Priviti inca o data harta capitularilor dupa alegerile din Moldova si Bulgaria. Simtiti cum vi se dilata pupila la gandul ca, intr-o buna zi, valul pro-rusesc ne va inghiti si pe noi, mai ales ca nu stim cat vom mai putea conta pe America lui Trump. Avem toate motivele de ingrijorare. Daca bate palma cu Putin? Daca americanii se vor retrage din Europa? Cum si cat timp va mai rezista o tara ca Romania, cu politicieni slabi, vulnerabili si corupti? Ce n-am da acum sa putem vedea in viitor zece sau macar cinci ani. Pe ce drum vom apuca? Vom cadea iarasi de partea gresita a istoriei?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

La toate aceste intrebari nu putem raspunde azi. Dar stim cu oarecare precizie ce putem face noi, acum, pe termen scurt, fara a mai astepta salvarea din exterior. Desi, fara americani, contand doar pe UE, nu avem nici o sansa pe termen lung. Stim, de pilda, ca Putin nu va incerca niciodata sa ne faca pro-rusi. In Romania, din varii motive, asta nu se poate, cel putin nu cu generatia noastra si a parintilor nostri.

Dar cu singuranta rusii, cu a lor logica imperiala, nu stau cu mainile in san. Unii isi vor da fix in acest moment ochii peste cap exclamand: “iarasi vedeti rusi peste tot?” Uitati-va din nou la realitateea crunta de pe harta: deja sunt peste tot in jurul nostru. Ce ne vor putea face, noua, insulei protejate temporar de scutul american?

Ne pot ajuta, de pilda, sa dispretuim Occidentul, iar pentru asta nu trebuie neaparat sa iubim Rusia. Ne vor incuraja sa mergem pe calea izolationista, nationalista, traditionalista si anti-liberala salutata de Orban, Farage, Le Pen si altii dupa victoria lui Trump in Statele Unite. Exact baieti, asta e calea, adevarul si viata! Confuzia e totala. Modelul oferit nu este rusesc, ci american.

Cam asta veti auzi tot mai des de azi inainte. Drumul drept este eliberarea totala de ce vreti voi: de globalism, de Bruxelles, de Washington, de corectitudine politica si de alte mofturi occidentale. Solutia lor este o lume inchisa, autosuficienta, baltirea in suc propriu si in zeama urii fata de celalalt. Celalalt poate fi oricine altfel decat noi: imigranti, minoritati sexuale, etnice, religioase, musulmani etc. Niciodata parca treburile n-au fost atat de incurcate.

Elita romaneasca trebuie sa inteleaga ca sunt cateva teme pe care de de acum incolo va trebuie sa le trateze cu mare intelepciune si discretie. Prevad trei linii majore in propaganda ruseasca, fie exercitata direct, fie indirect prin intermediul asa numitilor idioti utili de care nici Romania, nici Europa nu duce lipsa:

  • 1. Cultivarea anti-americanismului dupa victoria lui Trump. Vor proclama moartea democratiei liberale exaltand in paralel virtutiile nationaliste si conservatoare. Ideologii dreptei radicale sa nu se supere, dar sunt studii intregi deja despre cum s-a adaptat Rusia razboiului propagandistic si se foloseste nu doar de miscari stangiste si neomarxiste, dar mai nou investeste masiv in discursul ultra-conservator, eurosceptic etc. Si daca tot suntem aici, o mica paranteza: nu doar corectitudinea politica impusa cu forta arata gretos si genereaza respingere. Politicile anti-avort in Polonia si referendumul anti-imigratie in Ungaria au esuat din aceleasi motive de agresivitate ideologica extrema, de dreapta. In consecinta, este nevoie de mai multa grija si moderatie, de mai putina habotnicie ideologica in abordarea a unor teme sensibile. De pilda, politicienii romani ar trebui sa puna urgent in surdina tema familiei, care a generat o dezbatere perfect artificiala.  Pesedistii lui Dragnea au fost pe punctul de a comite un mare rau fortand organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in paralel cu alegerile.  In ultimul moment, ceva i-a determinat sa faca pasul inapoi. Liberalii dovedesc prin semnarea acordului cu Coalitia pentru Familie ca n-au inteles mare lucru din ce se intampla in jurul lor.  Atat asociatiile care militeaza pentru drepturile minoritatilor cat si cele crestine gresesc profund daca mai forteaza nota intr-o directie sau alta. Nu mai este de joaca, iar cei care intind coarda fac de acum jocul rusilor constient sau inconstient.
  • 2. O alta linie importanta de atac in razboiul propagandei a fost si va fi cu asupra de masura factorul etnic. In Europa, rusii au finantat partide extremiste anti-imigranti si anti-UE iar in Romania vor cauta sa exploateze la maxim frustrarile tot mai accentuate din comunitatea maghiara. Nu bag mana in foc ca n-au incurajat deja acte de provocare, dejucate la limita. Vor veni vremuri tot mai complicate pe masura ce ne apropiem de 2018. An cu o puternica incarcatura simbolica, o suta de ani de la Marea Unire. inseamna sarbatoare nationala pentru Romania, doliu pentru Ungaria. Avem o singura sansa: dezamorsarea bombei etnice. Tensiunile s-au acumulat in mai multe planuri: politic, economic si simbolic.  In plan politic, maghiarii trebuie cooptati la maxim in structurile de putere, acordate drepturi minoritatii maghiare in mod real, nu doar pe hartie; in plan economic, inclusi la maxim pe harta investitiilor in infrastructura; in plan ideologic, golite de continut simbolurile de care se agata radicalii maghiari: steaguri, autonomie etc. Daca elita de la Bucuresti nu va avea inteligenta sa faca toate acestea, adica sa trateze cu respect, delicatete si fermitate doar cand e cazul minoritatea maghiara, o va arunca in bratele Budapestei. Iar acolo o asteapta Victor Orban, prietenul lui Putin, care-i va spune el ce are de facut.
  • 3. A treia poarta de intrare a propagandei rusesti este fundamentalismul religios, coruptia si institutiile slabe. Aici depinde mult de Biserica Ortodoxa, daca si cum va reusi sa tina sub control micarile unor prelati si calugari in special din Moldova. Dar un rol imporant revine si asociaiilor ortodoxe de buna credinta. Ele vor putea echilibra discursul fundamentalist, daca vor dori. In ce priveste coruptia si consolidarea institutionala, avem nevoie de anchete profesioniste, de magistrati puternici si independenti, de un CSM activ si onest, de un Guvern si Parlament care sa protejeze justitia de influenta politica, nu sa incerce mereu subordonarea si subminarea ei.

Toate acestea depind in mare masura de noi, iar directia in care mergem o putem decide intr-o oarecare masura peste o luna, la vot. Aminti-va cum in urma cu vreo cativa ani tema pericolului rusesc era persiflata, minimalizata, tratata superficial. Azi nu cred ca mai rade nimeni ca de o prostie fara sens. Ne uitam din nou la harta: putem ramane o insula intr-o mare de tari cazute sub influenta Moscovei? Vom rezista numai daca vom dovedi ca ne si dorim asta, ca dispunem in primul rand noi insine de capacitate de lupta. Altfel, perfect de acord, nu mai depinde doar de noi. O mana de oameni, elita pro-occidentala sau chiar o tara intreaga nu pot rezista singuri in fata istoriei.