​Op-ed

Romanii intre chirurgul-drac si chirurgul-inger

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 6 septembrie 2017, 10:48 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu, Deutsche Welle
Sunt irezistibile aceste două imagini. De o parte chirurgul celebru, dinozaur de sistem prins în crunte acuzații de malpraxis, cu “oase în frigider” și operații experimentale. De cealaltă parte, cei doi neurochirurgi tineri, întorși din vestul Europei să ajute țara, dar blocați de același sistem, cu care încearcă să lupte. Primul e chirurgul-drac, ceilalți doi sunt chirurgii-îngeri. Pe primul îl detestăm, pe ceilalți doi (aproape) îi idolatrizăm. Adevărul factual însă, oricât de ne-simpatic ar fi, e că doar 3% din succesul unei operații depinde de cine este chirurgul care te operează.

Un studiu observațional cunoscut, realizat pe 18 000 pacienți operați într-un important spital din Cambridge (Papachristophi 2014, Journal of Cardiothoracic and Vascular Anesthesia), constată că succesul sau eșecul unei operații depinde în proporție de 97% de gradul de risc al bolii respective și de caracteristicile specifice individului operat. Doar 3% din rezultatul operației este dependent de calitatea chirurgului care operează și aproape deloc de cine anesteziază pacientul.

Detaliul foarte important (și relevant pentru România) este că acest mix este specific doar acelor spitale în care există protocoale medicale actualizate care sunt riguros respectate de personalul medical. Cu alte cuvinte: sistemul funcționează atât de bine uns încât aproape că nu mai e relevant dacă chirurgul pe mâna căruia ajungi e drac sau înger.

Aici ar trebui să ajungă și medicina românească, iar semnul că suntem încă departe de acest deziderat este existența în spațiul public românesc a medicilor damnați și a medicilor sanctificați. E cel mai acut simptom al slăbiciunii sistemului medical românesc.

Cum au ajuns alte spitale la astfel de performanțe? Caracteristica de mai sus nu este specifică doar țărilor super-bogate, ca Statele Unite sau Anglia. În India există câteva spitale cu resurse financiare mult mai reduse decât ale unui spital românesc, dar care sunt date frecvent ca exemplu de siguranță și succes al tratamentului. Și nu pentru că acolo ar lucra niște zei în halate albe.

Explicația e mult mai puțin spectaculoasă: aceste spitale măsoară cu religiozitate rezultatele tratamentelor acordate pacienților lor (multe îi urmăresc și după externarea din spital) și iau măsuri imediat ce datele colectate indică o performanță sub standard.

Există metode de a măsura aceste rezultate prin care complexitatea cazurilor și alte variabile sunt ponderate pentru a nu oferi o imagine tulburată a performanței clinicii respective. Toate aceste spitale încurajează raportarea oricăror incidente medicale pentru ca ulterior să poată învăța ceva din apariția efectelor adverse: de exemplu modelul “Patient Safety Alerts” este un sistem prin care se raportează orice incident cu potențial negativ pentru pacient. Toate aceste spitale măsoară regulat performanța chirurgilor lor și, atunci când unul dintre ei performează sub standard, echipa se adună împreună încercând să identifice problema și să o rezolve.

Existența acestui sistem de măsurare a performanței medicale previne eficient apariția unor situații/acuzații similare cazului Burnei prin identificarea rapidă a unor rezultate anormale (timpul mediu în care anomaliile sunt semnalate este de 3 luni). Acest tip de sistem oferă date solide utile inclusiv pentru prevenirea blocajelor de tipul celor de la clinica de neurochirurgie a spitalului Colentina. Căci nu numărul operațiilor realizate într-un an contează, ci câți dintre pacienții operați trăiesc și care este calitatea vieții lor post-operatorii. Cât timp discuțiile dintre medici și manageri sau politicienii populiști se vor baza pe argumentul eminenței sau pe “ba p-a mă-tii”, nimic nu se va schimba.    

Chirurgii sunt primii din breasla medicală care au înțeles că îngrijirea acordată pacienților poate fi foarte eficient îmbunătățită prin măsurarea performanței lor, prin monitorizarea erorilor din clinică urmată consecutiv de corectarea acestora. Dar pentru a face asta trebuie să ai curajul să vorbești deschis despre aceste erori.

O declarație recentă a chirurgului Burnei m-a frapat enorm: “În 42 de ani de medicină nu am avut nici măcar o acuzație de malpraxis”. E o diferență masivă între acest tip de mentalitate și cea a cunoscutului neurochirurg britanic Henry Marsh: "O parte din decesele pacienților mei încă mă bântuie și, cu cât mă apropii de sfârșitul carierei, cu atât simt o datorie mai mare să vorbesc despre greșelile pe care le-am făcut în trecut". Sau a profesorului Atul Gawande de la Harvard: "Nu e confortabil să privim la propriile greșeli. Ne e frică. În general, nu vorbim despre erorile noastre, ale medicilor, nu le recunoaștem, nu le analizăm și atunci nici nu putem învăța din ele".

Nu avem în România nici cadrul legal și nici cultura profesională necesară în care medicii să vorbească deschis despre aceste greșeli, să își măsoare obiectiv performanțele profesionale, să le repare, să nu le mai repete. Deși asta e esențial: nu poți îmbunătăți ceea ce nu măsori.

Avem în schimb în România fie medici-draci, fie medici-îngeri. Suntem blocați în această dihotomie iluzorie, ireală și nocivă. E ceva din care alții, în țările mai sus amintite, au început să iasă. E un proces dureros, deloc simplu, dar încet-încet se va întâmpla și la noi. Și mulți, chiar și medici tineri sau onești, vor înțelege greu acest proces. Dar el este la fel de inevitabil ca răsăritul soarelui.

Chirurgii pe care eu îi admir cel mai mult, nețărmurit de mult, nu sunt cei mai faimoși, cei mai profesori, cei mai premiați. Sunt cei care îndrăznesc să vorbească despre greșelile lor. Cei care îndrăznesc să fie umani. Cei care, în 42 de ani de medicină au avut acuzații de malpraxis, au învățat din ele și în felul ăsta au devenit mai buni. Mai buni și cu mâinile, și cu inima.

Vlad Mixich este presedintele think-tank-ului Observatorul Roman de Sanatate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7647 vizualizari

 • -4 (8 voturi)    
  da..., dar 97% din sansa de esec (Miercuri, 6 septembrie 2017, 11:26)

  spectator13 [utilizator]

  apartine tot chirurgului.
  Asta e o gluma buna, in conditiile in care in Romania inca iti dai din greseala alt membru/organ decat cel bolnav, in conditiile in care mor mame sanatoase in operatii de cezariana.
  Dar daca operatia intarzie pentru ca un chirurg e in vacanta, in sedinta sau pur si simplu la birt, tine de protocoale sau de chirurg?
 • -4 (8 voturi)    
  da..., dar 97% din sansa de esec (Miercuri, 6 septembrie 2017, 11:26)

  spectator13 [utilizator]

  apartine tot chirurgului.
  Asta e o gluma buna, in conditiile in care in Romania inca iti dai din greseala alt membru/organ decat cel bolnav, in conditiile in care mor mame sanatoase in operatii de cezariana.
  Dar daca operatia intarzie pentru ca un chirurg e in vacanta, in sedinta sau pur si simplu la birt, tine de protocoale sau de chirurg?
  • +3 (5 voturi)    
   ! (Miercuri, 6 septembrie 2017, 12:30)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui spectator13

   Pacientul trebuie sa fie pe lista de asteptare a unui spital/ sectii nu pe lista de asteptare a chirurgului.
   Spitatulul este obligat sa asigure o echipa care opereaza.
   In ziua planificata pentru operatii chirurgul nu are ce cauta la sedinta pe timpul care este rezervat operatiilor.
   Ce sa mai zic de birt?
   Un spital nu cred ca poate angaja un chirurg care confunda locul de munca cu ..birtul.

   Problema nu tide nici de chirurg( are un loc de munca unde trebuie sa respecte anumite condirii, nici de procol)
   Problema tine de admin istrarea spitatelor.
   Cine vrea sa faca ordine?
   Nimeni.
   In acest haos toata lumea castiga..bani Negri.
  • +3 (3 voturi)    
   NU ARE NICI O RELEVANTA IN ROMANIA (Miercuri, 6 septembrie 2017, 13:51)

   socialismic [utilizator] i-a raspuns lui spectator13

   deci studiu facut in mare spital vestic unde toti respecta procedurile, ce legatura are cu romania unde Ciomu iti taie alt organ din "greseala" ?

   Efectiv unii traim in alta lume.
 • -13 (21 voturi)    
  cu toate astea (Miercuri, 6 septembrie 2017, 11:36)

  xanti [utilizator]

  Eu unul am mai multa incredere intr-un medic cu experienta decat in 2 hipsteri cu aere de mari savanti chiar daca procentul ala de 3% nu conteaza.
  Poate citeste si doamna Firea articolul sa vada ca nu era nevoie sa faca matanii in fata a 2 hipsteri ,era nevoie doar de un medic bun acolo avand in vedere ca recuperarea pacientului depinde 97% de boala acestuia.
  • +7 (13 voturi)    
   Pai atunci , bafta maxima sa ajungi ... (Miercuri, 6 septembrie 2017, 12:15)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   oasele din frigiderul lui !!!
  • +2 (4 voturi)    
   si mai mult decit un "medic bun"... (Miercuri, 6 septembrie 2017, 12:21)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ...este infrastructura. Poti sa fii meseriasul lui peste, fara instrumentar (si spatiu) adecvat nu faci nici 2 bani. Dar asta e alta poveste, intram pe tarimul hotilor din politica.
  • +6 (10 voturi)    
   Domnule... (Miercuri, 6 septembrie 2017, 12:29)

   Anna O. [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ...sefii Dvs. nu accepta adeverinte de la ceilalti comentatori, cum ca ati postat pro-PSD si conform fisei postului? Ca eu una v-as da cu multa bucurie, numai sa nu fiu nevoita sa citesc ineptiile Dvs. Zau asa!
   Sau mai plecati intr-o vacanta, punem mana de la mana si va sponsorizam...
   • -2 (6 voturi)    
    cine te pune sa citesti? (Miercuri, 6 septembrie 2017, 13:26)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui Anna O.

    Nu ai altceva mai bun de facut?
  • +3 (7 voturi)    
   Hipster (Miercuri, 6 septembrie 2017, 13:26)

   himself [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Nu stiu de ce tii neaparat sa-ti demonstrezi incometenta.

   Din postarea ta se vede clar ca nu ai inteles deloc articolul (analfabetism functional poate ?)


   Poti sa exemplifici motivele pentru care ii declari hipsteri (cu date) ?

   Pentru ca altfel pot considera ca generezi opinii in mod aleator.
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 6 septembrie 2017, 11:50)

  tirolez [utilizator]

  Mai rau e ca la noi si medicii nou intrati in sistem preiau de la mentorii lor aceeasi mentalitate. Am in familia extinsa un medic neonatolog care gandeste la fel la Burnei. Nu zic sa suferi dupa fiecare copil decedat, ca ai innebuni, dar sa razi de suferinta parintilor e cam mult. Cum le-a zis nu stiu ce dr. din greseala unora ca a murit copilul si cand chiar murise in garda ei nu le mai venea oamenilor sa creada si ce s-au mai distrat ea si colegele de incurcatura. Asta doar un mic exemplu. Cu greu ma abtin sa nu-i zic ceva, dar ne vedem destul de rar si de fiecare data in formula cu parinti, rude etc.
  • +2 (4 voturi)    
   Despre fiare (Miercuri, 6 septembrie 2017, 12:45)

   greuladeal [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Mai bine pentru dvs. ar fi sa nu va mai vedeti deloc. Raul pe care il provoaca acest cinism va urmareste si nimic nu va poate proteja.
 • 0 (6 voturi)    
  ! (Miercuri, 6 septembrie 2017, 12:21)

  nlln [utilizator]

  In ce lucruri va bagati!

  Teoretic este corect.In practica se pune altfel problema.

  Si calitatea chirurgului si calitatea anestezistului sunt foarte importante.
  Ma refer la calitatea anestezistului daca vrei sa te mai trezesti dupa operatie.
  Orice problema are pacientul in timpul operatiei face ca chirurgul sa ia o pauza si anestezistul " sa lupte pentru viata pacientului".

  Pana la urma au un rol egal.Doar in Romania s-a perpetuat idea sa tratezi cu chirurgul ca anestezistul nu conteaza.

  Se crede ca anestezistul este cel care iti administreaza o substanta, te adoarme eventual si pe urma... sta si asteapta.
  Nici vorba.

  Daca vreodata ajungeti in situatia sa aveti nevoie de o operatie informati-va in legatura cu cel care va opereaza dar in aceleasi timp informati-va si in legatura cu cel care impropriu spus va anesteziaza ( pentru ca jobul lui nu este doar sa va anestezieze).
  Fiti sigur ca in timpul operatiei v-ati lasat viata in mainile unui bun anestezist.

  Acest lucru nu se intampla sigur in Vest ( din motive ca spitatele sunt atat de bine dotate si au echipe care pot interveni imediat ca ajutor indiferent ce se intampla).
  Daca unui pacient i se intampla ceva ce medicul anestezist care este in sala nu poate rezolva este obligat sa sune alarma.Ajutorul vine in secunde..
  Exista protocoale.
  Aici sigur nu conteaza calitatea anestezistului pentru ca oricand exista in spate... un bun anestezist.

  In Romania nu esti in Vest ci doar in Vestul Salbatic
  asa ca este indicat sa va luati masuri de precautie.
  • +2 (2 voturi)    
   completare (Miercuri, 6 septembrie 2017, 13:55)

   nlln [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Plus ..difera caliatea doctorilor .
   In " vest" Poti ocupa un loc de pregatire ca rezident in chirurgie sau anestezie-terapie intensiva dar nu este obligatoriu sa si termini.
   esti evaluat periodic.La un moment dat poti afla ca este recomandabil sa cauti alta specializare pentru ca evaluarea facuta ( de cei raspunzatori cu pregatirea ta) arata ca tu nu prea ai calitati ..si este mai bine sa mergi sa excelezi in alta parte.

   S-a intamplat vreodata in Romania?
   Doar daca rezidentul s-a hotarat singur sa isi gaseasca altceva, altfel nu cred ca este cineva interesat de calitatea rezidentilor.
 • +3 (5 voturi)    
  ... (Miercuri, 6 septembrie 2017, 13:10)

  cartograful [utilizator]

  cum bine spuneau alti cativa forumisti, statistica aceea cu 3% se aplica in SUA care au ridicat procedurile si perfectionismul la rang de arta acel 3% ramanand procentul omenesc de "human factor".
  In rest au reusit prin multe eforturi si cheltuieli sa elimine majoritatea variabilelor si neprevazutelor.
  Noi suntem foarte departe de "pericolul" asta. As spune ca neprevazutul si "talentul" reprezinta la noi variabila cea mai importanta in ecuatie, nu doar acei 3%.
 • +3 (3 voturi)    
  medici impostori (Miercuri, 6 septembrie 2017, 14:25)

  carmen_i [utilizator]

  Din pacate, medicina romaneasca s-a umplut masiv dupa '90 de tot felul de impostori, arivisti, psihopati sau pur si simplu de indivizi fara nici o chemare in stiintele medicale, in cautare de un post caldut de unde pot obtine usor niste bani.
  O parte din aceste lichele au ajuns profesori universitari si predau la altii falsele lor cunostinte. Si, in ciuda rezultatelor catastrofale, un anumit segment de presa continua sa-i laude pana la greata.

  In strainatate, se pare ca exista o selectie mai buna si in rare cazuri ajung sa profezeze medici fara cunostinte solide.

  Oricum, si vestul a avut in trecut o perioada neagra, cum ar fi, de pilda, cu medicii Moniz si Freeman, cei care faceau pe scara larga lobotomii acum 75 de ani. Noi romanii, nu am depasit negura, ne mandrim in continuare cu Ciomu, Astarastoae, Burnei, Lascar, Bradisteanu si Burcea.
 • 0 (2 voturi)    
  d-lui xanti, cu profund dezgust (Miercuri, 6 septembrie 2017, 23:16)

  Hermione [utilizator]

  Cinste celor doi doctori! In rest, opinii de doi sau mai multi bani (e prima oara cand sunt dezamagita de un articol al d-lui Vlad Mixich, pe care il admiram de altfel)...a la "dl" xanti....Oricum nu se impiedica acesti doi doctori daruiti de niste cioturi, de niste vorbe care nu salveza nimic, doar darama.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by