Cateva elemente de context pentru a intelege mizele vizitei presedintelui Iohannis in Secuime
- Au trecut mai bine de doi ani si jumatate de cand Klaus Iohannis a castigat alegerile in decembrie 2014. Cele mai mari scoruri le-a luat in cele doua judete, unde pana zi nu a calcat in calitate de presedinte. In Harghita a luat 79,78% iar in Covasna 77,95”. A fost cea mai mare mobilizare a maghiarilor la vot din ultimii ani.
- Ultima vizita oficiala a unui sef de sat in Secuime a avut loc in 2001, cand Ion Iliescu a vizitat oficial cele doua judete. Traian Basescu mergea acolo destul de des impreuna cu sotia, dar a facut-o de fiecare data in vacanta, in calitate de persoana privata, nu de presedinte.
- Romania va sarbatori anul viitor suta de ani de la Marea Unire. Atmosfera va fi cu totul alta in Ungaria. Trianonul reprezinta motiv de doliu national pentru maghiari. In acest context tensionat in tara vecina vor avea loc in primavara alegeri generale. Este de asteptat, prin urmare, ca atat in Romania, cat si in Ungaria sa se intensifice abordarile ultra-nationaliste de pe pozitii de adversitate.
- La cateva zile dupa vizita presedintelui Iohannis, premierul Viktor Orban se va afla si el in Secuime. Pe data de 22 iulie, Orban va participa ca de obicei la scoala de vara de la Balvanyos (Tusnad). Orban are interese electorale directe. Cateva sute de mii de maghiari din Transilvania au deja dubla cetatenie, asadar drept de vot in Ungaria.
- In fine, n-a trecut nici o luna de cand Klaus Iohannis avertiza UDMR si PSD in timpul negocierilor la motiunea de cenzura „Atrag atenția PSD să nu introducă în pachetul de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. Mă gândesc că nu trebuie să se negocieze vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care în România nu sunt dorite, nu trebuie negociate sub presiunea unei situații deosebite”, a declarat Iohannis pe 20 iunie. Amintim ca pachetul de solicitari formulat de UDMR a fost interpretat ca o forma de santaj politic, ridicand un nou val anti-maghiar in presa romaneasca.
Este de asteptat ca presedintele Iohannis sa incerce sa tempereze excesele autonomiste si abordarile radicale, sa transmita un mesaj de reconciliere in perspectiva lui 2018 si sa avertizeze asupra pericolului enclavizarii. Rezultatele proaste de la Bacalaureat si evaluare nationala din cele doua judete majoritar maghiare indica faptul ca in cateva decenii regiunea risca sa ramana fara vorbitori de limba romana.
Nu este clar insa ce va promisiuni va putea angaja presedintele Iohannis, cand guvernul lui Viktor Orban a trecut demult de la vorbe la fapte. Guvernul de la Budapesta a alocat recent fonduri pentru constructia a 28 de gradinite in Transilvania, care vor fi in proprietatea bisericilor maghiare. Orban mai finanteaza universitati, construieste scoli confesionale, locuinte pentru medici etc iar in ritmul asta maghiarii se vor intreba pe buna dreptate: noi de ce mai platim impozite statului roman?
Ce le-ar putea spune Iohannis despre dezvoltare si riscul enclavizarii, cand statul roman n-a fost in stare sa construiasca o autostrada care sa treaca prin Secuime, sa lege Targu Mures de Iasi de pilda. O infrastructura rutiera buna i-ar fi integrat mai mult decat zeci de programe si vorbe frumoase, o autostrada i-ar fi scos din izolare si obligat pe secui din ratiuni pur economice sa invete romaneste.
In plus, cand economia merge, cand cetatenii prospera, nationalismul pierde teren.
Totusi, presedintele Iohannis nu va putea evita subiectele delicate: problema steagurilor, respectarea legii administratiei publice locale, utilizarea limbii materne in administratie, placutele bilingve pe strazi etc. Iar aici are o mica problema. Cum sa-i convinga ca-i pasa in mod real de toate aceste probleme sensibile cand le-a ignorat de la inceputul manatului pana azi? Mai mult, anul acesta a fost prima data cand pe data de 15 martie seful statului nu le-a adresat maghiarilor un mesaj de ziua lor.
Chiar daca scurta vizita vine cam tarziu iar presedintele pare sa-si fi depasit cu greu complexul de minoritar (nu are, de exemplu, un consilier pe probleme de minoritati), este foarte bine ca statul roman le transmite maghiarilor, cea mai importanta etnie de pe teritoriul sau, ca nu i-a abandonat.
Dar ceva imi spune ca presedintele Klaus Iohannis a luat in calcul si interesele sale politice pe termen mediu si lung cand a programat vizita in Harghita si Covasna. Nu cred ca a actionat doar in numele ingrijorarilor legitime ca regiunea risca enclavizarea.
Este la jumatatea mandatului, iar daca doreste sa-si meninta cota de popularitate ridicata in randul comunitatii maghiare se vede obligat de pe acum sa joace rolul de mediator si sa manifeste interes fata de problemele din Secuime. Al doilea mandat depinde mult si de votul lor.
Apoi, nu se stie niciodata cum evolueaza relatiile cu Liviu Dragnea si PSD. Daca se va ajunge din nou la un referendum de suspendare tot din cauza viziunilor diferite despre justitie si lupta anticoruptie la fel cum s-a intamplat cu Traian Basescu? Daca se ajunge aici, presedintele Iohannis va fi nevoit sa joace cartea mobilizarii la vot, deoarece spre deosebire de 2012 referendumul va fi valabil cu 30% prezenta la vot.
Daca tot vorbim despre justitie, poate n-ar fi o idee rea ca presedintele Klaus Iohannis sa le vorbeasca secuilor despre cum i-a saracit si pe ei coruptia. La maghiari exista o ruptura chiar mai mare decat la romani intre electorat si liderii lor politici din UDMR, care se prezinta drept victimele majoritatii si tinta rafuielilor cu motivatie etnica de fiecare data cand procurorii anti-coruptie intra in afacerile lor.
Am impresia ca toti aia care ati dat minus mai trebuie sa treceti pe la scoala, pe la orele de Geografie, probabil voi credeti ca Iasi e la Vest de Tg. Mures.
Nu am absolut nici o problema cu autostrada spre Iasi. Dar eu nu sunt secui din secuime. Faptul ca mi-e mi-ar conveni de minune, sa nu mai pierd timpul prin Tihuta sau Bicaz e una, asta nu inseamna ca le-ar folosi si lor.
Va rog sa puneti si sursa, ca altfel e greu de crezut.
Eu zic ca e tocmai invers - fiiindca in ultimii 10-15 majoritatea, care au reusit la Bac, au mers la faculltate, majoritatea in orase gen Cluj, Brasov, Bucuresti, dar si Tg Mures, eu zic ca au invatat OK limba romana... daca nu o stiau cat de cat si inainte.
Este adevarat ca aceasta pare a fi tendinta, dar pana acum nu s-a facut niciun studiu capabil sa infirme sau sa confirme acest lucru.
Insa prima fraza zice multe: "Nu există date statistice legate de numărul tinerilor maghiari care vorbesc defectuos limba română".
Prea multe legende circula despre cum e in HarCov / cum e cu ungurii din Ro. Majoritatea total neadevarate. Si bineinteles, cei care alimenteaza aceste legende, poate n-au trecut niciodata pe acolo. Altfel cum sa formulezi la modul serios intrebarea "In ce limba vorbiti acasa in familie?"?
In rest, articolul subliniaza aspecte importante:
1. "El nu cunoaşte limba simplă, uzuală, fiindcă nu are unde să înveţe. În şcoală accentul se pune pe literatură şi gramatică."
2. Cu posturile de televiziune au perfecta dreptate. TV-ul ar fi de mare ajutor, dar nu asa...
3. Doar 1 din 4 a zis ca nu e dorita limba romana, si asta din motive suficient de obiective, nu nationalism in orice caz.
Deci daca pentru tine faptul ca vin si etnici romani in Harghita si Covasna daca regiunile s-ar dezvolta din punct de vedere economic este o crima, inseamna ca imbratisezi modele de tip secolul 19. Eu cel putin nu as avea nicio problema ca etnici maghiari sa vina in sudul Romaniei, chiar ar fi un mare plus. Cat despre chirpici, asa intre noi, ai face bine sa te documentezi. Este unul din materialele ecologice cele mai bune. Are una din ratele cele mai mari de izolatie, fiind si un produs natural.
N-o sa intalnesti picior de ungur, excluzand faptul ca este obligat profesional, ca se muta din placere in sudul sau estul tarii. Odiosul a transferat sute de mii de migranti, din estul si sudul tarii in Ardeal si Banat, asa ca astazi fiecare al doilea locuitor in aceste zone sunt olteni sau moldoveni. Nu dorim acelasi lucru si in HarCov, chiar daca ar avantaja economic aceasta zona, de ceeace ma indoiesc in mod cert! :)
Asa e mai usor de inteles?
Mai este o problema in proiectul de lege privind minoritatile este o prevedere prin care se interzice schimbarea, de catre romani, a procentului etnic al unei zone inclusiv prin investitii economice. Daca nu gasesti muncitori in acea zona nu poti aduce romani ci doar maghiari (in functie zona).
Daca autostrada se duce spre Iasi ajuti, sa se dezvolte, atat Moldova cat si judetele in cauza, amandoua sarace. Cum relatiile economice vor avea loc intre „secuii” (tot romani) si cei din Moldova, in urma interactiunii vor intelege ca nu este in interesul lor sa se enclavizeze, Romania avand ce sa le ofere (nu cum sustin unii extremisti).
Construirea, mai intai, a unei autostrazi spre Iasi va aduce doar beneficii tututor, spre vest este discutabil.
Pana si tatarii (care sunt inruditi cu secuii), au folosit litere mari pentru denumirea teritoriilor cu populatie rusa supusa.
De exemplu, ma refer la populatia tatara din Dobrogea care gandeste mai bine decat unii romani..
Sau incearca sa mergi in Marginime si sa intrebi de secui.
Nu e departe de locatia ta "stramoseasca".
Nimic mai firesc , ba chiar e foarte ciudat ca s-a dus mai des in SUA , Germania etc, decat la Tusnad.
Si mass-media are un rol in posibilele tensiuni sociale , de toate categoriile , stiti? Nu mai contribuiti la ele.
Vezi ca o sa gasesti articolul "De ce Turcia nu e Ucraina" in care critic atitudinea delasatoare a UE fata de rezultatele agresiunii ruse aupra Ucrainei.
Vezi poate dai peste articolele si campania mea impotriva declaratiei ambasadorului SUA la Chisinau , precum ca "Moldovenii sunt o natiune aparte."
S.a.m.d.
http://magdalenavalentinaferu.blogspot.ro/2016/08/dece-romania-nu-poate-fi-aliata-pe-timp.html
Asta am explicat - ca Rusia nu are interes geo-politic ca Romania sa fie o tara stabila si ca are nevoie de muntii Carpati, deoarece nu are granita naturala.
2. Dar tu intelegi ca e vorba de pace cu URSS!!!
3. Inseamna ca esti analfabet functional.
Motiv pentru care - posteaza mai putin si invata sa citesti.
Si tu - si cei care ti-au dat plus , care nici nu citesc un titlu corect , daramite un articol.
Cand, exact, ar fi trebuit sa se duca acolo, ca sa nu se mai intrebe unii si altii "de ce acum"? >:)
Johannis cunoaste problemele secuilor, este asemanatoare cu cea a nemtilor care au parasit tara, deoarece au fost trimisi de odiosul la marginea societatii romanesti. Nu doreste nici pe romanii sa-i aiba impotriva lui, dar nu doreste sa intensifica antimaghiarismul si sovinismul din tara. E greu, romanii isi arata in permanenta coltii, se vede clar xenofobia acestora. Nici secuii nu se lasa mai prejos, doresc o autonomie culturala, nu teritoriala, doresc simboluri si un drapel propriu, invatamant si administratie bilinguala, doleante absolut democratice. Johannis, e greu sa impaci capra si varza, daca te duci cu traista goala, doar cu lozinci si promisiuni desarte, mai bine ramai acasa. Ai o sansa sa fii respectat, dar aceasi sansa sa fii alungat.
Acum ce facem? ne intoarcem la 180 si ii laudam? Am uitat de acele discutii?
Nu ar trebui sa comentam doar in functie de interese de moment, sa vedem global