O zi de evitat pentru cardiaci. Bursele din Statele Unite nu se dezmint si continua sa se tranzactioneze intr-o maniera surprinzatoare. Fara sa produca senzatie prin datele afisate, stirile macroeconomice nu au oferit nici un trend pentru ziua de miercuri, crede Ovidiu Ciulina in materialul postat pe blogul lui Moldovan.

Punem datele macroeconomice si raportarile companiilor in ecuatie - unde adaugam un plus spre ordinele de vanzare (a se vedea raportarile) si adaugam aspectul tehnic: spargerea marginala de ieri a minimului din august. Ce rezulta? O zi extrem de volatila! Pe care eu unul nu o asteptam…

Dupa ce Dow Jones deschide la 12,476, coboara pana la un minim intra-day la 12,392 puncte, din care incepe o crestere pana in maximul zilei, la 12,613. Un range de 221 de puncte, aproape 2%. Bineinteles, aceasta crestere nu a fost pe verticala, ea avand mai multe momente de scadere in care se dadea impresia ca un maxim al zilei a fost atins. Maximul insa a venit in ultima ora si jumatate de tranzactionare iar, din acel moment, cumparatorii si-au pierdut sprijinul si ordinele sell au impanzit piata. Astfel, Dow Jones a inchis sedinta la 12,466 puncte.

Inchiderea sub 12,500 este un semn bun pentru continuarea scaderii, dar maine “vorbeste” Ben Bernanke si stim ca pietele sunt foarte sensibile la discursul sau. Cu siguranta vor fi miscari ample, nu neaparat fundamentate ci poate mai mult ca pretexte pentru luarea unor pozitii noi sau pentru acoperirea celor existente.

Saptamana aceasta a fost si ramane plina in privinta datelor macroeconomice:

Marti:

Retail sales (-0,4% vs 0,0% estimari); PPI (-0,1% vs 0,2%), core PPI (0,2% vs 0,2%);

Miercuri:

CPI (0,3% vs 0,2%), core CPI (0,2% vs 0,2%), TIC Net Long-term transactions (90,9B vs 70,0B), Industrial production (0,0% vs -0,1%), Beige Book;

Joi:

Housing starts (1,15M asteptari), Building permits (1,14M estimari), Discursul presedintelui Fed Ben Bernanke la Washington in fata Camerei Reprezentantilor pe probleme de buget;

Vineri:

Consumer sentiment (74,8 estimari).

Miercuri, 16 ianuarie, stirile importante din economie au sosit conform asteptarilor, fara surprize majore pentru piata. Este vorba de core CPI - indicele care masoara inflatia la consumator, dupa ce s-au extras alimentele si energia, ce a sosit 0,2% fata de 0,2% asteptari. Un lucru pozitiv, care nu ofera pentru Federal Reserve un motiv de ingrijorare cu privire la inflatie. Un al doilea raport important din economie a fost Beige Book, care descrie situatia economica din anumite sectoare si din zonele Statelor Unite. Nici acest raport nu a zis vreun lucru nou pentru piata.

Din partea companiilor, au raportat:

Intel: 0,38 centi/actiune vs 0,40 centi/actiune; piata l-a executat si astfel Intel a incheiat ziua -12,38% la 19,88 dolari;

JP Morgan Chase: 0,86 centi/actiune vs 0,92 centi/actiune. Insa, surprinzator, investitorii nu au reactionat negativ, poate si datorita upgradarii facute de Bear Stearns pentru sectorul financiar, astfel ca JP Morgan a incheiat ziua: +5,77% la 41,43 dolari/actiune.

Dow Jones Industrial Average a incheiat - 0,28% la 12,466 puncte, S&P 500, - 0,56% la 1,373 puncte, Nasdaq 100, -1,15% la 1,872 puncte.

Comenteaza subiectul propus de Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.