Scaderea este clara! Bursele din Statele Unite au aratat joi ca lucrurile nu sunt roz ci din ce in ce mai gri, scrie Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan. Astfel ca cea mai mare scadere procentuala din acest an vine pe fondul scenariilor tot mai pesimiste cu privire la economie si inflatie.

Joi, 18 ianuarie, piata de capital din Statele Unite a inregistrat cea mai dramatica scadere. Atat fundamental cat si tehnic aceasta scadere era in carti. Sa vedem datele care au influentat aceasta scadere:

Ben Bernanke a vorbit in fata comisiei pe buget a Camerei Reprezentantilor, unde a mentionat ca pierderile datorate pietei sub-prime nu vor depasi 500 de miliarde. Fata de estimarea din vara, cand Fed considera ca pierderile suferite se vor inscrie in jurul valorii de 100 de miliarde, aceasta reprezinta dovada ca, uneori, Fed se poate insela. In privinta economiei a declarat ca se asteapta la o crestere mai lenta. Evident, nu putea sa se exprime in termeni foarte pesimisti sau sa utilizeze cuvantul ‘recesiune’. Deci, in mare…nu a zis nimic din ce piata nu stia deja. Iar in privinta planului fiscal a spus ca il sustine public.

Philadephia Fed Manufacturing Index, indice alcatuit in urma unui chestionar in care managerii din Philadephia trebuie sa incadreze nivelul business-urilor in ,”crestere”, “descrestere”, “nici o schimbare”, a venit (si aici este marea surpriza) la -20,9 fata de -1,0 estimari.

Stirile din sectorul imobiliar, precum numarul caselor la care se incepe constructia si numarul autorizatiilor de constructie, au venit la nivele foarte joase, dar este de inteles acest aspect din moment ce inventarul caselor nevandute este ridicat.

Merrill Lynch a raportat dezastruos, o pierdere de 12,57 dolari/actiune fata de 4,93 cat erau estimarile. Lucru datorat unei pierderi de 10,3 miliarde de dolari pe trimestrul patru. Merrill Lynch a incheiat ziua -10,24% la 49,45 dolari/actiune.

Tehnic VORBIND, incercarile nereusite de a tine palierul dintre 12,400-12,500 au determinat un breakout important. Acum este de urmarit unde isi va gasi piata urmatorul suport tehnic, daca el va fi sau nu in jurul valorii rotunde de 12,000.

Din nou, nici un motiv de bucurie pentru cumparatori. Oficialii Federal Reserve sunt pesimisti cu privire la cresterea economica si se pare ca temerile nu se opresc doar aici. Pot reaparea cateva temeri cu privire la inflatie. Recesiune si inflatie: scenariul de cosmar al bancilor centrale. Sa vedem pana unde va ajunge piata daca va pune in totalitate in pret acest lucru.

Dow Jones Industrial Average a inchis ziua -2,46% la 12,159 puncte, S&P 500 -2,91% la 1,333 puncte si Nasdaq 100 -1,61% la 1,842 puncte.

Comenteaza subiectul propus de Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.