​Op-ed

Cand experienta dauneaza

de Lucian Croitoru     HotNews.ro
Marţi, 4 iulie 2017, 10:47 Actualitate | Opinii


Lucian Croitoru
Foto: Agerpres
Tot aud argumentul conform căruia cutare sau cutare ar fi bun să ocupe un post de ministru sau de prim-ministru pentru că are experiență în administrație sau politică. Când, uneori, apar propuneri să intre în guvern câte unul nou, din afara administrației sau politicii, i se reproșează că nu are experiență. Am văzut oameni, inclusiv la noi, care nu aveau experiență în administrația locală sau centrală ori în politică și au condus ministerele lor sau chiar întregul guvern foarte bine.

Concepția eronată că experiența în administrație este lucrul esențial a creat un cerc vicios. Cei mai mulți dintre cei care au fost în politică, în guvern și în administrație în general în prima parte a anilor 90 nu aveau experiența economiei de piață și erau conduși de concepții colectiviste. Ei veneau, în mare parte din eșaloanele secunde ale fostei elite comuniste, pentru a constitui noua elită conducătoare. Această elită, ghidată de concepția că experiența contează, s-a recirculat în funcții administrative și politice până în prezent, având un grad foarte mic de înnoire.

Aici suntem în prezent: am dat argumentului referitor la experiența în administrație și politică un rol intenționat exagerat, primordial, în procesul de selecție, ceea ce face ca acest argument să fie important printre factorii care frânează circulația elitei conducătoare. La ce administrație și la ce politică se referă această experiență? La administrația și politica noastră, mult rămase în urma standardelor moderne, inclusiv pentru faptul că sunt roase de corupție. Iar pentru că administrația și politica se referă în mare măsură la banul public, multe dintre incoerențele din politica noastră fiscală își au rădăcinile în modul în care se recirculă elita administrativă și politică.    

Schimbarea acestei mentalități referitoare la primordialitatea criteriului experienței în administrație și politică ar fi un uriaș pas înainte. De fapt, pentru o guvernare bună, e nevoie ca cei implicați să aibă capacitatea de a judeca corect, pentru a face ce trebuie așa cum trebuie. Iar pentru ca judecata corectă să apară e nevoie de trei elemente: de minte, de educație (nu numai cea formală) și de tărie de caracter. Da, dacă această condiție este îndeplinită, atunci experiența în administrație devine un atu. Dar simplul fapt că unul sau altul a mai fost prin administrație sau politică nu garantează nimic bun dacă nu are minte, nu s-a educat și nu are caracter. În acest caz, criteriul experienței dăunează. El creează un cerc închis, care nu se primenește și care sufocă elita conducătoare și țara prin perpetuarea practicilor și concepțiilor învechite. 

Poți să ai doar minte și caracter, dar nu vei face ce trebuie, pentru că nu înțelegi ce trebuie. Ca să înțelegi bine ce trebuie, ai nevoie de educație ca să înțelegi tendințele globale și cum afectează acestea țara, scopurile corecte ale țării sau ale domeniului de care răspunzi în guvern, sensurile și lecțiile istoriei etc. Poți să ai minte și educație, dar nu vei face ce trebuie așa cum trebuie, dacă nu ai caracter. În sfârșit, dacă ai educație și caracter înseamnă că ai automat și minte, adică ai puterea să faci judecăți corecte și vei face ceea ce trebuie așa cum trebuie.

Și în administrație și în politică și, mai ales, în societatea civilă se găsesc mulți oameni care au și minte și educație și caracter. Dacă sunt familiarizați și cu administrația sau politica, cu atât mai bine. Problema la noi este că stimulentele din societate sunt atât de greșit structurate încât e greu pentru partide, în ipoteza deocamdată puțin probabilă că ar dori așa ceva, să găsească un număr de oameni care, fiecare în parte, să aibă concomitent minte, educație și caracter și care să dorească să formeze un guvern (îi includ aici și pe cei ce-i sfătuiesc, deschis sau din umbră pe miniștri).

Trebuie eliminate distorsiunile din structura stimulentelor, astfel încât, pe de o parte, partidele să dorească să găsească astfel de oameni, iar pe de altă parte, acei oameni să dorească să facă parte din guvern și din echipa asociată. Eliminarea acestor distorsiuni este o sarcină dificilă și va dura mult. Dar primul pas în această direcție, care nu a fost făcut, este ca acest lucru să fie parte dintr-un program guvernamental. Având în vedere că cea care domină este concepția că în guvern trebuie puși oameni cu experiență în administrație, mă îndoiesc că acest proiect va fi pe agenda vreunui guvern într-un orizont previzibil. La momentul la care acest lucru se va întâmpla, clasa noastră politică se va fi modernizat de mult.

Am descris mai sus o formulă ideală, spre care ar trebui să se tindă. Probabil că niciun guvern nu ar putea fi perfect. Dar cu cât se va apropia mai mult de standardul descris, cu atât mai mult va avea capacitatea de a implementa un program de guvernare, care nu ar putea fi decât bun.

Lucian Croitoru este consilier al guvernatorului BNR. Opiniile sale nu reprezinta pozitia BNR sau a redactiei
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3362 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  experienta (Marţi, 4 iulie 2017, 14:58)

  Boa [utilizator]

  Cred ca marera majoritate a celor ce si-ar dori sa aiba in administratie ministri experimentati nu iau in calcul experienta in administratie sau pe scena politica.

  Orice om normal isi doreste un ministru si in general o administratie formata din oameni cometenti, onesti, care au experienta relevanta intr-un domeniu de activitate si experienta in management pe proffiul sau de activitate.

  Cred ca numai cei din cercul politicii inteleg experienta prin prisma exclusiva a administratiei publice si politicii.
  Eu unul chiar nu mi-as dori asa ceva, sunt satul de neica nimeni care au ros scaunele din administratia publica sau prin parlament si acum se bat cu caramida in piept ca sunt oameni cu experienta. As spune chiar ca o asemenea experienta ar trebui sa fie un element negativ pentru un ministru, cu mici exceptii nu am vazut ministri romani cu adevarat buni. Iar politicienii de cariera din Romania de azi sunt in general elevii slabi de alta data si cei dornici de o cale mai usoara catre imbogatire si in general in viata.
  Iar politicienii tineri sunt chiar mai periculosi decat hienele batrane. Sunt oameni educati sperficial si crescuti de mici in anturajul puterii oricare ar fi fost ea. Niste tineri oportunisti fara scrupule, fara cunostinte serioase in vreun domeniu, fara simt practic dar cu foarte mult tupeu.
 • 0 (0 voturi)    
  excelente criteriile mentionate in articol... (Joi, 17 august 2017, 12:56)

  ..13 [utilizator]

  Ultimul - taria de caracter - este oarecum ignorat si asta face ca unele persoane care acced la functiille de conducere in administratia locala sau cea centrala ulterior se pierd, asta ca sa nu scriu ca se compromit...

  Ce este de preferat?
  Pierderea unei carieri in administratie sau pierderea sinelui prin transformarea ta intr-o coarda racordata sau mai putin acordata la o anume vioara din care faci parte???

  taria de caracter o poti identifica la orice copil.
  Ea poate sa fie fortificata sau relativ usor doborata - si aici intervine familia si societatea cu valorile pe care ea este construita, pe cele ale mediului in care traiesti dar mai ales este locul unde propria ta personalitate, dupa si chiar inainte de maturizare, se poate manifesta si poate sa lucreaze intr-un sens sau in celalalt sens..

  Pana la urma este o cautare continua si daca nu sunt indeplinite toate criteriile rezolvarea partiala poate conduce numai la solutii partiale.

  Problema este ca solutiile partiale amortesc societatea civila care se simte frustata, fara forta, si incet dar sigur se produce reintoarcerea la cele ce au fost odata.

  Nu exista inca un dialog adevarat intre cei care vor sa construiasca o societate moderna, civilizata, stabila si marea masa de oameni care isi doresc cu adevarat o viata mai buna, dar inca nu stiu cum si cred ca nic nu o sa stie prea curand. Lipseste inca dialogul sincer, corect unde problemele si solutiile, fie si cele partiale, sunt prezentate, discutate sau analizate.

  Dar nu au intrat zilele inca in sac!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by