​Ce nu iti vor spune ministrii Sanatatii despre vaccinare si epidemia de rujeola

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 15 martie 2017, 9:05 Actualitate | Opinii


Vlad Mixich
Foto: Hotnews
Deși titlul de mai sus pare croit pentru aspirat click-uri, nu este. Ajunși în funcție, miniștrii sănătății nu vor spune anume lucruri despre situația vaccinării în România. Fie pentru că pur și simplu nu știu, fie pentru că acest subiect a ajuns atât de politizat la noi (și asta e foarte grav), încât niciun mesaj nu va ieși fără aprobare de la partid sau, după caz, de la prim-ministru. Iar la partid nu primează interesul pentru sănătatea publică, ci alte interese. Așa că nu aflăm de ce România are permanent probleme de aprovizionare cu vaccinurile. Sau de ce chiar și atunci când un vaccin există, tot apar focare de epidemie. Pe acest teren fertil înfloresc jumătățile de adevăr, manipulările și conspirațiile.

Un program național de vaccinare are nevoie de o organizare foarte exactă și clară pentru a avea succes. Și, ca orice operațiune de amploare care necesită rigoare, este nevoie de un responsabil clar, de un coordonator cu nume și prenume care să se ocupe de acest sistem. Am fost șocat (și folosesc cuvântul potrivit), să constat că în statul român nu există această persoană responsabilă, clar identificată.

Nu mai puțin de 5 instituții din sistemul public de sănătate de stat sunt implicate în programul național de vaccinare. Doar în interiorul Ministerului Sănătății există 3 direcții diferite care, pe lângă numeroase alte sarcini, au de-a face cu vaccinarea. La ce telefon răspunde omul din România responsabil cu vaccinarea? Nu știe nimeni, nici măcar ministrul Sănătății. Când apare o problemă, mingea răspunderii este aruncată mai întâi între direcțiile din Minister, apoi pasată cu boltă în exterior către vreo agenție sau institut de sănătate. Nimeni nu poate fi identificat ca unic responsabil pentru că nici nu există vreo astfel de poziție clar definită.

România este țara europeană cu cea mai scăzută rată a vaccinării cu ROR. Nu ar trebui așadar să ne surprindă că România este, în prezent, țara europeană cu cea mai mare epidemie de rujeolă: aproape 3500 de cazuri, dintre care 17 copii au murit. Asta în condițiile în care în ultimul an nu au existat probleme de disponibilitate cu acest vaccin. Și atunci? Chiar atât de “eficiente” sunt campaniile anti-vacciniștilor?

14% din părinți refuză explicit să-și vaccineze copilul contra rujeolei, dar în cele mai multe cazuri părinții pur și simplu nu își aduc copilul la medicul de familie pentru vaccinare. Atunci când vin la medic, copilul e de obicei bolnav și vaccinarea nu e permisă. Înainte de 2015, părintele era un actor pasiv deoarece vaccinarea se petrecea la școală.

Din 2015, odată cu o modificare adoptată cu bune intenții dar fără niciun proiect pilot sau studiu premergător care să stabilească impactul ei comportamental, părintele este cel care trebuie să-și ducă copilul pentru vaccinare la medicul de familie. Dar, de prea multe ori nu o face. Ar trebui ca medicul de familie să caute activ acele familii cu copii nevaccinați. Unii o fac, dar mulți sunt nemulțumiți că nu sunt plătiți suficient pentru asta. Iar familiile care nu sunt înscrise la un medic de familie, sau se mută des, sau sunt plecate temporar din țară - e vorba de un număr semnificativ - sunt pierdute. Rezultatul: zeci de mii de copii rămân nevaccinați.

Criza vaccinării în România este cauzată, pentru anumite vaccinuri, de discontinuitățile de aprovizionare (despre asta într-un articol viitor). Dar pentru alte vaccinuri această criză este cauzată de faptul că tot mai rar părintele și medicul de familie se întâlnesc special pentru vaccinarea copilului. Este o realitate neplăcută auzului și rari sunt miniștrii sănătății dornici să-și asume rostirea ei răspicată, mai ales că nici măcar ministrul nu știe la ce număr de telefon răspunde omul din România responsabil cu vaccinarea. Există două soluții pentru rezolvarea acestei probleme.
 
Una radicală și mai dură, practicată cu succes prin alte țări europene: introducerea unor penalități și stimulente pentru a stimula vaccinarea. Alta mai moale și mai blândă, dar nici ea lipsită de succes atunci când e făcută profesionist: campanii serioase de comunicare și educație. Prima soluție a fost inclusă în proiectul legii vaccinării care de 2 ani se tot chinuie să fie aprobat de Ministerul Sănătății. O aprobare care întârzie pentru că partidul, sau prim-ministrul, nu sunt dispuși să-și asume niște riscuri de imagine. Despre cea de-a doua soluție, vă voi spune foarte pe scurt o povestioară.

Educația pe subiecte de sănătate publică este prin alte părți o disciplină de sine stătătoare: la Oxford se scot cărți special despre asta, în facultățile de medicină britanice sau americane se fac cursuri întregi pe acest subiect. În România sistemului de stat, domeniul este aproape inexistent, deși succesul programelor de vaccinare se bazează în mare măsură pe campanii de comunicare și educație. În toamna lui 2016, pentru prima oară Ministerul Sănătății a lansat o serie de astfel de campanii moderne, una dintre ele fiind despre vaccinare (www.desprevaccin.ro).

În timp ce, la Antena 3, Mihai Gâdea acorda o oră întreagă unei faimoase anti-vacciniste (fără să ofere aceeași favoare unui medic), echipa de la Ministerul Sănătății lucra cu voluntari la aceste campanii de sănătate publică. De ce cu voluntari? Pentru că un mandat de 6 luni era prea scurt pentru derularea tuturor procedurilor birocratice necesare recompensării acelor oameni (pentru care am mult respect). Și pentru că experții în acest domeniu sunt aproape inexistenți în instituțiile de stat care ar trebui să se ocupe de asta.

Dacă actualul ministru al Sănătății are de gând să continue aceste campanii și să profesionalizeze comunicarea în sănătatea publică nu știu. L-am auzit recent încurajând părinții să-și vaccineze copiii. Dar, în ciuda șarmului de care dă dovadă (wink), am mari îndoieli că îndemnul domnului Bodog va determina pe cineva să alerge într-un suflet la medicul de familie.


PS. Pentru amatorii de conspirații, câteva cifre despre epidemia de rujeolă actuală: 96% din cazurile de rujeolă au apărut la copii nevaccinați, 3% la copii incomplet vaccinați și doar 1% la copii cu schema vaccinării completă. Sursa informațiilor (ca și a celorlalte date prezentate mai sus) este Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor și Institutul Național de Sănătate Publică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22814 vizualizari

 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 15 martie 2017, 9:13)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  ... (Miercuri, 15 martie 2017, 9:27)

  tirolez [utilizator]

  Sa le mute inapoi in scoala. Cine nu a vrut, nu a facut, a dat o declaratie pe proprie raspundere. Au fost parinti care l-au facut la clinici private si au adus copie la scoala dupa carnet. Si da, avem un caz in clasa de copil nevaccinat din motive de "Olivia Steer". Deci era o situatie convenabila pentru toata lumea.
  Nu era ca pe vremea mea, cand veneau dnele in clasa cu cutiile alea din inox si lasau dara miros de spital. Din ce am inteles de la copii, mergeau la cabinet, primeau si o bomboana. Daca doreau parintii puteau sa fie de fata, vorbesc de clasa zero la momentul respectiv, dar nu stiu pe nimeni sa fi dorit.
  • +2 (14 voturi)    
   olivia steer TREBUIE sa plateasca in (Miercuri, 15 martie 2017, 10:31)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Instanta pentru FIECARE caz, rolul ei de Manipulare este Hotarator !
 • -3 (23 voturi)    
  Vaccin Cantacuzino (Miercuri, 15 martie 2017, 9:33)

  Toni_Romania [utilizator]

  Vreme de 50 de ani vaccinurile Cantacuzino au mers perfect, nimeni nu s-a plans, nu a fost nicio epidemie (inclusiv anti-rujeolicul). Azi ROR din vest e dezastru. La fel hexavalentul.
  • +2 (10 voturi)    
   ce inseamna dezastru dupa tine? (Miercuri, 15 martie 2017, 12:29)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Adica articolul iti spune clar ca procentul vaccinarilor e problema dar nu te lasi pana nu o bagi pe aia cu "Nu ne vindem tara" in varianta "al nostru era mai bun doar ca era al nostru"
   • +4 (8 voturi)    
    Lacomeii (Miercuri, 15 martie 2017, 12:35)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Vorbesc in procente.cand 90% din reclame sunt la medicamente trebuie facut si ceva in privinta vaccinurilor . nu-i asa?
   • 0 (4 voturi)    
    bag pa dracu (Miercuri, 15 martie 2017, 13:55)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    E un punct de vedere emis de medicii din Ro (aia care nu s in Sistem, evident).
    Ca sa nu mai spun ca ma cunosc cu un medic de la INST.CANTACUZINO Iasi, lichidat de democrati in 2010 (singurul loc unde se facea VACCIN ANTI-TETANIC, vaccin fara de care se moare).
    • 0 (2 voturi)    
     Mda... (Joi, 16 martie 2017, 10:52)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

     Iar eu il cunosc pe fratele mai mare si mai destept al medicului de la Cantacuzino pe care-l cunoasteti dvs., daca tot e sa ne coboram la argumente infantile si neverificabile.
     Altfel, propun sa nu va mai folositi in veci calculatorul (mail ales pentru postat comentarii), pe considerentul absolut simetric celui propus de dvs. ca nu e HC 80, fabricat in Romania.

     Ce propuneti dvs. este sa le dam o lectie capitalistilor astora verosi din vest si slugilor lor autohtone, expunandu-ne copiii unor boli mortale.
     Noaptea mintii...
 • -2 (14 voturi)    
  Starea generala proasta (Miercuri, 15 martie 2017, 9:35)

  Toni_Romania [utilizator]

  Starea generala proasta de sanatate a populatiei e legata si de saracie si nutritia deficitara. Dar si igiena precara a romanilor e un factor.
  • +3 (5 voturi)    
   gresit (Miercuri, 15 martie 2017, 10:48)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   La Vaslui unde se spune ca este saracie a fost 1 caz de rujeola
   • -2 (6 voturi)    
    nu vbeam. musai de rujeola. (Miercuri, 15 martie 2017, 12:06)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    ----
 • +7 (11 voturi)    
  Foarte bine d-le Mixich ! (Miercuri, 15 martie 2017, 9:54)

  Ochiana [utilizator]

  E bine ca atrageti atentia, ca-i trageti de maneca pe guvernanti sa se trezeasca din letargia si euforia temporara a succesului alegerilor.
  Articolele d-voastra au determinat schimbari.....sper sa o faca si acum.
 • -6 (20 voturi)    
  v (Miercuri, 15 martie 2017, 10:15)

  VasilePopescu1 [anonim]

  Sa credem ca statisticile institutiilor mentionate sunt corect realizate?
  Orice statistica este imperfecta si poate fi manipulata de diferiti actori cu diverse scopuri.

  Calitatea vaccinurilor: cine le testeaza, cine garanteaza pentru ele, cine isi asuma raspunderea (cu nume si prenume) pentru vaccinuri?
  Domeniul farmaceutic este printre afacerile cele mai profitabile din lume.

  Iar in privinta "expertilor" si a recomandarilor lor - pareristi sunt peste toti, datul cu parerea a ajuns sport national.

  Iar guvernantii intotdeauna si in orice chip vor binele - in special al lor....
 • +6 (8 voturi)    
  Parintii se tem de debandada de care scrieti aici! (Miercuri, 15 martie 2017, 11:24)

  jackalphonse [utilizator]

  Asta este principalul motiv pentru care multi parinti nu-si vaccineaza copiii.
  Daca un vaccin are probleme serioase, iar o firma vrea sa l vanda cu orice pret, in debandada si lipsa de incompetenta de la noi se poate gasi un teren fertil pentru profit pentru toate genurile de proiecte esuate ale unei corporatii (vezi problema dezinfectantilor). Serios, dati-mi si mie oamenii aia scrupulosi pe care trebuie sa ne bazam. Nu i-ati gasit nici macar dumneavoastra cu competentele si aptitudinile de jurnalist!

  Eu mi am vaccinat copilul, pentru ca ma tem mai tare de alternativa in care nu este vaccinat.
  Inteleg perfect teama MAJORITATII parintilor (exceptie fac cazurile date de lipsa de educatie, sau senilizare pe marginea subiectului, dar sunt cazuri minoritare).
  • +2 (4 voturi)    
   si efectul internet (Miercuri, 15 martie 2017, 12:07)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Si satanizarea vaccinurilor pe internet are un efect dezastruos.
   • +3 (7 voturi)    
    Da. Insa autorul a ignorat motivul principal (Miercuri, 15 martie 2017, 12:38)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    al temerilor parintilor in TOATE articolele scrise pana acum. Abia acum, din motive politice, in opinia mea, incepe sa scrie despre prroblemele reale: incompetenta din sistem.
    Pana acum acest autor demoniza doar parintii, fara sa se atinga de sistemul incompetent care inghite orice ii aduce un "comision privat".
    daca nu era psd-ul la guvernare pun pariu ca articolul asta nu aparea. Situatia de acum a fost si pe timpul lui basescu si pe toate regimurile de pana acum.
 • 0 (2 voturi)    
  Textul original de la Centrul European: (Miercuri, 15 martie 2017, 12:24)

  troller.ro [utilizator]

  Measles
  • Between 1 July 2015 and 30 June 2016, 1 818 cases of measles were reported by 30 EU/EEA countries.
  Twenty-six countries reported consistently throughout this 12-month period.
  • Italy accounted for 31% of all cases reported during this period.
  • Measles is targeted for elimination in Europe. The measles notification rate was below the elimination
  target (one case per million population) in 19 of the 30 reporting countries. Eight of these 19 countries
  reported zero cases. Eleven reporting countries had a notification rate above this indicator, with Lithuania
  reporting the highest rate (16.8 cases per million population).
  • The diagnosis of measles was confirmed by positive laboratory results (serology, virus detection or
  isolation) in 74% of all cases.
  • Of all cases with known age, 90% had a known vaccination status, and of these, 85% were reported as
  unvaccinated. In the target group for routine childhood MMR vaccination (1–4-year-old children), 78% of
  all cases were unvaccinated.
  • During the period 1 July 2015 – 30 June 2016, one measles-related death was reported in an eight-monthold
  child in Romania. One case was complicated by acute measles encephalitis.
  • +1 (11 voturi)    
   Lipsa de ambitie (Miercuri, 15 martie 2017, 12:56)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui troller.ro

   Si cu autismul cum ramane? se face de la broscute raioase?
   • +1 (5 voturi)    
    nu e de la vaccinuri. (Miercuri, 15 martie 2017, 14:08)

    ioanadoe [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    nu e de la vaccinuri. E de unde e si maladia bipolara, si ADD, si schizofrenia, si depresia majora.Inca nu stim 100% ce le determina pe toate astea. In schimb stim ca vaccinul salveaza vieti.
    • 0 (2 voturi)    
     Asa e (Miercuri, 15 martie 2017, 16:33)

     Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui ioanadoe

     Unii au stiut si au platit cu viata . RIP Dr Breadstreet
   • +1 (3 voturi)    
    autismul - cauze (Miercuri, 15 martie 2017, 15:08)

    thinktwice [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    http://www.autismromania.ro/site/SprijinSfaturiIdei/ceEsteAutismul/#cum_este_diagnosticat_autismul
    • -1 (1 vot)    
     AutismRomania (Miercuri, 15 martie 2017, 16:35)

     Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui thinktwice

     E un fel de Wickepedia. scrie oricine ce vrea. Academic este o sursa necredibila.
   • 0 (0 voturi)    
    de la antidepresive (Joi, 16 martie 2017, 14:40)

    paul22 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

    probabil sunt foarte multe cauze, dar riscul de autism e mult mai mare la mamele care au folosit antidepresive ( https://goo.gl/9XIz8B ) sau medicamente anti-epileptice ( https://goo.gl/yleM0H )
 • -2 (6 voturi)    
  PS-ul (Miercuri, 15 martie 2017, 14:02)

  ACP [utilizator]

  "Pentru amatorii de conspirații, câteva cifre despre epidemia de rujeolă actuală: 96% din cazurile de rujeolă au apărut la copii nevaccinați, 3% la copii incomplet vaccinați și doar 1% la copii cu schema vaccinării completă. Sursa informațiilor (ca și a celorlalte date prezentate mai sus) este Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor și Institutul Național de Sănătate Publică."

  e din ciclul white lies, black lies and statistics.

  Cate procente din totalul de copii s-au imbolnavit? Cate procente din cei vaccinati au avut probleme mai grave peste cativa ani?
  Cand se cunosc date exacte mai vorbim. Pana atunci statul sa nu se mai amestece in viata oamenilor. Aviz si pentru UE.
 • +5 (7 voturi)    
  mda (Miercuri, 15 martie 2017, 15:11)

  spectator13 [utilizator]

  1. am copii mici - i-am vaccinat pe ambii, asta ca sa stabilim o chestie.

  2. Romania e tara unde se poate vinde orice, cu aprobarea tuturor autoritatilor competente. In Romania s-ar putea vinde si uraniu pe post de vitamine daca ar vrea cineva. Se vinde carne congelata in anii 80, se vind legume saturate de pesticide de la turci, se vinde grau modificat genetic, se pe dracu si pe masa pt ca nici o institutie si/sau control nu fnctioneaza.
  Pentru comisionul potrivit, orice companie farmaceutica poate sa isi comercializeze la noi loturile de medicamente / vaccinuri cu probleme de calitate, poate sa faca trial pentru medicamente/vaccinuri insuficiente monitorizate (si pt care motiv nu sunt acceptate in alte tari). Cel mai recent caz - cel cu vaccinul hexavelent de la Sanofi - Hexaxim.

  In Romania nu poti sa ai incredere in nimic de la portarul de la tribunal pana la chirurgul cardiolog si tot ce pot screme toti deontologii e sa condamne parintii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by