Am simțit nevoia să republic, fără nici un comentariu, aceste rânduri scrise în urmă cu 25 de ani. Cred că ele măsoară, astăzi, venind din trecut, continuitatea istoriei noastre din ultimele șapte decenii.

Gabriel LiiceanuFoto: Hotnews

___

Selectat după criterii riguros profesionale, noul contingent de crainice al „Televiziunii române li­bere“ ne-a vorbit zilele acestea în repetate rânduri despre „ex-regele Mihai“. Aşadar, regele Mihai a fost şi nu mai este rege. Crainicele televiziunii nu făceau decât să exprime, în felul lor de crainice, un adevăr — nu-i aşa? — istoric. În 1947, regele Mihai a abdicat, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, de la tronul României şi a încetat să fie rege. De bunăvoie şi nesilit de nimeni, el a plecat din ţară, sătul să fie rege, şi a luat drumul pribegiei. Pur şi simplu el nu a mai vrut să fie rege sau pur şi simplu poporul român, convertit de la o zi la alta la „democraţia populară“, s-a săturat de a avea rege. Regele este deci un fost rege. El este un „ex-“; un „ex-rege“. O logică desigur impecabilă. Cum să-i spui unui rege care nu mai este rege alt­fel de­cât „ex-rege“?

Straniu începe să fie când logica aceasta nu este dusă până la capăt, adică extinsă la toate persona­jele care populează scena vieţii noastre publice de astăzi. De ce nu auzim, la televiziune, ceva de ge­nul: „Dl Ion Iliescu, ex-prim-secretar PCR, actualul preşedinte al României“, a făcut şi a dres. (Să zicem: „…l-a primit la Palatul Cotroceni pe dl Adrian Păunescu, ex-poet de curte al lui Ceauşescu.“) sau: „Dl Alexandru Bârlădeanu, ex-ministru al lui Gheor­ghiu-Dej şi ex-erou al muncii socialiste, ac­tualul preşedinte al Senatului…“ Sau: „Dl Dan Mar­ţian, ex-secretar al CC al UTC, actualul preşedinte al Camerei deputaţilor…“ Sau: „Dl Vasile Văcaru, ex-secretar al comitetului de partid presă-edi­turi, actualmente senator…“ Sau: „Dl Vasile Moiş, ex-ofi­ţer de miliţie, ex-infractor de drept comun, vicepreşedinte al Senatului…“ ş.a.m.d.

Am afla atunci că dacă un „ex-rege“ ne-a vizitat de Paşti ţara, ex-prim-secretari, ex-membri CC, ex-securişti şi ex-comunişti ne vizitează zi de zi viaţa, drapaţi în funcţii de preşedinţi de republică, de preşedinţi şi vicepreşedinţi de Senat, de depu­taţi, academicieni, prefecţi, primari ş.a.m.d. Cu această logică a lui „ex-“ dusă până la capăt, cu logica acestor „foşti-actuali“, am afla şi noi până la urmă pe ce lume suntem şi cât de mult actuala noastră lume continuă să fie ex-lumea noastră şi lumea celor foşti. Am afla că trăim în lumea lui „ex-“ şi că ne trăim „ex-viaţa“: ex-viaţa de fiinţe prostite, ex-socialismul bine ascuns după vorbe goale ca privatizare, reformă, legea fondului fun­ciar etc.

Şi aşa stând lucrurile, am afla şi cât de falsă este logica lui „ex-“. Acest prefix nenorocit care minte despre un rege ce nu a încetat niciodată să fie rege, pentru simplul fapt că a fost forţat să plece, fără con­sultarea poporului, de către actualii noştri ex-co­munişti flancaţi de tancurile ex-Armatei Roşii, ei bine acest prefix minte şi despre prim-secretarii, secretarii de partid şi comuniştii noştri care nu au încetat niciodată să fie prim-secretari, secretari de partid şi comunişti. Nu este adevărat că regele Mihai este ex-regele României, aşa cum nu este adevărat că preşedintele României, dl Ion Iliescu, este ex-prim-secretar. Regele Mihai e rege şi Ion Iliescu este prim-secretar. Sau altfel spus: pe cât de puţin este Ion Iliescu „ex-prim-secretar“, tot atât de puţin este regele Mihai „ex-rege“.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro