlamentarii acestei factiuni, Liviu Dragnea nu va putea stringe voturile necesare suspendarii. Voturile pe care le controleaza si voturile ALDE nu sint suficiente. Ma indoiesc profund ca UDMR va vota pentru suspendarea presedintelui Romaniei intr-un an atit de complicat si pentru maghiari si pentru romani, un an care a debutat cu amestecul fatis al unui inalt reprezentant al premierului maghiar in negocierile dintre cele trei partide care au rezultat cu cererea de autonomie teritoriala.

Sigur ca discutam de multe variabile aici, de multa nesiguranta. De un risc major pentru presedintele Iohannis. Ce ar trebui sa faca presedintele in acest moment de rascruce pentru viitorul lui politic? Orice decizie luata de Iohannis trebuie sa se bazeze pe informatii certe: cite voturi exista pentru suspendare, citi parlamentari PSD si ALDE ar refuza sa voteze suspendarea lui, ce ar face toti parlamentarii la eventualul vot de suspendare. Presedintele nu poate lua decizia respingerii Vioricai Dancila fara aceste informatii. Planul de suspendare e real, cu termene precise discutate intr-un cerc restrins. Iar suspendarea ar avea efecte catastrofale, dupa cum am aratat mai sus.

Vom sti curind ce alege presedintele. De alegerea lui va depinde al doilea sau mandat, dar mai ales felul in care va arata Romania in urmatorii ani.

UDPATE 17.35: Klaus Iohannis a desemnat-o premier pe Viorica Dancila.