Stim cu totii in principiu ce este un banc. Vechii greci, de la care ni se trag multe, numeau cu acest cuvint (anekdotos) povestirile scurte nescrise, needitate. Este poate cel mai utilizat gen oral, prin care se ironizeaza, ia in deridere, se fac glume si se critica. Bancul politic este o specie aparte si a facut o mare cariera in lumea moderna, iar in sistemele politice represive a fost o adevarata supapa pentru populatie si o oaza de libertate.

Oamenilor puterii, pe care aceste bancuri ii vizeaza, precum si institutiilor care se ocupa cu „bunul” mers al lucrurilor, le amintim ca bancul nu are un autor concret, el este un produs anonim sau mai degraba colectiv. De aceea el nu se spune in nume propriu, ci trimite la o serie intreaga de povestitori.

Faptul ca bancul e o creatie anonima nu face decit un mare bine, atit celui care l-a creat, cit si celui care-l spune. Se pare ca bancul, prin modul sau de constructie, are capacitatea de a proteja atit sursa, cit si emitatorul, fata de stim noi cine.

Un bun amic rus, antropolog de meserie, care a scris o carte ce analizeaza rolul bancului politic in societatea sovietica si cea ruseasca , imi spune ingrijorat ca o data cu venirea la putere a lui Putin bancurile politice au inceput sa se imputineze.

Disparitia bancului politic dintr-o societate, oricit de buna ar fi ea, sustine el, este un mare semn de intrebare si ar trebui sa ne ingrijoreze, caci asta ne arata ca partea activa a populatiei a renuntat la reflexie, la spiritul critic si devine fie complice cu sistemul politic in cauza, fie se multumeste cu ceea ce are si intra intr-o stare de vegetare.

Pina si in URSS productia de bancuri politice a fost destul de fructuoasa si mai toti corifeii sovietici de la Lenin si Stalin, pina la Brejnev si Gorbaciov sint prezenti in toate ipostazele si sint ironizati. Eltin, primul presedinte al Rusiei este si el prezent din plin in bancuri.

In cel priveste pe Putin, odata cu venirea lui la Kremlin, se schimba destul de mult atit imaginea presedentiei ruse, cit si modul de reflectie a bancurilor asupra acestei institutii. Putin aduce pe de o parte o noua imagine Kremlinului, o imagine a omului puternic, ordonat, cel care controleaza tot, vorbeste putin dar la momentul potrivit, si este sportiv si nebautor.

Pe de alta parte, pune in functiune o intreaga masinarie de PR care lucreaza la crearea acestei noi imagini ce depaseste cu mult hotarele tarii si un aparat represiv foarte subtil care are ca scop contracararea imaginii negative venite dinspre mass-media.

De exemplu, televiziunea NTV, care difuza varianta rusa a emisiunii The Muppets, in care aparea si papusa Putin, a fost achizitionata de Gazprom pentru ca apoi emisiunea sa dispara peste noapte. si totusi in ultimii ani bancurile au inceput sa curga, ceea ce ne spune ca lucrurile au luat un curs normal, atit cit pot fi ele de „normale” in Rusia. Bancurile au revenit in forta ironizind elemente cheie ale politicii lui Putin. Iata citeva exemple:

- Putin sta ingindurat in Kremlin. Apare Stalin si-l intreaba: Vladimir Vladimirovici, ce problema aveti? Nu stiu ce sa ma fac, zice Putin, am numai angajati incompetenti! Eu iti sugerez, zice Stalin, ca pe toti incompetentii sa-i impusti si sa vopsesti Kremlinul in albastru! De ce in albastru? – intreaba nedumerit Putin. Stalin zimbeste in coltul gurii si zice: eram sigur, Vladimir Vladimirovici, ca fata de prima parte a sugestiei nu veti avea nimic impotriva!

- Din data de 1 ianuarie 2000 bancurile cu Vovocika au fost declarate bancuri politice si au fost trecute la index (Vovocika este echivalentul lui Bula in bancurile ruse si diminutivul de la Vladimir).

- Nu exista fosti cekisti (KGB-isti), ci doar viitori presedinti!

- Putin mediteaza la problema conflictului diplomatic dintre Rusia si Marea Britanie si la propunerea diplomatiei britanice de schimbare a Constitutiei ruse. Asculta albumul With the Beatles a formatiei The Beatles. Din difuzoare se aude melodia Revolution: You say you'll change the constitution, Well, you know we all want to change your head. Genial!, exlama Putin, si-si noteaza in agenda: trebuie sa le schimbam creierii astora, nu sa modificam Constitutia!

- Fiica lui Putin se pregateste sa dea la facultate. Concurenta e nebuna. Se bat 40 de Universitati pentru un singur candidat.

- Putin il convoaca la vila sa pe Roman Arkadevici Abramovici. stiu, Roman Arkadevici, zice Putin, cit mult bine ati facut tarii acesteia: ati dezvoltat domeniul metalurgic, cel petrolier, ati contribuit la dezvoltarea fotbalului si ati dezvoltat regiunea Ciukotka. Vreau sa va rasplatesc! Scoate cartea de cecuri si ii spune: voi scrie aici orice suma doriti! Ce zici, 200 milioane Euro e ok? Abramovoci tace. Ei bine, 400 mil... 700 mil... Bine, bine uite un cec de 1 miliard de Euro! Putin semneaza cecul si i-l pune frumos lui Abramovici in buzunarul de la piept. il bate prieteneste pe umar si-i spune: Iar RESTUL, Roman Arkadevici, va recomand sa-l restituiti cit mai repede posibil...

Bancurile ar putea curge la nesfirsit. Ele sint pe toate gusturile si spiritul critic, umorul si ironia sint prezente. Ma intrebam cind am auzit ultima oara bancuri cu dregatorii nostri politici actuali si mi-am dat seama ca nu am auzit demult astfel de bancuri. Daca lipsa bancurilor e un semnal de alarma, asa cum zice amicul meu rus, atunci ar trebui sa ne puna pe ginduri. Cine stie poate Mall-urile, obsesia consumului, contractele salariale si show-media actuala sint institutii care ne atrofiaza si cenzureaza mult mai subtil spiritul critic si umorul decit vechile institutii ceausiste. E doar un semn de intrebare.

www.nascutinurss.ro