Cu penali sau fara? O fi bine sau rau ca presedintele Klaus Iohannis a decis sa nu invite de Ziua Nationala politicieni condamnati sau cercetati penal, ca liderul PSD, Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta sau presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu? De ce, adica, sa nu defilam si cu ei? Nu cumva se comite un abuz? Ce, e sarbatoarea personala a presedintelui Iohannis? Pana la urma Romania voteaza penali intr-o veselie, deci cu ce drept ii trimite presedintele la plimbare de ziua nationala? Nu e si a lor, a penalilor? Si apoi, ia uitati ce bine tratati sunt penalii in Franta sau America. Si acolo candideaza sau sunt invitati sa ocupe functii in stat, de ce-am fi noi mai catolici decat Papa?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Ceea ce pare de nediscutat in alte tari a devenit in Romania un rusinos subiect de dezbatere nationala. A te preface ca nu intelegi de ce trebuie sa faca un pas lateral un inalt demintar al statului confruntat cu acuzatii oficiale de coruptie, deci nu vorbim de simple suspiciuni formulate in presa, reprezinta un act de dispret fata de public. Mai mult, avem de-a face cu o reprezentare periculoasa a modului cum trebuie sa functioneze societatea.

Cei care au introdus tema in dezbaterea publica - scandaloasa chiar pentru cineva cu pretentii minimale de la politicieni - au insa un scop precis. PSD si Antena 3 doresc sa faca din condamnatul sau cercetatul penal un ins nu doar frecventabil, ci eventual dezirabil. Scopul lor este sa anuleze orice exigenta etica din partea publicului, propunand un criteriu abuziv de evaluare a politicienilor. Daca sunt votati de popor, sunt foarte buni. Este tot ce conteaza, in rest, totul li se cuvine, inclusiv dreptul de a incalca legi fara a rasupunde politic.

Liviu Dragnea si-a aranjat sa fie primit de cancelarul Austriei si premierul Suediei taman acum, in plina campanie, pentru a demonstra ca mai marii Europei nu se impiedica de o amarata de condamare la doi ani cu suspendare sau de acuzatiile de coruptie din celalalt dosar. Mesajul nerostit este acelasi: oricate condamnari as colectiona, in politica nu prea conteaza integritatea din moment ce sunt pe val, la un pas de a castiga alegerile.

PSD si Antena 3 introduc cu buna stiinta relativismul moral pentru a genera confuzie in public si pentru a se victimiza. In plus, cauta sa transforme handicapul in avantaj electoral. Tariceanu, Firea, Dragnea au urmarit din multime parada organizata de MApN la Arcul de Triumf, mimand astfel apropierea de oamenii obisnuiti de care presedintele Senatului nu se prea sinchiseste dealtfel, cand sare peste rand coada la permise sau blocheaza banda unui bulevard central pentru a-si face cumparaturi.

Este foarte bine ca presedintele Klaus Iohannis a propus standardul corect, desi i s-ar putea reprosa ca gestul sau are si o evidenta componenta electorala. Poate, dar discutia este daca a procedat corect sau nu. Or, a ridica putin stacheta, a obliga inclusiv publicul sa pretinda ceva mai mult de la politicieni, nu poate fi decat un lucru bun. Klaus Iohannis si-a motivat, marti, dupa sedinta CSAT, decizia de a ridica standardele integritatii in selectia invitatilor de Ziua Nationala. Argumentele presedintelui suna a truisme in orice stat civilizat, mai putin intr-o tara ca Romania unde negrul devine repede alb si invers:

  • "Este Ziua Nationala, zi dedicata unor manifestari foarte vizibile, care vor sa sublinieze caracterul statului roman, de stat unitar, de stat de drept, de stat european, membru NATO. Prin manifestarile de 1 Decembrie nu dorim doar sa omagiem trecutul, ci si sa creionam viitorul Romaniei, care se bazeaza pe respectarea valorilor UE, ale NATO si toate acestea au un punct comun foarte puternic - statul de drept. Si atunci cred ca este bine sa dam semnale puternice lesne de inteles ca de la varful statului se promoveaza curatenia politica. Asta nu inseamna in niciun caz ca persoane care sunt acuzate, dar nu condamnate, nu sunt considerate pana una-alta nevinovate. Aceasta nevinovatie este un principiu pe care cu totii il respectam si consideram ca sta la baza statului de drept. Doar ca la varful politicii actioneaza si alte criterii”.

Foarte corect, cu precizarea ca o parte din politicienii romani functioneaza exact pe dos. Cu cat acumuleaza mai multe dosare, cu cat incalca legea mai des si sunt condamnati in justitie pentru asta, cu atat politicienii si jurnalistii in culpa se dau mai patrioti, mai mandri ca sunt romani si mai nationalisti. Patriotismul de fatada este presul sub care isi ascund mizeria si gaunosenia, paravanul in spatele caruia comit faradelegi si singurul truc cu care reusesc de ani de zile sa traga pe sfoara o parte din public. Ridicolul merge atat de departe incat unul din partidele auto-intitulate nationaliste, avand drept simbol efigia lui Vlad Tepes, propune nici mai mult nici mai putin decat amnistie penala sub lozinca “bunastare, nu dosare”. Pretind ca apara drepturile omului, dar sunt primii condamnati in justitie ca le-au incalcat (dreptul la vot, dreptul la imagine etc). In general, lor li se aplica perfect zicala "hotul striga hotii".

Drama Romaniei, la aproape un secol de la Marea Unire, pare a fi ca valorile nationale nu-i sunt inca foarte clare. Un popor asezat refuza sa dezbata daca cei care l-au jefuit metodic mai merita sau nu un loc la varful politicinii, societatea i-ar izola si sanctiona prin vot. Doar un popor bulversat, manipulat si mintit metodic, care inca bajbaie prin istorie, ajunge sa creada ca adevaratii patrioti sunt borfasii profesionisti iar toti ceilalti, strainii de neam, sorosistii, tehnocratii si alti dusmani ai poporului conspira de dimineata pana seara impotriva tarii.

Este ceva mai dificil sa tinem standardele sus si foarte usor sa le prabusim, mai ales cand ni se spune zilnic ca toti sunt o apa si-un pamant. Or, chiar si in balta statuta a politicii romanesti exista diferente, avem totusi de unde alege. Macar de ziua nationala am putea pretinde mai multe de la noi si de la cei care ne conduc. Numai asa vom scapa in timp de complexul de inferioritate, de cetateni ai unei tari de mana a doua, confiscata de partide corupte. Numai asa vom avea, poate, motive de mandrie cand iesim in lume.