Hotnews a publicat în vara anului 2015 o fotogalerie cu imagini triste din staţiunile litorale Neptun şi Olimp, pe care o puteţi (re)vedea aici. De atunci am avut parte şi de alegeri locale, şi de alegeri prezidenţiale. Adică de cohorte de politicieni de la structurile de bază ale partidelor până la cele de frunte care, printre multe alte populisme dezlănţuite, s-au întrecut în a declara pentru a mia oară că vor face din turism o prioritate naţională. Am revenit în staţiunile care erau odată navele-amiral ale turismului la Marea Neagră doar ca să ne cuprindă o tristeţe iremediabilă, vorba poetului, deşi iarna era încă departe…

Lacurile Neptun 1 si 2, pline de gunoaieFoto: Hotnews

Faţă de acum doi ani, singurul aspect care s-a schimbat în bine este acela că a fost finalizat şi funcţionează hotelul care era atunci în construcţie pe… plajă, spre surprinderea generală. Declară trei stele, arată binişor, are toate camerele cu vedere la mare, dar amplasarea este cel puţin nelalocul ei şi, pe lângă turişti care se bucură de confort aduce şi maşini pe plajă spre disconfortul multor altora, mai dornici de aerosoli.

În rest, nici măcar vreo urmă de îmbunătăţire, nu avea rost să facem mai multe fotografii. A dispărut şi iepuraşul de acum doi ani, dezamăgit şi el. Impresia generală este aceea de locuri abandonate de administraţia din Mangalia, căreia-i sunt arondate staţiunile.

La sfârşit de iulie, în plin sezon turistic, iarba de pe frumoasa faleză Neptun-Olimp era netunsă, menţinută pesemne drept rezervaţie pentru insecte. Doar în august s-a intervenit, dar s-a măturat promenada doar spre finalul lui august, la spartul târgului. Iluminatul public nu funcţionează decât înspre zona vilelor de protocol, probabil din considerente de securitate. Pe mai bine de trei sferturi din faleză domneşte o beznă deplină odată cu lăsarea întunericului. Ar fi inutil, din moment ce acum toţi plimbăreţii au telefoane deştepte cu care îşi pot lumina traseul, îşi spun cu siguranţă edilii.

Plajele, atracţia principală pentru mii de oameni, sunt mizerabile, pline de scoici şi de gunoaie neridicate cu zilele. Au fost concesionate privaţilor de către Apele Române, se poate scuza primăria. Curăţenia intră în obligaţiile contractuale, dar cine controlează? Să fim însă cinstiţi şi să recunoaştem că s-a mai îmbunătăţit ceva: faimoasa plajă/promenadă „La Steaguri” a fost amenajată şi ar putea fi un loc civilizat. Dar lipsesc tocmai… steagurile, iluminatul funcţionează arareori, iar gunoaiele sunt omniprezente.

Câinii vagabonzi sunt în continuare obişnuiţii staţiunilor. Şi sunt destui cei care-i hrănesc, dar ei nu sunt disciplinaţi şi nu mănâncă tot, aşa că resturile se împut repede, că doar e vară. Căţeii mai isteţi vin şi pe plajă, se răcoresc în apă printre oameni şi se usucă dormind în câte-un petic de umbră pe plajă. O atracţie pentru tot mai puţinii turişti străini, care n-au pomenit aşa ceva?

Construcţiile începute la sfârşitul primului deceniu şi abandonate la venirea crizei financiar-imobiliare dau în continuare o impresie deplorabilă. Nu se întâmplă doar pe litoral, trebuie luate măsuri de administraţia centrală, dar nici cele locale nu fac vreo presiune pentru asta.

Nici faimosul (o, tempora!) complex Amfiteatru nu stă mai bine. L-a cumpărat anul trecut faimosul Murad, cel căruia premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor i-au inaugurat noul hotel din Mamaia-Năvodari. Probabil că acolo s-au consumat resursele şi n-a mai rămas anul acesta ceva pentru Olimp. Speranţe? Puţine, deoarece unii mai bine informaţi spun că este blocat de faptul că nu poate avea acces PE plaja din faţa hotelurilor, concesionată altora, care oferă… servicii ÎN plajă (în ce limbă o mai fi şi asta)! Comentariile despre modul original-palmieristic-haotic în care s-a aşternut privatizarea în turism acum 15-20 de ani sunt de prisos…

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro