Parfumat, intolit la patru ace, cu un pasaport fals-asteptandu-l „dincolo” gagici, masini de lux si intermedieri de tranzactii cu arme din Romania- un domn cu chelie parasea malurile Dambovitei, la bordul unei curse aeriene regulate. Desi la fel de cunoscut ca presedintele tarii, acest personaj nu a fost oprit de nimeni la frontiera. Pe numele sau exista un mandat, o interdictie de a parasi tara.

Era Omar Hayssam, cel acuzat, iar ulterior condamnat pentru rapirea ziaristilor din Irak. Rasarita ieri in presa din arhivele de justitie, o conversatie telefonica interceptata a sirianului cu procurorul Ciprian Nastasiu vrea sa dea un raspuns: Omar povesteste cum a parasit Romania in anul 2006, dupa iesirea din inchisoare din motive medicale. Mai mult, devoaleaza o negociere intre cei doi, pentru o intalnire pe teren neutru. Sa ne amintim, Nastasiu e cel care a aprobat eliberarea sirianului, pe motiv de cancer.

Stenograma mai aduce ceva: e cea mai buna marturie a sirianului despre sine. Povestea lui are toate ingredientele care au consacrat seria “007”: dispare de sub nasul autoritatilor fara a executa vreo tumba, apoi, cu relaxarea unuia care a facut asta toata viata, il invita in tarile calde, “in vacanta”, pe principalul sau urmaritor. In plus, lasa sa se inteleaga ca e in continuare cautat pentru afaceri cu romanii-un “deal” cu armament.

Despre Omar, “omul nostru” din Beirut, se spune ca a facut de toate la viata lui: de la mica bisnita de pe vremea lui Ceausescu pana la mega-afaceri cu statul. A fost in avionul unui presedinte si l-a vizitat pe un altul la Palatul Cotroceni. A ajuns in topul celor mai bogati si a innodat prietenii si parteneriate trainice cu politicieni. S-a apropiat si de spionajul romanesc, de care s-a legat prin diverse afaceri. Nedovedit a fi spion al vreunui serviciu secret, a reusit totusi sa aiba la picioare personaje misterioase din aceasta lume, care au inchis ochii atunci cand a fost nevoie.

Versatil, uns cu toate alifiile, negociator feroce, sirianul s-a jucat de-a soarecele si pisica cu multa lume, pana a devenit “most wanted” si chiar dupa asta. Din cand in cand, pe cate un post TV, arunca bezele levantine nu se stie de unde- din Siria ori din haoticul Beirut, locuri unde ar fi greu de atins chiar daca ar fi cineva interesat de asta.

Degeaba au picat capii serviciilor secrete, Omar e tot de negasit. Acest incredibil James Bond cu chelie nu e vreun personaj ale carui calitati sa-l faca “imbatabil”, ci, pur si simplu, altii l-au creat asa cum il vedem azi. E fabricat in Romania, in perioada aia neagra de sfarsit de comunism, tranzitie, inceput de capitalism, in care totul era posibil. Au pus umarul la lansarea pe piata si sustinerea acestui produs multinational de la politicieni pana la oameni de afaceri si servicii secrete, intr-o “veselie” cu care n-ar fi creditat un geniu IT ori un olimpic la matematica. De ce? Fiindca nu ar fi fost rost de tunuri.

Amanuntele de “life style”, iesite chiar din gura lui Omar, ne duc cu gandul la o viata palpitanta, chiar de roman. Ele nu sunt totul, fiindca marturia indirecta a sirianului, decupata din discutia telefonica interceptata, are si o morala: Omar a venit aici ca intr-o tara din lumea a treia, s-a imbogatit aici ca intr-o tara din lumea a treia si a fugit de aici ca dintr-o tara de lumea a treia.