Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

De la primavara oamenilor la reinventarea statului: o agenda a rezistentei si a schimbarii

de Ioan Stanomir     Contributors.ro
Duminică, 12 februarie 2017, 10:49 Actualitate | Opinii

Ioan Stanomir
Foto: Arhiva personala

România de după revolta civică nu mai poate fi România de dinainte. În pofida mizeriei mediatice, în pofida eforturilor regimului Dragnea de a improviza, grotesc, contra-manifestaţii, în pofida invectivelor şi a intimidărilor, România este pe cale de a se redefini, colectiv, sub dublul semn al lucidităţii şi al rezistenţei.

Căci energia care face ca mii de români să înfrunte frigul şi disperarea colectivă, în comun, se hrăneşte din descoperirea solidarităţii care trece dincolo de generaţii şi de crezuri politice. Unitatea de acum este un numitor comun reductibil la dezideratul formulat precis şi fără ambiguitate: înlăturarea ordinii oligarhice întruchipate de Liviu Dragnea şi de complicii săi. Determinarea ,atât de surprinzătoare pentru unii, este mai mult decât efectul emoţiei colective. Ea este semnul naşterii alternativei la tot ceea ce a însemnat marasm, băltire şi promiscuitate în istoria noastră recentă. Radicalismul noii rezistenţe este anti-utopic şi înrădăcinat în ataşamentul faţă de domnia legii. După decenii, oamenii acestei ţări nu mai reclamă, ci îşi asumă dreptul la demnitate. Libertatea se cucereşte, gradual, cu fiecare zi pe care o câştigăm, reapărând, în stradă, unii lângă alţii, proiectând pe clădiri, dramatic,semnul nostru, semnul continuităţii şi al încăpăţânării.

Din această nouă materie a României se iveşte, încet- încet, premiza unei alte viziuni despre stat. Discuţiile dintre oamenii privesc, pasionat, textele juridice. Fiecare, în felul său, este acum un cetăţean pentru care ordonanţele şi legile au căpătat o semnificaţie concretă. Tenacitatea este dublată de luciditatea cu care sunt indicate rădăcinile răului nostru politic:existenţa unui stat incompetent şi opresiv, incapabil să fie altceva decât o agenţie de taxare iresponsabilă. Maniera în care guvernul- marionetă al regimului Dragnea a atentat la libertăţile noastre a acţionat asemeni unui detonator. Întrebările formulate acum sunt efectul mâniei de atunci.

Reinventarea statului, iată punctul final al itinerariului pe care îl parcurgem acum. Revolta civică oferă un punct solid de plecare în această direcţie:eliminarea privilegiilor,prin stricta aplicare a egalităţii constituţionale.Afirmarea acestui principiu este aşezarea cărămizii fondatoare. Restul poate fi construit, pornind de aici. Detaliile tehnice pot fi identificate. Ceea ce contează este că, în fine, voinţa unei naţiuni aflate în stare de rezistenţă sprijină detaşarea, definitivă, de marasmul comunist, fesenist şi pesedist. Calea spre viitor se scrie, în aceste zile, prin curajul de a nu ceda.

Pe măsură ce revolta se consolidează, prin exerciţiul cotidian al solidarităţii, alternativa va prinde contur. Deja, pilonii ei valorici ne sunt cunoscuţi: demnitate, egalitate în faţa legii, transparenţă a guvernării, răspunderea celor aleşi în faţa naţiunii, efectivă, iar nu declarativă. Acestui nou profil al naţiunii noastre vom şti să îi dăm la timpul cuvenit, un chip politic şi juridic.


Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2348 vizualizari
Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri