- Faptele:
Faptele s-au petrecut pe doua planuri: cel al UDMR si cel al autoritatilor de la Budapesta, pe fondul radicalizarii discursului lui Kelemen Hunor, presedintele pina acum moderat al formatiunii. Discursul liderilor UDMR si al liderilor din Parlamentul si Guvernul maghiar au avut citeva puncte comune: subminarea autoritatii institutiilor romanesti si a simbolurilor Romaniei.
- Chiar in precampanie, UDMR a incercat sa planteze semintele unui mic conflict politic prin panourile electorale din Cluj cu textul "Salvam Clujul de Bucuresti, taxele noastre sa imbogateasca Ardealul, nu Capitala". Cu citeva exceptii, nici politicienii romani si nici presa centrala nu au facut tapaj pe aceasta tema
- La debutul campaniei, pe 5 noiembrie, UDMR a atacat DNA pe tema dosarului penal de la Liceul Romano-Catolic din Targu Mures. Este doar ultimul dintr-un lung sir de atacuri la DNA, conducerea UDMR aparindu-si penalii cu mesajul ca DNA prigoneste comunitatea maghiara.
- Ministrul maghiar de Externe le-a interzis diplomatilor sa participe la orice manifestare a Romaniei de Ziua Nationala de 1 decembrie, dupa cum a dezvaluit presa maghiara
- Reactia Romaniei a fost una extrem de discreta: intr-un comunicat, Ministerul de Externe a anuntat ca a "luat nota cu surprindere si nedumerire" de decizia Ungariei si a invocat "setul de valori pe care se bazeaza insesi UE si comunitatea trans-atlantica". Nici o remarca jignitoare care sa duca la escaladarea situatiei.
- Singura reactie politica notabila a fost a lui Traian Basescu, care a cerut expulzarea ambasadorului maghiar
- A urmat ridicarea problemei la nivelul vicepremierului maghiar. Pe 5 decembrie, vicepremierul Semjen Zsolt a declarat ca "a astepta pana acum a fost o greseala, as fi dat mai devreme cu pumnul pe masa romanilor" (Sursa)
- De notat ca intre timp Benko Erika, candidat UDMR in Covasna - a fost invitata in sedinta comisiei de politica externa a Parlamentului din Ungaria pentru a prezenta situatia comunitatii maghiare din Romania. Dupa aceasta sedinta a avut loc conferinta de presa a lui Semjen Zsolt. De altfel, Benko Erika a participat la conferinta de presa.
- O noua reactie a MAE roman (la nivel de purtator de cuvint), astazi, la fel de putin contondenta: "Astfel de declaratii nu sunt in spiritul valorilor europene pe care Romania le apara... Romania ramane in continuare angajata sa construiasca acest parteneriat strategic pe care il are cu Ungaria" (Sursa)
- joi, 8 decembrie, premierul Viktor Orban va vizita Satu Mare, alaturi de conducerea UDMR. E de asteptat ca Viktor Orban sa faca noi declaratii dure la adresa Romaniei.
- Contextul:
- UDMR are de citeva cicluri electorale probleme reale cu mobilizarea electoratului. La parlamentarele din 2012 a fost nevoie ca presedintele de atunci, Traian Basescu, sa ceara in ultimele ore ale votului mobilizarea populatiei maghiare
- Cum se explica demobilizarea politica a cetatenilor romani de etnie maghiara: si ei sint dezamagiti de liderii lor politici; multi au cetatenie maghiara si simt deja ca rezolvarea problemelor lor e in Ungaria si nu in Romania; multi dintre ei au emigrat si au lasat in urma o populatie imbatrinita
- In aceasta campanie, nici un partid romanesc nu a folosit retorica anti-maghiara, ceea ce a privat UDMR de identificarea unui inamic politic cu care sa se potenteze reciproc (cum se intimpla deseori in trecut cu perechile PRM - UDMR sau PSD - UDMR).
- Ungaria mai are un episod notabil de sfidare a institutiilor romane: Budapesta il adaposteste pe fostul lider UDMR Marko Attila, condamnat definitiv in Romania. Sa ne imaginam ca Romania ar fi refuzat prinderea si predarea unui condamnat definitiv in justitia din Ungaria: va imaginati ce scandal ar fi provocat guvernul maghiar?
- Viktor Orban si partidul sau, Fidesz, au nevoie de identificarea unui nou inamic politic in vederea alegerilor parlamentare din 2018. Pina acum, Orban a demonizat refugiatii si Bruxelles-ul, dar ultimul test electoral cu aceste tinte pe radar a fost un esec rasunator (referendumul pentru respingerea cotelor de refugiati). Mai mult: ultimele sondaje arata ca sustinerea maghiarilor pentru UE a crescut, ceea ce ridica probleme de pozitionare pentru Orban. Or, Romania e un tap ispasitor la indemina pentru un politician lipsit de scrupule precum Viktor Orban
- si contextul il ajuta: in 2018 - an electoral in Ungaria, Romania va celebra o suta de ani de la Unire, ceea ce va duce la aparitia unor manifestari cu tenta nationalista. Or, pentru un Fidesz care va merge pe demonizarea Romaniei, ocazia e perfecta.
- Decriptarea realitatii
Va intrebati ce i-a apucat pe liderii maghiari sa joace din nou cartea adversitatii fata de Romania?
Scopul a fost simplu: provocarea unor contra-reactii ale autoritatilor sau societatii romanesti, care sa duca la escaladarea retoricii de ambele parti. Asta ar fi dus la aparitia unui conflict politic sau diplomatic in prag de alegeri, soldat cu cresterea emotiei in interiorul comunitatii maghiare din Romania. Urma, logic, strangerea rindurilor in jurul UDMR, care s-ar fi proiectat ca pavaza necesara in fata asaltului romanilor majoritari.
Era un plan perfect in prag de alegeri, cind mobilizarea in jurul liderilor politic ar fi dus automat la cresterea prezentei la vot.
Numai ca planul comun al Budapestei si al UDMR nu a functionat: reactia Romaniei a fost extrem de plata. Nimic de care Orban & co sa se agate, nimic care sa functioneze ca un detonator al unei crize de uz electoral. A fost doar declaratia lui Basescu, care a simtit ocazia pentru a-si atrage capital electoral, dar fostul presedinte nu mai reprezinta statul roman, ci un partid care la rindul sau are emotii privind pragul electoral.
De notat ca atitudinea Ungariei e fara precedent dupa intrarea ambelor tari in UE si NATO. Au mai existat derapaje ale politicienilor maghiari, dar ele s-au oprit de fiecare data la timp. Acum, declaratiile belicoase sint insotite de fapte, precum decizia inamicala de a le interzice diplomatilor maghiari sa participe la festivitatile de Ziua Romaniei.
Fara precedent e si tacerea din Romania in privinta Ungariei. Nici un partid nu face din Ungaria tema de campanie, nici macar tema secundara. Asa corupte si nereformate cum sint, partidele romanesti par sa fi trecut acest test al maturitatii.
Daca UDMR nu face pragul de 5%, liderii isi pierd legitimitatea in fata propriilor votanti, iar comunitatea maghiara in sine va avea probleme in a-si clama obiectivele de autonomie din cauza scaderii numarului de voturi.
De ce ar fi insa o lovitura pentru Viktor Orban si Fidesz daca UDMR nu ar face pragul electoral de 5% la alegerile parlamentare? In fond, UDMR are o alternativa la indemina: potrivit noii legislatii electorale, va fi oricum reprezentata in Parlament daca ia peste 20% din voturi in patru circumscriptii - ceea ce e perfect fezabil.
Ei bine, tocmai aici e problema. Ungaria si UDMR nu vor mai putea acuza Romania ca nu gestioneaza bine minoritatea maghiara, tocmai pentru ca Romania a pus in lege posibilitatea ca maghiarii sa fie reprezentati serios in Parlament si daca Uniunea nu trece pragul electoral. A fost o miscare politica foarte buna, cu rol de preventie.
Asadar, ma astept ca premierul Orban sa continue joi la Satu Mare, pe un ton si mai ridicat, acuzatiile la adresa Romaniei. E posibil ca lucrurile sa nu se opreasca la campania electorala din Romania, ci sa vedem conturarea unei teme electorale pentru Fidesz in vederea alegerilor din 2018. Cum trebuie sa reactioneze Romania? Cred ca in prima faza tonul pacifist e cel potrivit, tocmai pentru a nu da apa la moara planului lui Orban / Fidesz. Daca lucrurile escaladeaza, va fi momentul ca Romania sa arate comunitatii internationale ca Orban mai face un pas spre democratia iliberala prin otravirea relatiilor cu vecinii. In nici un caz insa reactia Romaniei nu va trebui sa fie una isterica si nici provocatoare. Grea treaba, mai ales intr-un an incarcat de emotie ca 2018, cand tentatia de a sarbatori Unirea invirtind cutitul in rana istorica a maghiarilor va fi uriasa.
In rest sunt de acord cu tine.
cred ca USR ar fi trebuit sa aiba mai multi candidati maghiari in Harghita si Covasna (au doar 2). ar fi fost o optiune reala pentru electoratul maghiar. dupa ce scapa de mafiotii astia din UDMR, care sunt toti milionari si traiesc de fapt la Snagov, pot sa isi construiasca un partid adevarat.
Pai, cum sa-i primesti sa vina calare, ca niste cuceritori, cum sa-l primesti in casa ta ca sa te atace?
Ce parabola incantatoare ar descrie prin aer acest musafir, in urma unui picior dat undeva, daca as fi eu cel care decide!
Exact cum zicea Vadim vreme de 20 de ani.
De aia.
PS - ciudat ca-ti zici Toni_Romania si nu Toni_ungaria vad ca pe aia ii ridici in slava.
Cateodata 2=2 nu facem ecuatii diferentiale pentru raspunsuri clare
E foarte interesant ca ungurii amplifica retorica antiromaneasca de la an la an iar massmedia o trateaza superficial cu aceleasi kkturi de motivatii.
Utmariti emisiunile lui Sabin Gherman pe Look TV (e si in grila de programe a RCS/RDS) si va veti ingrozi! Spune numai realitati, e foarte, foarte credibi, dar noua, celor din Vechiul Regat, ar trebui sa ne inghete sangele in vine la gandul ca ardelenii vor realiza pana la urma ca locul lor nu e langa noi.
Singura solutie sistemica buna pe termen lung ar fi obligativitatea votului, iar pentru cazuri de abtinere de la vot neredistribuirea automata a voturilor. Mi se pare logic ca daca 50% din cetateni se abtin de la vot, jumatate din parlament sa ramana gol, nu sa si-l asume hotii mafioti. Problema e ca cei care trebuie sa faca reforma sunt tot cei care vor fi taiati din lista dupa aplicarea ei. Mimetismul asta democratic nu va face decat sa grabeasca moartea sistemului politic actual si va accelera solutiile dictatoriale.
Bun articol. Intradevar nu e prima data cand Orban si ai lui fac astfel de mizerii absolut intentionat si directionat, dar de fiecare data parca e mai rau si mai agresiv. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla in cazul unei crize.
Ungurii au trecut la crestinism din interes. Ungurii si-au ales sau schimbat aliatii, "prietenii", dupa cum le-a dictat interesul momentului. Toti pot vedea asta, de-a lungul istoriei: ba s-au aliat cu austriecii - sa poata ocupa teritorii noi, ba s-au aliat cu romanii, cu polonezii, cu rusii si cred ca s-ar alia si cu dracu pentru profit.
In politica, acelas lucru: nu au nici o problema de principiu sa se alieze cu pdl, psd sau pnl. Mai putin cu un partid gen prm caci ar avea acelas set de interese ca ungurii.
Nu poti continua la nesfarsit aceasta curvasarie politica imorala. Trebuie sa dai socoteala pentru lipsa ta de caracter, mai ales cand te afli pe un teritoriu al unui popor care te-a gazduit din bunatate iar tu l-ai tradat cu o diabolica consecventa.
Asta-i o poveste care prindea la cei mai saraci cu duhul acum 20 de ani, pe vremea lui Funar.
Cat despre aliantele ungurilor si lipsa de caracter in decursul istoriei - ne-am gasit noi sa le dam lectii, ce sa zic...
Ca sa vorbim si de lucruri serioase - foarte buna si corecta analiza dlui Pantazi. Politica actuala a UDMR, in disperarea de a nu intra in parlament, duce la situatii de-a dreptul penibile pentru ei.
Nu mai spun de Debrecen, daca mergi in centrul orasului o sa gasesti harta cu ungaria mare dinainte de 1918 si toate orasele in limba lor. Mie mi s-a ridicat tensiunea cand am vazut-o si am abia 34 de ani.
Sunt din Moldova (Ro) , merg des prin Tinutul Secuiesc, imi place acolo, imi plac oamenii de acolo indiferent de etnie, si nu am avut niciodata senzatia ca cineva ma trateaza discriminatoriu pentru ca sunt de alta etnie. Daca cineva nu te serveste cum trebuie, nu-i problema restaurante proaste sunt peste tot, nu are asta legatura cu etnia.
si in Tinutul secuiesc sunt oameni care au aceleasi probleme, salarii si griji ca tot romanul, indiferent unde este el
Daca mergeti printre unguri veti vedea ca le-a ajuns si lor pina la nas de politicienii UDMR.
UDMR-ul in afara de faptul ca le-a praduit padurile si ce mai era de furat sau vandut prin zona, nu au facut cu adevarat nimica pentru maghiari ca etnie. Saracie crunta prin Harghita si Covasna, 2 zone cu unguri harnici si demni, de care gasca de udmr-isti si-a batut joc.
UDMR-ul a tipat in cor cu politicienii de la Budapesta despre autonomie, scoli in limba maghiara etc, dar nu am auzit nici macar despre un proiect de dezvoltare economica prin HarCov, investitii serioase care sa ii ajute sa iasa din saracie. Nimica. Zero barat. Gargara nationalista si atata.
UDMR-ul nu a priceput ca atunci cand nu ai ce pune pe masa, nu ai cu ce trimite copilul la scoala (maghiara sau nu), nu ai nici un viitor de oferit copiilor nu conteaza in ce limba ii injuri pe politicieni.
Iar acuma a venit nota de plata pe care o are de platit - plecarea de pe scena politica.
Prefer oricand un orice javra de partid real (exemplu UNPR) ca partid balama. Un partid de genul asta raspunde mai tarziu raspunde in fata alegatorilor sau mai exact dispare e cand UDMR-ul va avea mereu un vor etnic pe care il va contabiliza politic.
In plus UDMR-ul e un fel de FSN de limba maghiara.
Oameni buni, dorinta maghiarilor nationalisti de a lua Ardealul nu e si nu a fost niciodata o chestiune de conjunctura, întâmplătoare sau moft! Este agenda lor precisa, aplicata cu tenacitate din 1918 si pana azi. Ei chiar cred ca Trianon a fost o nedreptate, 1 Decembrie o zi de doliu si lupta pe toate planurile, continuu, pentru a reface mitologica Ungarie Mare.
In Transilvania au lucrat continuu, cu complicitatea coruptei administratii romanesti, si-au "retrocedat" abuziv majoritatea cladirilor si terenurilor din orasele transilvanene, inventand, unde a fost cazul acte, ordine monahale desfiintate de sute de ani, doar pentru a justifica preluarea. Puterea de la Bucuresti i-a ajutat - nu o data procese pe care falsificatorii maghiari de acte de proprietate le-au pierdut repetat la instantele din tara au fost intoarse suspect de Curtea de apel din Capitala, brusc.
Acum nu conjunctura alegerilor ii face mai agresivi, ci climatul international nou, pe care ei il considera favorabil (influenta crescanda a lui Putin in EU inclusiv la nivelul leaderilor, alegerea lui Trump, nationalismul generat de politica dezastruoasa de imigratie etc.). Au prins curaj si actioneaza in numele nationalismului lor traditional.
Nu va amagiti, agenda lor e clara, continua, neschimbata si veche.
Domnilor si doamnelor, votati pe 11 decembrie !
Foarte bine ca nu s-a raspuns acestor provocari care ar fi alimentat si cozile de topor din Romania care au devenit mai romani decat altii de cand sunt alegeri in cel mai pur stil caragialesc !!
Acestor tupeisti care se joaca de-a romanii verzi, le amintesc ca maghiarii nu au votat UDMR la ultimele alegeri dandu-ne o lectie uriasa si lasand UDMR la mila lui Monta !!